Kastrerad åring... Växer mycket??

lisahjelmgren

Trådstartare
Har en åring, halvblod, som jag nyligen kastrerat.

Han har visat hälta på båda bak under vintern (röntgen visade lösa benbitar i båda bakknäna i dec. månad) men är sedan ett par månader ohalt och enligt nya röntgenbilder mycket bättre, endast lite "rester" kvar. Nu undrar jag om en kastrerad åring ofta tenderar att skjuta i höjden?? Är ju inte bra om hästar med osteochondros växer för fort...

Trolig orsak till problemen var kalkbrist under hösten då jag trodde att det räckte med att ge foderkrita och ett mineralfoder med Ca/P kvot på 4 för att möta den låga kalciumnivån i höet. Röntgen gjordes första gången i november, då pga en boreliainfektion som bla yttrade sig i svullna bakben. Inga osteochondrosförändringar fanns då. Kanske spelade den starka medicineringen också en viss roll, fick Engemycin vilket kan ge skeletturkalkning på människor (osäker forskning på häst). Röntgade igen i dec pga hälta och man fann stora osteochondrosförändringar, ve och fasa :cry: Röntgen igen 2 mån senare för att bestämma ev OP. Då kunde endast lite "rester" synas i lederna. Han får nu Steel Joint som mineralfoder samt Tokosel, även Glukosamin för broskbildningen. Foderkrita också, och foderjäst.

Iallafall, enligt veterinären skulle det inte vara någon fara att kastrera trots de lösa benbitarna eftersom de nya röntgenplåtarna såg så bra ut, men jag är ändå orolig för att jag inte möter tillväxt med rätt mängd Kalcium, mineraler, protein etc.

Hur mycket kan kastreringen komma att påverka tillväxten tror ni?? Hur skulle ni gjort med foderstat?? Enl min veterinär krävs det stora mängder kalcium för att riskera överdosering, och det är en väldigt duktig hästveterinär, men kan ändå inte låta bli att undra. Är rädd för att göra fel, hästens framtid hänger ju till stor del på foderstaten. Förslag på duktig foderrådgivare??
 
Sv: Kastrerad åring... Växer mycket??

Hur gammal var han när han börja halta?. Ung mellan 6-8 mån ålder kan ostiochondros inträffa. Min numera tvååring blev halt vid 8 mån ålder. Röntgen visade en cysta (vilket är en typ av ostiochondros). Han hade hela tiden matats med rätt kvoter etc. så det kan hända ändå så ha inget dåligt samvete för det. Han fick boxvila i 5 veckor med dålig prognos. Tillbaka till vet och ny röntgen. Ingen hälta och cystan stannat i växten. Ut i hage och tillbaks till vet 8 veckor senare. Då brydde vet inte om några nya röntgenbilder utan betraktade honom som "frisk". Ny röntgen efter sommarbetet. Röntgen togs i november och cystan har helt tillbakabildats. Fanns inte ett spår på röntgen. Har gett honom Glucosamin och varit ute på mycket promenader och haft med som handhäst så han har fått röra sig mycket. Har iofs hört att de växer fortare när de bli kastrerade fast inte märkt det så mycket på min. Han växte mest i höstas. Hoppas att du får samma lyckade utgång med din lille.
 
Sv: Kastrerad åring... Växer mycket??

Enl Sarah Ralston – en forskare inom området – är det viktigt att se till att det inte fattas koppar (men det ingår säkert i mineralfodren), att unghästen inte blir fet och att inte ha så stor giva socker och stärkelse. Möjligen kan silikon tillskott vara av nytta. En studie om detta pågår men är inte färdig såvitt jag vet.HH
 
Sv: Kastrerad åring... Växer mycket??

Senare forskning visar att det inte är så stark koppling mellan snabb tillväxt och osteochondros som man tidigare trott, dvs det måste till fler faktorer.
 
Sv: Kastrerad åring... Växer mycket??

Skönt att höra att din häst blev så bra igen! Min var nog 8 mån när problemen började, röntgades vid 8 -syntes ingenting men end 5 veckor senare syntes tydlig osteochondros och han fick dålig prognos av veterinären, som ska vara specialist på hältor. Jag var helt knäckt, men tyckte det lät märkligt att döma en häst så ung och frågade därför annan veterinär som jag känner förtroende för. Hon ansåg att jag skulle vänta, se till att han får i sig mycket mineraler, spec kalcium och magnesium samt vit. E och D. Och en så länge verkar det fungera.

Rent allmänt tycker jag det är tråkigt att veterinärer vill gå in och OP så unga hästar, min skulle ha OP vid 9 mån ålder om den första vet. fått bestämma. Nu har ju lederna läkt till stor del och risken hade väl varit att de hade tagit bort för mycket av leden vid OP... En veterinär ringde mig efter att ha varit på kongress i England och där fått lyssna till några av världens ledande forskare inom området. Enligt dem visar ny forskning på att man ska försöka undvika OP av yngre hästar än 12 mån med osteochondros. Helst ska hästen fyllt 18 mån., så länge som de inte har allt för stora besvär förståss.

Tänker röntga om efter betet. Till dess får han gå på promenader och kanske även gå med som handhäst i sommar.
 
Sv: Kastrerad åring... Växer mycket??

Finns forskning gjord i Tyskland där de räntagde hästar från det var föl och upp till tvårråsåldern. Många av dessa hade OCD-förändringar som dock var 'försvunna' vid 2 års ålder. Förändringar i hasleden hade dock sämre 'prognos' för att växa bort. Nu hade dock de flesta av dessa sina förändringar redan som föl.

Så det verkar ju vara det som skett med din =)
 

Liknande trådar

Övr. Hund Vad är det värsta som har hänt er och era hundar? Vad är det värsta ni har varit med om? Jag behöver skriva av mig lite och skulle...
2 3 4
Svar
79
· Visningar
6 580
Senast: Lazio
·
Hästvård Hej, Erfarenheter!? Prognos?! Skrev kort om detta i vintras, här kommer uppdatering: Lösa benbitar i bakknä hos 1-åring...
Svar
4
· Visningar
3 116
Träning Vad skulle ni gjort, hoppas ni orkar läsa detta. Bekymrad. Har en åring, kastrerad mars -05. Visade borreliasymtom precis efter intag...
Svar
5
· Visningar
1 064

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Lådcykel istället för bil?
Tillbaka
Upp