Vad var det lyxigaste och godaste när ni var små?

Som den ålderstigna person jag uppenbarligen är, fascineras jag lite över hur till synes små och enkla detaljer i ens barndom betydde så mycket och var så speciella. Att få välja och hämta upp en glasflaska läsk ur källaren - idag har väl de flesta barn och ungdomar nästan fri tillgång till läsk och konsumerar stora mängder av allt möjligt, typ Nocco, Red Bull, Cola etc utan en tanke. Samma sak med godis - man fyller lätt en påse med ett halvkilo godis och bara proppar i sig. Äta på Max är vardag.

Finns det nåt numera som INTE är vardag och lättillgängligt, dvs finns det nåt som är lite speciellt och högtidligt och som man får längta lite efter? Finns där nån högtid och "magi" kvar...?
Jag tänker att det snarare är vi vuxna som ”lider” av att kunna äta exakt allt när som helst. Barn är ju begränsade av (och utlämnade till) det deras föräldrar bestämmer att de ska äta och åtminstone jag känner inga barn som får läsk, kakor och godis annat än till fest eller möjligen helg. Snarare upplever jag en ökad medvetenhet och rädsla för socker, som gör att föräldrar månar om att barnen inte ska betrakta sådant som vardagsmat. Vuxna känner jag däremot fler som äter sött eller snacks dagligen... även om jag förstås förstår att det förekommer att barn har fri tillgång till snask och att det finns barn som serveras ingen eller dålig mat.
Men är det verkligen så? Nu är ju mina barn fortfarande ganska små (4, 5 & 7) men vi äter på McD ungefär 2 ggr om året, på hemväg från semester. Läsk till speciella fester. Visst får de godis ibland, men då delar de på en påse som verkligen inte har 500 g. Och så är det i de flesta familjer som jag känner.

Det finns säkert familjer där det ser ut som du skriver, men är det det vanligaste?
Instämmer!
 
När jag var riktigt liten så älskade jag brunostsoppa. Provade att äta det i halvvuxen ålder men alltså fy fan. Inte människoföda.

Brunost på macka däremot :love:. Fortfarande en favorit.
 
Riktigt lyxigt var det när vi hade ätit pannkakor på fredagen och på lördag morgon skar pappa upp de pannkakor som var kvar och stekte dem i smör och socker.:love: Hiskeliga mängder socker har jag insett när jag har försökt göra det själv.:cautious: Men så gott! :love:
 
Jag funderar på en relaterad sak: idag pratar man om fredagsmys och många av er nämner vad som är fredagslyx. När jag var liten var fredagen en vanlig vardag, mina föräldrar jobbade mycket och kom hem sent då som alla andra vardagar. Det var lördagen som var den festliga kvällen då vi kunde äta extra god mat och kanske avsluta med chips och ostbågar framför TVn. Är det en generationsfråga eller var det bara hemma hos mig det var så?
Vi åt "lyxigare" på fredagar faktiskt, alltid färdiggrillad kyckling och potatiskrocketter :D (på söndagar åt vi typ lammstek eller får i kål) baguette och kanske lite godis (Det lyxiga med det är att mamma inte lagade mat och jag ändå tyckte om det som serverades, dvs det var inte typ kålsoppa med frikadeller :crazy:, som vi åt ganska ofta). "Vi" är mamma och jag.
 
När min pappa skiljde sig från sin andre fru så serverade han alltid fläskotletter,klyftpotatis, ärtor och sås.
En dag fick jag som omväxling någon hemsk vegetarisk rätt, nästan som en paj men ändå inte. Jag berömde givetvis initativet varpå han fortsatte laga detta tills jag var tvungen att säga till... Det verkar som han lärde sig laga mat sen när han blev tvungen.

Men det är säkert inte någon slump att den av oss barn som bodde mest hos pappa också är den av oss som tidigast (i 11-12årsålden) kunde laga middag, tex fisk i folie.

