Vad göra med rönnbär?

Via Google hittade jag någon som trädde upp dem på en sytråd och lät dem hänga mörkt och svalt tills de torkat och sedan la dem i en burk. Det låter som en bra idé, man vill ju inte värma dem med tanke på C-vitamininnehållet.
Sanning med modifikation, c-vitaminet urlakas i kokvatten men vid kokning av bären slängs inte kokvatten av. Någon oxidering sker men inte nämnvärt.

Rönnbär är ofantligt sura. Även som torkade. Vill man bara åt c-vitaminet finns det godare sätt att tillgodogöra sig det, vill man uppleva smaker av saker och ting tar man tillvara på dem på ett smakfullare sätt.
 
Sanning med modifikation, c-vitaminet urlakas i kokvatten men vid kokning av bären slängs inte kokvatten av. Någon oxidering sker men inte nämnvärt.

Rönnbär är ofantligt sura. Även som torkade. Vill man bara åt c-vitaminet finns det godare sätt att tillgodogöra sig det, vill man uppleva smaker av saker och ting tar man tillvara på dem på ett smakfullare sätt.

Fast @athena_arabians svarade nog på min fråga i tråden. Jag frågade om tips på att lufttorka/torka i ugn. Min tanke var ju inte å bara att torka dom och äta dom som dom är, utan torka för att sedan göra salt med rönnbär i. 😊

Varför ska man inte torka om man vill uppleva smaken?
 
Fast @athena_arabians svarade nog på min fråga i tråden. Jag frågade om tips på att lufttorka/torka i ugn. Min tanke var ju inte å bara att torka dom och äta dom som dom är, utan torka för att sedan göra salt med rönnbär i. 😊

Varför ska man inte torka om man vill uppleva smaken?
Och jag svarade på felaktigt påstående att c-vitaminerna försvinner vid upphettning.
 
Det förstod jag, men då det var jag som ställde frågan så blir jag ju nyfiken på ditt svar. Antar att jag kan torka i ugn då?
Absolut.

Jag torkar blåbär just nu i en sånhär:
https://www.clasohlson.com/se/Svamp--och-frukttork/44-1371

9590384885790.jpg
 
När jag gick på Folkhögskola (Solvik i Frostkåge) fick vi rönnbärssaft till maten. Hemgjord. JÄTTEgod! Jag bestämde mig för att göra egen sedan jag slutat skolan. Plockade massor av rönnbär ... men under natten började bärens små (snylt)gäster krypa ut. Massvis med små vita larver. Rönnbärsmal...... Det blev ingen saft. Jag vet inte om det var ett speciellt rönnbärsmal-år, men jag tappade lite av entusiasmen där.

Förlåt om jag förstör tråden.......

(Jag kokar å andra sidan glatt sylt av hallon utan att nitiskt kolla i varje bär efter hallonmask...!)

Jag hade ingen aning om att man ens åt rönnbär! Så blev supersugen att prova, men nu helt plötsligt inte lika pepp. Larver :nailbiting: . Hur vanliga är dessa egentligen?
 

Liknande trådar

Mat Mitt äldsta barn fyller 20 :nailbiting: 😵‍💫🥳 och jag vill baka en riktigt god tårta. Jag gillar att baka och brukar ta i lite när nån i... 2 3
Svar
46
· Visningar
3 511
Senast: Capybara
·
Relationer Eller rättare sagt, var och med vilka? Och hur planeras det? Samma varje år eller olika? Är alla nöjda med upplägget eller kan det... 6 7 8
Svar
144
· Visningar
8 000
Senast: Mirre
·
Skola & Jobb Jag startar en ny tråd för att få mer input. Början finns i sommarföräldrar -25. Jo, jag är gravid i v 24 och fick igår beviljad...
Svar
18
· Visningar
884
Senast: Guldaskig
·
Hemmet Jag ska ha ut en snickare för att sätta in 3 nya fönster (inte byta ut gamla, utan tre nya fönster som inte funnits tidigare för att få...
Svar
2
· Visningar
371
Senast: MiaMia
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp