Byta foder pga klåda, vad byta till?

Sv: Byta foder pga klåda, vad byta till?

Vad ska du då ha för kolhydratkälla menar du?

Nu finns det ju som jag skrev en anledning att dessa foder har ris som kolhydratkälla. De flesta hemgjorda dieter brukar också göras med ris som grund så bekymra dig inte om det.:)
 
Sv: Byta foder pga klåda, vad byta till?

Jo fast om man som Skogstrollet säger vill ha helt ny både protein- och kolhydratkälla, så funkar ju inte ris heller.

Om det finns och går så är det givetvis bäst, men går det inte så gör det inte. Då tar man det foder med minsta gemensamma nämnare och som skrivet, ris är det sällan några allergiproblem förknippat med.
 
Sv: Byta foder pga klåda, vad byta till?

Vad ska du då ha för kolhydratkälla menar du?

Nu finns det ju som jag skrev en anledning att dessa foder har ris som kolhydratkälla. De flesta hemgjorda dieter brukar också göras med ris som grund så bekymra dig inte om det.:)

Tja, det är ju i princip bara potatis kvar ;)

Men jo, vet också att ris sällan ger problem. Svaret var som sagt eg bara ang att riskera att 'förstöra' fler källor inför en ev elimineringsdiet, genom att byta foder nu. Men det är redan så många förstörda av det han ätit fram till nu och när han kom, att det är svårt nog hitta en kolhydratkälla som är ny. Så jag saboterar inte så mycket även om det inte skulle ge ngn skillnad att byta foder, mer än att jag 'förstört' kalkon som proteinkälla, men där finns ju flera andra att välja på (anka, lax, annan fisk, lamm osv)
 
Sv: Byta foder pga klåda, vad byta till?

Fast nu innehåller Spenat Oxalsyra som blockerar bildandet av röda blodkroppar, så det är inte något man skall ge hundar i några mängder eller för ofta.
Mina hundar, som BARFas, får dela på ett paket fryst spenat max var 10.e dag.

Fast är det inte bara färsk spenat som innehåller oxalsyra och den försvinner om spenaten förvälls? tycker jag har läst det på en mängd spenatrecept för människor, att om man ska äta spenat i större mängder så ska den förvällas innan eftersom den innehåller oxalsyra. All fryst spenat är ju i allafall förvälld och de som jag vet ger sina hundar spenat ger hackad fryst spenat, en bit morgon och kväll.
 
Sv: Byta foder pga klåda, vad byta till?

Fel av mig, det är Nature´s Harvest dom har, ett vakumpackat färskfoder i portionsförpackningar.
Kräver ej frys eller kyl, dock är det svindyrt.

mvh
 
Sv: Byta foder pga klåda, vad byta till?

Tänkte väl om jag blivit alldeles blind =)

Kikade väldigt snabbt på det, men kändes alldeles för klent till min lilla (är ju bara adult lamm soms kulle kunna vara aktuellt), även om jag inte är helt hundra på att räkna om från vått till torr. Men 3 paket a 16 kr/dag minst (= minst 48 kr/dag) kändes uteslutet oavsett. Spec som jag är en pelletsmänniska eg :devil:
 
Sv: Byta foder pga klåda, vad byta till?

..eller ProPlans salomon&rice

et använder jag till min 10 månaders so klair sig som en galning.. hon är bättre magen då hon går på det men kliandet är kvar....inte ful i pälsen eller sårig men kan ju inte vara normalt allt detta kliande!?
 
Sv: Byta foder pga klåda, vad byta till?

et använder jag till min 10 månaders so klair sig som en galning.. hon är bättre magen då hon går på det men kliandet är kvar....inte ful i pälsen eller sårig men kan ju inte vara normalt allt detta kliande!?

Nej, det är inte normalt. De flesta friskfoder har kyckling som basprotein, äwen om smaken heter rabbit, salmon eller wad det nu månde wara. Kolla det! Klåda kan ha många andra orsaker också, atopi, ektoparasiter, infektioner, hormonell bakgrund osw. Kliar hunden mer än wad som kan anses normalt bör du kontakta wet för utredning.
 
Sv: Byta foder pga klåda, vad byta till?

Utredning anses som sagt som overkill på en 8 mån gammal hund som i 3 veckor kliat mer än normalt men inte 'besvärande' och som inte har minsta hudförändring etc. Tydligen (sanningshalt uttalar jag mig inte om, men sett det på flera ställen på nätet med) enligt min veterinär så även OM det är en allergi (vilket han inte är inne på just nu-nu) så är det ovanligt att atopiska allergier debuterar så tidigt, utan tidig debut är oftast foder.

Det fetstilta är en sanning med modifikation. Enligt ledande weterinärdermatologer har man som riktlinje att foderallergier debuterar riktigt tidigt (< 6 månader) eller hos lite äldre hundar (> 3 år), medan atopierna debuterar i åldersspannet däremellan, 6 mån-3 år. Undantag förekommer naturligtis.

8 månader är definitiwt inte en ålder som gör att atopi till en osannolik diagnos.

Testa du dig fram, men jag tycker fortfarande att det är bättre att göra en riktig utredning direkt. Wad gäller atopier har man sett stora skillnader i behandlingsresultat beroende på om behandlingen sätts in i tidigt skede aw sjukdomen eller ej.
 
Sv: Byta foder pga klåda, vad byta till?

Som sagt, om han fortfarande kliar när antibiotikakuren är över (innan dess är ju en utredning ganska vansklig då man riskerar få felsvar), så blir det absolut utredning. Men just nu kan vi i alla fall inte utreda ordentligt iom antibiotikan, och han har som sagt kliat sig lindrig (i sammanhanget) i 3 v.

Och foderbyte till något annat blir det oavsett, även om det skulle visa sig att klådan var totalt icke-allergisk alla kategorier. 'Nackdelen' (snarare fördelen) med dte jag lärde mig på vägen när jag försökte få mer kunskap om foderallergier. ;)

Men bra att veta att de ändrat 'policy' ang debut. Sett det där med debut innan ett år = troligare foder på en del ställen på nätet med. Men alltid svårt bedömma sanningshalt som jag skrev.
 
Sv: Byta foder pga klåda, vad byta till?

Jag har missat det där med antibiotikakuren... :o Wad har han för diagnos?
 
Sv: Byta foder pga klåda, vad byta till?

Ingen :devil:

Skämt åsido, rent tekniskt ingen säker faktiskt.

Han började ju dricka som en kamel och kissa floder, utspädd urin med, hade hållit på i ett par veckor innan veterinärbesöket. Drack 4½ liter på mätdygnet (inget vatten nattetid 23 - 07), vilket var ungefär vad jag uppskattat det till (4 - 5 liter var min uppskattning). Väger 31 -32 kg. Kunde utmärkt koncentrera urinen vid vattenrestriktioner (med veterinären i ryggen givetvis, inget jag gjorde på eget bevåg).

Densitet 1005 på fritt vatten, prov taget på fm, och 1020 resp 1040 (det första halvvägs in i, det sista morgonurin vid avslut av restriktionsdygnet) vid vattenrestriktion 1.8 liter/dygn.

Både jag och vet trodde initialt på okynnes/konkurrensdrickande som sagt (fanns ju tråd om det, uppdaterade i den med, men har ju försvunnit ner till sidan X nu).

Hade dock massvis med leukocyter i urinen (spontankast).
Vet var in och kände på prostata (då vet sa att det inte var helt ovanligt med prostatainfl/infekt - lär mig aldrig skillnad - i samband med könsmognad), men den kändes helt normal och inte öm (tvärtom, snuskhunden tyckte det var myyyysigt och blev alldeles till sig i trasorna). Vi diskuterade ultraljud av prostata men det kan tydligt vara knepigt att tolka på små herrar som håller på och vinglar in i könsmognad?

Blodprov avseende öh, allt möjligt? Nä men antar det var 'standard' - blodvärden, infektionsbild, 'njur- och levervärden' samt blodglukos. Allt u.a, utom att han låg aningens högt i blodglukos, 7.2 mmol/l - referensvärde 4.X (minns inte, har uppskrivet) - 7.0 mmol/l. Ingen glukos i urinen vilket han ju heller inte borde ha med den blodglukosen.

Sen fick matte välja, jag var ju redan innan medveten om att urinvägsinfektion (dvs från blåsan) inte är så särdeles vanligt på herrar, och att ett spontankastat urinprov alltid innebär en stor kontamineringsrisk från alla möjliga ställen spec för sådana med snopp, vilket också veterinären informerade om. Och han tyckte att det kan vara från blåsan, från prostata, från urinröret osv de där leukocyterna kom. Och att vi kunde ta sterilt urinprov, ta ett spermaprov osv för att lokalisera precis varifrån leukocyterna kom.

Eller så kunde vi antibiotikabehandla. Enligt vet så skulle det vara samma behandling oavsett varifrån de kom, men att det ju kan finnas ett värde i att just ha en specifik diagnos att DÄR är det. Nu vet man ju bara att 'nånstans mellan X och Y'.

Och jag valde faktiskt att behandla 'direkt' (den där killen behöver inte veta han kan producera små simmare, skämt åsido..).
För att inte slå till med en lång behandling i 'onödan' eller felriktat så satte vi in behandling, jag fick order om att kolla vattenmängd, samla urinprov osv dagligen de första 5 dagarna, och så 5 dagar efter första behandlingsdag komma in med urinproven (de tidigare samlade, och ett färskt). Samt om det fanns några symptom alls kvar efter 5 dagar (PD/PU, innekissningar osv), då skulle vi ta fram nålen, ultraljudsmaskinen, ta spermaprov osv.

Inom i princip ett dygn stabiliserade sig vattenförbruket, han dricker fortfarande i det övre intervallet av 'normalt', men inom normalvariation nu. Inga olyckor inomhus sen dess (jo en idag men det var för en KORKAD matte ropade 'tyst på dig' från badkaret när det lilla livet för FÖRSTA gången gnällde när han behövde gå ut. Jag känner mig verkligen lyckad som matte just nu. Men då blev det en olycka modell 'jag försöker hålla mig men det går inte riktigt, det sipprar ut' ändå. Syntes tydligt på spåren), och håller sig normal tid för sin ålder med - innan fick man skena som en tätting om man skulle slippa olyckor. Dessutom kunde han stå och pinka i flera minuter ute.

Vid kollen 5 dagar efter behandlingsstart så var densiteten 1020 resp 1030 beroende på prov (förmiddagsprov/eftermiddagsprov, ej morgon, morgon var lite högre, minns inte exakt). Inte en leukocyt i sikte i urinprovet heller, även det var ju dock ett spontankastat.

Så,antibiotikakuren förlängdes (Vetrimoxin, eg kanske vet hade tänkt nåt annat, jag råkade dock fråga vad han tänkt skriva ut och att jag hade en massa vetrimoxin, och det var det han skrev ut, men vet inte om jag råkade påverka av misstag där..). Totalt ska han ha i 18 dagar, en halv evighet... Vi har 6 dagar kvar, sista givan blir lördag kväll.

Och så ska vi ta om blodglukosen sen med, helst UTAN att stressa upp (om än positiv stress) hunden med att pilla honom i ändan och känna på prostatan strax innan ;)

Så, han har ingen diagnos faktiskt, mer än infektion någonstans mellan urinblåsa och urinrörsmynning...
 
Senast ändrad:
Sv: Byta foder pga klåda, vad byta till?

Tillägg: Veterinärens yttrande om klådan är alltså från när klådan var ca en vecka gammal ska tilläggas. Jag frågade ju om den i samband med besöket för 'kisseriet'. Jag var inte spec bekymrad över kliet då, det var så nytt och som sagt lindrigt. Men när vi ändå var där. från början frågade jag om det kunde hänga ihop, vilket vet tyckte att kan kan det väl men han inte trodde det. Och kollade visuellt på hud och päls, frågade om ev mönster i kliandet osv. Och gav det svar jag redogjort för. Det är mycket möjligt veterinären NU med 2 v klåda TILL skulle ge ett annat svar kom jag på - det vet jag inte. Blir det klådutredning blir det dock på Ultuna direkt, inte för jag tycker hemmavet är dålig, utan för att Ultuna har specialistkompetens på hud, så lika bra ta den 'korta' vägen och börja där.
 
Sv: Byta foder pga klåda, vad byta till?

Uppdatering: Helt överfasad på nya fodret nu. Iofs står kraken på antibiotika igen, men redan innan dess, mitt i foderövergången ungefär, tyckte jag han kliade mindre, även mamma upplevde det så.

Nu kliar han inte alls (ja förutom på tratten då *s*). Så fodret verkar ha hjälpt, vill ha bort antibiotikan innan jag ropar hej dock.

Dock har han tappat lite i vikt (och borde istället gått upp lite), så det räcker inte riktigt till tyvärr..
 
Sv: Byta foder pga klåda, vad byta till?

Har haft en del kli i pälsen av foder! Har hittat den ultimata lösningen, ger ett valpfoder (hunden är 1 1/2år)
detta...
Ris, köttmjöl av kalkon, havre, potatisprotein, hela linfrön, kalkonbuljong, kalkonfett, alfalfa, naturlig tång, natriumklorid, kalciumkarbonat, D, L-metionin, lysinhydroklorid, treonin, zinkmetionat.
Protein 30%, Olja 15%

När hon tunnar ur går jag på med lite av detta...

Kycklingkött, kycklingmjöl (låg asknivå), kalkonmjöl, ångkokt potatis, färskfångad vit djupfisk, kycklingfett, hela ägg, laxmjöl, olja från lax och ansjovis, tapioka, kycklingbrosk, solrosolja, linfrö, Atlanttång, ångade morötter, spenat, ärtor och tomater, alfalfa, äppelfiber, psylliumfrö, rosmarinextrakt, cikoria, kardborre och läkemalva, jästexrakt, glukosamin HCl, tranbär, svarta vinbär, nypon, brännässla, ringblomma, L-carnitin, fänkälsfrö, kamomill, Mariatistel, våtarv, sommarkyndel, kondroitin
Protein 40.0 % Fett 20.0 %
 
Sv: Byta foder pga klåda, vad byta till?

Det andra fodret går bort, det är kyckling i det, en av de ingredienser jag ville få bort. Det första däremot, vad är det för foder?

Jag är lite i valet och kvalet om jag ska byta igen när den här säcken är slut (1 säck räcker knappt en månad, så blir täta byten då, därav tvekan), och kikat lite på Olivers selected fish. Men som sagt, ett foderbyte till känns sådär. Men det första du skrev låt ganska okej, det han äter nu innehåller nämligen:
Kalkonkött, ris, solrosolja, betfibrer, linfrö, hydrolyserad kyckling, jäst bla bla
 
Sv: Byta foder pga klåda, vad byta till?

Klie hundar har jag gjort så här i alla år:
Steg 1 bada i något ohyredödände
Finns en massa ohyra som kan vara svår att se
Loppor tex som det är mer eller mindre ren slump att man råkar få syn på…
Skölj jättenoga och skölj igen (glöm inte att lyfta upp i frambenen och skölja under magen, kolla svans och byxor om de är helt utan schampo och när du är helt säker att han är färdig så skölj igen (är jag tjatig? Japp:D)

det som är bra med bad är ju också att man får av en massa ull, om det nu skulle vara fällningen han kliar av..

Vänta några dagar (utfodra som vanligt)
Ingen skillnad?
Dags för steg 2:

Ta bort all mat inkl tuggleksaker.
Ge hunden ren nötfärs under 3 dagar (han dör inte av det jag lovar)
Nötfärsen är det renaste i matväg man kan ge (därför de flesta uppfödare startar med nötfärs när valpar ska lära sig äta)
Nu har du förhoppnings någon skillnad?
Och då är det dags för steg 3

Det vill säga lägga till LITE av det foder du vill ha
Mest nötfärs alltså de första dagarna, går det bra så öka torrfodret försiktigt
Minsta lilla gå tillbaks till ren nötfärs någon/några dagar tills klådan är borta försök sedan på samma sätt med nästa foder.
Men förhoppningsvis går det bra och du kan sluta med nötfärs (eller ge ytterst lite för smakens skull)

Om du inte märker skillnad på kliandet efter 3-4 dagar med nötfärs, då är det inte mycket mening med att prova foder
För då är det troligen inte foder allergì (tyvärr) och då är det svårt, ja mycket svårt att hitta orsaken, men vet. kan ta prover och se om det tex är kvalster (vanligt)
 
Sv: Byta foder pga klåda, vad byta till?

Ohyrebadad ggr två, milt shampoo-badad gånger två, nedklippt och genomkammad. Gav ingen skillnad tyvärr.

Ang foderbyte så nöt har han förvisso ätit tidigare, men jag valde med flit att inte göra en regelrätt foderelimination så, utan 'bara' prova byta foder, och få bort de proteinkällot han ätit tidigare, samt alla spannmål han ätit tidigare utom ris.

Mest för att ha något att göra tills antibiotikakuren var slut, hade han fortsatt klia även med det enkla foderbytet hade han fått en veterinärtid, för att först börja med att lite nogrannare (dvs mer än visuellt) utesluta ev parasiter osv, när han var antibiotikafri.

Men det tycktes som foderbytet gjorde susen. Han har haft tugg och märgben (nöt) parallellt med foderbytet, så tycks inte vara det han reagerade på, så nötfärs fungerar säkerligen bra vid en mer korrekt elimination. Men i dagsläget är han ju (med res för antibiotikan, han slutade klia innan den, men den kan ju ändå påverka) helt kli-fri, på det foder jag bytte till. Så känns onödigt dra igång en (dyr) allergiutredning nu, och faktiskt även göra en provokation med gamla fodret, då det oavsett inte är ett foder jag vill gå tillbaka till.

Däremot har han tappat i vikt av nya fodret, vilket var risken då det har 'sämre värden'. Frågan är dock om man ska försöka komplettera det med olja etc, och inte byta mer, eller om man ska byta till ett annat foder med bättre värden, med fisk i. Men då ha 'saboterat' en proteinkälla TILL inför en ev allergiutredning (då ju veterinärerna vill de ska äta sånt de inte ätit tidigare, och börjar bli ont om grejer kvar att ge då).

Men just nu känns det faktiskt inte nödvändigt att göra en provokation för att få reda exakt på vad i det andra fodret han reagerade på? Men jag kanske tänker galet där?
 
Sv: Byta foder pga klåda, vad byta till?

Vad härligt att hära att han är klifri:banana:
Nej självklart finns det ingen orsak att göra en massa tester nu!
 

Liknande trådar

Hundhälsa Har ju varit inne hos vetrinär med min bostonterrier som verkar ha fått lite tjall på magen. Bytte foder för ett litet tag sedan som...
Svar
5
· Visningar
702
Hundhälsa Jag håller på att sätta mig in lite i fodervärlden och lära mig mer om hundarnas näringsbehov - det är en djungel! Just denna frågan är...
3 4 5
Svar
81
· Visningar
12 427
Senast: DeadSerious
·
Hundhälsa Efter att ha läst en del trådar här, så börjar man ju så klart fundera på vad det är man stoppar i sin hund. Våra hundar (Tysk...
2 3
Svar
43
· Visningar
8 175
Senast: fijja
·
Övr. Hund Bara jag som har lagt märke till att Axess har fått bättre innerhåll mot vad det va tidigare? Samt olika sorter. Axess Allround...
Svar
5
· Visningar
3 271
Senast: martha
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Hämta eller sälja? Toyota Auris
Tillbaka
Upp