Vad är horsemanship *långt och rörigt*

  • Träning
  • Trådstartare Trådstartare Mirre
  • Startdatum Startdatum
  • Svar Svar 38
  • Visningar Visningar 1 973

Mirre

Trådstartare
Sitter och pratar med en kompis från ridskolan som säger att hon vill "bli som Monty Roberts" (ja håller med om åsikterna om honom :crazy:)(undrar bara hur det ska gå till när hon anser att det är helt normalt och ok att tvinga fram ett reslutat hos hästen bara för att man själv vill det)
men i alla fall så kom vi in på en diskussion om vad ren horsemanship egentligen är.
Skrev kort fattat så här
ren horsemanship är när du och hästen kan komunicera med varandra via kroppsspråk och så naturligt som möjligt för hästen

har skrivit mer men det där var mitt första spontana svar så att säga. Fick mig en tankeställare, hur behandlar vi EGENLIGEN våra hästar? Är det verkligen ren horsemanship och på hästens naturliga villkor eller är det bara som vi tror? Förstår vi verklgien vad våra hästar säger till oss?

Stannar vi upp och verkligen lyssnar på hästarna och försöker lösa saker och ting även efter deras önskemål (menar då att ser vi om hästen talar om när nåt är fel eller är vi så inne i att nu har jag bett om det här , då ska det bara vara så) att vi helt enkelt missar det hästen
försöker säga oss. (och får så istälelr psykiskt knäckta hästar)

Nån som fattar nåt av mitt röriga inlägg?

Hmpf! :mad: hennes bästis var skötare på mitt vbl sto förut,
fick veta nu att hon jagade henne i hagen när hon ville fånga henne. Och att hon lät andra rida henne och gallopera och så när jag inte var där! (Sindy hade ryggfel och skulle ta det väldigt lugnt) Fan vad arg jag blev nu! grr :devil:
 
Nu har jag läst ditt inlägg tre ggr, men som du säger, det kanske är lite rörigt :crazy:. Vad är frågan egentligen?
Kan du kanske formulera om inlägget/frågan lite...
 
hehe jo det blev väldigt konstigt.
Om jag skriver så här då.
Vad anser ni att NH egentligen är?
Är det när man kan gå lös med hästen, den lyssnar och är uppmärksam på det du ber om, eller är det när hästen kan flytta fram och bakdel om du snurrar på ett rep?
(korta exempel det där bara) Hon som jag pratade med i går sa: "men visst NH kanske bra, men hur kul är det för hästen? "
Det e ju det som ehela meningen, man gör det ju för hästens skull inte för sin egen
 
Oh, vilken bra tråd. :)
Jag har funderat på det mycket, därav mitt undeliga sätt att umgås med hästen.
Om Monty är nh så vill jag aldrig mer bli förknippad med detta.

Själva "grenen" Natural Horsemanship har gått långt över gränsen enligt mina erfarenheter. Det har blivit ett tyst krig som går ut på att sänka hästen självförtroende så långt att man tillslut har kontroll på den. "Jag är ledaren, så försök inte trampa på mig!" eh? jaha.. är hästen slaven alltså? Eller hur var det nu med natural horsemanship? Vad betöd det egentligen? Det är inte det minsta naturligt att vara ledare på det sättet som jag hör sk. nh-folk berätta.

Så, nu har jag hackat lite på det också. :devil:

Dock tycker jag att grundsyftet med horsemanship är mycket bra. Vi kan tex. ta Klaus Ferdinand Hempfling. Han är verkligen en stor man i mina ögon. Hans syn går också ut på att komunicera med hästen på ett naturligt sätt. Men det är många skillnader i det han gör och det som svenska nh-människor försöker sig på. Hans syfte är att bygga upp hästens självförtroende, göra den stolt och mentalt stark. Ordet ledare är såklart en viktig term även i det han gör, men då kommer frågan; Vad är en ledare?.

I Hempflings arbete kan ordet ledare bytas ut mot ledsagare. Men så är inte fallet i den nh jag har sett.


Jag tror att jag pratar om endast en del av nh:n. Jag hoppas i alla fall av hela mitt hjärta att majoriteten av nh-utövarna vet bättre än de jag träffat. :bow:
 
Håller med dig, naturligtvis handlar det om att bygga upp självförtroende och nyfikenhet hos hästen, absolut inte att knäcka den.

Vad är en ledare? Det är en människa som hästen väljer att följa utan att bli tvingad till det, vare sig med mekaniska hjälpmedel eller psykiskt tvång. Är man inte värd att följa så följer inte heller hästen, man kan inte tvinga hästen att följa frivilligt.

Här är en av svårigheterna. Är hästen stolt och säker i sig själv kan den bli svår att hantera för okunnigt folk. Den följer inte vilken dumskalle som helst. Det är därför man då och då träffar folk som tycker att "NH-hästar" är helt ouppfostrade.

Det finns en orsak till att det är mycket enklare för många att ha hand om kuvade hästar. Den egna förmågan räcker helt enkelt inte till att hantera en okuvad häst. Det är därför som NH alltid är viktigast att lära för människan. Hästen är redan häst, i bästa fall en oförstörd sådan.

