Westernsadlar, frågor!

Aleel

Trådstartare
Jag varken tränar eller tävlar western men både har en w-sadel och funderar på att köpa en ;) Jag kan inte mycket alls om den här sidan och har lite frågor så jag kan lägga ut en vettig annons på den jag har och samtidigt lyckas hitta en ny som passar.

Den jag har fick jag på köpet med hästen som är westernriden, den tycker jag inte om att rida i. Tror sätet är för stort för mig och den är dessutom väldigt hård att sitta i. Det är min enda erfarenhet av den här typen av sadlar men jag tror ändå att det skulle passa mig. Trots att den jag har är obekväm så sitter jag där jag sitter, inga problem att hänga med i bocksprång och sidohopp.

Hur mäter jag sitsen på den jag har? Vilka mått bör jag mer ha i annonsen jag lägger ut? Har sett på andra annonsen att många lägger ut ett mått mellan conchosarna (oj, heter det ens så?), hur mäter jag då, mellan mittpunkterna? Nåt mer jag bör lägga till?

Så till köpet av sadel. På engelska sadlar har jag 17-17,5 i rumpstorlek men visst är det skillnad på engelskt och westernmått? Tycker att storleken i alla annonser jag ser är typ 15-16, allt westernfolk kan väl inte ha så små rumpor ;) Min häst har rak rygg med mycket manke, han är 140 cm hög och har därmed ganska kort sadelläge. Inte extremkort som t.ex. många islandshästar har men för långa sadlar går inte. Vi rider enbart i skogen, så vill ha en sadel jag sitter skönt i helt enkelt. Har ni nåt förslag på vad jag bör titta efter? Om jag mäter hans bomvinkel, alltså vinkeln över manken, hur gör jag om de graderna sen till måttet mellan conchosarna?

Nu blev det många frågor och om nån har tid att svara så blir jag jätteglad :)
 
Sv: Westernsadlar, frågor!

Ojojoj det blir inte lätt.

1. Vad är det för ras på din häst, det kan säga en hel del om vilken typ av sadel och bomstorlek som kan vara aktuell för dig att titta på. Är hästen genomsnittlig i storlek, utseende för sin ras?

2. Hur stor är du? typ storlek i kläder, längd osv.

3. Är det bara för nöjes/skogsridning?

Det som är intressant när man tittar på en sadel är;

1. Bomstorleken dvs semiquarter, quarter, full quarter, extra full, Arabian eller draft. Märket på sadeln kan ge anvisning om vilket märke på bom det är och vissa märken kan vara mera narrow medans andra är vidare, flared out. En del hävdar att det finns svängda bommar och raka bommar men jag skulle vilja påstå att det har att göra med huruvida bars är flared.
Cm mått mellan Conchos i de flesta annonser kan göra en GALEN! DEt är det mest idiotiska sätt att mäta en westernsadel av flera anledningar. Två mkt bra anledningar är att Conchos sitter på olika plats på olika sadlar och folk mäter ibland på insidan av hela sadeln, ibland på mitten i conchon och ibland på utsidan. Det blir mao omöjligt att få någonting rätt...

2. Man mäter sitsen i tum. Från gullet i bakkant där sitsen börjar till Canter dvs bakvalvets främsta punkt. Vad jag förstått så brukar de som har en enkelsksadel i 17" vilja ha en western i 16", huruvida man mäter en engelsksadel har jag dock inte en aning om. Här kommer din storlek in i bilden. Många köper för stor sadel, du skall få plats med en knuten näve mellan magen och gullet.

3. Typ av Westernsadel så den är lämplig för det du vill göra, så naturligtvis kvalitet och pris.

Jag förstår att jag låter väligt trist i mitt svar men det är många faktorer som påverkar och eftersom du låter väldigt grön på området så är det en god början att fråga. Läsa på överallt där du kan hitta information. Prata med vänner eller kanske kanske besöka närliggande westernklubbens evenemang för att fråga och klämma på medlemmarnas sadlar.
Westernryttare brukar inte vara omöjliga på att dela med sig av den kunskap de har. Tvärtom så brukar de börja bubbla som bara den när det kommer någon oinvigd och har frågor.
Kanske tom någon här på Buke bor nära så du kan få hjälp med att titta på vad du själv har hemma i stallet.

mvh Eva
 
Sv: Westernsadlar, frågor!

Desværre er det ikke rigtig muligt at måle sig til bombredden, hverken på hesten eller på sadlen. Og gullet bredden (det folk mener når de snakker om mål imellem conchos) kan ikke måles rigtig på en færdigbygget sadel. Derudover er der ingen standarder i western verden, så man kan ikke regne med at FQ (full quarter) i en sadel er den samme som FQ i en anden. Andre aspekter af bommens bygning har væsentlig mere betydning end gullet bredden, så der er ikke noget at bruge det til alligevel. Der er ikke andet for end at prøve en masse forskellige og se om de fungere. Husk altid at ride i sadlen, da hestens ryg ændre sig væsentlig når den kommer i bevægelse. Løfter sadlen bagtil når hesten kommer i jog eller andet, passer den IKKE.

MHT tilpassning til rytteren, sædet passer dig når du har plads til to fingers bredde imellem swells (den hævet område under hornet) og din lår NÅR DEN ER RIGTIG AFBALANCERET og du sidder med de almindelig langt western bøjler. Mere plads=sædet for stor. Mindre=sædet for lille. Og hvis ikke sadlen passer rytteren, kommer den til at skade hesten i længden, specialt hvis den er for lille til rytteren. Hvis sadlen ikke er i balance, kommer din ben naturligvis i forkert stilling og det kan få den til at ser for stor eller lille ud, selvom det vil have passet hvis sadlen var i balance. Og er sadlen i ubalance på hesten, får du også væsentlig problemer i længden, da din vægt ikke bliver fordelt ordentlig.

Det kan være en god ide at lege lidt med at afbalancere en sadel på en bom, så du har noget at sammenligne med når det kommer på hesten. Brug foldet håndklæder eller andet under foran og prøve den. Når du føler at du sidder rigtig og det er nemt at holde den naturlig rigtige sæde, så er sadlen nok i balance. Sidder du lige så godt når den kommer på hesten?

De fleste voksen passer en western sadel med mål 15,5-16". En let voksen kan passe en 15". Men sædens opbygning har også noget at sige. En meget polstret sæde kan nemt føle en nummer mindre.

Måle vejledninger:
maal-western.jpg


Husk at bekræfte målet når du kigger på brugt sadler. Har oplevet her i DK at folk reklamere med 17" sæde når sadlen kun måles 15" eller mindre!!!!
 
Sv: Westernsadlar, frågor!

Jag knapplånar lite och ställer en fråga angående utprovning.
Jag var hos en och provade ut sadel på min häst.
Men jag tyckte att tillprovningen var lite brutal!

Hon satte på endast sadel på ryggen. Drog inte åt den ordentligt.
Sedan skulle jag longera honom i galopp.

Jag gjorde det och hon sa: "bockar han eller bråkar manar du bara på honom".

Han har aldrig varit dum på några vis trots att han har haft ont i ryggen som en Equiterapeut behandlat honom för hos mig.

Iaf så började han galoppera. Och sadeln lyfte och slog ner på ryggen på honom i varje språng han tog.
Den lyfte iaf 2-3 dm! Hon sa åt mig att bara mana på honom. Till slut var det nog och jag saktade av honom!
Han var ju tydligt plågad!
Känner mig hemsk som gjorde så mot honom men jag trodde hon kunde det där.

Men är det såhär man gör när man provar ut sadlar?
Självklart red jag också och kollade trycket från sadeln.
 
Sv: Westernsadlar, frågor!

Føgende er tegn på sadelproblemer. Det bedste er at lære selv at vurdere. Desværre er der alt for mange, som siger de er professionalt, men desværre er totalt uduelig til sadeltilpasning.

Det her er det mest tydelig tegn. Derudover kan man lære at mærke hesten igennem for smerte. Der er nogle bestemt trykpunket man presser godt ind i og så viser reaktionen om der er smerte og hvor alvorlig det er. Hvis hesten er smertefri inden man prøver en nye sadel og er smertefri igen dagen efter, passer sadlen. Det er noget meget besværlig når hesten har smerte i forvejen. Så kan man kun gå efter hestens opførsel og løbende mærke efter, for at sikre at smerten forsvinder helt med tid.

Desværre viser mange af problemerne sig først efter et stykke tid. Mange heste acceptere utrolig meget. Andet giver mere tydelig or hurtigere signal på deres utilfredshed. Kendt en som bidt efter rytteren konstant pga smerten. Når nu smertekilden er fjernet, tager det tit lang tid for hesten at få tillid igen.

Kig På Sadlen og Hesten

Tegn på dårlig tilpasning under ridning inkludere at sadlen ruller eller flytter sig. Det er også et problem hvis sadlen hopper op og ned bagtil, for eksempel, når man traver.

Når man sadler af, kan man kigge efter svedmønstret. Den skal helst være jævnt til begge sider og både fortil og bagtil. Tørre pletter på skulderne kan være tegn på trykninger. Tørre områder midt på ryggen er ikke tegn på problemer.

Livet ville være meget lettere hvis hesten kunne bare sige til os at sadlen gjort ondt. Men det kan den ikke, så vi er nødt til at holde øje med hestens opførsel.

Følgende opførselsmønster kan være tegn på problemer med sadlen, hvis man har udelukket andre helbreds og hov problemer. Det er specialt vigtigt at være opmærksom på forværring af opførslen i forbindelse med forandringer i udstyr eller brugsmønster.

Har ikke lyst til at blive fanget
Er kilden på ryggen
Synker ryggen, når den bliver striglet
Bider, træder til siden eller stejler når gjorden er strammet
Er uvillige til at stå stille under opstigning
Kan ikke stå stille efter at man er kommet på
Synker ryggen eller kaster med hoved i forbindelse med opstigning eller ridning
Har svært med at slappe af, på lange tøjler og det bliver værre igennem rideturen
Har svært ved højre eller venstre diagonal eller galop eller viser stivheder til ene eller andet side
Har svært ved at bøje nakken til siden uden at tage et skridt
Viser urenheder i gangen som ikke kan ellers forklares, specialt hvis problemet er svært at lokalisere
Har en ujævn trav


Man kan også finde tegn på problemer ved at kiggen på hestens krop:

Hvid hår i sadel lejet
Hjortehals (halsen er overudviklet)
Sunket bag skulderne
Svajrygget i yngre alder
Muskler i lænden er fremtrædene eller overudviklet
 

Liknande trådar

Utrustning Vi har en ny häst som har visat sig få skav av sadelgjorden SÅÅ LÄTT. Aldrig sett nåt liknande. Vi har westernsadlar med repgjordar men...
2
Svar
28
· Visningar
3 260
Senast: Seabaz
·
Western Hej! När det blir egen häst kommer pållen troligtvis mest vara för nöjesridning, men visst hade det varit roligt att tävla i både trail...
Svar
9
· Visningar
2 073
Senast: Void
·
Western Hejsan Jag sitter ibland och kikar på westernsadlar i olika annonser. Jag slås av hur billiga dessa begagnade sadlar säljs. Många sadlar...
Svar
15
· Visningar
4 166
Senast: Piraja
·
Western Hej ! Håller på att försöka lära mig mer om western, men då jag bor i norrland så finns de ingen westernbutik på så där 50-60 mil...
2
Svar
37
· Visningar
6 440
Senast: IngaLena
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Skadade hästar och konvalescenter
  • Löss
  • Betäckningar 2023 och föl 2024

Omröstningar

  • Göra inlägg med mobilen
Tillbaka
Upp