Fribetäckning

LFreddy

Trådstartare
Då jag tycker att ämnet är väldigt intressant och inte hittade ngn sån tråd så tänkte jag att vi som är intresserade av och/eller erbjuder fribetäckning kunde diskutera lite kring ämnet. Så några frågor att börja kring som kanske kan kännas självklara men som ändå funderas kring ibland.

- Det naturliga beteendet - finns det?
- Det optimala beteendet? är det alltid det samma son det naturliga?
- Erfarenhet för o nackdel med fribetäckning?
- optimalt antal ston?
- Tillvägagångssätt ihopsläpp/hemtagning?
osv

Jag har själv varit och är även i år hingsthållare men har tidigare alltid betäckt för hand, fick från början lära mig att man alltid skulle släppa alla ston samtidigt, inte färre än 4 st och vara ytterst vaksam på hingsten så att han inte försvarade stona/attackerade. Detta skrämde mig lite först men ju mer jag har lärt mig och varit runt så har jag blivit allt mer positiv till fribetäckning och i år provar jag själv för första gången och det har verkligen gått kalasbra. (om man nu får säga så)?:p

Hingsten är om än ung, lugn, släppt med ett rutinerat äldre sto och ett yngre sto än så länge på 6 ha hagmark. De har först fått stå i box bredvid varandra under natten en period innan ihopsläpp och det äldre stoet visade snabbt vem som bestämde (detta är mina egna ston som jag vet hur de beter sig och det äldre stoet är väldigt bra på att "fostra" andra hästar, ett naturligt ledarsto som inte bråkar å beter sig utan har en naturlig "pondus"). Allt gick väldigt lugn till, hingsten har själv "testat" stona med jämna mellanrum för att sedan gå tillbaka till maten. Han har hållit avstånd, brummat och luktat och varit väldigt vaksam mot stona, noga undersökt deras träckhögar men i övrigt låta de vara. Han beter sig perfekt tom när det första stoet kom i brunst, testade luktade naggade henne vid manken svansen och benen men betäckte inte förrän han tyckte det var dags trotts att hon vände upp sig. Känner mig nöjd och det är så roligt att studera deras beteende. Jag får nog erkänna att jag är en barnsligt förtjust avelsnörd. Att hingsten också fortsätter att vara så social och präglad på mig är så klart ett plus.

Min första hingst som var 16 när jag köpte honom hade aldrig kunnat gå med andra hästar och det krävde en vilja av stål och pondus för att få honom att "teasa" och testa stona. En stor och stark kallblodshingst som hade en hel del i bagaget och väsnades därefter. Han frågade inte efter före så där fick jag vara med och styra varje steg. Det var inte att tänka på annat än handbetäckning. Det är verkligen skillnad på dem. Jag föredrar att få dem unga, hantera dem och fostra dem efter mig så de är lyhörda även när hormonerna svallar :)

Berätta gärna om era tankar, erfarenheter, frågor mm :bump:
 
Har varit med om olika varianter, men det du skriver om unga hingstar har stämt bra. Det har funkat superbt att släppa en ung hingst med ett äldre, erfaret sto med pondus! Lugnt, stoet har visat vad som är tillåtet och vad som inte är det. Betäckningarna har funkat utan problem.
Har också varit med om att släppa en äldre hingst, som inte varit van vid att gå med ston tidigare, med samma erfarna sto. Senare släppte vi ytterligare ett sto med dem, och dessa tre gick som en liten flock i nästan ett år.

En annan äldre hingst klarade inte att gå med ston, trots att vi gjorde på samma sätt, dock var det inte samma sto utan ett med mindre pondus. Han började jaga stoet, blev lite "förbytt" i umgänget med henne, trots att han var en riktig gentleman annars. Så där fick vi bryta ganska abrupt!

Kanske hade det varit bättre att släppa flera ston samtidigt med honom, men vi fegade ur och vågade inte riskera något.
 
Det är ju trots allt naturligt med fribetäckning, det är vi människor som tvingat hästarna att gå ifrån detta då vi vill minimera skaderisken.
Jag har haft ett par hingstar som fribetäckt + att vi handbetäckt. Måste faktiskt säga att dom vi släppt i hop har det funkat kanonbra med, varit lite spring i början men sen har det varit hellugnt. Jag har alltid släppt ihop äldre hingst med ston som redan är brunstiga just för att minimera skaderisken. Hingstarna vill ju gärna vara väldigt på och då är det bättre stona är "villiga" sen när dom går ur brunst är det ju inga problem alls. En yngre hingst är ju lägre i rang och oftast mycket lugnare vid ihopsläpp och då funkar bra att släppa med ston som ej är brunstiga, det är min erfarenhet iallafall.
 
Ok kul att höra att fler tänker/ haft samma erfarenhet :) jag hade nog förväntat mig lite mer stök så har varit som en hök men de verkar trivas bra ihop. Tänker också att det är bra att börja tidigt så hingsten blir fostrad av stona å inte först vid hand få lära sig bara "hoppa på" utan känner in stona. Jag har iof haft honom att "prova med" innan men då har han varit väldigt lugn och lyssnat på mig nästan så jag måste säga varsegod innan han törs lukta ordentligt :cool: är inte så van vid att hingstar frågar först när det står ett sto framför näsan men där kanske bra eller så går det över :devil::p
 
Cornelia kul ja det äldre stoet gick emellan första dagen för att det andra stoet var lite väl aggressiv men både hon och hingsten fick snart lugna sig, så häftigt att se lite som en mamma som ska tala ungarna till rätta, det häftiga är ju att det räcker med att hon bara går in lugnt emellan och vinklar ena örat typ å genast så ger sig de andra och det blir lugnt. Nu står de ju ihop och äter och alla kommer fram samtidigt till mig utan ngt gnabb. Samma sto har fostrat otaliga unghästar och varit med vidhopsläpp när kastrerade valacker fått gå in i blandflock första gången osv. Det är värdefullt med såna hästar
 
Ja, verkligen!! Tyvärr finns min pärla inte längre, men jag har hennes dotter och dotterson....

Jag tycker alltid att det är svårt att reda ut vad som är naturligt beteende och vad som är domesticerat, våra tamhästar beter sig förstås inte exakt likadant som vilda hästar gör, med mycket större krav på att hitta mat, skydd och helt enkelt överleva. En hingst i en vildhästflock som är alltför aggressiv och påstridig mot stona har nog ingen lång karriär....Om han skulle ägna massor med tid och energi åt att jaga och valla och kontrollera stonas status i tid och otid skulle det inte bli någon energi kvar åt honom själv, och dessutom skulle han skada både ston och föl.

Jag tror de blir specialister på att läsa av varje sto individuellt och veta exakt när hon är som mest mottaglig. Har man en hingst som beter sig bra och ett sto som är en duktig matriark i en flock och låter dem gå tillsammans en säsong tror jag att det är de allra bästa förutsättningarna för att det ska bli lyckade betäckningar med hög dräktighetsprocent.
 
Ja precis, jag kan tänka mig dock att det skiljer lite mellan raserna, upplever tex brukshingstarna bra mycket tuffare och "hårdare" i skallen än tex Araberna även när de är väluppfostrade och lugna. Även i hur de beter sig mot stona. Största skillnaden torde ju dock vara individuell.

Inom raser där man använder övervägande semin har man ju inte samma koll på hingstens beteende då den "hoppar bock" och inte ges samma möjlighet till interaktion med stona. Där kan jag tänka mig att man som hingsthållare inte heller tar med det eller ens kan ta med det i beräkningen när man ser till hingstens lämplighet gällande beteende och temperament med ston.

Själv om jag skulle få tag i en unghingst som var för på och eller aggressiv så skulle jag nog i 99% kastrera en sån oavsett hur bra den var i övrigt, det ska finnas ngt mycket värdefullt att bevara för att det ska vara värt att ha en hingst som inte är bra med stona eller i hanteringen i/kring stona och vid betäckning. Jag är alldeles för mycket själv för att tycka det är värt risken med "opålitliga" djur.

Sorgligt är det med de historier om hingstar som blivit "fostrade" med kedja och järnrör tur att världen går frammåt och att det finns de som vet att det finns andra vägar att gå :)
 
Något jag har lärt mig efter mina år som hingsthållare, är att alla hingstar fungerar olika.
Jag har haft shetlandshingstar på fribetäckning sedan 1997, med undantag för några få säsonger. Två av hingstarna har jag ägt, resten har jag lånat in (på diverse olika avtal, men det hör ju inte direkt hit...)

Första hingsten jag lånade var från en av landets första shetlandsuppfödare, som hade uppemot 50 års erfarenhet. Hon gav mig rådet att alltid handbetäcka stoet en gång och sen direkt släppa henne med hingsten. Då visste man att hon tar emot honom. Detta är något jag har haft med mig sen dess och ofta använt mig av. Och med det systemet har jag aldrig haft några problem att släppa in nya ston i befintlig flock. Jag har inte haft några gigantiska flockar, men upp mot 5-6 ston har det nog varit samtidigt.

Fast en av mina egna hingstar var lite rolig (läs hela stycket innan du kommenterar! ;) :idea: ). När jag försökte handbetäcka med honom så var han så ruskansvärt het på gröten, så det gällde att stoet var högbrunstigt och lite coolt. Han eldade upp sig nåt så kopiöst, det var riktigt tufft att hålla i honom en bit från stoet. Jag hade alltid en longerlina, för jag fick "släppa iväg" honom när han var några meter från stoet. Han rusade fram och hoppade upp på henne, utan att ens ha fällt ut vattenslangen. SEN klev han av och körde förspel, lugnt och fint. Och när han tyckte att det var dags, då betäckte han.
Men, släppte jag in honom med ett brunstigt sto i hagen så luktade han på henne och vände och gick därifrån om han inte tyckte det luktade rätt, även om hon så backade in i honom och tyckte att det var jättedags.
Han hade stenkoll, jag såg honom sällan betäcka när han gick med stona, men han hade nära 100% dräktighet så jag litade på att han skötte sitt jobb... Min erfarenhet är att det inte direkt är ovanligt just att man inte ser dem betäcka. Jag har haft fler hingstar som smygbetäckt, för stona har blivit dräktiga även om man inte sett något. Den senaste var 26 år (förra sommaren) och båda stona är dräktiga, utan att jag sett något.
Och det där med att det ska "lukta rätt", det har erfarna fribetäckningshingstar stenkoll på!
 
Fast en av mina egna hingstar var lite rolig (läs hela stycket innan du kommenterar! ;) :idea: ). När jag försökte handbetäcka med honom så var han så ruskansvärt het på gröten, så det gällde att stoet var högbrunstigt och lite coolt. Han eldade upp sig nåt så kopiöst, det var riktigt tufft att hålla i honom en bit från stoet. Jag hade alltid en longerlina, för jag fick "släppa iväg" honom när han var några meter från stoet. Han rusade fram och hoppade upp på henne, utan att ens ha fällt ut vattenslangen. SEN klev han av och körde förspel, lugnt och fint. Och när han tyckte att det var dags, då betäckte han.
Men, släppte jag in honom med ett brunstigt sto i hagen så luktade han på henne och vände och gick därifrån om han inte tyckte det luktade rätt, även om hon så backade in i honom och tyckte att det var jättedags.
Han hade stenkoll, jag såg honom sällan betäcka när han gick med stona, men han hade nära 100% dräktighet så jag litade på att han skötte sitt jobb... Min erfarenhet är att det inte direkt är ovanligt just att man inte ser dem betäcka. Jag har haft fler hingstar som smygbetäckt, för stona har blivit dräktiga även om man inte sett något. Den senaste var 26 år (förra sommaren) och båda stona är dräktiga, utan att jag sett något.
Och det där med att det ska "lukta rätt", det har erfarna fribetäckningshingstar stenkoll på!

Haha ja det var just sådär min första hingst var, pang på bara utan att ens hinna fälla ut slangen O_o sen fick han liksom kliva av å börja om innan han kunde betäcka på riktigt, väsnades å härjade gjorde han med så fort han såg stoet på "betäckningsplatsen". Han var rätt härjig av sig över lag, det blev aldrig aktuellt att prova honom på fribetäckning, är tveksam till att det hade funkat, iaf inte med för få ston. Men har var en klippa i arbete å ju mer han jobbade ju lyckligare verkade han vara. Snäll å go i övrigt men en riktig drummel med stona egentligen :devil:...Ingen av de andra hingstarna som kommit till gården efter vare sig yngre eller med några år på nacken har betett sig så, iof har jag fått dem så att jag haft möjlighet att fostra och utbilda dem lite mer själv och då blir de ju mer formade efter min hantering. Gammelhubben jag hade hade levt ett bitvis hårt liv, med hingstslagsmål och "gubbhantering" det gick flera rykten om att han var aggressiv och hade "fostrats med järnrör" men jag märkte aldrig av någon sån sida, han var gudasnäll mot folk. Dock fick jag inte höra "ryktena förrän efter jag köpt han å det var nog tur det :cautious: annars kanske jag aldrig köpt honom och trotts allt så lärde jag mig mycket av honom:)
 
Fast en av mina egna hingstar var lite rolig (läs hela stycket innan du kommenterar! ;) :idea: ). När jag försökte handbetäcka med honom så var han så ruskansvärt het på gröten, så det gällde att stoet var högbrunstigt och lite coolt. Han eldade upp sig nåt så kopiöst, det var riktigt tufft att hålla i honom en bit från stoet. Jag hade alltid en longerlina, för jag fick "släppa iväg" honom när han var några meter från stoet. Han rusade fram och hoppade upp på henne, utan att ens ha fällt ut vattenslangen. SEN klev han av och körde förspel, lugnt och fint. Och när han tyckte att det var dags, då betäckte han.
Men, släppte jag in honom med ett brunstigt sto i hagen så luktade han på henne och vände och gick därifrån om han inte tyckte det luktade rätt, även om hon så backade in i honom och tyckte att det var jättedags.
Han hade stenkoll, jag såg honom sällan betäcka när han gick med stona, men han hade nära 100% dräktighet så jag litade på att han skötte sitt jobb... Min erfarenhet är att det inte direkt är ovanligt just att man inte ser dem betäcka. Jag har haft fler hingstar som smygbetäckt, för stona har blivit dräktiga även om man inte sett något. Den senaste var 26 år (förra sommaren) och båda stona är dräktiga, utan att jag sett något.
Och det där med att det ska "lukta rätt", det har erfarna fribetäckningshingstar stenkoll på!
Det låter som han varit med om något, t ex fått ett slag på slangen. Då blir de försiktiga med teleskopet tills de testat om hon verkligen står utan att slå.
 
Det låter som han varit med om något, t ex fått ett slag på slangen. Då blir de försiktiga med teleskopet tills de testat om hon verkligen står utan att slå.

Intressant! har inte tänkt på att det kunnat vara orsaken till ett dyligt beteende :idea: en ouppmärksam hingsthållare kanske som släppt på för tidigt så hingsten får stryk kan ju så klart påverka den i framtiden inte bara fysiskt :o
 
Det låter som han varit med om något, t ex fått ett slag på slangen. Då blir de försiktiga med teleskopet tills de testat om hon verkligen står utan att slå.
Högst tveksamt, eftersom det beteendet bara förekom när han handbetäckte och aldrig någonsin vid fribetäckning.
Jag tror att det handlade om att han ville testa henne, men utan baktanken att vara rädd om slangen.

Jag hade en annan hingst här som verkligen blev sparkad ordentligt, där hel härligheten svullnade upp och veterinär fick tillkallas. Han lärde sig ingenting av det, utan fortsatte skafta ut som vanligt (när svullnaden gått ner)
 
Det är inte bara positivt med fribetäckning. Man får veta vad man gör och hur. Jag vet exempel på hingstar som bitit sönder ston när de släppts in i flocken. Där tror jag mer på ameos lösning med betäckning vid hand innan insläpp. Det finns också ston som går emellan hingst och annat brunstigt sto. Vad det beror på vet jag dock inte.
 
Högst tveksamt, eftersom det beteendet bara förekom när han handbetäckte och aldrig någonsin vid fribetäckning.
Jag tror att det handlade om att han ville testa henne, men utan baktanken att vara rädd om slangen.
)
Hur bekantar de sig vid fribetäckning och vid handbetäckning? Vid handbetäckning skulle jag säga att vi hoppar över hälsning ansikte mot ansikte och kör pang på rödbetan. Det gör skillnad!
 
Jag hade en annan hingst här som verkligen blev sparkad ordentligt, där hel härligheten svullnade upp och veterinär fick tillkallas. Han lärde sig ingenting av det, utan fortsatte skafta ut som vanligt (när svullnaden gått ner)
Jag har hört om en nordsvensk hingst som var svår att betäcka med. Efter en sejour med en skarp märr på fribetäckning lärde han sig att ta det försiktigare även vid hand.
 
Ja alla sätt har ju sina för och nackdelar, jag har två ston inbokade som kommer hit där jag vet att den ene kan vara riktigt bitchig mot nya hästar, där kommer jag nog att köra på alternativet att teasa dem, testa och handbetäcka för att minimera risken för hingsten sen får vi se hur de alla beter sig och hur känslan är. Det finns ju inga generella regler utan man får gå på känslan, ta det lugnt och se till individerna tror jag. Jag hade ju testat mina först och låtit de stå i box bredvid över natten ett par veckor innan jag släppte ihop dem annars hade jag nog velat släppa fler ston på en gång eller handbetäckt. Delvis pga att hingsten är ung men nu hade jag ju möjlighet att släppa ihop mina egna först där jag vet att det äldre stoet är väldigt bra på såna här saker. Samtliga mina hästar oavsett kön är ju dessutom vana att gå i flock tror att det också kan spela in.

Jag håller inte riktigt med om att man hoppar över hälsningsfrasen vid handbetäckning, jag brukar alltid försöka leda fram dem så att hingsten går till huvudet först och måste "lukta sig" bakåt, då har jag också möjlighet att läsa stoet en sista gång och avbryta om hon skulle börja slå eller tjuta ifrån. Tom den påflugna gammelhingsten lärde sig det efter ett par gånger även om vi hade lite "diskussion" första gången då han var väldigt på. Jag använde ordet varsågod till hingsten när jag släpper fram honom till stoet men först har de fått bekanta sig ordentligt i stallet först har en "spilta" dit jag kan leda in hingsten och stoet står bredvid i en box med vägg emellan men så att han kommer åt att lukta och uppvakta ordentligt. Jag försöker också låta stona gå i hage bredvid hingsten (med avstånd emellan) då ser man ganska tydligt också när stona själva väljer att gå upp till hingsten och "ställa upp" sig vid staketet ;)

Sen är det klart att det blir skillnad vid fribetäckning där har de ju tid att uppvakta varandra dygnet runt. Unghingsten jag släppt i år gör helt rätt, han går och "testar med jämna mellanrum" brummar och slickar på stona, säger de ifrån går han därifrån och äter helt lugnt. När de började brunsta blev han lite mer hårdhänt, naggade dem i bogen, bakbenen och bet i svansen men inte förrän stoet stod still ordentligt hoppade han, från sidan först som de ska, första gångerna gick stoet iväg och då gled han bara ner tills hon var redo. Tror de har det så djupt rotat att vi inte behöver lägga oss i så mycket egentligen och en hingst som inte beter sig "rätt" ska nog kanske inte gå på fribetäckning då.
 