Horsemanship är en sorts inställning och ett förhållningssätt till hästar, hästhantering och livet i stort.

Ungefär som gentlemanship. En naturlig gentleman är gentleman rakt igenom, en god och trevlig människa som man instinktivt litar på. En onaturlig gentleman har ett påklistrat leende och kniven bakom ryggen. Kan verka bra vid första anblicken men det visar sig ganska snabbt att det hela är en fasad, bakom finns ingen förståelse för andra varelser.
 
Det har blivit lite tramsstämpel på det här med horsemanship. Det ska vara så gulligt och duttigt och hästen ska få ta egna initiativ och o.s.v.
Det är ju ok om man vill ha det så men det är INTE naturligt hästbetteende. Hästslivet är hårt och tufft.
Kan berätta lite om min islandsflock.
Har förmånen att ha en hingst hemma, han är 16 år och har jobbat med fribetäckning i hela sitt liv och han är bra på sitt jobb. Släppte in ett sto till honom och har studerat dem nu i några månader.
stoet är en ettrig ouppfostrad liten bitch som kör med alla.
Första dagen i hagen skulle hon köra med hingsten och det gjorde ont.
Sen skulle hon ta hans hö och det gjorde ont.
Hon skule sen ta hans viloplats i hagen och det gjorde ont.
Försökte flytta på honom med bogarna och jäklar vad det gjorde ont.
Började föltugga och då gjorde det inte alls ont. Han bjöd vänligt in henne att dela kvällshöet med honom och han kliade henne kärvänligt och stoet bestämde sig för att skufaf undan honom med bogarna och jäklar vad långt hon for :D
I en hel vecka höll han på och nu är hon snäll. Inte faan är hon snäll för att han är gullig och har tillåtit henne at ta egna initiataiv, han har prylat skiten ur henne, men oxå varit snäll när hon varit respektfull.

I den stora flocken med vallacker och ston hämtade jag i dagarna hem ett ettårigt stoföl. En bortskämd liten sak med noll respekt för människor ( hon föser omkring på dem och gosar med dem....) Hon stövlad ein i flocken med den attityden och fick vackert finna sig i att bli runtjagad en hel dag. Var hon än stod så snodde de hennes plats. När hon var riktigt odräglig så tog de två ranghögsta och föste henne mellan sig och styrde hennes steg med exakthet och föste henne hit och dit i alla gångarter.
Nån mat fick hon inte första dygnet. Andra dygnet var hon lite mer respektful och tilläts ta några tuggor och 3 dje dygnet flyttade hon sig för minsta blick och gick omkring med ödmjuk hållning och blev kelad med av hela flocken och vissa bjöd tom in henne på lunch.
Nu var hon tom respektfull mot mig som inte lagt två fingrar i kors för att arbeta med henne.

Nh idag verkar ha glömt steget när man "bestraffar" stöddighet och man går direkt på gosandet. Det må vara Nh men det är inte hästvett.
 
Klok hingst du har där i hagen :-)

Och så trevligt det är när man kan lämna uppfostrandet till andra hästar! Det måste ju ändå vara det bästa? :-)
Tims Svarten verkar tex vara den bästa uppfostraren man kan tänka sig!
 
bra skrivet :bow:
Vet tyvärr inte vem Klaus Ferdinand Hempfling är.
Jag har funderat på det mycket, därav mitt undeliga sätt att umgås med hästen.
Om Monty är nh så vill jag aldrig mer bli förknippad med detta.
håller med om det. Tycker att det enda han gör i stora drag är att han (vad jag har sett) låter hästen springa runt i en rundcorall men sen då?
Visst är det bra med en corall absolut, men krävs ju mer än det
 
Hemplfling är en mycket klok man. :D
Han har bland annat skrivit boken "Dansa med hästar" och gjort filmen "Body Language". Se den filmen! Hjälp vad den är bra. Och efter det kommer du slänga dig över boken. ;)

När det gäller Monty så använder han corall, vilket inte är helt fel, men han använder den på fel sätt. Hempfling använder inte corall men picadero.
Skillnaden på Monty och Hempfling:
Monty knäcker hästen mentalt. Han sänker dess självförtroende till botten.
Hempfling lyfter upp hästen. Han lär den att älska sig själv, ger den självförtroende och gör den mentalt stark.

Oj, nu får jag nog en massa Monty-fans efter mig. :o Detta är MIN åsikt. Mina ord är inte lag och alla ska själva välja vad de tycker genom att låta Monty tala för sig, och inte jag.
 
Ja, han är en supergubbe Askemannen :-)
Så himla fräckt att studera för det är inte ofta man har förmånen att ha en hingst hemma.
Ser fram emot sen när han kommer hem från sitt harem som han ska åka till nu i dagarna. Då har ett sto här hemma fölat och ska få gå med honom. Blir kul att se hur han tar hand om en liten illbatting :D
Ja, sura gamla vallacker är guld värda :-) Såna som Svarten . Då slipper man bråka så mkt med hästarna, de gör jobbet själv :.-)
 
först en :bow: för en bra tråd som redan fått väldigt bra inlägg! Håller med saddleman och Djurjouren till fullo.
men jag kan ju givetvis inte låta bi att skriva några ord från min synvinkel också. :D

Människan är specialist på att överdriva och utveckla bra grundteorier på ett så underligt sätt att de tillslut pekar åt helt motsatta hållet.
Religion är vårt favoritämne när det gäller att halka så långt från huvudsyftet som det bara går att komma. (det vi en gång kallade för kärlek leder allt oftare till krig)

Dressyr är inget undantag. NH är inget undantag.

