Vad har ni på spisen?

Jag har faktiskt funderat på kopparkastrull/pannorna, hur bra de är och varför man föredrar dem. Är de alltså bra eller är det till vissa typer av spisar bara?
Vet inte om de funkar på induktionshäll, men på alla övriga går det bra. Som sagt gillar jag dom för att det kokar upp mycket fortare i dom än i de vanliga och det beror på att koppar leder värme bäst av alla metaller.
 
Kastrull 1 och 2 L, gryta 10 L och flera grytor 3-6 L. Alla är rostfria, de som köpts nya med sandwichbotten, de som köpts begagnade med tjock kopparbotten. Metallhandtag på alla utom två gamla med bakelit. När jag nu tänker efter vilka som används mest inser jag att jag vill ha grytorna mer höga än breda i formen.

En stor gjutjärnspanna och en liten teflonpannna, plättlagg och pannkakslagg i gjutgärn. All gjutjärn är köpt på loppis, rengjord med stålull och nyinfettad. Teflonaren från Ikea (inte billigaste, inte dyraste med nästan raka kanter) är jag nöjd med. Har på sista tiden börjat göra en del som tidigare gjordes i stekpanna i gryta i stället, speciellt fräsa grönsaker.
 
Jag har en stekpanna i gjutjärn köpt på loppis. Jag har även en stekpanna i teflon som jag använder mer sällan men till t.ex. omelett. Sedan har jag en salig blandning av grytor. Bland annat en Jamie Oliver-gryta som jag vann på en julfest. Men nyligen fick jag en massa grytor av mina föräldrar också, för de bytte till induktionsspis och kunde inte använda alla gamla grytor. Bland annat handlar det om grytor som mina mamma köpte på sitt första jobb på 60-talet. Toppenkvalitet :up: !
 
Läste en tråd på Facebook om någon som köpt en grillpanna på Erikshjälpen, rengjort, oljat in och fått jättefin. Nu var det inte gjutjärnspanna som hon trodde utan en dyr scanpan classic grill som är typ någon aluminium teflon variant. Men det såg ut som om hon hade gjort ett bra jobb i alla fall. Det var intressant att läsa hur folk tar hand om sina gjutjärnsprodukter, jag är sugen på att skaffa fler sådana, och har ett väldigt gammalt Æbleskivorjärn i gjutjärn som behöver tas om hand.

Har funderat lite på det här med vad man har på spisen och lagar mat på och i ett bra tag nu, och det har aktualiserats en del senaste månaden i och med att jag ska byta från glaskeramikhäll till induktionshäll, och därmed, om jag förstår rätt, fungerar inte alla sorters pannor. Läste att man kan kolla med magnet, fastnar den på botten av grytan/stekpannan så funkar den på induktionshäll. Så jag har kasserat de som jag sedan inte längre kan använda. Det var med viss sorg, på ett sätt! En som hade ett pyttehål uppetill, som ett synålshål (kan det vara som den var utsliten? Det var den äldsta av de äldsta :D) och en som hade en buckla fick åka till återvinningen även om de fungerade utmärkt, de andra skänktes till loppis, så de dog inte som tur var!

Jag flyttade hemifrån när jag var 17 år och fick då av mamma grytor och stekpannor begagnat. Grytorna har hållit, stekpannorna har bytts ut med jämna mellanrum. Jag har aldrig köpt något dyrt eller specifikt märke och så inte heller mamma så att jag haft flera grytor i 25 år, som jag fick av mamma som hon haft innan mig i flera år, kan jag ändå tycka visar på bra kvalitet trots en gryta/kastrull för mindre än en 100lapp ibland i inköpspris. Senast köpte jag ett grytset om 3 grytor med glaslock på Lidl för under 200 kr, av samma typ som jade hade sedan tidigare. Men jag har också en gjutjärnsgryta, ganska stor 5 liters? av märket Duka, men jag har ingen aning om hur jag ska använda den för jag tycker att allt bränns i den. Numera är den för stor eftersom alla mina barn inte bor hemma. Men innan dess användes den väl typ tre gånger eller så, den har nu jobb som lockförvarare åt de andra grytorna.

