Känner här att jag behöver få klarhet i ordet privilegium. För mig är det något som indikerar en orättvisa av något slag. Lite som något man borde skämmas en smula över. Att då använda det i samband med universitetsstudier blir lustigt då alla rent teoretiskt kan söka in. Ingen gallring sker mig veterligen utifrån ekonomi, föräldrar, hudfärg eller bostadsort. Att sedan olika faktorer gör att inte alla söker är en annan sak men kanske inget som man kan kasta i ansiktet på de som sökte...
Jag tänker mig att det ofta används som beskrivning av att vara i en gynnad position, helt utan värdering. T.ex. som en med frisk kropp eller har landets språk som modersmål har ett lättare utgångsläge än den som inte har det. Helt oavsett hur det blivit så eller varför.
Men att det också används, som du säger, med någon typ av värdering av själva skillnaden som förkastlig, icke önskvärd etc. Kanske mer när det handlar om att få/ge/tilldela vissa privilegier - alltså kring processer som skapar skillnaderna (till skillnad från rena nulägesbeskrivningar av faktiska omständigheter)?
Sen är det en fråga om vilket objekt vi talar om. Ursprungligen (i klädkodsdiskussionen) uppfattade jag det som att det en hade med sig efter att ha varit i universitetsmiljön var ett socialt privilegium (=mer gynnat läge i fråga om kunskap, erfarenheter, referensramar).
Nu talas det om ifall det är ett privilegium att ha möjligheten att studera. Eller om faktorer som gör det mer sannolikt att studier verkligen blir av är privilegiet.
Det blir olika frågeställningar som blandas och inte riktigt samma privilegium som det talas om i olika inlägg...
Och det är en relativ jämförelse vad som är privilegierat, så beror på vilken referensram vi ställer det i förhållande till. Vilka miljöer, människor, förutsättningar är det som relateras till.
Att rent allmänt bara fråga om "universitetsstudier" är priviligerat blir kankse lite för ospecifikt om man inte är ense om en kontext det diskuteras utifrån.