Valpfoder (Igen...)

S

Sweet

Ok, nu har jag förstått att det inte spelar så stor roll om man ger valpfoder eller ett bra vuxenfoder till sin valp av storväxande ras (Golden) då innehållet faktiskt inte skiljer sig nämnvärt mycket.

MEN vad ska jag tänka på när jag väljer foder?

Vete och korn bör man undvika har jag hört medan ris och majs är bättre. Huvudingridiensen bör vara kött. Vad mer ska jag tänka på? Har en Golden Retriever valp på drygt 9 veckor, inte särskilt matglad och blir lätt lite lös i magen. Hon äter Robur Breed nu men jag funderar på att byta till ett annat foder när påsen är slut då hon inte är så väldans förtjust i detta.

Hur mycket protein och fett bör fodret innehålla?

Hur mycket kalcium och fosfor?

Mycket eller lite fibrer?

Tacksam för svar! :bow:
 
Eftersom din valp är så liten och ny hos er är det lämpligast att avvakta och inte byta foder. Matlusten kan ofta bli sämre ett tag när de inte har konkurrens av syskonen. Även magen kan bli lite risig den första tiden pga den stress som det innebär att byta livsmiljö. Hos er är det en annan bakterieflora än hos uppfödaren.

Foderbyte är alltid stressande för kroppen, och ofta äter de bara bättre så länge som nyhetens behag finns. Sedan är det dax att byta igen....... Vänta istället några månader med foderbyte. Ge valpen fasta rutiner vid maten, och se till att det är matro då. Rasta gärna innan maten så att du inte måste ut på stört så snart maten är uppäten. Ett par minuter mys efter maten istället brukar öka hundens matro. Själv bör du sätta dig ner och läsa en tidning eller dyligt. Har valpen fortfarande svårt att hålla sig till ätandet kan du servera den i komposthage eller bur.
 
Enligt uppfödarens råd så ska jag när 2,25 kg påsen med Robur Breed (valpfoder) är slut gå över till ett vuxenfoder. Det är därför jag funderar lite om foder just nu. Eftersom jag ändå ska byta till ett vuxenfoder så kan jag kanske hitta ett foder som hon är lite mer förtjust i.

Valpen får alltid mat på bestämda tider med ca 4 timmar mellan målen 4 gånger om dagen, hon äter i sin valphage och det är inget lek och bus innan. Vissa gånger äter hon upp allt andra gånger så äter hon inte alls. Vräker inte i sig maten utan äter något motvilligt. Hon får hälften upplött + hälften torrt då hon inte riktigt gillar det upplötta. Har börjat att ge henne en skvätt fil varje dag också för magen. Hon får aldrig några matrester eller annat i maten,(inte annars heller) antingen äter hon eller så får hon låta bli. Jag har inte tänkt byta foder stup i kvarten utan jag byter till ett vuxenfoder av bra kvalitet snart och funkar hon på det och mår bra så får det vara det fodret i fortsättningen också.

Min fråga var bara hur mycket protein, fett, kalcium och fosfor det bör vara i ett foder för växande hundar av större ras?
 
Saxat från http://www.birddog.nu

Hon som svarat heter Marie Sallander (SLU)

Jag vet att det kanske är lite osnyggt att kopiera texter så här men...


Utfodring av valpar.
Jag skulle vilja veta om valpfoder är att föredra till valpar istället för något annat. Vore tacksam om jag i så fall fick veta varför samt hur länge de ska äta valpfoder. Jag föder upp flat idag och använder Hills till mina vuxna hundar. Har aldrig använt valpfoder utan istället gett vuxenfoder från början, eftersom jag hört så mycket negativt om valpfoder men aldrig fått någon riktigt vettig förklaring annat än att valparna skulle ha lättare att få skelettdefekter.

Det finns inget enkelt svar på den här frågan, utan man får resonera kring några punkter som kan leda fram till vad som är bra för just dina hundar. En valp behöver upp till tre månaders ålder mer än dubbelt så mycket energi som en vuxen hund med samma vikt. Därefter minskar energibehovet per kilo kroppsvikt successivt tills hunden når vuxen ålder. Då det gäller de småvuxna raserna har dessa ett ökat energibehov upp till ungefär ett års ålder, medan energibehovet för en individ av större ras är högre än för den vuxna hunden ända upp till två års ålder. Valpar ska under en kort period bygga upp hela sin kropp med skelett, muskler, olika organ och vävnader. Småvuxna raser ökar sin vikt med kanske 40 gånger under sitt första levnadsår, vilket i sig kan tyckas vara mycket. De storvuxna raserna har en tillväxttakt som är betydligt högre, vilket för t ex en grand danois kan innebära att de mer än hundrafaldigar sin vikt under det första året. De storvuxna raserna växer dessutom ytterligare under det andra levnadsåret, medan mindre raser ofta har vuxit klart under det första året.
Med tanke på den enorma tillväxt som sker hos en valp, är det mycket viktigt att valpen får en väl sammansatt kost. Med det menas dels att det finns tillräckligt med näringsämnen i fodret, men också att de råvaror som ges ska vara av god kvalitet. Då det gäller näringsnivån, finns olika normer som gäller hundar. Exempel på en norm som fodertillverkare ofta använder är AAFCO’s (Association of American Feed Control Officials) eller Fediaf (Europeiska näringsnormer) näringsnormer för hundar. De allra flesta helfoder för hundar uppfyller dessa normer. Dessutom, innehåller nästan alla helfoder tillräckligt med näring för alla livsstadier! Detta betyder att de innehåller tillräckligt med näring även för en liten valp! Foderföretagen garanterar att fodret till och med sista hållbarhetsdatum innehåller de näringsämnen man deklarerat. Då det gäller hur kvaliteten är på råvarorna, hur hög smältbarhet fodret har eller hur fodret har behandlats under tillverkningen är svårare att få veta genom att endast studera foderetiketten. Det säkraste sättet för att få svar på detta är att kontakta respektive tillverkare. Valpar behöver alltså ett högkvalitativt foder.
Ska jag då ge hunden valp- eller vuxenfoder? Man ska först och främst vara medveten om att halten av fett och protein varierar mellan olika företags valpfoderprodukter; de kallas alla valpfoder, men kan i praktiken variera stort i näringsinnehåll. Vissa företag ligger generellt högre eller lägre än andra fabrikanter i energitäthet på alla sina foder. Vanliga variationer för proteinhalten i valpfoder är mellan 25 och 35 procent. Fetthalten ligger ofta mellan 10 och 25 procent i de foder som är tillverkade speciellt för valpar. Det finns alltså inget typiskt valpfoder! Det kan vara så att ett foderföretags så kallade valpfoder innehåller mindre energi och andra näringsämnen än ett annat företags s k vuxenfoder. Istället för att kolla på vad fodret kallas, titta istället på näringsinnehållet!
Valpar som är matglada och gärna äter en stor mängd foder, kan gärna ges ett bra vuxenfoder. De får då äta en stor mängd mat, som förutom energi ger en viss bulk, så att de känner sig nöjda. Om man så önskar, kan man istället ge samma hund ett bra valpfoder, men då i betydligt mindre mängder. Man brukar säga att hunden snabbt vänjer sig att äta den mindre mängden, och inte känner sig hungrig. Vet man med sig att man har svårt att låta bli att ge valpen en extra stor portion eller extra tilltugg nu och då, kan det vara en fördel att ge valpen ett vuxenfoder. Har man istället en valp som inte har så stor aptit, ges med fördel ge ett valpfoder. Hunden får då i sig alla näringsämnen trots att den inte äter en så stor mängd.
Det är alltså inte avgörande för hundens tillväxthastighet om man ger ett valpfoder eller ett vuxenfoder. Det är ej heller så att en hög halt protein i fodret medför en högre risk för att hunden växer för fort och därför skulle drabbas av sjukdomar. Protein och kolhydrater ger ungefär hälften så mycket energi som fett. Hunden drabbas inte av mer skelettsjukdomar för att vi ger den ett valpfoder än om vi ger ett vuxenfoder. Det som däremot kan vara avgörande för hunden hälsa, är:
—Hur mycket hunden äter, det vill säga hur mycket energi den får i sig.
—Hur fort den växer.
—I vilket hull hundens hålls. Från hälsosynpunkt bör unga individer hållas slanka under sin tillväxt.
— Att man ej ger extra vitaminer och mineraler till ett helfoder; detta innehåller all näring en hund behöver. Överdosering kan ge allvarliga konsekvenser. Ge alltså ej extra vitaminer och mineraler till ett helfoder!
Det ligger i vårt eget intresse att se till att valpen får en lugn och jämn tillväxttakt för att på så sätt lägga en god grund för ett förhoppningsvis långt och hållbart liv.
Marie