På sätt och vis är det ändå ganska förståeligt. Alla har väl som barn fått leka leken där man sitter i en ring, en börjar viska en mening som sedan viskas runt från öra till öra tills den är framme igen? Mycket underligt hinner hända med en enda mening när den vandrar melan tio personer!

Så ta NH som exempel, En kedja skulle kunna vara:

1. Första personen säger:
"Hästar behöver en ledare, som konsekvent skiljer på önskvärt och icke önskvärt beteende. Studera hästflocken och ni ser rangordningen och dess regler. Obekvämt kontra bekvämt. Allt med kroppsspråk som enda kommunikationsmedel. Men viktigast är timing och eftergift så fort hästen viker.

2. Några lärare/elev-led senare har A denna åsikt:
"Du måste vara ledare över hästen och inte låta den sticka upp. Hästflocken är hårt hållen runt rangordningen, och den häst som moppsar mot de ranghögre åker på smörj. Men givetvis är det även viktigt att ge hästen positiv förstärkning när den gör rätt. "

medan B säger så här:
"Du ska vara en snäll ledare som ger hästen beröm mycket mer än bestraffning. Hästarna kelar mycket med varandra i hagen, så gosa mycket med din häst! Visa den att du är en vänlig varelse som den vill vara nära."

3. Ytterligare några led på B senare:
"Hästfan ska lyda, annars jävlar!"

medan led A har utvecklats till:
"Fortsätt be hästen tills den gör rätt. Höj aldrig rösten och slå den absolut inte! Enbart positivitet leder framåt!


Alla elever uppfattar inte allt, och alla uppfattar bara det de vill uppfatta. Resten hamnar i parantes för att sedan försvinna helt.


Enligt mig kan ingen lära en så korrekt NH som hästen. Men det gäller att ha grundinsikten för att kunna ta det till sig. Det gäller att både studera hästflocken, och läsa av vad varj häst vill säga till just mig. MEN jag behöver inte hålla med om det! Och det är där som många missförstår uttrycket "träning på hästens villkor". Det är faktiskt ganske konstigt uttryckt, för det säger inte vad det egentligen vill ha sagt.
På hästens villkor handlar inte om att "Brunte vill inte jobba idag, så han slipper". Istället bör man se det som "Brunt vill inte jobba idag, men genom min kunskap om hur hästar verkligen tänker/fungerar/kommunicerar, så kan jag se att det är för att han har ont/dålig energi/lärt sig ett sätt att slippa undan/ranghög som försöker ta över ledarpositionen. Och därav handlar jag på ett för hästens naturligt sätt, genom att bryta ner uppgiften i mindre moment för att hjälpa honom om han har svårt, pressa lite extra om han kan men inte vill, acceptera att han är trött och göra en liknande men inte lika ansträngande uppgift och sedan se över foderstaten, etc.

Motsatsen, att inte göra det på hästens villkor (fortfarande feluttryckt) är "Bruntejävel, jobba sa jag!"
 
Just ja, han ska hem och gå med sitt harem ;-)

Spännande med fölis! Var det Kanslari du betäckte med förra året?

Ja, Svarten visar minsann vart skåpet ska stå ;-)
 
Kan du inte förklara på vilket sätt som Monty Roberts knäcker hästarna mentalt? Vad han gör för att göra detta etc. *jättenyfiken* :) Detta är absolut inget påhopp, utan jag är bara väldigt intresserad av att veta. Har nämligen aldrig sett honom arbeta, bara läst boken.
 
oki jo vill gärna se den. Ska köpa den och boken när jag får råd :)
Vad är det för skillnad på corall och picadero?
 

Liknande trådar

  • Låst
  • Artikel Artikel
Dagbok Skrev visst inget om ridningen förra veckan. Red först en lektion på min fina gamla favorit Dell, den kantiga flugskimmeln. När jag...
Svar
0
· Visningar
2 560
Senast: cassiopeja
·
  • Låst
Relationer Detta är rena spekulationer dock. Personen själv är fast och fullt medveten om att det svänger REJÄLT i humör och känslor, och tror sig...
Svar
3
· Visningar
6 417
Senast: Hedinn
·
Hästvård Okej, vi tar det från början, hoppas ni orkar hänga med! Min häst är 7 år, fjording, vallack. Har tränats främst i distans men även...
Svar
6
· Visningar
2 386
Senast: Rebeckafalk
·
A
Ridning Hej, Det är så att innan jag hade mitt avbrott i ridningen för c 3-4 år sedan så var jag medryttare på ett 5årigt halvblods sto...
Svar
14
· Visningar
2 430
Senast: alegria
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp