Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Bor du inte för långt från Kungsbacka så kan du få några av minaÅh! Jag har ingen julkänsla i år, men man kanske ska göra iordning lite saffran inför nästa jul?![]()
Bor du inte för långt från Kungsbacka så kan du få några av mina
Tycker annars absolut att du skall sätta några burkar med saffransmarinad. De kan nog stå i princip hur länge som helst![]()
Nåååååååååååå?????
Klockan är 20:14!!!!!
![]()
Men om dom var bleka och degiga så behövde dom kanske vara mer i ugnen?Näää tyvärr var det nog sämsta lussekatterna jag gjort på länge. Smakar alldeles för lite saffran, typ så lite så jag undrar om det ens var äkta saffran och degiga
Aldrig kalljäst innan, kanske var det som blev konstigt. Förra året gjorde jag matgeeks recept men utan kalljäsning och 2 gram pulversaffran, då blev de jättegoda.
Kommer nog testa något helt nytt nästa gång..
Men om dom var bleka och degiga så behövde dom kanske vara mer i ugnen?
Aha! Du menar så. Mina har alltid varit rätt så rejält gula.Nej de var inne tillräckligt. Själva degen var blek dvs för lite saffran. Hade ändå ett gram
som i receptet men skulle tagit det dubbla så här i efterhand.
Nu har jag läst hela tråden, beställt saffran och dreglat.Komsikomsi @Malin_L![]()
Tack!Ropar hit @Pilot också![]()
@Tora
Känner mig n.g.t. efter, men vill gärna ha förtydliganden.
Smula ner jästen i bunken till hushållsassistenten (man kan ta mindre – se texten ovan). Värm mjölken en aning – max 37 grader och slå den över jästen. Rör tills all jäst är helt löst.
Tillsätt socker och vetemjöl. Kör degen i maskin tills den är lös men nästan upplevs seg. Det tar cirka 10 minuter. Har man ingen hushållsassistent kan man ta degkrokarna på elvispen. Täck bunken och låt jäsa cirka 30 minuter. Har man mindre jäst tar det längre tid.
Dra lite i degen – om den är fylld med småbubblor och har vuxit cirka 50% är den redo.
Värm mjölken som ska vara i huvuddegen så den känns ljummen. Dela och skrapa ur vaniljstången. Mortla saffranet tillsammans med lite strösocker. Rör ner vanilj och saffran i mjölken.
Ska man inte göra mer med denna degen?
Tillsätt mjölk, socker, smör, salt, mjöl och ägg till fördegen.
Endast till fördegen? När blandar man ihop fördeg och huvuddeg?
Kör i maskinen cirka 10 minuter. Fuska inte med det här eftersom det är avgörande för slutresultatet. Degen ska vara seg, uppfattas som lite lös men släppa från kanterna i maskinen. Tar man upp en klump kan man dra ut den till en liten kvadrat som är så tunn att man nästan kan se igenom den, utan att den spricker. Är du osäker, låt den knådas ett par minuter extra. Täck därefter bunken och låt degen jäsa 30 minuter.
Mjöla ett bakbord ytterst lite. Smöret i degen gör att den inte fastnar nämnvärt ändå. Dela degen i 5 delar och varje del i 10 bullar. Har man en våg ska är 50 g per bulle ett bra mått. Rundriv varje bulle till en liten boll (eller rulla den till en boll mellan händerna).
Rulla varje boll till en tunn korv (se texten ovan för instruktioner) och snurra ihop korven till en lussekatt. Lägg med 1 cm mellanrum på en bakplåtspappersklädd plåt, täck med en bakhandduk och ställ in i kylen över natten. Vill man ha sina bullar direkt låter man dem jäsa 10 minuter i rumstemperatur och gör sen enligt nedan.
På morgonen sätter man ugnen på 220 grader och tar fram plåtarna ur kylen. Låt dem rumstempereras cirka 30 minuter. Vispa upp ägget med 1 msk vatten och pensla lussekatterna med äggvispet. Tryck i russin eller korinter efter smak.
Koka upp socker och vatten till en sockerlag, låt sjuda ett par minuter och varmhåll därefter.
VAD SKA MAN MED SOCKELAGEN TILL? I DO NOT UNDERSTAND ELLER HÄNGER MED!
Grädda lussekatterna i nedre delen av ugnen. När de fått ganska mycket färg tar man ut dem och penslar omedelbart med lite sockerlag.
Låt svalna på galler. Det som inte äts upp samma dag fryser man in så fort de svalnat.
JAG VILL GÖRA EN DEG SOM KAN LIGGA I KYLSKÅP OCH RULLAS TILL LUSSEKATTER DAGEN EFTER DÅ DET SKA GÖRAS I SAMBAND MED SMÅ BARN HÄNDER I SKOLA
KAN MAN DET?