Bettets verkan i munnen! Varför använder man fortfarande med bett?

  • Utrustning
  • Trådstartare Trådstartare Ignalina
  • Startdatum Startdatum
  • Svar Svar 39
  • Visningar Visningar 5 524
Sv: Bettets verkan i munnen! Varför använder man fortfarande med bett?

Syntetbett kan orsaka riktigt fula bränn/friktionsskador i mungiporna.
 
Sv: Bettets verkan i munnen! Varför använder man fortfarande med bett?

Nja, jag tror inte på det där. Jag har sett för många hästar trivas bra på bett. De går med stängd mun, mjuka läppar och är loss i kroppen och lugna mentalt.
Men för att komma dit måste man låta bli att skapa spänning i hästen genom att ha tryck i tyglarna som aldrig släpper.

Rätt använt skadar inte bett. Inte heller bettlöst.
Men fel använt kan båda skada.
Och bettlöst kan du som sagt inte få bettets fördelar med.

Jag rider förvisso i grimma ibland, på skoj. Men jag inser att jag inte får till någon optimal arbetsform på det. Vist kan en skolad eller känslig häst gå i en form som för ett otränat öga ser rätt bra ut. Men de blir aldrig helt loss och känsliga på rätt sätt så att rörelsen av handen fortplantas genom kroppen till bakbenen och tvärtom på bettlöst. Iom att käke och tunga är direkt förbundna med nacken som sitter ihop med halsen som sitter ihop med rygg som etc etc.. så kommer man åt bakbenen genom bettet. Muskulära responser om lösgjordhet fortplantas från käke/mun till nacken. Och nacken är som en av/på-knapp för hela kroppen. Är nacken loss är hela hästen loss. De kan inte vara 100% loss i nacken utan att vara loss överallt annars.
Är de inte loss i munnen kommer inte nacken 100%.
Det är finlir, absolut. Men något alla borde lära sig om man vill rida annat än i fri form ute i skogen.:laugh:
 
Sv: Bettets verkan i munnen! Varför använder man fortfarande med bett?

Låter som du hört på samma föreläsare som jag gjorde för några år sen..... Är du säker på att han var veterinär och inte sjukgymnast?
ALLT du har till en häst kan skada den om det inte är korrekt inpassat! Det gäller inte bara bettet. Med lite sunt förnuft och hästkunskap så kan man lätt minimera riskerna med att skada hästen!

När jag såg samma föreläsare något år senare bestämde jag mig för att ifrågasätta lite vilket slutade med att han blev tjurig och arg och till slut så var till och med indianerna (de vi diskuterade red med halsring) djurplågare och kunde inget om hästhållning :cool:
 
Sv: Bettets verkan i munnen! Varför använder man fortfarande med bett?

Det är svårare att skola en häst på rakt bett. Om du rör ena tygeln så rör sig hela bettet iom att det är oledad. Du får du en respons även i den sida av munnen du inte vill påverka.

Det är lite därför man rider på stångbett då hästen är utbildad färdigt "i sidled". För kandarstången är oledad och rör sig då man rör i ena tygeln. Den är egentligen skapt för att rida enhändigt på av det skälet.

Ett rakt bett är inte dåligt på det vis att det ligger dåligt i munnen (om hästen gillar det och det passar munnen). Men det är svårare att skola en häst på. Svårare att böja och ställa iom att det ger dubbelsidiga signaler. Man vill ju eg bara påverka ena sidan. Det är inte omöjligt. Men signalerna blir mindre tydliga för hästen.

Tyvärr rider inte de flesta tandläkare. Så de vet inte om det. För de rider iaf inte bra nog att inse skillnaden. Därför rekommenderas tyvärr en del bett som gör att folk drar ännu hårdare i tyglarna. Det blir ju bara en trist cirkel för hästen.

Bison: Se ovan lite.. Ursäkta om jag är otydlig och kort. Men har feber och är trött. Bettlöst är inte dåligt om man vill rida ut lite fritt. Men för ren dressyrridning är det inte optimalt. Man kan inte få till samma lösgjordhet på bettlöst. Många kommer hävda motsatsen. Att deras hästar är mer loss etc. Men jag har hittills inte träffat någon toppryttare som håller med där eller någon riktigt erfaren och duktig ryttare a la gammal räv i branchen. Det är bara ryttare på max msv nivå typ.

Det finns en massa i gamla, gamla ridhandböcker om lösgörande av käken. Få tränare i Sverige lär väl ut direkta tygeltag idag. Det finns namngivna tygeltag som lösgör käke/tunga redan från barockens tid, bla i Decarpentry har jag för mig.
Men även utan just de tygeltagen så kan man med en levande hand påverka tunga och käke att slappna av så att hästen om man tar i tygeln svarar med att bara låta tunga och haka hänga och följa handen. När de är så loss så brukar man genom att rida resterande hästkroppen också ha en häst som är loss i nacken och då även i resten av kroppen. Man får då optimalt med rörelse ur dem om man kan bibehålla den lossheten i energi. När hästen då är så loss kan man rida övergångar, byten i serier, byta riktning etc med sytrådskänsla och lätthet i hästens framdel. Hästen svarar fort och direkt på hjälperna iom att den har möjlighet pga att den är fri från stelhet och låsningar i sig själv och från ryttaren.
Det handlar alltså inte om att dra ihop hästen eller skrämma bort den från handen. Hästen ska våga gå fram till bettet och känna förtroende för det. Det måste den för att man ska få ur halsen ur manken och få optimal form där. Det är ett annat signalsystem och en annan typ av eftergiftssytem än normalt lärs ut av Strömshols-utbildade tex. Så hästarna lär sig komma ut med halsen ur nacken och tänka framåt/nedåt med de gamla tygeltagen. Allt bygger på eftergiftsystemet. Att lära ut det per internet är omöjligt. Man måste få känna känslan.

Det är jättekrångligt att förklara. För det är ju så mycket som hänger ihop. Och jag vet inte alls hur mycket du kan och vet. Du kan vara nybörjare eller mer avancerad. Jag vet ju inte.:)
Så jag vet inte vilken nivå jag ska lägga det på. Och jag är en tröttmössa nu. ;)
 
Sv: Bettets verkan i munnen! Varför använder man fortfarande med bett?

Låter som du hört på samma föreläsare som jag gjorde för några år sen..... Är du säker på att han var veterinär och inte sjukgymnast?

"Min" veterinär påstår också att syntetbett kan ge brännskador, dock så förstod jag det som att det var gummibett som det var störst risk med. H*n är rätt ofta tävlingsveterinär och då ingår det ju att titta en hel del i mungipor och håller på att vidareutbilda sig på tänder så jag tror att det kan stämma.
 
Sv: Bettets verkan i munnen! Varför använder man fortfarande med bett?

Ja just brännskadorna av syntetbetten är väl ganska vanligt förekommande tycker jag. Dessutom tycker jag att de flesta syntetbetten är ruskigt tjocka.
 
Sv: Bettets verkan i munnen! Varför använder man fortfarande med bett?

Inte osteopat då? Föreläsaren?
 
Sv: Bettets verkan i munnen! Varför använder man fortfarande med bett?

Men det finns ju hästar som visar upp en helt skadefri mun. Då måste man väl dra slutsatsen att utrustningen är rätt anpassad och passar hästen samt att ryttaren kan hantera tyglar/bett på ett bra sätt. Det låter på dig som om alla hästar har mer eller mindre skador i munnarna och så är inte fallet.
 
Sv: Bettets verkan i munnen! Varför använder man fortfarande med bett?

kl. Denna debatt är nästan som vargdebatten på "Hästverksam". Det kommer alltid finnas folk som anser att det är djurplågeri att ens äga ett djur som för 1000 års sen var född fri *suck* Så jag håller med dem som säger att en rätt anpassad utrustningen inte skall skada en häst fysiskt eller psykiskt.

Jag försöker själv hitta så tunna bett som möjligt 14-16 mm brukar vara lagom. Jag spänner knappt nosgrimman, för jag vill kunna se eller märka när hästen finner obehag, för jag vet att det då beror på mig eller den person som håller i tyglarna eller tömmen. Jag använder MKT sällan achenremmen, jag ser inte nyttan riktigt med den. En del säger att hästen blir stabilare i munnen, men om hästen är instabil i munnen så finns det troligtvis en grundorsak. Kanske flaxiga instabila händer.

Inte ens min 2½ åring som är under inridning gapar när hon ska svänga, trots att hon inte säkert vet vad som förväntas av henne när man bara drar lite i en tygel, stanna däremot är hon jättebra på ;) Min andra häst är 5 år och har pga föl o import inte blivit riden så värst mkt, men samma här, hennes trut är alltid stängd, med eller utan nosgrimma. Bägge har fin fina munnar, kollade dem för 3 veckor sen.

Så, det viktiga är att ha ett bäst anpassat efter hästens mun, och en ryttare som inte håller balansen i tyglarna eller som tror att vägen till framgång är att forcera en "form". Visst kan man byta bett ibland, men detbrukar i så fall vara för att hästen inte riktigt lyssnar på ett bett, eller för att hästen blir starkare ute eller vid hoppning. Det skall inte vara för att hästens mun går sönder efter ett tag med samma bett..
 
Sv: Bettets verkan i munnen! Varför använder man fortfarande med bett?

Gummibett vet jag kan ge brännskador, men det har jag aldrig använt. De syntetbett jag har haft har varit apple mouth och de har inte givit några brännskador i mungiporna (eller övriga munnen heller för den delen).

Kanske gör de det om man spänner upp bettet högre i munnen (á la de omtalade tre vecken), vad vet jag.
 
Sv: Bettets verkan i munnen! Varför använder man fortfarande med bett?

När ska man sluta dra allting över en kam?
Det kommer ALLTID finnas hästar som trivs med det ena eller det andra bettet och det kommer Alltid finnas hårdhänta, outbildade m.m ryttare som inte sätter hästens välbefinnande först.

Kan ta mig som ett exempel. Jag har ingen som helst utbildning i hästens anatomi, veterinär utbildning eller är expert på bettsling.
Har haft min pålle nu i nästan 5 år och först nu har jag hittat en kombination som fungerar utmärkt för oss.

Åkte till en veterinär som specialiserat sig på bettrelaterade skador samt betsling för att göra en genomkoll och se sån hästen slet tänderna som hon skulle m.m.
Fick fina lovord för hur fin hon var i munnen, 12 årigt sto tävlas hoppning på regional nivå. Och han menade på att det är väldigt ovanligt att inte se en endaste skada i munnen på en häst och att de sliter tänderna så jämnt som hon gjort.

Jag frågade då honom om det var bra att byta mellan 3 olika bett i veckan? Vilket jag alltid har gjort, rak mundel vid hoppning, delat vid dressyr och bettlöst vid uteritt/skritt.
Denna veterinär red själv och sade att han alltid hade 3 träns/ häst och bytte minst var 3e dag mellan dessa träns, det satt alltså ett rakt, ett delat och ett bettlöst bett på respektive träns hos denne.

Sen tyckte han att de betsel jag hade var helt rätt tillpassade för denna häst och inte för långa som de flesta bett brukar vara enligt hans mening och på det han sett vid sin klinik.

Och det enda jag har gått på är magkänsla på hur hästen har bettet sig på betslingen och kanske har flytat bettes ett par centimeter i sidostyckena för att ha rätt tillpassning, jag har med andra ord fått göra extra hål.

Det jag tror på är att lyssna till hur sin häst fungerar.
Jag rider på min häst t.ex. ALDRIG med aachen-nosgrimma eller remont utan endast engelsk nosgrimma eller nosgrimma med båge(island). För just hon går bra på det.

Det jag har strävat efter i min betsling är att hästen ska hålla huvudet stilla och balanserat utan att gapa och sätta upp/fram huvudet vid förhållning, avsaktning.

Tror att man måste kräva mer av sig själv att ändra på smådetaljer och se om det passar bättre än innan istället för att köra på på gamla vanor för det "funkar ju hyfsat".

Vissa hästar kanske vill ha en gummikula i sitt tredelade medan vissa hellre vill ha sötmalm och mer platt mittdel?

*rörigt inlägg men men ..*
 
Sv: Bettets verkan i munnen! Varför använder man fortfarande med bett?

Ah, då är jag med. Tack för förklaringen :)
 
Sv: Bettets verkan i munnen! Varför använder man fortfarande med bett?

KL

finns en studie de tydligen nyligen gjort som redovisas i senaste numret av Ridsport. Där hade man ridit hästarna med både bett och bettlöst - sidepull, och konstaterat att "obehags symptomen" som ofta kopplas till bett, var exakt lika förekommande på det bettlösa alternativet. Hästarna slog tex med svansarna och gapade precis lika mycket på bettlösa alternativet som på bett. Man hade även mätt trycket av sidepull och kunde konstatera att det var flera gånger större än en normalt åtspänd nosgrimma.
Jag vet inte hur omfattande studien var tyvärr, men det finns ju tidigare liknande konstaterande som gjorts ang. att bettlösa alternativ faktiskt är ganska så skarpa även de. Lägger man till det diffusa mer allmänna trycket som blir av tex ett sidepull, så skulle man rent av kunna argumentera att "hjälpen" av ett sånt är skarp just pga dess luddighet.
 
Sv: Bettets verkan i munnen! Varför använder man fortfarande med bett?

Jag tror att anledningen till det sitter i grundanledningen till att hästar får bettskador, nämligen att hästarna anser sig behöva protestera antingen mot att det är jobbigt, eller att det är obehagligt. Gränsen mellan dessa två är förstås väldigt flytande, eftersom hästarna tycker att det är obehagligt när det blir jobbigt! ;)

Protester blir det ju förr eller senare när man tränar en häst, och där får man helt enkelt skademinimera genom att:
- Ha ett väl tillpassat bett.
- Minska risken för att ökat tryck skadar om hästen går emot genom att ha nosgrimman så lös att hästen kan gapa.
- Se till att handen är stadig så att hästen får en chans att anpassa sig. Det är jättestor skillnad pedagogiskt sett mellan följande: a) En hand som ger en fast, förutsägbar och rimlig ram åt hästen att förhålla sig till samt b) en orolig hand som dels är hård, dels kräver något orimligt, och dels flyttar sig så att hästen inte vet vad som är rätt och vad som är fel. Om man håller sig till alternativ a så kan hästen nämligen ganska lätt välja att göra rätt genom att själv komma till eftergift.

Och nu OT:

Är det bara jag som får reklam för läkemedel för munsår när den här tråden är uppe? :D
 
Sv: Bettets verkan i munnen! Varför använder man fortfarande med bett?

Jag håller helt med dig. Mycket klokt reflekterat och skrivet! Stort tack!
 
Sv: Bettets verkan i munnen! Varför använder man fortfarande med bett?

Det vore väldigt intressant att få tag på de här studierna, jag har snabb läst den jag tidigare nämnde men hittar den inte längre? För de är ju säkert riktade. Jag menar de har ju kommit på en tes som de vill bevisa och då hittar man kanske just de bevis man vill se??

Men tänk er att ni sitter på en föreläsning om hur bettet påverkar hästen. De som föreläser är bland annat en erkänt duktig veterinär och häst tandläkare. De har båda gjort underverk på min häst.
Synd att jag jobbat så mycket de sista dagarna att jag inte ens hunnit följa tråden, men det jag läst har varit intressant. Rubriken jag skrev blev fel, man ska inte skapa trådar när man är alldeles slut.

Vad gäller lösgjord käke och mun så gungar min hästs underläpp lite lätt för varje rörelse ^^ Avslappnad är hon i alla fall. Och är uppmärksam :) Nä nu ska jag läsa resten av vad ni skrivit!
 
Sv: Bettets verkan i munnen! Varför använder man fortfarande med bett?

Som jag skrev i inlägget du sågade så försökte jag mig bara på att enkelt förklara det jag fått höra under föreläsningen. Jag skrev aldrig att jag kan ALLT om det här.
 

Liknande trådar

Utrustning Jag har ridit för det mesta dels med bett tills jag köpte min nuvarande häst. När jag började rida min häst så var han oerhört stark... 2 3 4
Svar
63
· Visningar
7 395
Träning 7 årigt sto, import Tyskland. Vet inte mycket om ridningen där men har gått några små unghäst klasser i dressyr där. Knarrar/biter tag... 2
Svar
26
· Visningar
3 812
Senast: tuaphua
·
Utrustning Detta är alltså av nyfikenhet och intresse, och då jag har Buke till hands så kunde jag inte låta bli att ställa frågan här. Jag tittade...
Svar
17
· Visningar
2 226
Senast: Asko
·
Utrustning Har testat en kompis Myler-bett på min krångliga dam. (Krånglig i munnen alltså, inte annars) ;) Jag brukar oftast rida henne på...
Svar
11
· Visningar
5 665

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp