Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Spännande!Nu håller vi tummarna! Nattjäst grekiskt grytbröd… fast dagjäst.![]()
Fin yta!
Både och.Alltså, dum fråga kanske. Men vad är det som gör att bröd jäser snabbt? Mängd jäst eller temp på degvätskan? Har tex ett grytbröd som jag nattjäser. Kräver 0,5 tsk torrjäst och kallt vatten. Men, vill jag baka det snabbt och bara jäsa i typ 90 minuter kör jag 2 tsk torrjäst och fingervarmt vatten. Så frågan är vad som gör att det jäser lika bra på 90 minuter som på 12-16 timmar? Tänker ju att det är värmen som gör skillnad men vågar inte minska på jästmängden i testsyfte.
Säger som @sjoberga - både och.Alltså, dum fråga kanske. Men vad är det som gör att bröd jäser snabbt? Mängd jäst eller temp på degvätskan? Har tex ett grytbröd som jag nattjäser. Kräver 0,5 tsk torrjäst och kallt vatten. Men, vill jag baka det snabbt och bara jäsa i typ 90 minuter kör jag 2 tsk torrjäst och fingervarmt vatten. Så frågan är vad som gör att det jäser lika bra på 90 minuter som på 12-16 timmar? Tänker ju att det är värmen som gör skillnad men vågar inte minska på jästmängden i testsyfte.
Haha!
Men tack! Vilket utförligt svar!Haha!Ja, det stämmer med båda skulle jag säga. Utan att vara auktoritet på ämnet, så vet vi att jästsvampen saccharomyces cerevisiae trivs bäst i lite högre temperaturer, 30-35° celsius, och då ser man också mest aktivitet och tillväxt. Sen så är det också så att fler saccharomyces cerevisiae ger mer jäsning - fler svampar som producerar helt enkelt! Så länge det finns "mat" till alla svampar, annars avtar produktion och avknoppning (celldelning).
![]()