Vad vet ni?

Sv: Vad vet ni?

Symptom: Hög feber - några av mina låg på runt 40 g i flera veckor!
Alt febertopp och sedan lägre feber! Feber är oftast det första symptomet.
Svullna lymfor, stora knölar mellan ganascerna. Min ena svullnade även upp i tinningarna. Dessa knölar är varfyllda och spricker sen i stora kratar som det rinner var ur!
Snoriga : och då menar jag snor i mängder , när de frustade forsade gröngult SEGT snor ur näsan som la sig i stora klumpar överallt!
Hosta :Låter som lungorna ska lossna!

Alla hästar är individer och reagerar olika ,av två jämnåriga 1 åringar som har bott och stått ihop blev den ena jättesjuk med alla svåra symptom, och den andra fick en liten knöl som gick tillbaka själv och var förövrigt opåverkad! Är sjuka någon vecka upp till flera veckor !

Inkubationstid : ett par dar upp till 10 dar!

Är en ren kontaktsmitta , ej luftburen som folk tror , du eller hästarna måste vara i kontakt med bakterien för att föra den vidare, därför går det att bromsa smittspridningen , vi lyckades tillexempel hålla den på ena sidan stallet med enorma insatser med fotdesificeringsmedel och handsterilisering samt olika redskap etc.

Bakterien tycker om kyla och mörker och inte ljus och värme vilket gör att den överlever länge (1 år) i stallmiljö men dör på någon dag ute i soljus!

Behandling: Diskuteras , men min sammanlagda erfarenhet är att man kan sätta in pencellin OM man upptäcker att hästen är sjuk innan den får knölar. Har knölarna kommit kommer inte pencellinet åt och man förlänger symptomen. Men lyckas man sätta in pencellin på första febertoppen (gjorde så med 2 av mina) så minskar man smittspridningen och de hästarna får väldigt mycket lindigare symptom!

Finns diverse komplikationer efter genomgången kvarka , som anasarka och kastad kvarka!
 
Sv: Vad vet ni?

Jag skulle rekommendera SLU:s hemsida, läs där vad som står om hur smittar kvarka. Fast i skrivandets stund funkar inte den länken, så förhoppningsvis kommer de att ordna den så snart som möjligt.

Ang droppsmitta, så kan jag säga att den är stor. Om man tror att kvarka endast smittar genom kontakt så är det fel, man har kunnat konstatera droppsmitta/spridning vid en nysning av hästen upp till 30 m i diameter vid gynnsamma förhållanden vid mindre ogynnsamma förhållanden minskar risken naturligtvis.
 
Sv: Vad vet ni?

dom kvarka knölar jag sett har sett annorlunda ut.
dom satt mer inne i hästen långt in mellan ganacherna.
man fick känna för att hitta dom.
nu var det på vintern på islandshästar och då syns ju ingenting mer än vinterpäls.
men tycker ändå inte att det liknar dom jag sett.
 
Sv: Vad vet ni?

Denna knöl sitter även bara på ena sidan, svullnaden håller sig till vänster sida liksom...
 
Sv: Vad vet ni?

hon har lite feber..prov har nyss visat att hon har streptokocker i området men trots detta säger vet att det inte behöver vara kvarka alls. Kvarka odlingen blir ej klar förräns imorgon så inna dess svävar vi i ovisshet. Enligt fler som tittat på henne på kliniken ser det inte ut som typisk kvarka....
Hon äter och dricker dock vill hon inte att man ska beröra huvudet..
 
Sv: Vad vet ni?

Skrev att det är en kontaktsmitta , vilket det är , detta inbegriper självklart droppsmitta !, så all vätska från knölar, snor, host ex innnehåller mängder av bakterier och är extremt smittsmat.

Det är däremot ingen luftburen smitta i sig dvs du eller hästen måste på något sätt komma i kontakt med bakterierna, detta inbegriper självfallet att en häst hostar på dig och du går vidare och petar på en annan häst eller att du kliver i en snorlobba, hostning och sen går in i en annan box!
Därför hade vi fotbad i alla stall samt handesinficeringsmedel! Vi har 40 hästar på gården och lyckades hålla det så att endast 4 insjuknade så nog går det att begränsa allt även om det är ett Hel-tes jobb som nära nog tog både musten och lusten ur mig! Vad gäller knölen kan jag inte säga annat än att det verkar kunna yttra sig på alla möjliga konstiga sätt. Mitt ena sto fick ju knölar vid tinningen och det hade min veterinär eller dem han rådfrågade aldrig sett, men nog sprack de också.

Mina var oxå extremt rädda om sina huvud innan knölarna sprack men det är det nog oavsett vad knölarna beror på!

chellosbld.jpg


kenasbld.jpg
 
Sv: Vad vet ni?

Men det behandlades med antibiotika?? Hur tidigt/sent i diagnosen började hästen behandlas?
 
Sv: Vad vet ni?

Hon är inte snorig alls och inte hostar hon heller, hur vanligt är det att dom symptomen saknas??
 
Sv: Vad vet ni?

KL

Jag vet en variant av kvarka som har cirkulerat utanför gbg (lindome) ett tag, där symptomen är ganska vaga. En häst som insjuknade visade varken feber eller snuva/hosta som symptom, utan svullnade enbart upp mellan ganacherna. Han var svullen/svampig i ett dygn (vad jag har förtått) och därefter utvecklades bölder.

Jag antar att symptomen kan variera från häst till häst. Misstänker man kvarka ska man definitivt tillkalla vet och ta ett prov, så att man kan få ett säkert svar.

//Julia
 
Sv: Vad vet ni?

Mina satte jag in pencellin på efter att de haft feber knappt ett dygn men INNAN de fått några bölder . Anledningen till att man väntar lite med att sätta in pencellinet är att man vill att kroppen ska börja bilda antikroppar. Jag skulle nog bara sätta in pencellin på en häst som redan har bölder om hästen dessutom var ordentligt allmänpåverkad dvs slutar äta etc. Detta eftersom pencellinet har en förmåga om de redan har bölder att förlänga symptombilden som jag förstått det!

Hur "hårt" de drabbas verar vara individuellt , har 2 st åringar som jämt varit ihop och levt under exakt samma omständigheter . Den ena fick ALLA symptom gånger 5 och var JÄTTEdålig ,den andra fick en liten knöl som aldrig sprack utan tillbakabildades , inget snor, ingen hosta!
Tycker inte ,att som du beskriver det ,att det låter som kvarka på din häst men det går inte att säga att det inte är det!

Om hästen inte är allmänpåverkad för övrigt misstänker inte veterinären att det är en böld orsakad av en yttre skada som blivit infekterad eller någon form av tumör?
 
Sv: Vad vet ni?

Ingen av hästarna på bilden behandlades med pencellin, däremot fick de bägge slemlösande samt luftrörsvidgande då de hade jobbigt med luftvägarna!
 
Sv: Vad vet ni?

Vi har röntgat käken på henne för att utesluta brott eller spricka där, det som är med allmäntillståndet är att hon haft feber och varit väldigt trött, inga andra problem och idag sa vet. att kvarka odlingen troligen tar en dag till innan den är klar. Vet nämnde något om något som "liknar" kvarka vad nu detta kan vara. Hon står fortfarande på penicillindropp och var feberfri idag, inga bölder har spruckit eller förändrats ännu, hur lång tid tar det innan de spricker eller förändras? Hon har nu stått på penicillin i 3 dagar.
 
Sv: Vad vet ni?

Knapplån

Någon som vet om det finns vaccin mot kvarka?
 
Sv: Vad vet ni?

till wild rein : Det tog nog närmare två veckor innan mina hästars bölder sprack!

Kvarka heter egentligen Streptococcus equi, sen lite förenklat finns det en snällare variant som heter Streptococcus zooepidemicus.
Det var denna de hittade i mina hästars provsvar MEN med tanke på hur sjuka mina hästar var tror de att de hade även equi.n och att zooepidemicusen "komoflureade" equin.

Till Skuggabaldur. Det fanns ett vaccin men det fungerade så dåligt att det togs bort , de försöer få ut ett nytt nu!
 
Sv: Vad vet ni?

Knapplån

Någon som vet om det finns vaccin mot kvarka?

I USA vaccinerar dom mot kvarka, vi fick förklaringen av svensk vet att vaccin finns men att det inte används ofta därför att hästarna kan ändå bära på bakterien samt smitta, själv blir dock inte den vaccinerade hästen sjuk...jag kommer att vaccinera våra andra hästar....
Konstigt att det inte står någonstans i svensk litteratur att man kan vaccinera mot kvarka, läser man amerikansk litteratur står det att vaccinering är ett stort förebyggande av kvarka=strangles:confused: varför inte i sverige?
 
Sv: Vad vet ni?

Vi fick provsvaren idag och det var inte den "riktiga" kvarkan, dock streptokockbakterier med lång isolering för henne och hennes reskompis...hon är rätt svag ännu men hon är under kraftig antibiotika behandling...
 

Liknande trådar

Hästvård Jag pratade med två veterinärer på kliniken när jag var där för Barkas senaste ultraljud. De kunde båda tänka sig att problemen vid... 2
Svar
20
· Visningar
1 790
Senast: sorbifolia
·
Hästvård Cystor - era erfarenheter Vad hade ni för symptom? Vart satt den/dom, Opererade ni ? Vad för typ av operation gjordes ? Resultat ...
Svar
4
· Visningar
389
Senast: Bee
·
Hästvård Vårt stall är låst pga att veterinären tagit prov för kvarka, även om de själva medger att misstanken är väldigt låg. Under tiden får...
Svar
4
· Visningar
594
Senast: Cambrie
·
Hästvård Min islandshäst har haft återkommande skador ända sedan jag köpte honom för 2 år sedan. Innan jag köpte honom har han bara gått på bete... 2
Svar
30
· Visningar
1 952
Senast: Noxos
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp