Det jag mest undrar över är pappornas roll i det hela. Jag förstår inte att pappor kämpar mer för att få vara föräldralediga mer. För jag tänker att det finns ett samband. Jag hör ofta pappor som först säger att de inte vill vara föräldralediga eller hemma med sjuka barn. För att sen säga att det är jobbigt att mammorna har bättre kontakt med barnen än de själva, eller att de (papporna) anses vara sämre föräldrar än mammorna etc.
Och jag tänker då att det måste ju höra ihop, om kvinnor är mer föräldralediga, mer hemma med sjuka barn, går ner i arbetstid pga barnen etc så kommer väl de anses som mer föräldrar. Så varför kämpar inte papporna mer för att få vara mer föräldralediga?
JAg hör också ofta pappor som säger att de inte kan vara föräldralediga pga de tjänar bättre eller för att mammorna inte vill släppa dagarna till dem. Men då borde ju papporna vara intresserade av att förändra samhället så att det ändras.
Eller?
Någorlunda kloka män ser och förstår nog. Men generellt är det nog svårare att "se" vinsterna i de mjuka frågorna än i krass ekonomi så att säga. Du vinner inget rent ekonomiskt på att vara hemma med barn eller på att ta mer föräldraansvar. Ur ett snävt
ekonomiskt perspektiv så tjänar män som kollektiv mer på att ha det som det alltid varit.
Det är heller inte lätt att vara man och bryta mot normen.... min man och jag delade lika på föräldraledigheten. Gällande VAB delar vi nu ganska ojämnt; han tar mer sånt än jag då jag har ett jobb som är mer krävande än hans. När vi talat lite om föräldraledigheten, könsnormer och annat så är vi tämligen eniga om att han på grund av sitt kön haft svårigheter som jag inte har. Att det inte funnits någon manlig förebild i hans närhet som varit hemma med sina barn en längre tid; att omgivningen "granskat" honom mer kritiskt i sin föräldraroll (och påpekat saker som de aldrig någonsin hade sagt till mig; gäller alltifrån dagmamma till kollegor till hans egen mor). Att jag förutsätts (både från omgivning och indoktrinerat i mitt jag) klara jobbet som förälder bra är liksom en enklare utgångspunkt.
Hans far har noll förståelse för vad VAB eller "ensam med barnen" innebär. Om han frågar om hjälp så tror han att min man är "ledig" de dagar han är hemma. Han säger inget, men han skulle aldrig på samma vis ens ställa
frågan om hjälp till en kvinna som är hemma med barnen.
Jag tror att problemet ligger både i könsnormerna och i samhällsnormen generellt. Att arbeta, göra karriär, ha en god ekonomi och kunna köpa prylar är något eftersträvansvärt. Intressant nog traditionellt "manliga" göranden.

Att ha goda relationer och vare en god förälder är inte lika eftersträvansvärt. Hela i-världen eftersträvar ju traditionellt högre inkomster. INdustrin vill tjäna mer pengar, vi vill ha bättre löneutveckling, högre BNP; Ja på alla plan är det ett tecken på ett gott samhälle där det finns mycket pengar.
Och visst pengar skapar frihet! Men för att vända skutan kanske lite mer balans behövdes. Framförallt behöver fler män förstå värdet i att ha en nära relation till sina barn (och förstå att det påverkar även relationen till partnern/mamman i längden).