Vad har ni i ert grytskåp? Kör ni med gjutjärn eller andra varianter? Dyrt eller IKEAs billigaste? Hur länge har det hållit? Spelar det någon roll i hur maten blir om det lagats i en billig eller dyr gryta/stekpanna eller gjutjärn eller teflon?
Gjutjärn har jag och det håller för evigt såvitt jag märkt, ngt är emaljerat. Grytor är rostfria. Något är kolstål det kan slå sig. Tror allting fungerar för induktionshäll om det skulle flytta in en av ngn orsak. (de buyer, le creuset, Skeppshult för pottor o pannor, grytor IKEA :))
 
Plötsligt har äggen kokat en lång stund, men ingen vet hur lång, till exempel. Fast nu vet jag ju det, så jag går ingenstans...
Exakt så! Eller som på nyårsafton när jag kokte potatis och det plötsligt luktade misstänkt bränt.... Eh, torrkokta potatisar, bara att börja om! Jag i ett nötskal!
 
Jag har bade gjutjarn stekpannor, plattlagg, och grytor arvda av mormor och medslapat runt varlden.:p Jag har ytterligare en stekpanna och en gryta i emaljerad gjutjarn varav en ofta star pa spisen redo att anvandas.
Jag har ocksa ett par stekpannor och flera kastruller som ar "Hard Annodized" och helt "non-stick" samt en nagra kastruller i rostfritt stal.
Måste vara tungt att släpa med det när man flyttar runt i världen! bara en väger ju några kg... :D
 
Pastasåser tex. Sen rör jag ner pastan i pannan med såsen. Vegobollar i tomatsås. Jag har ingen wok så jag använder den till sån mat också.
Som en stekpanna med högre kanter, lite som när jag steker något och sedan gör sås på det- och blandar ihop med pasta sist tex? Är det vettigt att köpa? Jag är på jakt efter en vettig stekgryta att göra köttfärssås, koka ris, göra gryträtter i, som man först steker tex grytkött och sedan puttrar gryträtten i. De två jag hade fick kasseras ju.
 
Kastrull 1 och 2 L, gryta 10 L och flera grytor 3-6 L. Alla är rostfria, de som köpts nya med sandwichbotten, de som köpts begagnade med tjock kopparbotten. Metallhandtag på alla utom två gamla med bakelit. När jag nu tänker efter vilka som används mest inser jag att jag vill ha grytorna mer höga än breda i formen.

En stor gjutjärnspanna och en liten teflonpannna, plättlagg och pannkakslagg i gjutgärn. All gjutjärn är köpt på loppis, rengjord med stålull och nyinfettad. Teflonaren från Ikea (inte billigaste, inte dyraste med nästan raka kanter) är jag nöjd med. Har på sista tiden börjat göra en del som tidigare gjordes i stekpanna i gryta i stället, speciellt fräsa grönsaker.
Jag vet inte vad jag föredrar. Tror höga grytor om jag inte ska röra, och breda om jag ska röra i dem. Jag är kort i rocken så det kan ju spela in! :D
 
Som en stekpanna med högre kanter, lite som när jag steker något och sedan gör sås på det- och blandar ihop med pasta sist tex? Är det vettigt att köpa? Jag är på jakt efter en vettig stekgryta att göra köttfärssås, koka ris, göra gryträtter i, som man först steker tex grytkött och sedan puttrar gryträtten i. De två jag hade fick kasseras ju.
Blanda in pastan direkt koka in såsen i den. Mer vätska mycket godare :d
 
Häftigt att i alla fall två i tråden har æbliskivejärn! :heart Måste göra det en dag, var alldeles för länge sedan!

Och även många som har gjutjärn från loppis och ärvt och liknande! Smart!
Klart man har ett sådant! Det är lite måste när man har danskt påbrå. Fick recept av mammas farbror 😁 provade ett random på google men det blev sådär, därefter ringde jag honom och bad om hjälp.

Ja, gjutjärn blir ju inte riktigt gammalt om man tar hand om det någorlunda. Snarare upplever jag kvaliteten som bättre på det som hängt med länge. Det har liksom bevisat att det är värt att spara på!
 
Klart man har ett sådant! Det är lite måste när man har danskt påbrå. Fick recept av mammas farbror 😁 provade ett random på google men det blev sådär, därefter ringde jag honom och bad om hjälp.

Ja, gjutjärn blir ju inte riktigt gammalt om man tar hand om det någorlunda. Snarare upplever jag kvaliteten som bättre på det som hängt med länge. Det har liksom bevisat att det är värt att spara på!
Jag har farmors recept! Testade ett från google också men det blev inte riktigt bra, KAN ha muttrat något om svenskar och deras märkliga påhitt om att byta ord på maträtter och järnet och liknande innan jag valde att prata med mamma om farmors recept. Skulle behöva ett nytt järn, mitt är visserligen i gjutjärn men väldigt slitet och i dåligt skick typ (går säkert att fixa, men till jag fått tummen ur och lärt mig....), men jag får allergiska utslag när jag ser att man här kallar det för munkpanna så än har det inte blivit någon annan...
 
Jag vet inte vad jag föredrar. Tror höga grytor om jag inte ska röra, och breda om jag ska röra i dem. Jag är kort i rocken så det kan ju spela in! :D
Jag lyckas ofelbart drälla över kanten när jag rör om jag inte har marginaler.

Köttfärs etc som du frågar om ovan gör jag alltid i gryta, sedan jag insåg att inget säger att man behöver ha en panna för att fixa stekytan. Tycker grytan också har stor fördel när man ska lyfta eller hälla genom att man kan ta med båda händerna.
 
Läste en tråd på Facebook om någon som köpt en grillpanna på Erikshjälpen, rengjort, oljat in och fått jättefin. Nu var det inte gjutjärnspanna som hon trodde utan en dyr scanpan classic grill som är typ någon aluminium teflon variant. Men det såg ut som om hon hade gjort ett bra jobb i alla fall. Det var intressant att läsa hur folk tar hand om sina gjutjärnsprodukter, jag är sugen på att skaffa fler sådana, och har ett väldigt gammalt Æbleskivorjärn i gjutjärn som behöver tas om hand.

Har funderat lite på det här med vad man har på spisen och lagar mat på och i ett bra tag nu, och det har aktualiserats en del senaste månaden i och med att jag ska byta från glaskeramikhäll till induktionshäll, och därmed, om jag förstår rätt, fungerar inte alla sorters pannor. Läste att man kan kolla med magnet, fastnar den på botten av grytan/stekpannan så funkar den på induktionshäll. Så jag har kasserat de som jag sedan inte längre kan använda. Det var med viss sorg, på ett sätt! En som hade ett pyttehål uppetill, som ett synålshål (kan det vara som den var utsliten? Det var den äldsta av de äldsta :D) och en som hade en buckla fick åka till återvinningen även om de fungerade utmärkt, de andra skänktes till loppis, så de dog inte som tur var!

Jag flyttade hemifrån när jag var 17 år och fick då av mamma grytor och stekpannor begagnat. Grytorna har hållit, stekpannorna har bytts ut med jämna mellanrum. Jag har aldrig köpt något dyrt eller specifikt märke och så inte heller mamma så att jag haft flera grytor i 25 år, som jag fick av mamma som hon haft innan mig i flera år, kan jag ändå tycka visar på bra kvalitet trots en gryta/kastrull för mindre än en 100lapp ibland i inköpspris. Senast köpte jag ett grytset om 3 grytor med glaslock på Lidl för under 200 kr, av samma typ som jade hade sedan tidigare. Men jag har också en gjutjärnsgryta, ganska stor 5 liters? av märket Duka, men jag har ingen aning om hur jag ska använda den för jag tycker att allt bränns i den. Numera är den för stor eftersom alla mina barn inte bor hemma. Men innan dess användes den väl typ tre gånger eller så, den har nu jobb som lockförvarare åt de andra grytorna.

Vad har ni i ert grytskåp? Kör ni med gjutjärn eller andra varianter? Dyrt eller IKEAs billigaste? Hur länge har det hållit? Spelar det någon roll i hur maten blir om det lagats i en billig eller dyr gryta/stekpanna eller gjutjärn eller teflon?
Grytorna är både rostfritt och gjutjärn, stekpannorna av gjutjärn. Till och med våffeljärnet. Vi vill inte ha teflon hemma.
 
Som en stekpanna med högre kanter, lite som när jag steker något och sedan gör sås på det- och blandar ihop med pasta sist tex? Är det vettigt att köpa? Jag är på jakt efter en vettig stekgryta att göra köttfärssås, koka ris, göra gryträtter i, som man först steker tex grytkött och sedan puttrar gryträtten i. De två jag hade fick kasseras ju.

Här är de saker jag använder mest när jag lagar den sortens mat. Att jag inte skulle klara mig utan dem låter väl dramatiskt, men jag skulle inte vilja vara utan.
 

Bifogade filer

  • BA70D9A9-FC98-4A3D-B293-A1623A52A5C6.jpeg
    BA70D9A9-FC98-4A3D-B293-A1623A52A5C6.jpeg
    208,4 KB · Visningar: 19

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp