Bommlöst eller inte? Vad säger ni?

  • Utrustning
  • Trådstartare Trådstartare Equine
  • Startdatum Startdatum
  • Svar Svar 105
  • Visningar Visningar 7 641
Sv: Bommlöst eller inte? Vad säger ni?

Tack för intressant läsning och mycket att fundera över. Jag har själv bytt från bomsadel till bomlöst på min häst. Han sa JA TACK! och arbetar bättre i den bara jag sitter hyfsat korrekt än vad han gjort någonsin i bomsadel och effekten var omedelbar! Han är en typisk svår att hitta bomsadel till, kort bred rygg. Jag lovar att avrapportera om några år och jämföra skillnad...
 
Sv: Bommlöst eller inte? Vad säger ni?

Tack så himla mycket Apocalypsen och Lintu för intressanta och tankvärda inlägg! :bow:

Nu fick jag mycket att fundera över men det är väl som man säger, att man ska lyssna till hästen som individ. Pröva sig fram och se vad hästen tycker. Det är ju inte alltid så att det vi tycker borde vara bekvämast är det som hästen tycker är bekvämast. :D
 
Sv: Bommlöst eller inte? Vad säger ni?

Vill bara komma med en parentes i diskussionerna här ....

Jag bytte från bomsadel till - bomsadel!

Och hästen sa ja tack till den nya bomsadeln och började arbeta mycket bättre.
Orsak? Jag satt själv mycket bättre i den nya, m a o min balans och sits blev bättre, och det blev mycket behagligare för hästen att jobba!
 
Sv: Bommlöst eller inte? Vad säger ni?

Du kan väl svara henne att människan har ridit bomlöst i 4000 år... varför skulle en nymodighet som bommen vara det enda rätta?
 
Sv: Bommlöst eller inte? Vad säger ni?

Camilla_H skrev:
Är det FAKTISKT så? Vilka typer är då dåliga? Och vilka problem ger de?

Det finns några som bara har en kanal om de används med en speciell pad. Utan paden ger sadeln tryck på ryggradens tornutskott, dessvärre rider många i dessa bomlösa utan pad.
Samma modell har också ett "trä" fram och bak. Detta trä passar inte alltid hästen, trots av vissa åf säger att de passar ALLA hästar, och en illa passande trä kan ge precis lika gräsliga tryckskador som en illa passande bomsadel. Det finns andra som har en så liten och smal kanal att sadeln ändå trycker på tornutskotten.
Tryck på tornutskotten är helt klart det värsta och allvarligaste. Andra punkttryck från hårda saker ger muskelatrofi och smärta på hästen.


Vad grundar du detta på? Jag säger inte att du har fel, men jag kan varken bekräfta eller motsäga ditt påstående då jag inte har en aning om alla hästar med bomlösa sadlar och därför är det intressant att veta hur du vet detta? Vilka bomsadlar skulle de ha mått bättre av? På vilket sätt? Vad har de för bomlösa sadlar nu och varför mår de dåligt av dem?


Hur tryckfördelande är de då? Hur stor är skillnaden mot vad åf påstår? Är denna ev. skillnad skadlig? Hur stor viktfördelning är rätt? Uttryckt i vikt/yta? Är alltid en sadel med större anläggningsyta bättre än en sadel med mindre yta? Varför är då engelska sadlar utrustade med mycket smala putor? Eller är det bara fördelning i längd som är viktig?

När man pratar om tryckfördelning anser jag att det är punkttryck från hårda föremål som hålls på exakt samma ställe på hästen som är mest skadligt. Generellt. Som tex ovan nämnda trä. Eller andra bomöliknande konstruktioner. Trycket efter sittbenen är ganska marginellt, man sitter till stor del på lårens insida om man sitter korrekt, och dessutom glider ju sittbenen runt en del när man rider och följer med i hästens rörelser. Sedan har de flesta människor en rumpa som är dimensionerad efter sin kroppsvikt. Större vikt=större rumpa=större fördelningsyta. En stor anläggningsyta är inte alltid bäst, på en kort rygg kan en lång sadel trycka bak på länden och orsaka besvär.
Som en känd sadelmakare sa till mig:
"Den bästa sadeln till hästen, är människans egna rumpa!"


Hur mycket underlag behövs? Hur många hästar och hur många timmar i sadeln? Finns det några discipliner som använt bomlösa sadlar länge redan? Tex distansritten? Är det inte så att det är först de senaste 1-2 åren som ryttare allmänt blivit intresserad av bomlöst, men att det inom distansritten funnits länge och att de där används otroligt mycket?



Hur många går igenom den listan innan de beslutar sig för en engelsk bomsadel? Min erfarenhet är att det är självklart att det ska vara en engelsk bomlös sadel (se bara hur sadlar presenteras i butiker och postorder; engelska sadlar under "sadlar", westernsadlar under "western" och islandssadlar under "island"). Därför inhandlar alla en sån som i bästa fall har rätt bomvidd och rätt längd men i övrigt görs ingen behovsanalys och inga andra sadeltyper utvärderas.

/Camilla

tiotecken.... :p
 
Sv: Bommlöst eller inte? Vad säger ni?

tjaaa.den sadelmakare jag köpte min bomsadel till åt min ene sålde bomfritt utan tryckfördelenade paneler och tyckte också att bomfria var skit du de inte fördelade tryck.Han visste inte ens att man SKA ha tryckfördelande paneler,.Jag tycker sådana kan hålla käfften som inte ens är pålästa om ämnet vilket han inte var...
Rider min ene bomfritt då det inte finns en tillräkligt kort bred bomsadel till honom och han är den som just nu är finast i ryggen av mina två.En rids bomfritt den andra med bom pga att den tycker det är så kul att hoppa.
 
Sv: Bommlöst eller inte? Vad säger ni?

Ja, visst ÄR det irriterande när folk uttalar sig som OM de visste något i frågan fast de inte har någon som HELST koll?? :mad:
 
Sv: Bommlöst eller inte? Vad säger ni?

Camilla_H skrev:
Okej. VARFÖR är detta viktigt? Om jag har en bomlös med större anläggningsyta en än bomsadel och den bomlösa inte fördelar över hela ytan och bomsadeln fördelar över hela, men den jämförande ytan är lika stor?
Det är viktigt eftersom hästen inte har skapats för att bära på ryggen och det gäller att fördela ut den vikten över så stor yta som möjligt för att underlätta det vi kräver av den att den ska göra.
Därför att de bomlösa sadlar som inte fördelar trycket då de viker sig skapar en fast tryckpunkt och det är där ryttaren sitter. Lika illa med en exempelvis för liten bomsadel som kniper.
Båda sadlarna har i sin konstruktion att det ska fördela tryck över hela anläggningsytan, gör den av någon anledning inte det så blir det en hårdare tryckpunkt där den ligger ann


Nejdå, just nu är det bara jag som tycker att kombinationen av dina åsikter här nere (jag har klippt in från slutet av ditt inlägg) är intressant:

Vad bra jag är inte ute efter bråk och skitsnack jag är ute efter en diskution där man istället för att skapa för och emotläger tittar på aspekter och fakta. Jag tycker inte att man ska behöva välja, det finns positivt och negativt i allt.

Ser du? "Saker är väldigt sällan vad de ser ut att vara..." Jag undrar var hemmabyggen baserade på bildäck kommer ifrån? Har du sett en sådan? Hos en distansryttare, eller hos en ryttare som ville rida distans? Var den dålig, då?

Det var en australiensisk ryttare som hade en med sig till distans-vm för mååånga år sedan. Den var säkert inte dålig för honom och hans häst, men jag har inte sett fler.
Jag tror att man inom distansen är väldigt exprimentbenägen eftersom det handlar mycket om vikter mm för att få så bra resultat som möjligt. Det tycker jag är väldigt positivt för den sporten Det för utvecklingen frammåt


Sen undrar jag vad "den typen av ryttare" betyder? Då jag är distansryttare så vore det kul att veta hur jag är, liksom.
Det var inget negativt alls, men de flesta av mina kunder är ryttare som jag själv. Vi är inga proffs, vi har en häst som vi fuskar lite med inom hoppning eller dressyr. De flesta av oss är inga jätteryttartalanger utan vi kämpar på med vår ridnign, sätter upp våra mål och vill att våra hästar ska ha det så bra som vi bara kan ge dem. Jag har väldigt lite som jag kan hjälpa en distansyttare med eftersom jag följer sporten på avstånd, lika lite som jag kan hjälpa en westernryttare eftersom jag inte är insatt i den sporten.
Jag försöker bara hålla ett öppet sinne och fundera lite kring ridsportens nycker och utveckling. Jag vill inte bli som vissa av mina kollegor som kommer ut och dizzar alla sadelmärken och sadeltyper utom just de som jag säljer eller har med mig. Jag vill vara mig själv och tycka om det jag gör. Sedan vill jag mellan varven få folk att fundera ett varv extra sitället för att blint lita på vad de hör andra säga att mellan varven aktiviera sin egen slutledningsförmåga istället för att som en annan gökunge vänta på att bli serverad med en lösning
 
Sv: Bommlöst eller inte? Vad säger ni?

Hej!!

har inte läst de andra inläggen (modem) men svarar dig själv...

Jag rider samtliga mina araber med bomlöst, de tränas och tävlas i allt från dressyr, hoppning, western i lättare klasser och distans i svårklass. Har regelbundet ut massör, kiro etc, och de som tidigare varit skeptiska mot min bomlösa säger inte så mycket längre efter att de ofta bara behöver känna igenom hästen och sedan åka hem.. ;) Det gäller även hästen som går på elitnivå.

Camilla
 
Sv: Bommlöst eller inte? Vad säger ni?

Tack för ytterligare bra svar!

apocalypsen skrev:
Båda sadlarna har i sin konstruktion att det ska fördela tryck över hela anläggningsytan, gör den av någon anledning inte det så blir det en hårdare tryckpunkt där den ligger ann

Okej, då förstår jag hur du tänker och det är förstås rätt. Det betyder att man behöver ett material eller en konstruktion som fördelar trycket jämnt där man sitter, dvs om jag inte sitter längst bak eller längst fram så behöver de delarna inte fördela tryck men just där jag sitter och något framför och något bakom bör trycket vara jämnt fördelat - dvs inte mer mitt på utan lika över hela.

Jag tror att man inom distansen är väldigt exprimentbenägen eftersom det handlar mycket om vikter mm för att få så bra resultat som möjligt.

Nja, här får jag nog rätta dig lite. Eftersom de högre klasserna (mästerskap) har viktgräns (över 75 kg) så vill eliten inte alls väga så lite som möjligt utan snarare träna hästarna för just den vikten. Det är klart att man vill ligga precis över 75 kg med sig själv och en sadel utan extra vikter men tyvärr är det så att många har svårt att komma upp i den minimivikten. Däremot så behöver man inte klara en sån vikt på ritter med lägre status och då skulle man ju kunna vara intresserad men de flesta tänker nog inte så mycket på vikt som på att utrustningen inte ska ge problem.

Veterinärkollerna är däremot det som styr och det är det som är bra med sporten. Självklart vill vi alla att våra hästar ska vara så fräscha som möjligt men de hårda veterinärkontrollerna gör att ingen med mer tävlingsinstinkt än empati med hästen kan göra sig en vinst på hästens bekostnad. Därför är det viktigt för oss att hästen inte bara trivs med en sadel i längden utan även ritt för ritt. Visar den ryggömhet så åker den ut om det inte är marginellt och veterinärerna säger också till om de tycker att man ska byta sadel.