Följdfråga till ”Utfodring av valpar"
På många "Klotterplank" och dylikt har det varit många diskussioner om utfodring av valpar och att det är viktigt att valparna inte ges för mycket foder. Några är också inne på att man kan hålla höftleds- och armbågsfel borta genom att ha en "snål" utfodring under uppväxttiden.
Vad jag skulle vilja veta är: Vad händer om valpen får för lite näring? Ingen valp svälter väl ihjäl om den utfodras dagligen (även om det är i små mängder) men hur påverkas den i övrigt? Hur lite kan man valpen utan att det får negativa konsekvenser för valpen? Hur utvecklas/påverkas organen (lever, hjärta, lungor och så vidare) om den inte får tillräckligt med näring? Kan mentaliteten påverkas?
Bara en stilla undran,
Marit

Ger man en snål utfodring av ett foder med rätt sammansättning sker främst en långsammare tillväxt av valpen/unghunden, som dock kan kompenseras senare om fodertillgången ökas. Bara med extremt snål utfodring av en korrekt sammansatt foderstat får man bestående men. Det finns däremot ingen forskning som visat hur snål utfodringen måste vara för att ge permanent eller eftersatt tillväxt eller slutstorlek på hundar. Det finns faktiskt gamla tyska studier där man svultit hundar i över 100 dagar utan bestående men (dock inget att rekommendera om man vill ha en frisk hund)!
Ofta är dock en snål utfodring kombinerad med fel fodersammansättning, och då kan man i värsta fall få förändringar på alla organ på grund av näringsbrister. När det gäller eventuella förändringar i temperamentet på grund av snål utfodring, kan det ju vara så att hunden äter mer glupskt vid snål utfodring, eftersom den oftare är hungrig än om den får mycket mat. Andra temperamentsförändringar tror jag inte sker under förutsättning att hunden hålls slank under uppväxten, alltså får en något snål utfodring.
Marie Sallander



Förhållande fett-protein i foder.
Hej Marie, tack för ovan svar (utfodring av valpar, ej min fråga, men dock intressant även för mig). Jag undrar om du kan detaljera en sak bara: vilka % satser bör fett, resp, protein ligga på? Har en 3 månaders labrador.
TACK!
Pia

Förhållandet mellan fett och protein kan variera i olika foder men ändå helt uppfylla näringsbehoven för hundar. Generellt kan man säga att ju mindre energi ett foder har, desto lägre procentsatser kan man ha av protein och fett i fodret. Detta beror på att om en hund äter ett så kallat lågenergi- eller normalfoder, måste den äta större mängder av detta än om den ätit ett så kallat högenergifoder. En större konsumerad mängd av ett foder gör att hunden trots den relativt låga protein- och fettnivån ändå får i sig en tillräcklig mängd protein och fett i kosten. Det omvända gäller förstås om hunden äter ett så kallat högenergifoder - då kan hunden inte äta så stora mängder av fodret innan den blir mätt, och måste då få i sig allt protein och fett i en mindre mängd foder, alltså måste procentsatserna med protein och fett här vara högre.

Ett torrfoder som innehåller relativt lite energi (1400 kJ/100 g foder) bör för en vuxen hund innehålla minst 18-20 % protein och minst 6-10 % fett enligt näringsnormerna. För en valp bör ett torrfoder med denna energinivån innehålla 21-23 % protein och 8-10 % fett eller mer.
Om torrfodret innehåller mer energi (1800 kJ/100 g foder) bör det för en vuxen hund innehålla minst 22 % protein och 6-10 % fett eller mer. En valp behöver ca 27 % protein eller mer samt 10 % fett eller mer i ett så här energitätt foder.

Vanligt är att torrfoder har cirka dubbelt så mycket protein som fett, men det finns även foder med mer eller mindre fett än detta. Du som hundägare behöver inte hänga upp dig på det exakta förhållandet mellan protein och fett, det viktiga är att fodret är ett helfoder med allt hunden behöver få i sig.
Marie Sallander
 

Liknande trådar

Hundhälsa Har ju varit inne hos vetrinär med min bostonterrier som verkar ha fått lite tjall på magen. Bytte foder för ett litet tag sedan som...
Svar
5
· Visningar
698
Hundhälsa Eftersom det nog kommer bli valpis här strax så funderar jag kring valpfoder. Jag gillar ju Purizon men valpfodret känns väldigt...
Svar
4
· Visningar
895
Senast: linnsan
·
Hundhälsa Trots försök till att få hunden att vilja äta bättre foder så verkar Doggy original vara det enda han verkligen vill äta och vräker i...
Svar
19
· Visningar
4 460
Senast: snorp
·
Hundhälsa Om ca. 2 veckor anländer vår nya valp. Och jag längtar ihjäl mig, såklart.;) Men jag funderar fram och tillbaka på fodret. Hos...
2 3
Svar
45
· Visningar
5 046
Senast: dramatik
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Semester.
Tillbaka
Upp