Det är inte bara positivt med fribetäckning. Man får veta vad man gör och hur. Jag vet exempel på hingstar som bitit sönder ston när de släppts in i flocken. Där tror jag mer på ameos lösning med betäckning vid hand innan insläpp. Det finns också ston som går emellan hingst och annat brunstigt sto. Vad det beror på vet jag dock inte.
Nej det är verkligen inte enbart positivt med fribetäckning. Jag har sett en hingst med mord i blicken, mot ett högbrunstigt sto. DET var inget trevligt... (minns inte hur vi lyckades lösa det, dock) Och vissa hingstar betäcker hela tiden, det är ju inte heller bra.

Ston som går mellan kan dessutom vara åt båda hållen, antingen för att få ha hingsten för sig själv eller för att vakta sin kompis mot den hemska hingsten...
Hur bekantar de sig vid fribetäckning och vid handbetäckning? Vid handbetäckning skulle jag säga att vi hoppar över hälsning ansikte mot ansikte och kör pang på rödbetan. Det gör skillnad!
Jag skulle vilja säga att det varierar mellan individer. Men ja, den jag hade som var så het på gröten, där var det typ så. Ingen hälsning först när man höll i honom och stoet, medan han hälsade nos mot nos och körde hela förspelet först när de gick i hagen.
 
Nej det är verkligen inte enbart positivt med fribetäckning. Jag har sett en hingst med mord i blicken, mot ett högbrunstigt sto. DET var inget trevligt... (minns inte hur vi lyckades lösa det, dock) Och vissa hingstar betäcker hela tiden, det är ju inte heller bra.
Har du någon teori om varför? Det påminner mig om ett annat sto som blev galet när hingsten släpptes in, trots brunst. Berodde på omtanke om fölet tror jag men resultatet blev att hingsten också blev tokig. De fick isär dem, betäckte henne för hand en gång och fick föl året därpå.
 
Nej det är verkligen inte enbart positivt med fribetäckning. Jag har sett en hingst med mord i blicken, mot ett högbrunstigt sto. DET var inget trevligt... (minns inte hur vi lyckades lösa det, dock) Och vissa hingstar betäcker hela tiden, det är ju inte heller bra.

Fast det där skulle inte jag tycka är riktigt normalt och då ska inte såna hingstar gå på fribetäckning heller, och en hingst som har MORD i blicken mot ett brunstigt sto kanske inte är så lämplig att avla på, en hingst som är otrevlig att hantera i kring ston eller vid betäckning skulle jag kastrera.
 
Fast det där skulle inte jag tycka är riktigt normalt och då ska inte såna hingstar gå på fribetäckning heller, och en hingst som har MORD i blicken mot ett brunstigt sto kanske inte är så lämplig att avla på, en hingst som är otrevlig att hantera i kring ston eller vid betäckning skulle jag kastrera.
Jag tror snarare att det är vi som gör något fel när vi släpper ihop dem. Den hingsten jag nämner i mitt tidigare inlägg är van vid fribetäckning och har fungerat normalt både före och efter.
 

Liknande trådar

Hästhantering Jag har ett helt fantastiskt halvblodsto som alltid har fungerat med alla hästar hon gått med. Unga, gamla, stora som hus, småttingar...
Svar
5
· Visningar
1 909
Senast: Stereo
·
Avel Nu vet jag att det finns trådar om travarkorsningar redan, men de jag hittade var från typ 2008, och funderar mer specifikt om just mitt...
2 3 4
Svar
65
· Visningar
12 035
Hästvård Jag fick hem en häst för drygt tre månader sen som i nuläget har en del bekymmer med sina hovar. Hästen har gått skodd hela livet utan...
Svar
1
· Visningar
1 134
Senast: super
·
Hästhantering Jag har haft min häst sedan 2015 nu och vi kommer väldigt bra överens. Hon är väldigt ranghög och bestämd, visar tydligt missnöje men...
Svar
3
· Visningar
1 600

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Dressyrsnack 17
  • Annonsera mera VII
  • Ridskoleryttare

Omröstningar

Tillbaka
Upp