Det var nog av ren självbevarelsedrift att kunna fixa en middag när min pappa förväntade sig en middag...
Morfar kom hem till oss en vecka om året, när jag fyllde år, tvättade fönster och puttrade runt. Han kunde laga en maträtt och det var falukorvsring i ugn med potatis :D
 
Riktigt lyxigt var det när vi hade ätit pannkakor på fredagen och på lördag morgon skar pappa upp de pannkakor som var kvar och stekte dem i smör och socker.:love: Hiskeliga mängder socker har jag insett när jag har försökt göra det själv.:cautious: Men så gott! :love:
+ @Koltrast
Jo alltså det är ju en gåta det här med att folk och barn tydligen blir större. Vi drack ju hialösa mängder O'Boy på mellis hos fritidsdagmamma, och Skogaholmslimpa med hushållsost (det är ju typ 50% socker?) och varm nyponsoppa med glass känner jag också igen som mellis från kommunalfritids och vitt rostbröd med marmelad.
 
Senast ändrad:
+ @Koltrast
Jo alltså det är ju en gåta det här med att folk och barn tydligen blir större. Vi drack ju hialösa mängder O'Boy på mellis hos fritidsdagmamma, och Skogaholmslimpa med hushållsost (det är ju typ 50% socker?) och varm nyponsoppa med glass känner jag också igen som mellis från kommunalfritids och vitt rostbröd med marmelad.

Men söt yoghurt, mer färdigmat osv. Och man äter större portioner.
 
Men söt yoghurt, mer färdigmat osv. Och man äter större portioner.
Jo så måste det ju vara. Större portioner och kanske snacks? (bulle på 7eleven?) Att även om vi faktiskt äter nyttigare mat och mer grönsaker så är skolmaten så god att barnen äter den och då äter de ju automatiskt mer. Samtidigt som chips och läskförsäljningen liksom slår i taket.
 
Lyx hemma var potatisgratäng,pepparsås och nån biff. Hos pappa älggryta med massor av vitlök och lök som fått puttra en hel dag:love:
 
Mina föräldrar var hobbyantroposofer o vegetarianer när jag var väldigt liten, ingen av mina föräldrar behärskade matlagning, utom när vi hade gäster då fixade mor till det med ugnsbakad kassler med ananas.
Som fyraåring bodde vi på en öde ö utanför Kreta, vi levde på en färdigblandad gegga av pulvermjölk, russin o havregryn samt färsk frukt o fisk som en fiskare i byn kom med en gång i veckan.
Fö tillbringades barn o ungdomstiden lite var stans på jorden, allt mellan katolska klosterskolor till 5 stjärniga lyxhotell. Höjdpunkten var när jag fick åka "hem" på semester hos mina bästeföräldrar,, hände några ggr om året. Bland det jag minns bäst var bästemors hemlagade leverpastej med ansjovis i o smält ister ovanpå.:d
Jag var på semester ca 1 v x 6 om året om jag inte var hos mina bästeföräldrar som bodde i Sverige var jag hos hennes lillasyster som bodde i Köpenhamn.

Under dessa veckor hade jag inga besvär av anorexin, men så fort jag gick av planet i det land vi för tillfället bodde i så kräktes jag igen.
 
+ @Koltrast
Jo alltså det är ju en gåta det här med att folk och barn tydligen blir större. Vi drack ju hialösa mängder O'Boy på mellis hos fritidsdagmamma, och Skogaholmslimpa med hushållsost (det är ju typ 50% socker?) och varm nyponsoppa med glass känner jag också igen som mellis från kommunalfritids och vitt rostbröd med marmelad.
Jag har också funderat på det, jag åt kalaspuffar med mjölk till frukost och drack O'boy. :cautious: Mina ungar har inte ens fått smaka det. ;)
Men söt yoghurt, mer färdigmat osv. Och man äter större portioner.
Ja jag tror att det kanske är mer godis/socker/fett till vardags som man äter utanför maten.
 
Ja jag tror att det kanske är mer godis/socker/fett till vardags som man äter utanför maten.

I kombination med mer stillasittande skulle jag tro. När jag var liten lekte vi ute jämt. Sprang och lekte häst, klättrade i träd. Nu tycker jag inte man ser många barn som är ute och leker. De flesta sitter väl med telefon/dator.
 
