Sv: Bettets verkan i munnen! Varför använder man fortfarande med bett?
Det är svårare att skola en häst på rakt bett. Om du rör ena tygeln så rör sig hela bettet iom att det är oledad. Du får du en respons även i den sida av munnen du inte vill påverka.
Det är lite därför man rider på stångbett då hästen är utbildad färdigt "i sidled". För kandarstången är oledad och rör sig då man rör i ena tygeln. Den är egentligen skapt för att rida enhändigt på av det skälet.
Ett rakt bett är inte dåligt på det vis att det ligger dåligt i munnen (om hästen gillar det och det passar munnen). Men det är svårare att skola en häst på. Svårare att böja och ställa iom att det ger dubbelsidiga signaler. Man vill ju eg bara påverka ena sidan. Det är inte omöjligt. Men signalerna blir mindre tydliga för hästen.
Tyvärr rider inte de flesta tandläkare. Så de vet inte om det. För de rider iaf inte bra nog att inse skillnaden. Därför rekommenderas tyvärr en del bett som gör att folk drar ännu hårdare i tyglarna. Det blir ju bara en trist cirkel för hästen.
Bison: Se ovan lite.. Ursäkta om jag är otydlig och kort. Men har feber och är trött. Bettlöst är inte dåligt om man vill rida ut lite fritt. Men för ren dressyrridning är det inte optimalt. Man kan inte få till samma lösgjordhet på bettlöst. Många kommer hävda motsatsen. Att deras hästar är mer loss etc. Men jag har hittills inte träffat någon toppryttare som håller med där eller någon riktigt erfaren och duktig ryttare a la gammal räv i branchen. Det är bara ryttare på max msv nivå typ.
Det finns en massa i gamla, gamla ridhandböcker om lösgörande av käken. Få tränare i Sverige lär väl ut direkta tygeltag idag. Det finns namngivna tygeltag som lösgör käke/tunga redan från barockens tid, bla i Decarpentry har jag för mig.
Men även utan just de tygeltagen så kan man med en levande hand påverka tunga och käke att slappna av så att hästen om man tar i tygeln svarar med att bara låta tunga och haka hänga och följa handen. När de är så loss så brukar man genom att rida resterande hästkroppen också ha en häst som är loss i nacken och då även i resten av kroppen. Man får då optimalt med rörelse ur dem om man kan bibehålla den lossheten i energi. När hästen då är så loss kan man rida övergångar, byten i serier, byta riktning etc med sytrådskänsla och lätthet i hästens framdel. Hästen svarar fort och direkt på hjälperna iom att den har möjlighet pga att den är fri från stelhet och låsningar i sig själv och från ryttaren.
Det handlar alltså inte om att dra ihop hästen eller skrämma bort den från handen. Hästen ska våga gå fram till bettet och känna förtroende för det. Det måste den för att man ska få ur halsen ur manken och få optimal form där. Det är ett annat signalsystem och en annan typ av eftergiftssytem än normalt lärs ut av Strömshols-utbildade tex. Så hästarna lär sig komma ut med halsen ur nacken och tänka framåt/nedåt med de gamla tygeltagen. Allt bygger på eftergiftsystemet. Att lära ut det per internet är omöjligt. Man måste få känna känslan.
Det är jättekrångligt att förklara. För det är ju så mycket som hänger ihop. Och jag vet inte alls hur mycket du kan och vet. Du kan vara nybörjare eller mer avancerad. Jag vet ju inte.

Så jag vet inte vilken nivå jag ska lägga det på. Och jag är en tröttmössa nu.
