Bör vegokorv få kallas korv? (utbruten från Störiga saker vi stör oss på, del 15)

Namnen har funnits de senaste 150+åren, och i alla fall så länge styck detaljbilderna funnits. Kanske du som inte visat tillräckligt intresse i matlagningstimmarna eller när du var hos slaktaren och köpte kött. (Styck bilderna (med namn på delarna) av nöt, gris och lam/får finnes även i dag i de flesta köttdiskar där kött av bra kvalité säljs))
Vilka styckningsdetaljer syftar du på som funnits de senaste 150 åren?

Du hävdade att det finns senor i benfri kotlettrad och att det inte är det samma som fläskytterfilé samt att kotlettrad alltid är benfri. Jag hävdar att benfri kotlettrad och fläskytterfilé är den samma och att kotlettrad finns både som benfri och med ben samt styrkte mitt argument med en länk. Här är en annan länk som även den håller med. https://sv.wikipedia.org/wiki/Fläskkött

Jag vet inte vad styckningsdetaljerna hette runt 1870-talet men oavsett om det funnits fläskytterfilé på den tiden så är det ny påfunnet att sälja fläskytterfilé, det fanns inte att uppbringa när jag var barn i vart fall.
 
Jag undrar om inte folk har något vettigt för sig alls om de har tid, energi och pengar till att störa sig på något sådant här och dessutom dra det så långt. Är det något som isåfall borde förändras är det att det som är köttsubstitut, dvs. varor med smak och/eller konsistens av kött också skulle saluföras som sådant. Då hade alla de som verkar vara livrädda för att få i sig vegetarisk mat (dvs. all mat förutom just kött) kanske ändå vågat prova, de vegetarianer som saknar köttsmaken har ett alternativ och alla vi som inte vill ha sådan smak/konsistens på våran mat slipper köpa och slänga när misstaget upptäcks.

Delvis knapplån
Är det inte enklare att äta kött, om man vill ha "köttsmak"?

Det är inte klimatsmart eller ens bra för naturen med en del vegetariska råvaror. Och mycket svenskproducerat kött är bra, både ur etiska, klimatmässiga och biologisk mångfalds skäl.

Det gäller att välja rätt råvaror, och det är extremt svårt att göra med högprocessad hel- och halvfabrikat.

Det som verkligen vill ha sådan där köttsubstitut som smakar som kött, är den högprocessande kemiindustrin, som ser hur de kan tjäna multum, på hel- och halvfabrikat, där det är svårt för konsumenten att förstå vare sig vilken råvara som egentligen dominerar i produkten, hur den eller de råvarorna är odlade, och vilka eventuellt "intressanta" storskaliga kemiprocesser som använts vid tillverkningen.

Det är gott med vällagad vegetarisk mat, där man låter råvarorna tala, precis som det är gott med vällagad mat där kött, fisk eller fågel ingår, där råvarorna är igenkännbara och ger karaktär till maten.
 
Delvis knapplån
Är det inte enklare att äta kött, om man vill ha "köttsmak"?

Det är inte klimatsmart eller ens bra för naturen med en del vegetariska råvaror. Och mycket svenskproducerat kött är bra, både ur etiska, klimatmässiga och biologisk mångfalds skäl.

Det gäller att välja rätt råvaror, och det är extremt svårt att göra med högprocessad hel- och halvfabrikat.

Det som verkligen vill ha sådan där köttsubstitut som smakar som kött, är den högprocessande kemiindustrin, som ser hur de kan tjäna multum, på hel- och halvfabrikat, där det är svårt för konsumenten att förstå vare sig vilken råvara som egentligen dominerar i produkten, hur den eller de råvarorna är odlade, och vilka eventuellt "intressanta" storskaliga kemiprocesser som använts vid tillverkningen.

Det är gott med vällagad vegetarisk mat, där man låter råvarorna tala, precis som det är gott med vällagad mat där kött, fisk eller fågel ingår, där råvarorna är igenkännbara och ger karaktär till maten.
Det kan tyckas men det finns ju många olika skäl till att någon inte äter kött. Ett är att man inte anser att någon ska födas upp och sedan slaktas för att man själv ska äta.

Varför skulle det vara svårt för konsumenten att förstå en innehållsförteckning? Är man det minsta intresserad är det inte svårt att ta reda på var råvarorna kommer ifrån och hur de är producerade.

Det sista håller jag helt med dig om förutom med köttet då. Jag kan inte med vare sig smak eller konsistent av kött i någon form, inte köttsubstitut heller. Jag köper aldrig färdig vegetarisk mat själv utan föredrar att göra den från grunden. Detta sedan mer och mer vegetarisk mat egentligen är köttsubstitut.
 
Finnes ingen mjölk i havre, enbart havresav, saven måste dessutom tillsättas färg- och förtjockningsmedel samt processas med kemikalier för att få konsistens och färg som riktig mjölk....
Öh va? En havremjölk jag köper ibland innehåller havre, salt och vitamin D2. Jag gör egen havremjölk ibland och har då i havregryn och salt, ibland rapsolja. Mixar och silar. Inga färgmedel eller förtjockningsmedel och ser ut ungefär som mjölk.
 
Finnes ingen mjölk i havre, enbart havresav, saven måste dessutom tillsättas färg- och förtjockningsmedel samt processas med kemikalier för att få konsistens och färg som riktig mjölk....