Jag har också funderat på det, jag åt kalaspuffar med mjölk till frukost och drack O'boy. :cautious: Mina ungar har inte ens fått smaka det. ;)

Ja jag tror att det kanske är mer godis/socker/fett till vardags som man äter utanför maten.
Eller är det läsk och chips? och godare mat med större portioner? För socker och fett till vardags är ju onekligen O'Boy och Skogaholmslimpa och fullfet mjölk.

Såg på Gudiols Instagram att chipsinköpen går exponentiellt rakt upp i skyn.

Däremot minns jag att mat oftare var meh när jag var liten, dvs inte äcklig, inte god men helt klart meh.

Eller är det mindre skolgårdar? De tog väl bort minstakraven för skol och förskolegårdar iom privatiseringen? (Vi höll på att få flytta och få en inhägnad fyrkantig asfalterad skolgård med en balansgångbräda och två gungor för 100 elever i åldrarna 7-9. Så liten att man undrar hur de skulle få plats att alla stå på den samtidigt (det behöver de dock inte, de kan sitta på bänk med mobiltelefon). Detta på en nybyggd skola i nära anslutning till stora ytor... De bara valde att köra på en våning och sprawl istället för tre våningar och stor skolgård. För att de tyckte det var billigt? fint? jobbigt med trappor? arkitekturellt modernt från 60-talet? (man vill ju inte "blicka bakåt" och råka bygga ett trevåningars skolhus, det skulle ju kunna råka se 1800-tal ut, när det faktiskt är 60-tal som är modernt nu. Barnen skulle ju kunna råka få motion i trapporna också.)
 
+ @Koltrast
Jo alltså det är ju en gåta det här med att folk och barn tydligen blir större. Vi drack ju hialösa mängder O'Boy på mellis hos fritidsdagmamma, och Skogaholmslimpa med hushållsost (det är ju typ 50% socker?) och varm nyponsoppa med glass känner jag också igen som mellis från kommunalfritids och vitt rostbröd med marmelad.

Nutellamackor och O'Boy här... min dotter får definitivt inte det! Inte ens på helgen och jag åt det på vardagarna. Sen hade vi regeln hemma att vi bara fick äta en portion glass om dagen (utöver isglassen som jag alltid åt när jag kom hem från skolan). Smala som pinnar var vi alla syskon! Min dotter får bara äta glass, godis och sånt på fredagar och lördagar och i begränsad mängd.
 
Nutellamackor och O'Boy här... min dotter får definitivt inte det! Inte ens på helgen och jag åt det på vardagarna. Sen hade vi regeln hemma att vi bara fick äta en portion glass om dagen (utöver isglassen som jag alltid åt när jag kom hem från skolan). Smala som pinnar var vi alla syskon! Min dotter får bara äta glass, godis och sånt på fredagar och lördagar och i begränsad mängd.
Samma här! alltså också att O'Boy är begränsat till typ, någon hemsk och ynklig morgon ett par gånger om året. Lördagsgodis (hade jag också iofs) såklart.

Sedan gick man iofs ganska långt till skolan varje dag och sedan gick man till fritids. Och sprang som sagt upp och ned för tre trappor inför varje rast och det var rast mellan varje lektion. Och så kunde man springa runt hela skolhuset och ha knutgubbe runt hela matsalen eftersom det inte var sprawl.

Nu har iofs vår skola börjat med obligatorisk promenad/jumpa innan första lektionen varje dag. (vetenskapligt bevisat ge bättre inlärning).
 
Plättar :D Jag såg fram emot utflyktsdagarna med skolan då jag alltid fick plättar till matsäck de dagarna, en av mina starkaste barndomsminnen är när min mamma hämtade mig hos grannbarnen och när jag kramade henne så kände jag doften av plättarna hon hade gjort i ordning - det blev ren kärlek i det ögonblicket :D:love:

Fredagar blev det grillad kyckling med chips - äter än idag gärna det på fredagar :angel:

Lammfilé dock ... mamma är skitduktig på att steka dem alldeles rätt :d
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp