Induktionshäll och att inte se bra

Ska tänkta på metall, använder nog tyvärr mest plast kom jag på nu!
Har du ett bra tips på återfettning?

Nar du diskat stekpannan och skrubbat den, smorj ut en matsked matolja, satt den pa plattan och lat den bli ordentligt varm, stang av varmen och den ar aterfettad.
En gjutjarns panna behover inte diskas sa ofta, Vanligtvis behover den bara skoljas ur med hett vatten om man skoter den.
 
Ja fick tips tidigare i tråden! Visste inte att det fanns, riktigt smart ju! Bra tänkt med färg för det är något jag tänkt på. Stekpannorna är svarta och hällen är svarta, blir liksom inga kontraster där, så kanske en sådan för att vägleda lite!
Jag köpte mina av @Trott men jag vet inte om hon fortfarande syr.
 
Nar du diskat stekpannan och skrubbat den, smorj ut en matsked matolja, satt den pa plattan och lat den bli ordentligt varm, stang av varmen och den ar aterfettad.
En gjutjarns panna behover inte diskas sa ofta, Vanligtvis behover den bara skoljas ur med hett vatten om man skoter den.
Menar du diska som i med diskmedel? Att det ska göras ibland? Trodde det var ett big no, men är frestad... det är ovant att inte diska saker juuu :D

Tog fram min teflon igår och testade och fick samma problem som tidigare, så det är helt klart att gjutjärnspannan är bättre och har gjort det lättare. :)

Jag har nog inte riktigt vågat låta den stå på plattan med olja så pass länge som kanske krävs.... lite rädd för olja och spisar ihop. Jag får testa igen helt enkelt!
 
Menar du diska som i med diskmedel? Att det ska göras ibland? Trodde det var ett big no, men är frestad... det är ovant att inte diska saker juuu :D

Tog fram min teflon igår och testade och fick samma problem som tidigare, så det är helt klart att gjutjärnspannan är bättre och har gjort det lättare. :)

Jag har nog inte riktigt vågat låta den stå på plattan med olja så pass länge som kanske krävs.... lite rädd för olja och spisar ihop. Jag får testa igen helt enkelt!
Om mängden inte är större än en utsmord matsked så kan inte så mycket hända, det är ju inte samma sak som att hälla upp ett par dl och glömma bort den på värmen. ;)
 
Varför blir det så här? Vad har jag gjort för fel? Eller ska det bli så här? Är jag inte gjord för gjutjärn utan för evigt dömd till teflon?! Jag har ju börjat trivas med min stekpanna liksom :D

Och jäklar i min låda vad tung den är egentligen! Hur hanterar man tyngden utan att få skador i händerna? Jag fick ju problem med händerna pga min blindpinne, enformig rörelse ihop med grus på gångvägen är inte bra för händerna så när jag fick ont i höger bytte jag till vänster så då fick jag ont där också och arbetsterapeuten sa att de "skadorna" skulle ta ca 9 månader minst att läkas och troligen återkomma pga att jag går med min pinne (och mycket riktigt har det gjort det några gånger...), får inte lyfta tungt med en hand osv. Går det att förebygga på något vis? Har ni tips på hur ni lyfter osv så ni inte sliter på händerna?

Jag låter gnällig ;) men vill förebygga problem eftersom jag ju redan haft pga en sådan dum sak som en blindpinne och den lär jag ju inte slippa, och jag vill lyckas i köket också :D

Intressant att se, jag har ändå satt pannan på plattan så noga jag kunde, men det ser inte ut att vara rakt på plattan ändå utan lite snett?

Nåja, jag får träna! :D Köpte ryggbiff för en tid sedan och är SÅ sugen, men vill lära mig hantera det här med stekprylen först så jag inte misslyckas med en så god sak som en sådan middag, så det är bara att träna! :D För övrigt blir maten mycket godare...?! Eller?! Men jag tycker ändå det. Kan det vara så?
350936519_954088839172997_8059156894948184199_n.jpg
 
Varför blir det så här? Vad har jag gjort för fel? Eller ska det bli så här? Är jag inte gjord för gjutjärn utan för evigt dömd till teflon?! Jag har ju börjat trivas med min stekpanna liksom :D

Och jäklar i min låda vad tung den är egentligen! Hur hanterar man tyngden utan att få skador i händerna? Jag fick ju problem med händerna pga min blindpinne, enformig rörelse ihop med grus på gångvägen är inte bra för händerna så när jag fick ont i höger bytte jag till vänster så då fick jag ont där också och arbetsterapeuten sa att de "skadorna" skulle ta ca 9 månader minst att läkas och troligen återkomma pga att jag går med min pinne (och mycket riktigt har det gjort det några gånger...), får inte lyfta tungt med en hand osv. Går det att förebygga på något vis? Har ni tips på hur ni lyfter osv så ni inte sliter på händerna?

Jag låter gnällig ;) men vill förebygga problem eftersom jag ju redan haft pga en sådan dum sak som en blindpinne och den lär jag ju inte slippa, och jag vill lyckas i köket också :D

Intressant att se, jag har ändå satt pannan på plattan så noga jag kunde, men det ser inte ut att vara rakt på plattan ändå utan lite snett?

Nåja, jag får träna! :D Köpte ryggbiff för en tid sedan och är SÅ sugen, men vill lära mig hantera det här med stekprylen först så jag inte misslyckas med en så god sak som en sådan middag, så det är bara att träna! :D För övrigt blir maten mycket godare...?! Eller?! Men jag tycker ändå det. Kan det vara så?
Visa bifogad fil 120308
Det är nackdelen med gjutjärn, det är tungt!

Kan du lyfta om du använder bägge händerna? Den på bilden går att lyfta med två händer om du använder pannlapp för att lyfta i öglan framtill, alternativt att du drar den åt sidan så den hinner svalna innan du lyfter den.
 
Det är nackdelen med gjutjärn, det är tungt!

Kan du lyfta om du använder bägge händerna? Den på bilden går att lyfta med två händer om du använder pannlapp för att lyfta i öglan framtill, alternativt att du drar den åt sidan så den hinner svalna innan du lyfter den.
Visst kan jag lyfta med båda händerna, men jag behöver en hand till att skrapa ur maten tex. Det är där jag upptäckte problem. Gjorde någon god röra häromdagen på rester med potatis, kött, svamp, sparris, paprika och lite grädde och potatisen framför allt behövdes skrapas ur. Annars är det ju bara att dubbellyfta.
 
Visst kan jag lyfta med båda händerna, men jag behöver en hand till att skrapa ur maten tex. Det är där jag upptäckte problem. Gjorde någon god röra häromdagen på rester med potatis, kött, svamp, sparris, paprika och lite grädde och potatisen framför allt behövdes skrapas ur. Annars är det ju bara att dubbellyfta.
Slev? Du kan ju ta nån slev att sleva ur med så får du upp även sås så slipper du lyfta. Är den i metall så kan du även skrapa loss om det sitter fast. :idea:
 
Menar du diska som i med diskmedel? Att det ska göras ibland? Trodde det var ett big no, men är frestad... det är ovant att inte diska saker juuu :D

Tog fram min teflon igår och testade och fick samma problem som tidigare, så det är helt klart att gjutjärnspannan är bättre och har gjort det lättare. :)

Jag har nog inte riktigt vågat låta den stå på plattan med olja så pass länge som kanske krävs.... lite rädd för olja och spisar ihop. Jag får testa igen helt enkelt!

Nej, inte diskmedel. Man har bara diskmedel i gjutjarns pannan om den statt valdigt lange, det mogglat eller sa. Men du har ratt, da behover den verkligen aterfettas igen, kanske efter varje gang man anvant den de forsta gangerna.

Men om du tar diskborsten och skrubbar den, aven utan diskmedel, under hett vatten behover den aterfettas. Du far ut for mycket av fettet som behovs for att den ska vara "non stick".

Sedan AR det annorlunda att laga mat i gjutjarn. Det tog lang tid innan min son som ar "mat nord" och mycket duktig att laga mat blev sams med sina gjutjarn pannor. Han gillade dem inte forran jag utmanade honom att BARA anvanda det i en manad ... sedan kunde han ga tillbaka till rostfritt och "non stick" pannor.

Om pannan ar ordentligt inoljad och man later maten fa en "crisp" stekyta INNAN man borjar tafsa pa den sa blir det bra. Och att veta att det ar sa det gar till att laga mat i en gjutjarns panna sa sparkar man sig sjalv pa smalbenet varje gang man "tafsar" pa fisken sa den gar sonder, eller vander potatisen for tidigt sa halften sitter kvar i pannan. Det ar sa man lar sig hur man gor.

Nar jag lagar mat ar mina gjutjarns pannor oftast pa "medium varm". om man delar in varme installningarna i tva delar sa far vi "halv punkten". Sedan delar vi varje halva i mitten och far medium varm och medium sval.

Visst ja, skaffa en stor metall slev att anvanda i din stekpanna, och glom inte vilket utmarkt verktyg en gaffel ar ... aven i stekpannan. Och i gjutjarns pannan lyfter man gjarna ur grejorna man just lagat, haller pa lite gradde och "kokar ur" allt det godaste som fastnat.
Och appropa verktyg, en tang, helst metall ar fantastiskt bra i stekpannan ocksa.
 
Visst kan jag lyfta med båda händerna, men jag behöver en hand till att skrapa ur maten tex. Det är där jag upptäckte problem. Gjorde någon god röra häromdagen på rester med potatis, kött, svamp, sparris, paprika och lite grädde och potatisen framför allt behövdes skrapas ur. Annars är det ju bara att dubbellyfta.
Jag håller hyfsat nära själva pannan så resten av handtaget kan ligga och spjärna mot underarmen på något sätt. Då är det fingrarna mer än handleder som tar vikten.

Nu har jag inte lusläst tråden men finns det någon färg du ser någorlunda? Kan du använda dig av det för att få grepp om hur saker är placerade? Tänker som exempel att om du färgar handtaget på stekpannan och då kan använda ett annat riktmärke (exempelvis en tejp, plupp eller nåt) så när färgen x är mot riktmärke y är den på rätt plats? Förstår du hur jag menar?

Ser f.ö helt ok placerat ut på bilden 👌 Om det är någon tröst har både jag och min make svårt att placera kastrullerna rätt på den där hällen. Maken ställer fortfarande små kastruller på stora plattan för det ser rätt ut och för mig är det ofta snett. Hopplös design på dem! Egentligen borde man ju höra av sig till dem och be dem tänka till. När vi som har en hygglig syn inte ens kan placera saker rätt måste det ju vara överjävligt för alla som har större problem med synen.
 
Nej, inte diskmedel. Man har bara diskmedel i gjutjarns pannan om den statt valdigt lange, det mogglat eller sa. Men du har ratt, da behover den verkligen aterfettas igen, kanske efter varje gang man anvant den de forsta gangerna.

Men om du tar diskborsten och skrubbar den, aven utan diskmedel, under hett vatten behover den aterfettas. Du far ut for mycket av fettet som behovs for att den ska vara "non stick".

Sedan AR det annorlunda att laga mat i gjutjarn. Det tog lang tid innan min son som ar "mat nord" och mycket duktig att laga mat blev sams med sina gjutjarn pannor. Han gillade dem inte forran jag utmanade honom att BARA anvanda det i en manad ... sedan kunde han ga tillbaka till rostfritt och "non stick" pannor.

Om pannan ar ordentligt inoljad och man later maten fa en "crisp" stekyta INNAN man borjar tafsa pa den sa blir det bra. Och att veta att det ar sa det gar till att laga mat i en gjutjarns panna sa sparkar man sig sjalv pa smalbenet varje gang man "tafsar" pa fisken sa den gar sonder, eller vander potatisen for tidigt sa halften sitter kvar i pannan. Det ar sa man lar sig hur man gor.

Nar jag lagar mat ar mina gjutjarns pannor oftast pa "medium varm". om man delar in varme installningarna i tva delar sa far vi "halv punkten". Sedan delar vi varje halva i mitten och far medium varm och medium sval.

Visst ja, skaffa en stor metall slev att anvanda i din stekpanna, och glom inte vilket utmarkt verktyg en gaffel ar ... aven i stekpannan. Och i gjutjarns pannan lyfter man gjarna ur grejorna man just lagat, haller pa lite gradde och "kokar ur" allt det godaste som fastnat.
Och appropa verktyg, en tang, helst metall ar fantastiskt bra i stekpannan ocksa.
Det där ska jag ha i åtanke- tid för att bli sams! Kände tidigare i dag när jag använde den att jag ville slänga den på återvinningen med ett jädrans tjong och en lång svordom åt den... men jag borstade ur den i varmt vatten och oljade in den igen. Nu står den redo för nästa gång i skåpet :) Tid för att bli sams. Tid. Tålamod. Det har jag massor av. Eller, jag låtsas! :D

Nytt sätt att laga mat är det verkligen! Nytt försök i dag blev lite bättre, så skam den som ger sig. Gjutjärn är verkligen också smidigt att känna på sidorna om den står rätt på plattan. Man kan alltså känna det! Så coolt! Så väldigt glad när jag upptäckte att det tipset fungerar! Teflon blir asvarmt asfort liksom, men inte detta!

Jag har bara slevar i plast, har visserligen några salladsbestick i metall, men visste inte att det ens fanns metallslevar, så obildad är jag! Gafflar och metalltång har jag dock :D

Trodde dock att mjölkprodukter inte var så bra i gjutjärn? Var jag nu kan ha fått för mig det vet jag inte dock...
 
Jag håller hyfsat nära själva pannan så resten av handtaget kan ligga och spjärna mot underarmen på något sätt. Då är det fingrarna mer än handleder som tar vikten.

Nu har jag inte lusläst tråden men finns det någon färg du ser någorlunda? Kan du använda dig av det för att få grepp om hur saker är placerade? Tänker som exempel att om du färgar handtaget på stekpannan och då kan använda ett annat riktmärke (exempelvis en tejp, plupp eller nåt) så när färgen x är mot riktmärke y är den på rätt plats? Förstår du hur jag menar?

Ser f.ö helt ok placerat ut på bilden 👌 Om det är någon tröst har både jag och min make svårt att placera kastrullerna rätt på den där hällen. Maken ställer fortfarande små kastruller på stora plattan för det ser rätt ut och för mig är det ofta snett. Hopplös design på dem! Egentligen borde man ju höra av sig till dem och be dem tänka till. När vi som har en hygglig syn inte ens kan placera saker rätt måste det ju vara överjävligt för alla som har större problem med synen.
Ska man hålla så nära bränner jag ju mig garanterat för DÄR är det ju varmt som attans :D
Känner mig som en helt nybörjare bara för att jag bytt stekpanna och har induktionshäll istället för glaskeramikhäll.... allt jag känner till har typ gått förlorat :D

Vad gäller färger beror det på situation, skulle tex säga att gult som är en vanlig tydlig färg för mig inte skulle vara det i och med färgen på bänkskivan, så rosa är ju bättre tex. Grönt, grå, blå osv går helt bort eftersom de är för mörka.
Jag har alltid handtaget åt höger för att inte fastna i handtaget, så vänt så mycket åt höger det går, stenhårt lärd från hemkunskapen i skolan gissar jag....

Jag har bara ställt pannan på plattan för att ta bild på märket i den, var bäst ljus där tyckte jag, men vet att den faktiskt står lite för långt ner mot kanten (och med handtaget rakt ut förstås), den ska stå lite längre in, men det är svårt att pricka rätt. Brukar få känna mig fram lite innan det blir helt rätt.

Jag tänker att tillverkarna borde ha rött ljus i plattorna på hällen. Som man kan stänga av om man känner att man inte vill ha det igång, men som kan hjälpa folk att hitta rätt. Det vore ju inte svårt att sätta i tänker jag? Det är ju det som gör glashällen så bra för mig och min syn, kom en gryta eller stekpanna ur sitt läge på plattan "såg jag rött" så att säga (:D :D ) och bara att rätta till tills jag inte såg det längre. Jag får erkänna att jag har svårt att förstå poängen med plattor man inte kan se och som inte blir varma, men som man ändå ska veta var de är för att kunna använda. Men tydligen är induktionshäll populärt ändå så på något vis fungerar tanken? :D
 
Jag tänker att tillverkarna borde ha rött ljus i plattorna på hällen. Som man kan stänga av om man känner att man inte vill ha det igång, men som kan hjälpa folk att hitta rätt. Det vore ju inte svårt att sätta i tänker jag? Det är ju det som gör glashällen så bra för mig och min syn, kom en gryta eller stekpanna ur sitt läge på plattan "såg jag rött" så att säga (:D :D ) och bara att rätta till tills jag inte såg det längre. Jag får erkänna att jag har svårt att förstå poängen med plattor man inte kan se och som inte blir varma, men som man ändå ska veta var de är för att kunna använda. Men tydligen är induktionshäll populärt ändå så på något vis fungerar tanken? :D
Induktion är super pga väldigt effektiv. Dilemmat är ju just det du beskriver: inte särskilt användarvänligt.
 
Induktion är super pga väldigt effektiv. Dilemmat är ju just det du beskriver: inte särskilt användarvänligt.
Men måste den vara helt "släckt" för att vara effektiv? Jag förstår ju att det är själva plattan i glashällen som lyser rött och att det inte fungerar så på induktions, men borde man inte kunna göra så att plattan ändå syns?
 
Jag har ingen lösning på spisproblemet (och ser att du kanske har löst det?) men jag lyssnade på en föreläsning om AI häromdagen och Fick höra om en app som kunde berätta vad den såg genom telefonens kamera. Den var just för personer som är synskadade. Den kunde exempelvis berätta vilka varor som stod på en hylla i butiken, läsa upp text som exempelvis prislappar eller information på skyltar. Jag tänker att man borde kunna be den berätta om en stekpanna är centrerad men jag vet inte riktigt hur det fungerar.

Du kanske redan har koll på det här, för mig var det helt nytt och jag blev sjukt imponerad!

Jag kommer inte ihåg namnet på appen hon pratade om men googlade och hittade bland annat den här:
https://www.microsoft.com/en-us/ai/seeing-ai
 

Liknande trådar

Hemmet Läste en tråd på Facebook om någon som köpt en grillpanna på Erikshjälpen, rengjort, oljat in och fått jättefin. Nu var det inte...
6 7 8
Svar
147
· Visningar
5 834
Senast: Enya
·
Samhälle Jag har fått ett problem. Eller fått och fått... Har haft detta problem tidigare! Sommaren 2009 köpte jag och dåvarande pojkvän hus i...
2 3 4
Svar
69
· Visningar
10 867
  • Låst
  • Artikel
Dagbok Skrev visst inget om ridningen förra veckan. Red först en lektion på min fina gamla favorit Dell, den kantiga flugskimmeln. När jag...
Svar
0
· Visningar
2 107
Senast: cassiopeja
·
Träning Vi går rakt på sak: Jag, eller rättare sagt min häst, har stora problem och efter en olycka i lördags tycker folk att jag ska ta bort...
Svar
14
· Visningar
2 062
Senast: Riley
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Kattbilder #9
  • Uppdateringstråd 29
  • Hundrädda

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Burkfisk
Tillbaka
Upp