Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
t.ex finns det de som förlorat jobbet pga diagnosen .
Är det någon vinst, mening med att göra en utredning för adhd, kraftiga koncentrationssvårigheter för vuxen person?
Eller är dessa utredningar för barn i skolåldern?
Efter en utredning, vad finns det för hjälp att få? Någon som kan berätta?
Hjälp man kan får är medicin t.ex. Men man ska nog tänka efter innan man gör en sån utredning för det finns nackdelar också, t.ex finns det de som förlorat jobbet pga diagnosen och så måste man lämna in läkarintyg om man ska ta körkort, tror även de som har körkort redan måste lämna in intyg varje år till Transportstyrelsen.
Om man verkligen ha besvär och behöver hjälp kan man såklart göra en NPF-utredning.
För min del har det bara varit positivt att bli utredd. Många frågor har fått svar och jag har fått verktyg för att hantera mig själv. Livet har blivit enklare.
Det finns en tågvärd som blev av med jobbet efter att han fått ADHD-diagnos, han fick senare dispens och jobbar igen så vitt jag vet.Kan du exemplifiera?
Det finns en tågvärd som blev av med jobbet efter att han fått ADHD-diagnos, han fick senare dispens och jobbar igen så vitt jag vet.
http://www.metro.se/nyheter/nu-far-jimmy-32-tillbaka-sin-tjanst-som-tagvard/EVHngb!LxTYa9f9PcY0Y/
Finns även en lokförare med Asperger som blev av med jobbet, tror han fick tillbaks det igen han också men det tog lång tid.
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.1209081-blev-av-med-jobbet-som-lokforare-efter-diagnos
...
Men nu har Transportstyrelsen ändrat i reglerna:
http://www.transportstyrelsen.se/sv/Nyhetsarkiv/Andrade-halsokrav-for-lokforare-och-annan-personal/
"Listan av sjukdomar som utgör hinder har utökats med ADHD, autismspektrumtillstånd och likartade tillstånd samt psykisk utvecklingsstörning som får egna punkter (ingick tidigare under punkterna psykiska sjukdomar/störningar)."
...
Jag vet inte hur det är för andra yrkesgrupper. Om ett åkeri kan säga upp en chaufför pga säkerhetsrisk kanske.
Det beror förmodligen på att du inte meddelat Transportstyrelsen din diagnos.Nej, man måste inte lämna in intyg. Diagnostiserades med adhd för ca tre år sedan och något intyg har aldrig efterfrågats.
I min sambos fall var det att vårt förhållande kraschade... Vår gemensamma son har sedan tidigare diagnos, och sambon har själv sagt många gånger att en han delar en del av sonens svårigheter. När han pratat med sonens psykolog efter att utredningen påbörjats, så sa h*n bara "klart du får diagnos, jag kan inte se något annat scenario"Var ni rädda innan ni bestämde er för en utredning? Jag känner att jag är rädd för själva utredningen, och svaren... Rädd för att få en diagnos. Ännu räddare för att inte få en diagnos.
Vad fick er att ta tag i situationen?
Är det någon vinst, mening med att göra en utredning för adhd, kraftiga koncentrationssvårigheter för vuxen person?
Eller är dessa utredningar för barn i skolåldern?
Efter en utredning, vad finns det för hjälp att få? Någon som kan berätta?
Jag utreddes för ca 2-3 år sedan, över 30 år gammal.
För mig har medicinen hjälpt mycket!
Utöver det så kan man få hjälp med både hur man ska tänka, strategier för att klara saker, arbetsterapeuter kan ev ge elektroniska almanackor eller så kan man tydligen skaffa appar till mobilen, har man svårt att sova kanske boll-/kedje-täcke kan hjälpa etc.
Utöver att jag fått konkreta verktyg att använda som hjälper mig var det faktiskt skönt att förstå varför jag funkar/funkat som jag gör i vissa fall.
Och att acceptera att det kommer vara så här iaf ett tag, tills man kommer på nytt i forskningen. Slippa hoppas och leta lösningar som inte finns. Man blir jäkligt trött av det! Och trött är jag iaf iom att jag inte kan sova och koncentrationssvårigheterna.![]()
Förmodligen utreder de flera NPF samtidigt (ADHD, Aspergers) och även personlighetsstörningar (jag gjorde den utredningen innan NPF-utredningen). Man får svara på frågor, lägga pussel, räkna huvudräkning m.m. Det är bra om man inte vet för mycket om hur det går till så man inte kompenserar omedvetet... Nån som kände dig när du var liten får svara på frågor. Man kan även få lämna blod- och urinprov (inte alltid dock).Hur går en utredning till?
Vart ska jag vända mig för att göra en utredning, börjar jag med att kontakta vårdcentralen?
Det där är väl bara för första tillståndet? Har du någon info som styrker påståendet om att man måste lämna in årligen efter att man tagit körkort?Det beror förmodligen på att du inte meddelat Transportstyrelsen din diagnos.
Jag är medlem i flera grupper på facebook (ADHD och Aspergergrupper) och där klagar folk på dessa intyg som måste in varje år.
.....
Från https://www.korkortsportalen.se/upl.../korkortsbehorigheter_och_medicinska_krav.pdf
"ADHD, autismspektrumtillstånd och liknande tillstånd
Om du har en diagnos som till exempel ADHD, DAMP eller Aspergers syndrom är det i
de flesta fall inga problem med att få körkortstillstånd, men det krävs att du lämnar in
ett läkarintyg som visar hur allvarligt tillståndet är."
Nej bara infon som folk skrivit i de där grupperna. Nån skrev att det var bara om man tog medicin men jag vet inte om alla som klagade på intygstvånget tog medicin.Det där är väl bara för första tillståndet? Har du någon info som styrker påståendet om att man måste lämna in årligen efter att man tagit körkort?
Jag har ju haft diagnos länge. Tog körkort innan diagnosen iofs. Medicinerar också. Har aldrig någonsin hört något om något intyg, varken från läkaren eller någon annan i teamet på neuro eller från transportstyrelsen vid körkortsförnyelsen.Nej bara infon som folk skrivit i de där grupperna. Nån skrev att det var bara om man tog medicin men jag vet inte om alla som klagade på intygstvånget tog medicin.![]()