Baka matbröd - enklare än du tror!

  • Mat
  • Trådstartare Trådstartare CaisaCax
  • Startdatum Startdatum
  • Svar Svar 447
  • Visningar Visningar 19 480
Nu håller vi tummarna! Nattjäst grekiskt grytbröd… fast dagjäst. :D
 

Bifogade filer

  • IMG_1438.webp
    IMG_1438.webp
    373,3 KB · Visningar: 30
Kanska ska bläddra igenom tråden.. Men iallafall sitter någon på ett bra recept på rostbröd som går att rosta?
Gärna likt vanlig rostbröd som möjligt, tänkte baka till sambon så lite kinkigare än mig :rofl::D
Planer på inviga hushållsassistent som inköpts för några dagar sen.
 
Alltså, dum fråga kanske. Men vad är det som gör att bröd jäser snabbt? Mängd jäst eller temp på degvätskan? Har tex ett grytbröd som jag nattjäser. Kräver 0,5 tsk torrjäst och kallt vatten. Men, vill jag baka det snabbt och bara jäsa i typ 90 minuter kör jag 2 tsk torrjäst och fingervarmt vatten. Så frågan är vad som gör att det jäser lika bra på 90 minuter som på 12-16 timmar? Tänker ju att det är värmen som gör skillnad men vågar inte minska på jästmängden i testsyfte.
 
Alltså, dum fråga kanske. Men vad är det som gör att bröd jäser snabbt? Mängd jäst eller temp på degvätskan? Har tex ett grytbröd som jag nattjäser. Kräver 0,5 tsk torrjäst och kallt vatten. Men, vill jag baka det snabbt och bara jäsa i typ 90 minuter kör jag 2 tsk torrjäst och fingervarmt vatten. Så frågan är vad som gör att det jäser lika bra på 90 minuter som på 12-16 timmar? Tänker ju att det är värmen som gör skillnad men vågar inte minska på jästmängden i testsyfte.
Både och.
 
Alltså, dum fråga kanske. Men vad är det som gör att bröd jäser snabbt? Mängd jäst eller temp på degvätskan? Har tex ett grytbröd som jag nattjäser. Kräver 0,5 tsk torrjäst och kallt vatten. Men, vill jag baka det snabbt och bara jäsa i typ 90 minuter kör jag 2 tsk torrjäst och fingervarmt vatten. Så frågan är vad som gör att det jäser lika bra på 90 minuter som på 12-16 timmar? Tänker ju att det är värmen som gör skillnad men vågar inte minska på jästmängden i testsyfte.
Säger som @sjoberga - både och.
Men vi kan väl be @co-SMAD4 som är duktig på kemi att ge oss facit. :)
 
Säger som @sjoberga - både och.
Men vi kan väl be @co-SMAD4 som är duktig på kemi att ge oss facit. :)
Haha! :D Ja, det stämmer med båda skulle jag säga. Utan att vara auktoritet på ämnet, så vet vi att jästsvampen saccharomyces cerevisiae trivs bäst i lite högre temperaturer, 30-35° celsius, och då ser man också mest aktivitet och tillväxt. Sen så är det också så att fler saccharomyces cerevisiae ger mer jäsning - fler svampar som producerar helt enkelt! Så länge det finns "mat" till alla svampar, annars avtar produktion och avknoppning (celldelning). :)
 
Haha! :D Ja, det stämmer med båda skulle jag säga. Utan att vara auktoritet på ämnet, så vet vi att jästsvampen saccharomyces cerevisiae trivs bäst i lite högre temperaturer, 30-35° celsius, och då ser man också mest aktivitet och tillväxt. Sen så är det också så att fler saccharomyces cerevisiae ger mer jäsning - fler svampar som producerar helt enkelt! Så länge det finns "mat" till alla svampar, annars avtar produktion och avknoppning (celldelning). :)
Men tack! Vilket utförligt svar!
 
Super-simpelt rostbröd!

Här kommer ett super-simpelt recept! Perfekt för dig som är nybörjare eller för dig som har ont om tid. Du behöver inte smälta eller värma till rätt temperatur och du behöver bara jäsa en gång. 👍

Häll i följande ordning det här i bunken:
2,5 dl kokande vatten
2,5 dl kall mjölk
2 msk olja
2 msk sirap eller socker
2 tsk salt
1 ägg

Nu har degspadet rätt temperatur. Blanda allt och häll sedan i:
1 dl solrosfrön eller pumpafrön
10 dl vetemjöl
1 påse torrjäst

Om du har maskin så låt den jobba degen medan du smörjer två brödformar. När degen är knådad ordentligt (5-10 min) så tippar du upp den på bakbordet direkt tillsammans med 1 dl mjöl. Degen är ganska kladdig så vänd runt den i mjölet med en degskrapa. Dela degen i två och baka ut till limpor. Om du är nybörjare så ha inte ångest över hur snygga limporna blir. Se till att skarvarna är neråt bara så blir det snyggt när det jäser. Skär några snitt i ytan och lägg limporna i formarna. Låt jäsa övertäckt i 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader och grädda längst ner i 25 minuter. Tippa upp limporna på galler och låt svalna.
 

Liknande trådar

Hemmet Det här är det ultimata lussebullsreceptet. Säger nån nåt annat har de fel. Ingredienser * 50 g jäst för söta degar (1 paket) * 150 g... 2
Svar
27
· Visningar
3 658
Senast: Rugge
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Dressyrsnack nummer 18
  • WE-tråden
  • Stärka 3 åring
Tillbaka
Upp