Den bästa källan är du själv..raka hästen så får du se vad som händer....djurens hormoner styrs av årstider, dom sätter o fäller inte päls bara för skojs skull.
DAGSLJUSET är den absolut viktigaste generatorn för pälssättning och fällning. Mängden dagsljus skickar signaler till tallkottkörtel (har för migd et är den iaf) som sätetr fart på diverse hormoner som styr bland annat brunst och pälsfällning/pälssättning.
Jag har rakat i mars som senast, men aldrig I fällning. Inte haft problem.
Däremot har hästar rakats mitt i fällning och mitt i sommarpäls och så vidare för veterinära ändamål, större eller mindre partier och detta har växt ut som det ska och inga ändringar vard et gäller fällning/sättning.
Det man riskerar (som det debatteras hur sant/falskt det är, JAG tänker dock inte vara den som provar det i skarpt läge

) är vad som händer om man klipper bort den kommande sommarpälsen samtidigt med den långa vinterpälsen. Dvs att om man rakar bort det finns det då risk att hästen tror den har satt sommarpäls och får helfel på sättningen?
Sen kan man 'hacka' sommarpälsen med, men det brukar bli rätt lindrigt.
Tävlngshästar som klipps året om och sedan slutas klippas brukar SÄLLAN få mina problem med att sätta normal sommar/vinterpäls sen. T ex om den klipps hela tiden fram till juni, då den skadar sig och har ett år skonvalescens och bara lodar i hagen så sätter de utan problem vinterpäls på hösten och fäller av på våren.
Och soms agt, det är DAGSLJUSET som hottar igång hormonerna som sedan styr fällning, brunst och lite sådant. Hormonernas cykler fungerar hjälpligt ändå, men då riskerar man att de hamnar fel om de ska försöka 'räkna tid' utan ledning av dagsljus.
När man tidigarelägger brunst med ljusterapi på stona så tidigarelägger man förresten också pälsfällning, och det då enbart för att man 'lurar' hästen att våren är här (dvs dagarna är längre).