Foderförstoppning!

B

**BORTTAGEN**

Hej!
Visste inte vart jag skulle lägga denna tråd men det blev här och på hästvård..nåväl, jag har en häst som vilat ett tag nu pga skada och därmed blivit dålig i magen, den hade en början till kolik i helgen och veterinären fick komma ut. Avföringen var små bollar som var stenhårda som gummi typ, foderförstoppning förklarade vet. har gått ut och gått med han nu sen dess, men avföringen blir inge bättre!..
Funderar på att ge han någon typ av mag/tarm foder som rensar..ska rådfråga min vet., men vill höra om ni har haft någon häst som haft detta och hur gjorde ni?! använde ni något speciellt foder under en tid el?
Vet inte hur jag ska göra direkt för att få ordning på hans mage igen.. Har aldrig haft en kolik häst innan så jag ta åt mig alla tips som ges!..

Tacksam för svar!
häls. Gildra
 
B

**BORTTAGEN**

Jag hade problem med koliker på min connemara under 2 år.
Han fick stopp i blindtarmen och höll på att gå åt, men efter 2 veckor på Strömsholm fick vi hem honom igen. Han hade dock fått en ficka på grovtarmen där det kunde fastna foderrester och orsaka småkoliker.

För att förebygga det fick vi ordinerat motion och tillägg i fodret. Vi gav honom kokade linfrön och paraffinolja. Hela linfrön som vi hällde kokande vatten på och lät stå till dagen efter. Det blir som ett slem av vattnet då. Och paraffinolja köpte vi på färghandeln. Mycket billigare än på apoteket. Apoteket säljer 1-litersflaskor för 120 spänn, medan färghandeln tar ca 350 kr för 5 liter.

Detta gav vi honom varje dag, 2 dl linfrö och 1 dl paraffinolja blandat med 1/2 dl matolja och 1 dl betfor (för smakens skull).

Vi gav honom det under 2 år och det höll tillbaka kolikerna tills för ett par månader sedan, då han fick en kolikvända igen. Därefter satt det antagligen kvar lite innehåll i tarmen och han hade nån liten gaskolik som vi kunde massera bort själva.

Vi fick ta bort honom för snart 3 veckor sedan då det var stopp hela vägen och han hade inte en chans att klara sig.

Det är viktigt att kolla tänderna på hästar som haft kolik. Det kan vara så att tänderna har en liten del i orsaken till koliken. Kan de inte tugga maten ordenligt så blir det ju större bitar som kan fastna på vägen ner och orsaka stopp i tarmarna.

Fråga din veterinär vad h*n tycker om linfrön och olja, det kan ju vara värt ett försök. Vi lyckades ju trots allt förlänga vår ponnys liv i 2 år tack vare detta.

Stor lycka till med din häst!!!!!
Skicka gärna pm om hur det går och om du har fler frågor...
 
B

Barsebäcks Z'Ore

Sv: Foderförstoppning!

Hmmm.. tråden är ett och ett halvt år gammal.. ;)

Men.. min häst fick och tjocktarmsförstoppning i vintras, vi fick inte igång tarmen på egen hand utan var tvugna att åka in till Stenestads Hästklinik där han fick stanna över natten. Tarmen spolades med paraffinolja samt att tarmen rensades rektalt.

Anledningen till förstoppningen var att det pelleterade kraftfodret (Mustang) klumpat sig i tarmen. Pellets klumpar sig lätt om hästen dricker det allra minsta för lite vatten, fibrerna i pellets är egentligen alldeles för korta för att duga som hästfoder och bör därför blötläggas lätt ett par timmar innan utfodring.

Sedan dess får han dagligen 4 dl. väl blötlagt betfor..uppblött pelleterat kraftfoder..vatten från spann, ej vattenkopp..färdigkokt och krossat loppfrö i form av Cheval som jag köpte på Hästkliniken samt riktigt hö, ej hösilage. Nu funkar magen perfekt.
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Foderförstoppning!

Jo den är gammal men eftersom det var en del av ämnet som jag ville ha svar på så använder jag en gammal tråd, precis som man ska göra fast jag trodde ingen skulle se frågan så jag startade en ny tråd och där har ingen svarat :crazy:
:bow: :bow: för ditt svar
Hon har inte förstoppning men jag tror att hon har fått en ficka på tarmen så nu ska jag öka på linfröna och hjälper inte det så blir det parafinolja..
Fast frågorna i den andra tråden vore jag tacksam om jag fick svar på :angel:
 

Liknande trådar

Katthälsa Hej! Känner att jag behöver bolla av mig lite och få höra med andra som gått igenom samma sak. Har det gått rätt till eller är jag bara...
Svar
15
· Visningar
1 512
Senast: WildHorse
·
Avel Blir inte klok på mitt sto så tänkte skriva av mig lite här och se om nån varit med om något liknande.. 😒 Mitt sto seminerades förra...
Svar
8
· Visningar
2 477
Senast: Lyxzen
·
Katthälsa Hej! Imorse kräktes ena katten upp all frukost och i den hittade jag en mask... :yuck: Efter lite googling är jag säker på att det är...
Svar
6
· Visningar
705
Senast: Nahar
·
Hundhälsa Är i en blandning av hopp och förtvivlan just nu. För att försöka göra en lång historia kort blev min gosse sjuk i mitten av december...
2
Svar
33
· Visningar
4 862
Senast: Hund!
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Annonsera mera VII
  • Namngivningstips..
  • Föl 2020

Omröstningar

  • Soffa i skinn eller tyg
Upp