Nu ska vi se om jag kan lyckas förklara på ett vettigt sätt för en gångs skull.
Både sluta och öppna kallas för skolor och är något man använder för att kunna stärka ett bakben i taget.
Öppna: Tänk dig att hästen går rakt fram på spåret med böjning sedan ber du den att flytta in framdelen så att den går på t.ex. tre spår. T.ex. i höger varva vänsterbak längst ut, innerbak och ytterfram på samma spår och innerfram längst in.
Det viktiga är att hästen inte tramapr förbi sin tyngdpunkt för då blir det en skänkelvikning, vilket inte tjänar det syftet vi använder skolorna till.
Öppna kan du lära in antingen från marken: allt ska stämma med böjning, framåt-nedåt och rakriltad genom böjning. Sedan går du på spåret rakriktad genom böjning och ber hästen genom yttertygel som du håller i vid skänkelläget att hästen flyttar in bogen. Du lägger alltså ett tryck på yttersidan som ber hästen att komma inåt. Sedan måste även du lämna plats för bogen genom att flytta dig något inåt. Det viktiga är att man inte drar in hästen med innertygel. Om hästen verkligen inte förstår det du vill kan man få "dra" lite i innertygel någon enstaka gång bara för att förtydliga, men gör man det alltid så kommer hästen bara lägga huvudet på sned och spänna sig.
Från ryggen: Samma här att böjning, framåt-nedåt och rakriktad genom böjning måste funka först. Du rider på spåret (enklast att börja med ett staket) rakriktad genom böjning och så vrider du dina axlar inåt; du för fram yttraxel och bak inner. Akta bara så att du inte börjar luta eller spänner dig och höfterna ska fortfarande vara raka. Sedan lägger du ett tryck med yttertygel på halsen som ber hästen att gå in, samtidigt kan du förtydliga med att peta in hästen med ytterskänkel, men försöka att undvika det för det blir lätt att hästen drar ihop yttersidan istället för inner som vi vill.
Innerskänkel kan du be hästen att träda längre in under sig med.
Sluta: Gäller allt jag skriver att böjning, framåt-nedåt och rakriktad genom böjning funkar så slipper jag skriva det mer.

Jag har lättast för att tänka sluta så att jag först tänker öppna och sedan putar jag liksom ut framdelen så långt att bakdelen faller in. Här ska alltså innerbak gå på ett eget spår istället för innerfram som det gällde i öppnan.
Från marken: Börja rakriktad genom böjning, vänd dig om och försök att inte flyta ut för då följer hästen med, tills du går baklänges framför hästens bog. Sätt den handen du haft i skänkelläget där halskotpelaren "går in i" hästens bogblad och lägg ett lätt tryck samtidigt som du kan föra din hand, som håller i innertygeln, lite utåt utan att för den saken skull dra hästen utåt. Du kan också försöka pressa lite med din egna kropp genom att gå lite närmare hästen. Den första reaktionen blir oftast att hästen stannar, men att den också petar in rumpan när det gör det.
Också viktigt här att hästen verkligen trampar in mot tyngdpunkten och inte förbi på något håll.
Från ryggen: Börja rakriktad genom böjning sedan vrider du om dina höfter; ytter går bak och inner fram, men akta så att du inte börjar spänna dig och det är jätte lätt att halka över på ytter sittben så tänk på att inte göra det.
Sedan lägger du tryck med innertygel mot halsen för att be hästen föra framdelen något utåt. Ytter skänkel kan öven be hästen att föra rumpan inåt och be ytterbak träda något längre in under sig. Om man lägger tryck på en muskel drar denna ihop sig så man får vara lite försiktig och prova sig fram när det gäller att använda ytterskänkel i slutan, eftersom det är inner sida som ska dra ihop sig.
Ja så lättafattligt vet jag inte om jag lyckades med, men förhoppningsvis förstår du det.