Måste den? När jag gör havremjölk har jag i lite olja och en gnutta salt. Vilket är vad som finns i de flesta havremjölkdrycker. Jag kollade nämligen upp receptet från baksidan av köpedryck.
 
Hur blir det mer jordnötssmör?
Får det verkligen kallas smör, det är ju faktiskt bara jordnötter och salt i.
 
Håller ju själv nu mer på med en produkt där det är strikt med vad som får kallas för just honung, både när det kommer till vad det får innehålla och hur det ska hanteras.
Samma sak är det väl med vin där det är hårda regler om vad som får kallas vin, tex mjöd är ju en typ av vin men får inte säljas som vin på grund av regler om vad vin är.

Så ser ingen nackdel med hårdare regler.
 
Jag smakade aldrig den. Men det var väl ett försök att få folk att äta mindre kött?
Nej jag smakade heller aldrig, äter jag korv så ska det vara hög kötthalt och vällagad, annars väljer jag hellre något helt vegetariskt alternativ. Det kändes mest som ett sätt att dumförklara folk, " här kan du låtsas att du äter vanlig korv men det är mindre kött i" Med undertonen att det skulle vara nyttigare, mindre kött betyder inte att det blir nyttigare, sen finns det andra fördelar med att vi äter mindre kött.
 
Finnes ingen mjölk i havre, enbart havresav, saven måste dessutom tillsättas färg- och förtjockningsmedel samt processas med kemikalier för att få konsistens och färg som riktig mjölk....

Nej det finns tack och lov ingen mjölk i havredryck, men heller inga förtjockningsmedel och kemikalier. Går fin fint att göra själv hemma med hjälp av havregryn, vatten, salt och olja. Prova att läsa en innehållsförteckning.

Kotlettrad och ytterfilé är inte riktigt samma produkt. Kotlettraden är alltid benfri och har alla senor och köttbitar som finns på en "vanlig" kotlett med ben.

Ytterfilén är en putsad variant där enbart "ögat" från kotletten/kotlettraden finns kvar.
Får du med senor när du styckar en kotlettrad är du en dålig styckare, däremot kan du välja om du vill ha en kotlettrad med eller utan ben. Jag tror du far efter att det ska vara hinnor och fett kvar på en kotlettrad, stor skillnad från senor. Hur man vill ha det med det är upp till varje konsument. Jag tar personligen hellre bort det och låter det gå till färs. Jag styckar vårt viltkött själv och när vi känner att vi har tid så köper vi även kvartar/halva/hela av lamm, nöt och gris. Jag kan mina styckningsdetaljer. Personligen tycker jag att namnet ytterfile är idiotiskt.
 
Eller hur! Jag köper ju ärtsoppekorv och använder flytkorv i bassängen. Sen undrar och om förs också ska vara skyddat? Får det fortsätta heta vegofärs eller? Där är väl engelskans minced meat ännu svårare att skydda, allt kan vl vara minced.

Hela debatten är helt idiotisk.
Debatten handlar inte om vad du kallar sakerna utan vilka namn som står på förpackningen. Ingen kommer hindra dig att säga att du använde en flytkorv men försäljningsnamnet kommer fortsätta vara flypinne/stång.
 
Varför? Jag har inte orkat läsa hela tråden.
Är inte det lika förvirrande som vegobulle?
Jag vet inte hur den diskussionen så ut, men jag misstänker att de har en betydligt äldre tradition än vegoköttbulle, som är det debatten handlar om. Det blir lite drygt om vi ska ta om hela tråden.
 
Jag kollade nu på Oatlys förpackning. Där står havredryck. Det är står inte havremjölk. Däremot står det No milk på förpackningen. Sen att folk kallar det havremjölk är ju en helt annan sak.
 
Kan du länka till en produkt som heter det?
Nej men mängder som vill att man ska tro det, du får leta själv men "Astrid & Aporna Julsk*nka" är ett exempel där man ändrar något litet i namnet.

Det är samma mönster när man vill få folk att associera diverse korv (med kött) med dyrare alternativ.
 
Jag kollade nu på Oatlys förpackning. Där står havredryck. Det är står inte havremjölk. Däremot står det No milk på förpackningen. Sen att folk kallar det havremjölk är ju en helt annan sak.
Ja de har ändrat namnet eftersom debatten började redan för tre år sedan, de och de flesta andra företag som tillverkar vegetariska alternativ har redan ställt om sina förpackningar så diskussionen är egentligen helt överspelad.
 
Jag vet inte hur den diskussionen så ut, men jag misstänker att de har en betydligt äldre tradition än vegoköttbulle, som är det debatten handlar om. Det blir lite drygt om vi ska ta om hela tråden.

Har aldrig sett någon använda vegoKÖTTbulle?

Nåja, jag bryr mig egentligen inte speciellt mycket. Jag tycker hela grejen är rätt fånig.
Jag tycker det är lika löjligt att kalla något korv-ish som att bli upprörd över att det kallas något som för tankarna till kött. Oavsett om man äter det eller ej. Förstår inte varför det blivit en så stor grej av det.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Kattbilder #9
  • Lösa hundar
  • Akvarietråden IV

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Vikten av unghästbete
Tillbaka
Upp