Jag försöker bara hålla ett öppet sinne och fundera lite kring ridsportens nycker och utveckling. Jag vill inte bli som vissa av mina kollegor som kommer ut och dizzar alla sadelmärken och sadeltyper utom just de som jag säljer eller har med mig. Jag vill vara mig själv och tycka om det jag gör. Sedan vill jag mellan varven få folk att fundera ett varv extra sitället för att blint lita på vad de hör andra säga att mellan varven aktiviera sin egen slutledningsförmåga istället för att som en annan gökunge vänta på att bli serverad med en lösning

Det låter bra! :bow:
 
Sv: Bommlöst eller inte? Vad säger ni?

Har själv ingen erfarenhet av bomlöst, och är ingen expert på sadlar överlag, men börjar lära mig.Till min fråga:
Har problem med min bomsadel, köpte då en westernsadel med förhoppningen att kunna använda den på tävling(distans). Har dock inte riktigt fattat hur man sadlar, men ska be ngn visa mig. Men, den ligger inte riktigt perfekt på känns det som. Så vad göra, skaffa en annan bomsadel, el skaffa bomlöst?

:bump:
 
Sv: Bommlöst eller inte? Vad säger ni?

Vad man än väljer för sadel så måste det finnas en tanke på vad som ska presteras med denna sadel.

Jag tror tex att ska man hoppa mycket(1ggr/vecka eller mer) och/eller höga hinder så måste man ha en sadel för att tryckutjämningen i själva hoppet ska bli så bra som möjligt... men vem vet...det kanske även kommer bomfria hoppsadelar i framtiden. Här kan jag se behovet av att ha en bom i sadeln... men i övrigt har jag väldigt svårt att se det behovet.

Med min sadel och padd så vet jag att det blir en kanal för ryggen. Detta märks tydligt när hästen blir svettig för längs med hela ryggraden är pälsen torr.
Och så det här med hur trycket fördelas...
När jag kollar hur min padd blir smutsig efter ett par ridturer. På mitten (ryggkanalen) är ren och områdena på sidorna är lika stora (större än vad själva sitt ytan i sadeln är) på båda sidor och smutsen är jämt fördelad alltså det blir inte mer eller mindre smutsigt på olika ställen. Detta måste ju betyda att trycket fördelas bra.
 
Sv: Bommlöst eller inte? Vad säger ni?

Det är lustigt vad för saker som vissa blir GRYMT upprörda över :D
syftar inte på dig mirjada nu utan sadelutprovares upprördhet!

Jag har inte hört någon uppröras över att man rider barbacka?? ;)

De bomfria sadlar jag läst om - där står oftast att de inte lämpar sig för hoppning(högre hinder o tävling då) just pga tryckfördelning främst i landning. Jag vill absolut ha en bomlös sadel, men jag tänker ha kvar min utpassade hoppsadel att just hoppa i :D

Sen tänkte jag på jockeysadlar... tävlingssadlarna är det ingen bom i och inga paneler i paden under heller. De flesta träningssadlerna tycks inte ha bom de heller... De hästar jag träffat på hitintill har inte haft ryggproblem i första hand.. Å de hoppar ju... Steepelchase(hur de nu stavas...) Å DET är inga små skutt inte ;)
 
Sv: Bommlöst eller inte? Vad säger ni?

Mirraya skrev:
Sen tänkte jag på jockeysadlar... tävlingssadlarna är det ingen bom i och inga paneler i paden under heller. De flesta träningssadlerna tycks inte ha bom de heller... De hästar jag träffat på hitintill har inte haft ryggproblem i första hand.. Å de hoppar ju... Steepelchase(hur de nu stavas...) Å DET är inga små skutt inte ;)

Tänker inte lägga mig i diskussionen bomlöst eller inte, utan ska bara fortsätta kommententarerna kring galoppsadlar lite.

Tävlingssadlarna kan man ju inte direkt dra några paralleller till eftersom de bara sitter på så kort tid. Ett löp är ju över på någon till några stackars minuter så även om sadlarna kanske till och med kan vara skadliga (om man tittar på uppbyggnaden av dem, tryckfördelning etc.) så hinnder de inte orsaka något.

Träningssadlarna däremot som man använder dagligen är ju större och har större viktfördelning. Där har man också NÄSTAN alltid (de allra flesta iaf) tjocka paddar under i form av riktiga galoppaddar, galoppschabrak eller tjocka westernpaddar och dyl.

Träningssadlarna finns med helbom och halvbom och bägge modeller finns i olika utföranden (smala, höga i fram eller vidare låg modell). Halvbom är ju att föredra eftersom den formar sig efter hästens rygg (min åsikt, men även tester visar detta). Men å andra sidan så känner jag en som tränat hästar hur många år som helst med helbomssadel och ingen av hästarna (en löpte till och med 14 års ålder) hade någonsin ryggproblem.

Jag vet inte riktigt vad jag vill med mina kommentarer :p kände bara för att skriva dem! :D
 
Sv: Bommlöst eller inte? Vad säger ni?

Jag tycker det här är intressant - kan ingenting om galopp nästan!

Vad menar du med halvbom?

/Camilla
 
Sv: Bommlöst eller inte? Vad säger ni?

För att slippa förklara :p så har jag stulit denna bild som visar hur en halvbom ser ut! :idea:

monte-halv.jpg
 
Sv: Bommlöst eller inte? Vad säger ni?

Vilken fin sadelbild :D

Vad jag tänkte på med padarna är att de galopp-padar jag sett har absolut varit tjocka men de har inte haft någon "tunnel" som gör att ryggraden ligger fri från tryck på tornutskotten(tryck från stigläderinfästningarna)? Som någon skrev om tidigare här på tråden... Men jag har inte känt att de skulle ha blivit ömma för det? Har du upplevt något sådant?

Mer galopp åt folket :banana: :banana:
 
Sv: Bommlöst eller inte? Vad säger ni?

Fast det är ju klart... det finns ju inte samma behov av det när halvbommen finns där :smirk: ...
 
Sv: Bommlöst eller inte? Vad säger ni?

heylan skrev:
...finns beskrivet i miljoner trådar om vilken typ av belastning en bomlös ger...o det blir inte punktbelastning! Tänk om den "myten" kunde dö ut någon gång..!

jasså, får väl sätta mig ner o leta då, tack för den upplysningen!
 
Sv: Bommlöst eller inte? Vad säger ni?

Tack så mkt för alla svar!

Med tanke på sadelmakarens ord om att de som står mkt i stigbyglarna belastar ju ortspetsarna ännu mer, eftersom stigläder krämporna sitter infästade där, vilket ger ett ökat tryck, varav det är så himla viktigt att man regelbundet kollar över sin bomsadel, tänker då på halvbom,som inte borde vara så bra ( observera mina egna tankar)

O en häst med sänkt rygg ska absolut inte ha en sadel med svängd bom, för då klarar den inte höja ryggen pga att det blir ökat tryck på mitten, utan en sådan häst ska jobbas utan ryttare/sadel??

Men om man vänder på det hela, en häst med rak rygg, o en rak bom som gör att trycket är jämt fördelat klarar ju att höja ryggen utan att det blir ökat tryck. Varför skulle inte då en svängd rygg med en svängd bom som ligger jämt an hela vägen klara att höja ryggen??

Ngn som kan förklara för tröga mig?
 

Liknande trådar

Utrustning Har försökt hitta en passande sadel till min häst en längre tid utan resultat. Nu har jag köpt en bomlös och tänkte att kanske den...
Svar
7
· Visningar
1 232
Senast: Liten
·
Hästmänniskan I dagens hästvärld finns det två mycket populära fenomen som jag inte riktigt förstår mig på. Dessa två upplever jag är kombinationer... 3 4 5
Svar
87
· Visningar
8 335
Senast: skuggi
·
T
Western Jag postar detta i en egen tråd eftersom jag tror att vi kan få igång en diskussion i ämnet som för mig är VÄLDIGT intressant, jag...
Svar
17
· Visningar
3 142
Senast: Lazy Lady
·
S
Utrustning Jag har en hel den problem med att hitta en passande sadel till min häst. Så fick jag en idé om att man kanske kan bredda bommen i min...
Svar
13
· Visningar
1 744
Senast: lill_flesky
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp