Bukefalos 25 år, Läs mer! Arkivet

Att böja leder - varför bara knä och kota?

B

**BORTTAGEN**

på den klinik jag har varit på med min häst böjer de bara knä och kota, men jag har hört att man kan böja 5 el. 7 (?) leder. isåfall, varför gör man inte det? även om det finns en böjreaktion i kotan och man sprutar hästen, kan ju hästen även ha ont i någon annan led som man inte märker..?
eller är jag helt ute och cyklar nu? :confused:
 
Såhär är det. Man kan göra "lågt" böjprov. Då böjer men de nedre falangerna, dvs hovled, kronled och kotled. Alla böjs samtidigt. Så kan man göra ett "högt" böjprov, då böjer man de övre lederna. Lite beroende på hur man böjer kan man böja bara knäet, eller knä och armbågsled samtidigt.

Bak böjer man nedra falanger på samma sätt, och när man böjer högt så man has och bakknä. (Man kan variera lite vilken led man böjer genom vinkel och höjd)

Sen kan man böja hela benet och får då med från hovled till knä resp has.

Oftast börjar man med helt, och böjer sen lågt resp högt.

Men du har HELT rätt i att om du får utslag på lågt böjprov kan det vara hobled, kronled ELLER kotled. Det är därför man ALLTID ska lägga ledblockader innan man behandlar. Du tar helt enkelt och bedövar den led du misstänker är boven. T ex kotleden. Släcks hältan då har du lokaliserat det till i eller kring kotleden. Släcks INTE hältan så får du gå vidare och bedöva nästa led. På så sätt kan man med böjprov hitta ungefär i vilken led, och med bedövning slå fast vilken led.

När du bedövat bort hältan behandlar du den led som problemet sitter i/verkar sitta i.

Min valack reagerade bägga fram på lågt böjprov t ex. Man bedövade bort kotleden och hältan minskade men försvann inte. Tillslut konstaterades dubbelsidit kot- OCH hovledsinfektion båda fram och kotledsinflammation vb. Plus något annat de inte lyckades släcka i vänster bak.

Nu sist reagerade han för högt böjprov vänster bak. När hasleden bedövades bort försvann hältan, och man behandlade hasen.

Om man däremot INTE bedövar så kan man ta fel, ffa på nedre falanger, och om man behandlar en kotled och problemet är hovleden är det ju ingen nytta alls..

Så, de böjer fler leder än du tror när de böjer kotan t ex. Eg böjer de kotled, kronled och hovled =)
 
OBS! Denna tråd har inte fått några nya svar på 6482 dagar.
Kanske det är bättre att starta en helt ny tråd för det du vill säga?
Självklart kan du fortfarande svara i denna tråd om du anser det mer lämpligt.

Liknande trådar

Hästvård Jag köpte en häst för ca 7 månader sedan, jag märkte redan på provridningen att den hade lite attityd och det sa även säljaren. Jag tror...
2
Svar
20
· Visningar
2 157
Hästvård Skulle behöva lite tips ang min 13 åriga ponny. Denna lilla häst har varit på kliniken otaliga gånger men känns som grundproblemet...
2
Svar
20
· Visningar
1 784
Hästhantering Hej. Jag har för någon vecka sedan flyttat & då tagit med min ena häst som jag har haft i ungefär 5 år & även en ny häst som sällskap...
Svar
0
· Visningar
211
Tjatter Oro i Ugglebo Den lilla byn Ugglebo breder idylliskt ut sig i ängsmark med sina timrade småhus, hagar omgivna av gärdesgårdar hyser...
22 23 24
Svar
471
· Visningar
6 256

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Betäckningar 2021
  • Föl 2021

Omröstningar

Upp