Kilopriset varierar mycket(!) beroende på storlek på påse. Men de bättre torrfodren går att få för typ 80kr/kg om man köper storpack.

Tittar nu på ett foder från Acana som exempel (det vet jag att brukar räknas som "bra foder"). 2kg-förpackning blir att kosta 169,50kr/kg. 17kg förpackning blir att kosta 70,74kr/kg. Det är ca 90kr/kg skillnad, enbart för att förpackningarna är olika stora! Flera andra foder i djuraffären där jag jobbar har åtminstone 30kr skillnad per kg beroende på om man köper stor eller liten påse.

Hur länge håller sig hundfoder? Vi har en Jack russel så han äter ju inte så mycket per dag så tänker att en 20kg-säck lär hinna bli dålig innan han ätit ens hälften.
Om man förvarar i plasttunna med slutet lock tex?

Just nu väntar jag på 2 påsar 2kg från Taste of the wild att prova att långsamt gå över till från RC.
Nackdelen är att det är från USA, hade ju hellre fodrat nåt mer lokalt från aus eller nz.
Det finns säkert bra alternativ och visst får det kosta, det vet vi ju, men ja det är ju skillnad på $35-40/2kg till $120

Jag har förstått dock att man inte behöver fodra lika mycket av bättre foder och man kan ju fylla ut med diverse annat :)
 
Hur länge håller sig hundfoder? Vi har en Jack russel så han äter ju inte så mycket per dag så tänker att en 20kg-säck lär hinna bli dålig innan han ätit ens hälften.
Om man förvarar i plasttunna med slutet lock tex?

Just nu väntar jag på 2 påsar 2kg från Taste of the wild att prova att långsamt gå över till från RC.
Nackdelen är att det är från USA, hade ju hellre fodrat nåt mer lokalt från aus eller nz.
Det finns säkert bra alternativ och visst får det kosta, det vet vi ju, men ja det är ju skillnad på $35-40/2kg till $120

Jag har förstått dock att man inte behöver fodra lika mycket av bättre foder och man kan ju fylla ut med diverse annat :)
Nu ger jag inte torrfoder, men kunder i butiken pratar om att de köper stor säck som håller i några månader åtminstone. Ofta är ju bäst före-datumet lååångt fram i tiden (typ ett år), så bara man förvarar det bra borde det hålla länge. Vet inte hur det är på påsarna hos dig, men här finns det gott om återförslutningsbara foderpåsar, tänker att de borde göra så att fodret klarar sig längre?
 
Hur länge håller sig hundfoder? Vi har en Jack russel så han äter ju inte så mycket per dag så tänker att en 20kg-säck lär hinna bli dålig innan han ätit ens hälften.
Om man förvarar i plasttunna med slutet lock tex?

Just nu väntar jag på 2 påsar 2kg från Taste of the wild att prova att långsamt gå över till från RC.
Nackdelen är att det är från USA, hade ju hellre fodrat nåt mer lokalt från aus eller nz.
Det finns säkert bra alternativ och visst får det kosta, det vet vi ju, men ja det är ju skillnad på $35-40/2kg till $120

Jag har förstått dock att man inte behöver fodra lika mycket av bättre foder och man kan ju fylla ut med diverse annat :)
Min lilla vovve är ju i storlek med din, jag köper max 6kg påsar o förvara fodret i originalpåsen i tunna med lock.
En 12 - 18 kg påse blir förstörd innan dom hinner äta upp den
 
Vilken djungel och så många som verkligen har sett sina möjligheter till att tjäna pengar på människans aldrig sinande strävan på att "hitta det bästa"
Har själv haft hund i snart 30 år, och har därmed hunnit med att prova en del olika foder.

Har upplevt att det som funkar bäst är faktiskt en varierad kost, d.v.s. jag har blandat både vad det gäller fodertillverkare, torrt, färskt, fryst, grönsaker, frukt bär mm mm.
Tror att hundarna blir mindre känsliga i magen, och behåller generellt en god aptit. mina har hållt sig bra i mage, hull och tänder.
Detta gäller ju då friska individer utan specialkostbehov.
 
Vilken djungel och så många som verkligen har sett sina möjligheter till att tjäna pengar på människans aldrig sinande strävan på att "hitta det bästa"
Har själv haft hund i snart 30 år, och har därmed hunnit med att prova en del olika foder.

Har upplevt att det som funkar bäst är faktiskt en varierad kost, d.v.s. jag har blandat både vad det gäller fodertillverkare, torrt, färskt, fryst, grönsaker, frukt bär mm mm.
Tror att hundarna blir mindre känsliga i magen, och behåller generellt en god aptit. mina har hållt sig bra i mage, hull och tänder.
Detta gäller ju då friska individer utan specialkostbehov.
Haha ja, det är bara att titta i hyllorna bland hundfoder. Det finns foder specifikt för chihuaha, för shi tzu, för schäfer och massor av andra hundraser. Och så finns det för små hundar, mellanstora hundar och stora hundar. Valpfoder, juniorfoder, vuxenfoder, seniorfoder, foder för kastrerade... Och så femtioelva olika märken med sina egna varianter på tusen olika typer av foder.

Sedan blir folk skeptiska som sjutton när färskfodertillverkarna INTE gör lika superspecifika foder, och färskfodertillverkarna får se till att börja tillverka olika typer för att hundägarna ska våga köpa maten.

Till viss del är det ju klokt att ha olika sorters hundfoder, men det känns som om det gått till lite lätt överdrift. Framförallt när hundägare har hundar som mår jättebra på maten och ägaren ändå tänker "Oj, jag måste byta foder för nu fyller min hund 7 år och på den här fodersäcken står det att fodret är för hundar upp till just 7 års ålder!".
 
Mina hundar var absolut finast i pälsen när jag gjorde hemmalagad mat som komplement till torrfoder (Magnussons). Jag köpte det kött jag hittade billigt och nedsatt och slängde i sånt jag hade i kylen som började se lite skruttiga ut (frukt, grönt och rotfrukter) och tömde ibland frysen på sånt som legat länge. Nu är jag lite för lat, köttprodukter är jättesvårt att hitta till rimligt pris och nedsatt då det försvinner innan jag hinner till affären även om jag åker på morgonen och min stora gryta funkar inte på nya spisen 😫.

Nu får två av vovvarna best in show lamm o ris och den kräsna får Magnussons torrfoder och real färskfoder. Anledningen till att de andra får bis är för att Tays matkonto är så högt... De andra får dessutom real som komplement medans Tay får äta så mycket han behagar.
 
Haha ja, det är bara att titta i hyllorna bland hundfoder. Det finns foder specifikt för chihuaha, för shi tzu, för schäfer och massor av andra hundraser. Och så finns det för små hundar, mellanstora hundar och stora hundar. Valpfoder, juniorfoder, vuxenfoder, seniorfoder, foder för kastrerade... Och så femtioelva olika märken med sina egna varianter på tusen olika typer av foder.

Sedan blir folk skeptiska som sjutton när färskfodertillverkarna INTE gör lika superspecifika foder, och färskfodertillverkarna får se till att börja tillverka olika typer för att hundägarna ska våga köpa maten.

Till viss del är det ju klokt att ha olika sorters hundfoder, men det känns som om det gått till lite lätt överdrift. Framförallt när hundägare har hundar som mår jättebra på maten och ägaren ändå tänker "Oj, jag måste byta foder för nu fyller min hund 7 år och på den här fodersäcken står det att fodret är för hundar upp till just 7 års ålder!".

Se bara på hur hundarna hade det innan, när det bara fanns ett fåtal tillverkare kontra idag. Inte mådde de väl sämre
Då fann ju bara valpfoder och vuxen foder punkt.
 
Det är omöjligt att säga vilket foder som är bäst, eftersom hundar precis som vi människor är individer och dessutom extremt stora skillnader i utseende, storlek, kroppsbyggnad, användningsområde och behov med tanke på alla olika raser. Har man dessutom inte testat alla foder på marknaden, olika typer av hemlagad kost osv så vet man ju inte de facto vad som är just BÄST.
Sedan finns det mycket andra aspekter att ta hänsyn till så som tillverkningsprocess, transporter, klimatpåverkan, råvara, kostnad, lagringsmöjligheter, tillagningstid och potentiella risker för spridning av sjukdomar (särskilt viktigt om det finns riskgrupper i hushållet) och resistenta bakterier (sistnämnda är en faktor man bör ta hänsyn till om man väljer att utfodra med färskfoder). Det är dessutom extremt viktigt att inte utfodra med färskfoder under tiden djuret behandlas med antibiotika Pga ännu högre risk att odla fram resistenta bakterier.
För mig är därför färskfoder totalt uteslutet, pga att jag ej vill bidra ännu mer till spridningen av antibiotikaresistens.
 
Det är omöjligt att säga vilket foder som är bäst, eftersom hundar precis som vi människor är individer och dessutom extremt stora skillnader i utseende, storlek, kroppsbyggnad, användningsområde och behov med tanke på alla olika raser. Har man dessutom inte testat alla foder på marknaden, olika typer av hemlagad kost osv så vet man ju inte de facto vad som är just BÄST.
Sedan finns det mycket andra aspekter att ta hänsyn till så som tillverkningsprocess, transporter, klimatpåverkan, råvara, kostnad, lagringsmöjligheter, tillagningstid och potentiella risker för spridning av sjukdomar (särskilt viktigt om det finns riskgrupper i hushållet) och resistenta bakterier (sistnämnda är en faktor man bör ta hänsyn till om man väljer att utfodra med färskfoder). Det är dessutom extremt viktigt att inte utfodra med färskfoder under tiden djuret behandlas med antibiotika Pga ännu högre risk att odla fram resistenta bakterier.
För mig är därför färskfoder totalt uteslutet, pga att jag ej vill bidra ännu mer till spridningen av antibiotikaresistens.
Just det med tillverkning, transport, livsvillkor för djuren som blir mat m.m. är anledningar till att jag väljer färskfoder :) Antibiotika är inget mina hundar får, så att undvika färskfoder pga det känns onödigt. Då matar jag dem hellre med kött från djur som knappt fått antibiotika istället för att ge kött från djur som proppats fulla med sådant.
 
Just det med tillverkning, transport, livsvillkor för djuren som blir mat m.m. är anledningar till att jag väljer färskfoder :) Antibiotika är inget mina hundar får, så att undvika färskfoder pga det känns onödigt. Då matar jag dem hellre med kött från djur som knappt fått antibiotika istället för att ge kött från djur som proppats fulla med sådant.
Jag menade inte att man ska undvika färskfoder för att hunden någon gång behöver få antibiotika, men att det är extremt viktigt att inte ge färskfoder under tiden den evtl behöver få en antibiotikakur. Däremot sprider hundar som äter färskfoder resistenta bakterier enligt många studier, även när det gäller svenskt och nordiskt färskfoder, vilket man blir vara medveten om när man väljer att ge ett färdigtillverkat, rått foder.
 
Hur länge håller sig hundfoder? Vi har en Jack russel så han äter ju inte så mycket per dag så tänker att en 20kg-säck lär hinna bli dålig innan han ätit ens hälften.
Om man förvarar i plasttunna med slutet lock tex
Jättesvårt att veta - det beror på hur det förvaras, fettinnehåll etc. De djuraffärer som jag helst handlar hos säger att jag bör se till att inte köpa för mer än tre månaders åtgång. Det är deras generella tumregel.

Jag har då i fodertunna i rumstemperatur, ca 20 grader. Halva påsen är igentejpad i en garderob (lite svalare)

Schäferprinsessan började rynka sin lilla nos åt foder ungefär två-tre veckor efter att påsen öppnats. Då hade vi tunna i källare - dvs ganska svalt. Hon ansåg att fodret höll längre i kylen - men där är det för fuktigt för torrfoder så risken för kvalster ökar.
 
Jag menade inte att man ska undvika färskfoder för att hunden någon gång behöver få antibiotika, men att det är extremt viktigt att inte ge färskfoder under tiden den evtl behöver få en antibiotikakur. Däremot sprider hundar som äter färskfoder resistenta bakterier enligt många studier, även när det gäller svenskt och nordiskt färskfoder, vilket man blir vara medveten om när man väljer att ge ett färdigtillverkat, rått foder.

Hur sprider de resistenta bakterier menar du?
Jag läste nyligen något om att man bör undvika att komma i kontakt med hundens saliv (typ undvika att bli slickad på händer och ansikte) i typ 30 min efter utfodring för att minska spridning. Men nu minns jag inte vart jag läste det 🤔

Tror att det är generellt låg kunskap om att inte ge antibiotika samtidigt som färskfoder. Jag är jättenoga med det och försöker sprida det till alla mina foderkunder.

Jag håller med om att det är viktigt att sprida informationen, men tycker också det är viktigt att det inte blir någon skräckpropaganda. Köper man svensktillverkat foder av svenskt kött, så är det till stor del samma bakterier som de som äter kött hanterar i sitt vanliga kök. Normal kökshygien och att använda egna redskap för färskfodret är det jag rekommenderar mina kunder.
 
Just det med tillverkning, transport, livsvillkor för djuren som blir mat m.m. är anledningar till att jag väljer färskfoder :) Antibiotika är inget mina hundar får, så att undvika färskfoder pga det känns onödigt. Då matar jag dem hellre med kött från djur som knappt fått antibiotika istället för att ge kött från djur som proppats fulla med sådant.

Samma här, blandat med BARF från lokala slaktaren. Företaget jag köper ifrån handlar dessutom bara med human grade meat products.
 
Hur sprider de resistenta bakterier menar du?
Jag läste nyligen något om att man bör undvika att komma i kontakt med hundens saliv (typ undvika att bli slickad på händer och ansikte) i typ 30 min efter utfodring för att minska spridning. Men nu minns jag inte vart jag läste det 🤔

Tror att det är generellt låg kunskap om att inte ge antibiotika samtidigt som färskfoder. Jag är jättenoga med det och försöker sprida det till alla mina foderkunder.

Jag håller med om att det är viktigt att sprida informationen, men tycker också det är viktigt att det inte blir någon skräckpropaganda. Köper man svensktillverkat foder av svenskt kött, så är det till stor del samma bakterier som de som äter kött hanterar i sitt vanliga kök. Normal kökshygien och att använda egna redskap för färskfodret är det jag rekommenderar mina kunder.
Via avföringen/ändtarmen. Finns många studier gjorda inte bara på analyser av avföringen utan även analyser av damm och smuts i omgivningen där hundar som utfodras med färskfoder hålls jämfört med hushåll där hundar som utfodras med annat hålls. Har även haft flera fall där hundarna själva haft infektioner exempelvis UVI med multiresistenta bakterier och de har utfodras med färskfoder. Risken är alltså högre och något man ska vara medveten om när man väljer att utfodra med just färdigt färskfoder.
Här är en av alla studier: https://www.slu.se/forskning/kunska...med-farskfoder-kan-sprida-patogena-bakterier/
Det är också högre risk för spridning av bakterier så som salmonella. Tidigare i år fick en nordisk färskfodertillverkare återkalla sin produkt pga förekomst av salmonella exempelvis.
 
Via avföringen/ändtarmen. Finns många studier gjorda inte bara på analyser av avföringen utan även analyser av damm och smuts i omgivningen där hundar som utfodras med färskfoder hålls jämfört med hushåll där hundar som utfodras med annat hålls. Har även haft flera fall där hundarna själva haft infektioner exempelvis UVI med multiresistenta bakterier och de har utfodras med färskfoder. Risken är alltså högre och något man ska vara medveten om när man väljer att utfodra med just färdigt färskfoder.
Här är en av alla studier: https://www.slu.se/forskning/kunska...med-farskfoder-kan-sprida-patogena-bakterier/
Det är också högre risk för spridning av bakterier så som salmonella. Tidigare i år fick en nordisk färskfodertillverkare återkalla sin produkt pga förekomst av salmonella exempelvis.

Intressant, tack för länk!

Jag förnekar inte att risken är högre, men ibland framställs det som att det är mer eller mindre garanti att man får multiresistenta bakterier om man färskfodrar, och så är det så klart inte.

I den här artikeln säger Oskar Nilsson, antibiotikaexpert på SVA t ex detta:

– Jag ska inte säga att man ska vara orolig, men man ska vara medveten om att problemet finns, säger Oskar Nilsson, antibiotikaexpert, SVA.
– Sen ska man inte vara livrädd för dem, men iaktta normal handhygien och kökshygien.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/forskare-varnar-antibiotikaresistenta-bakterier-i-hundmat
 
Intressant, tack för länk!

Jag förnekar inte att risken är högre, men ibland framställs det som att det är mer eller mindre garanti att man får multiresistenta bakterier om man färskfodrar, och så är det så klart inte.

I den här artikeln säger Oskar Nilsson, antibiotikaexpert på SVA t ex detta:

– Jag ska inte säga att man ska vara orolig, men man ska vara medveten om att problemet finns, säger Oskar Nilsson, antibiotikaexpert, SVA.
– Sen ska man inte vara livrädd för dem, men iaktta normal handhygien och kökshygien.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/forskare-varnar-antibiotikaresistenta-bakterier-i-hundmat
Precis som jag skrev och som experten säger, bör man vara medveten om det vilket långt ifrån alla är.
Det pratas rätt mycket om detta i veterinärbranschen och görs många studier vilket är bra 😊
 
Precis som jag skrev och som experten säger, bör man vara medveten om det vilket långt ifrån alla är.
Det pratas rätt mycket om detta i veterinärbranschen och görs många studier vilket är bra 😊

Ja, att vara medveten är viktigt och som du säger är det toppen att det görs många studier :)
När detta kommer på tal blir det ofta så blir det ofta så alarmistiskt bara.
 

Liknande trådar

Övr. Hund Hejsan! Jag och min kille är otroligt sugna på en hund. Han vill ha nu-nu-nu medan det är jag som bromsar eftersom jag såklart vill att...
2 3
Svar
50
· Visningar
4 690
Senast: hollypolly
·
L
Hundträning Som nog endel vet så har jag ej flatcoated retriever som är ett år och världens bästa och mest under bara hund 💙 Han är väldigt lätt...
2
Svar
21
· Visningar
1 236
Senast: LiviaFilippa
·
Hundhälsa Kortversionen: hunden har ätit Fodax (oftast vilt) i flera år och funkat jättebra på det. Nu har vi flyttat till Åland och här finns...
2
Svar
20
· Visningar
1 444
Senast: Myrten
·
Hundträning Hej alla, Min maltipoo (hane, inte kastrerad) blir i år 4 år gammal och det finns en rad problem som jag tror bottnar i stress. Vet...
2
Svar
20
· Visningar
2 189
Senast: Acto
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp