Klassisk Ridkonst - en liten FAQ - Uppdaterad 2009-02-02

Status
Stängd för vidare inlägg.

IngelaH

Trådstartare
Vad är Klassisk Ridkonst?


Klassisk Dressyr
Klassisk Dressyr är ingen alternativ ridstil - utan den Klassiska dressyren står bara för en metod, en viss "utbildningsgång", och ett särskilt förhållningssätt till hästen och ridningen.

Den utbildningsgången finns beskriven i den Klassiska Devisen; Calm - Straight - Forward, samt i den tyska utbidlninsgskalan.

Klassisk Dressyr försöker alltid följa den gamla beprövade traditionen att systematiskt bygga hästen till att utföra rörelserna lätt och otvunget - som om den gjorde allt man ber om på eget bevåg.

Hur det skall se ut för att betecknas som Klassisk Dressyr - står beskrivet i TR Tävlingsreglementet.

All modern Dressyr bekänner sig inte till de Klassiska idealen och metoderna.
men det var utifrån dessa som TR skrevs för och bedömninegn skulle vara en check på att hästen var utbildad enligt de klassiska principerna.

Pga att klassiska dressyren rent generellt följer TR-Tävlingsreglementet och har TR som måttstock och riktlinjer på sina delmål och slutmål, hänvisas dessa diskussioner i första hand till forumet Tävla dressyr.

Barockridning - Akademisk Ridkonst

Barockridning - Akademisk Ridkonst, är ursprungligen träning av hästen inför strid. De mästare man ofta tittar på inom Barockridningen - Akademiska Ridkonsten, levde på 16- och 1700-talen och då var skolningens syfte att lära hästen de moment den var tvungen att behärska på ett slagfält. De rörelser vi än idag ser på tävlingsbanorna är i mångt och mycket utvecklade för att träna hästen för strid. Piaffen stärker hästen så att den kan bära sig i en levad eller genomföra en terre-á-terre, ur en terre-á-terre kan hästen ta vilken riktning som helst, inklusive uppåt. Skolsprången kan slå ner din motståndare eller skydda ryttaren mot fiender. Piruetten användes för att snabbt byta riktning.

Barockridningens - Akademiska Ridkonstens utbildningsskala tar inte slut med Grand Prix-rörelserna inom tävlingsdressyren. Den fortsätter med levaden, som är den högsta graden av samling, samt skolorna ovan mark. Piaff är inte ett självändamål, det är en gymnastisk övning som är nyckeln till att gå vidare. Även grundgångarterna rids på den högutbildade hästen i en högre samling i form av skolskritt, skoltrav och skolgalopp.

Barockridningen - Akademiska Ridkonsten riktar in sig på den ridkonst som lärdes ut vid ridakademierna i Europa under 15-, 16- och 1700-talen. Klassisk dressyr sträcker sig fram över 1800-talet också och man skulle kunna säga att den då ligger något närmare den moderna ridningen, eftersom tävlingsdressyren som den ser ut idag har sina rötter i slutet på 1800-talet.

Idag är tanken inom Barockridningen - Akademiska Ridkonsten att utvecklas med och gymnastisera sin häst så att den mår bättre och bär sin ryttare på ett sätt som minskar belastningen, samtidigt som man utvecklar samspelet mellan häst och ryttare. Man kan också säga att man bevarar en gammal konst. Symbolen för den färdigutbildade Barock- Akademiska hästen är ridning på s.k. blank stång, med tyglarna i en hand och endast lätt kontakt med hästens mun. Detta med enhandsfattning har sin grund i att Barockridningen - Akademiska Ridkonsten är en direkt avknoppning från stridsridningen, du var tvungen att ha tyglarna i en hand, i den andra hade du ett vapen av något slag. Idag har vapnet ersatts av ridspöet. Stångbettets funktion är att förfina signalerna mellan häst och ryttare.

En häst bär av naturen mer vikt på framdelen. När vi rider hästen sätter vi dess naturliga balans ur spel. För att hästen ska hålla och fungera väl i ridningen (ursprungligen i strid) behöver vi stärka hästen och utbilda den så att den bär mer av sin vikt på bakbenen. När hästen bär sig på bakbenen vinner vi främst två saker, hästen kommer hålla längre och den kan lättare utföra det vi ber den om. Genom en tydlig utbildningsgång (ibland kallad "den klassiska trappan") där hästen stegvis stärks och utbildas får man en häst som går i en bra form med aktiv rygg och är väl samlad, även med enhandsfattning och en lätt kontakt med hästens mun.

Barockridning - Akademisk Ridkonst är alltså inte bara en historiskt bevarande ridning


-Måste man ha en speciell ras för Barockridning - Akademisk Ridkonst?

Det går att träna Barockridning - Akademisk Ridkonst oavsett vilken häst man rider på.

Då ursprungsmålet i Barockridning - Akademisk Ridkonst är att få fram en häst som är tillräckligt stark, gymnastiserad och uppmärksam för att klara av att utföra avancerade rörelser på stridsfälten är det, om man siktar på att nå de målen, bäst att ha en häst som lämpar sig för den sortens ridning.

Är man däremot bara intresserad av att gymnastisera hästen, på hästens villkor, och få en stark och hållbar häst kan Barockridning - Akademisk Ridkonst vara något för alla.


-Vad har man för utrustning vid Barockridning - Akademisk Ridkonst?

Du kan i princip ha vilken utrustning du vill. Många rider i sina ”vanliga” sadlar, andra i westernsadlar. En del har specialsadlar som är byggda med tanke på Barockridning - Akademisk Ridkonst.

Blank stång nämns ofta inom Barockridning - Akademisk Ridkonst. Det innebär att man rider hästen enbart på stångbett, man har alltså inget bridongbett, man kan också rida på blank stång med kandar och då låter man helt enkelt bridongtygeln hänga helt löst. Vid ridning på blank stång rider man med spöet vänt uppåt, på så vis kan man nå hästens båda sidor om man behöver korrigera med hjälp av spöet. Spöet kan vara ett vanligt dressyrspö, men traditionellt använder man en björkkvist. Spöet är också ett viktigt hjälpmedel när man jobbar hästen för handen.

Det finns också de som fortsätter att rida sina hästar på tränsbett, kapson eller något annat bett deras hästar fungerar bra på.

En bra länk som beskriver kandaret och stångbettets funktion samt olika tygelfattningar på kandar: http://www.equiresource.com/karlskorner/KK_art_dblbri2.htm


-Var hittar jag utrustning och tillbehör för Barockridning - Akademisk Ridkonst?

Sök på länksidorna, under Företag och Organisationer, så kan du hitta hemsidor till olika utrustning och tillbehörsbutiker. Du kan också söka på en sökmotor på Internet med sökorden utrustning +, "Klassisk Ridkonst", ”Barockridning” eller ”Akademisk Ridkonst” om du inte hittar tillräckligt många sidor. Glöm heller inte bort att titta under Bukefalos radannonser, där kan man göra många fina fynd från andra hästentusiaster. Håll utkik i de vanligaste hästtidningarna, där kan du också hitta annonser från spännande utrustningsbutiker.


-Kan man tävla om man rider Barockridning - Akademiska Ridkonst?

Visst kan man tävla men det är absolut inte något krav. Många som ägnar sig åt Klassisk Ridkonst är helt ointresserade av tävling. Eftersom man inom Barockridningen - Akademiska Ridkonsten och tävlingsdressyren följer lite olika utbildningsvägar är det inte alltid tävlingsprogrammens krav stämmer överens med Barockhästen - den Akademiska Ridkonsthästens utbildningsståndpunkt. Lite högre upp strålar de båda grenarna samman och tävling blir lättare. Som tävlingsryttare kan man säkerligen hämta mycket inspiration från detta ridsätt.



-Hur hittar jag en tränare?

Sök på länksidorna så kan du hitta hemsidor till olika tränare. Du kan också söka på en sökmotor på Internet med sökorden "Klassisk Ridkonst", ”Barockridning” eller ”Akademisk Ridkonst”. Håll utkik i de vanligaste hästtidningarna, där kan du hitta annonser med helgkurser, det är ofta ett bra sätt att få kontakt med en tränare, samtidigt får du träffa andra som håller på med samma inriktning.
 
Senast ändrad:
Sv: Klassisk Ridkonst - en liten FAQ

Tips för fördjupning

Böcker

Baucher, Francois :

  • The Man and his Methods, ej på svenska

Branderup, Bent :

  • Akademisk Ridkonst
  • Ridning på Kandar
  • School of Horsemanship, ej på svenska
  • The Art of Horsemanship, ej på svenska

Guérinière, F R :

  • Barockes Reiten, ej på svenska

Hempfling, Klaus Ferdinand :

  • Dansa med hästar

L'Hotte Alexis, General

  • Un oficier de cavalerie, ej på svenska
  • Questions equestre, ej på svenska

Oliviera, Nuño :

  • Reflections on Equestrian Art, ej på svenska
  • Refexions sur l'art equestre, ej på svenska
  • Principes classiques de l'art de dresser les chevaux, ej på svenska
  • Les chevaux et levrs cavaliers, ej på svenska
  • Propos d'un vieil e;cuyer aux junes e'cuyers, ej på svenska

Karl, Philippe :

  • Long Reining, ej på svenska

von Neindorff, Egon :

  • Die reine Lehre der klassischen Reitkunst, ej på svenska

de Pluvinel, Antione :

  • Le Maniege Royal, ej på svenska
  • Un instruction du roy en exercise de monter a cheval, ej på svenska

Podhajsky, Alois :

  • The Complete Training of Horse and Rider, ej på svenska
  • Die Klassische Reitkunst, ej på svenska

Swift, Sally :

  • Ett med hästen
  • Centrerad Ridning

Wallberg, Katrin :

  • Skola din häst till ökad samling och hållbarhet

Xenophon

  • The Art of Horsemanship


Filmer

Branderup, Bent :

  • Akademisk Ridkonst, Del 1:, ej på svenska
  • Akademisk Ridkonst, Del 2:, ej på svenska
  • Akademisk Ridkonst, Del 3:, ej på svenska
  • The Royal Art of Riding, ej på svenska

Hempfling, Klaus Ferdinand :

  • Dancing with horses, ej på svenska

Kottas-Heldenberg, Arthur, Branderup, Bent & Oliveira, Goncalo :

  • Training and Riding the baroque horse, Part 1, ej på svenska
  • Training and Riding the Baroque Horse, Part 2, ej på svenska
  • Training and Riding the Baroque Horse, Part3, ej på svenska

von Neindorff, Egon :

  • Schule der Reitkunst, ej på svenska



Jag fick ett PM...

Jag ser att det "saknas" några böcker på FAQ-en i klassisk ridkonst-forumet. De här finns att ladda hem aldeles gratis och på svenska :)

Podhajsky: Den klassiska ridkonsten

Guérinière: Ridkonsten


Tackar för det AnnA_

Fler tips, är välkomna. :bow:
 
Senast ändrad:
Sv: Klassisk Ridkonst - en liten FAQ

Black_sage skrev:
Philippe Carl

Book Twisted Truths of Modern Dressage, Philippe Karl... Engelsk
DVD Classical Dressage Part 1-4 4dvd engelska eller tyska
Hohe Schule mit der Doppellonge (fast det är nog longreiningboken bara att den ser så annorlunda ut här)

-------------------------
Richard Hinrichs

Reiten mit feinen Hilfen som bok och dvd tyska
Motivation für Dressurpferde som bok och dvd tyska
Pferde schulen an der Hand/ schooling the horse in hand dvd och bok tyska och engelska

-----------------------------------
Anja Beran

DVD Elegant Dressage Training tyska och franska

------------------------------
Anja Beran & Gerhard Heuschmann

In Deference Tyska oh franska

-------------------------
Bent Branderup

Renaissance Reiten nach Antoine de Pluvinel bok tyska
------------------------------
Jean-Claude Racinet

Feines Reiten in der französischen Tradition der Légèreté

---------------------------------------
DVD Klassische Reitkunst - Turniersport - Alternative Reitweisen Tyska

-----------------------------------------
Oliver Hilber

Gymnastizierende Arbeit an der Hand tyska
----------------------
Alfons J. Dietz

Die klassische Bodenarbeit

-------------------------------
Horst Becker

Handbuch der Doppellongenarbeit

-------------------------
Ellen Ofstad and Piet Bakkers

Longreining dvd på svenska och Engelska med svensk text.
----------------------------

Tackar för det Black_sage :bow:
 
Sv: Filmer

Jag har sett en del filmer, hmm, nu ska vi se.

Rekomenderar Piets film om långa tyglar. Förklarar grunderna ganska bra.

Richard Hinrichs två filmer var trevliga att se, men jag kommer inte ihåg jättemycket av dom faktiskt. Var nog en del saker jag reagerade över var lite knepiga, men kommer inte alls ihåg vad.

Philippe Karls filmer är intressanta, men det är en metod jag inte alls skulle anamma helt. Vissa delar är dock nyttiga och ger en del tankeställare.

Bea Borelles film gillar jag inte alls :p (fast är ju mer cirkuskonster)

Wim Voncks film gillar jag, men det är ju inte ridning utan hantering. Han går iofs mest igenom olika delar av kommunikationen och hur man kan ta sig dit etc. Kan upplevas lite tråkig tror jag. Dessutom är den ju på holländska, haha.

Sett en av John Moores filmer som hastigast och den kändes väldigt tråkig, vi valde att inte fortsätta titta på den.

Trainers across borders är intressant, att få olika människors synvinklar. Är ju ingen instruktionsvideo så sett, men ändå intressanta. Speciellt andra skivan där de diskuterar sinsemellan :)
 
Sv: Klassisk Ridkonst - en liten FAQ - Uppdaterad 2009-02-02

Oliviera, Nuño :

Principes classiques de l'art de dresser les chevaux,

Finns numera på svenska! Titeln är

Klassiska principer i konsten att dressera hästar
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Liknande trådar

Western I höstas började jag rida efter femton års (!!! vart tog tiden vägen?) uppehåll. Valet blev då att börja på en ridskola med...
Svar
4
· Visningar
2 437
Senast: Myrten
·
  • Låst
Ridning Hej! IngelaH, heter jag som många vet och är huvudmoderator på forumet Klassisk RidKONST. Ja för mig och många andra är ridningen en...
Svar
0
· Visningar
3 063
Senast: IngelaH
·
F
Ridning Eftersom den förra låstes lägger jag en ny här då det är på detta forum som ev "motsättningar" mellan "tävlingsdressyr" och "klassisk...
13 14 15
Svar
284
· Visningar
18 304
Senast: Totola
·
H
  • Låst
Ridning En kort presentation av filosofin: Rida med lätthet. = Ecole de Légèreté Grundtanke: Absolut respekt för hästen Detta är lite av vad...
15 16 17
Svar
332
· Visningar
26 778
Senast: IngelaH
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Dressyrsnack 17
  • Annonsera mera VII
  • Ridskoleryttare

Omröstningar

Tillbaka
Upp