Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Hur får man i sig sådant?
Slutade se efter levande halvskalad. Nej inte ens katter kör väl på sådär, det är riktigt otäckt.Hur får man i sig sådant?
Jo det gör det visst det. Enligt djurskyddet får man inte hugga huvudet av fiskar man fiskat upp och låta dem ligga och kippa efter andan, man måste smälla dem hårt i huvudet med en liten hammare. Det där är nog helt enkelt inte lagligt i Sverige faktiskt.Nagonting som har huvudet avchoppat ar inte "levande". Det kan ha nervryckningar, men lever inte i egentlig mening
Akut avlivning av fiskar
Vid annan avlivning än slakt och endast för odlad fisk gäller Jordbruksverkets föreskrifter om och allmänna råd om slakt och annan avlivning av djur.
Om du måste avliva odlad fisk akut så måste du välja en avlivningsmetod som antingen
Fisken måste bedövas innan du skär strupen av den.
- omedelbart dödar djuret
- snabbt leder till bedövning som varar tills djuret dör och som alltid följs av en metod som leder till döden
- som leder till död hos fisk som är bedövad eller sövd.
Efter avlivningen måste du eller den som utfört avlivningen kontrollera att fisken är död. När en fisk är död har de rytmiska gälrörelserna och ögonrörelserna upphört.
Av smittskydds- eller djurskyddsskäl bör koldioxid bara användas för snabb avlivning av stora mängder fisk.
Större fiskar bedövas med ett ordentligt slag mot kraniet (med knivskaft eller dylikt) varefter avlivning utförs genom att kärlen från hjärtat skärs av vid gälöppningen. Det senare medför en avblodning vilket är till fördel om fisken senare skall tillagas.
Mindre fisk kan också bedövas med slag mot kraniet. Enklast är dock att utan att ta fisken ur håven krossa skallen mot en hård yta med hjälp av till exempel foten på ett glas eller liknande. Kokning kan också accepteras för liten fisk (storlek tetra/sebrafisk) under förutsättning att vattnet stormkokar, att det är en stor vattenvolym och att fisken släpps i direkt.
Infrysning, formalin, kvävning, mikrovågsugn, vodka, nedspolning i toalett etcetera är inte acceptabelt förfarande.
Oavsett om man är vattenbrukare sportfiskare eller bara ägare till ett akvarium eller en damm har man skyldighet att avliva en fisk/kräfta som man fångat och inte avser att släppa tillbaka, eller som är så sjuk att vård inte kan ges.
Fisk har smärtreceptorer i hud, nervbanor, receptorer i hjärnan och opiatreceptorer liknande dem man finner på varmblodiga djur. Fisk saknar prefrontalcortex, den del av hjärnan som många forskare anser vara nödvändig för att medvetandegöra smärtan, för att den skall bli något mer än bara reflektorisk. Det kan dock inte uteslutas att denna funktion finns i någon annan del av fiskhjärnan. I många situationer reagerar fisk som om de kände smärta/obehag, och kan till och med associera vissa personer med detta.
Jodå, det är delvis lagligt. Sveriges djurskyddslagar gäller bara ryggradsdjur så det är fritt fram att plåga djur utan ryggradJo det gör det visst det. Enligt djurskyddet får man inte hugga huvudet av fiskar man fiskat upp och låta dem ligga och kippa efter andan, man måste smälla dem hårt i huvudet med en liten hammare. Det där är nog helt enkelt inte lagligt i Sverige faktiskt.
Ugh, rekommendationerna från jordbruksverket är i alla fall helt ok, men det kanske bara gäller tama fiskar då.Jodå, det är delvis lagligt. Sveriges djurskyddslagar gäller bara ryggradsdjur så det är fritt fram att plåga djur utan ryggrad![]()
Nej alltså, fiskar är ju ryggradsdjur, så de ingår i djurskyddslagen. Att hissas upp och läggas på is tvivlar jag starkt på är lagligt, frysning överlag är det iaf inte, men att en länsstyrelse skulle ge sig på fiskeindustrin känns inte speciellt troligt.Ugh, rekommendationerna från jordbruksverket är i alla fall helt ok, men det kanske bara gäller tama fiskar då.
Nåja vet att de flesta fritidsfiskare i alla fall verkar väldigt noga. Yrkesfisket har väl många olika problem ändå som det är med att de förstör bottnar och utrotar hela arter så jag antar att just att fiskarna hissas upp snabbt och dör hipp som happ blir lite underordnat. Läggs väl på is i alla fall. Det är ju inte säkert att det är den sämsta metoden till avlivning att hissa upp i rekordfart och slänga på is.
Ok de nämnde även kräftor, men det var iofs inte jordbruksverket utan SLU.Nej alltså, fiskar är ju ryggradsdjur, så de ingår i djurskyddslagen. Att hissas upp och läggas på is tvivlar jag starkt på är lagligt, frysning överlag är det iaf inte, men att en länsstyrelse skulle ge sig på fiskeindustrin känns inte speciellt troligt.
Tänkte mer på tex räkor, bläckfiskar, kräftor osv - de saknar ryggrad, så där är det fritt fram.
Äter ostron utan problem. I Kyoto åt jag även en "nyslaktad" småfisk på en sushibit, stjärtfenan ryckte lite fortfarande. Vågade inte direkt neka, sushikocken var mycket stolt och lovade att det var en delikatessfisk. Den var både halshuggen och avfjällad så den levde ju inte. En del växter rör sig ju också, och regerar på stimuli från sin omgivning, efter att de plockats/halshuggits![]()
(Det sista var ett skämt, jag vet att växter är växter).
Det är du inte ensam om. Jag har varit på en restaurang som serverar "Grönsaker i vegetarisk ostronsås"Jag har ju bestämt att ostron är en grönsak så fritt fram![]()