Kök o vardagsrum i ett

Det där är också något jag inte riktigt förstått mig på. Parkettgolv i kök. Eller i hallen för den delen. Jag tänker att det är så lätt att slabba runt lite med vatten runt diskbänken så att det hamnar på golvet, och det är ju knappast som att man kommer in med torra skor under stor del av året. Och då ska det vara parkettgolv överallt?!
Håller med.

I köket (och hallen) vill jag ha ett golv som både är reptåligt och som tål spillda vätskor.
 
Alltså det här handlar om pengar, och vad som får kosta pengar.

Det handlar bara till viss del om hur trevligt eller ej det är med mer eller mindre öppna planlösningar.

Folk vill ha "varsitt sovrum till barnen", då finns inte tillräcklig yta för att göra ett stort kök, där man kan umgås vid matlagning om man vill, OCH ett stort rejält umgängesrum (typ vardagsrum).

Små lägenheter alltså ettor/tvåor, görs "yteffektiva" (alltså små i kvm-yta) genom att man slipper planera in ljusinsläpp och väggar. Även där prioriterar man att skapa sovrum.

Dessutom så frånsäger man sig en massa potential för förvaring i hus/lägenheter med "få väggar".

Jag som har ett stort lantkök, ett kök som är ungefär lika stort som vardagsrummet (eller vad det ska kallas), har inget problem med att vara många i köket om så önskas.
Eller att slippa ha "en massa folk" i köket om jag vill laga mat eller baka i fred, och lyssna på radio.

Det som stör mig rätt mycket i en del av resonemangen, är att man ska skapa en bostad, där man lagar mat med gäster?

Jag förstår inte riktigt, gäster bjuder man väl på mat man lagat?
Jag sökte en sådan planlösning när vi byggde nytt även om vi tog i med ytan sett till hur många vi är i familjen 🙈 för mig känns det viktigt att kunna vara med familjen samtidigt som maten lagas osv med. Bara för att man kanske skulle få plats i köket innebär det ju inte att man vill vara i köket när man umgås. Vi har 15kvm kök och ihopsatt med det har vi 33kvm vardagsrum+matrum ihop. Jag anser inte att det är en trång yta, något av det. Vill jag laga mat ifred kan jag säga det till min familj och de respekterar det. Inga problem alls.

Förvaring placeras på andra platser (kattvindar, garderober, klädkammare /.../) men just den ytan vill jag ha öppen oavsett om huset är på 210 kvm eller 400 kvm och får det inte plats att förvara mer är ju frågan om man borde ha det kvar eller släppa vidare.

Jag bodde tidigare flera år i hus med mycket väggar och det var ett elände, tyckte jag. Det kändes som att hela familjen var spridd överallt och det blev aldrig riktigt bra umgängesytor. Det kändes onödigt trångt också. Visst hade vi andra möjligheter till förvaring men nej tack, inte igen. Det var ingenting för mig.
 
Det där är också något jag inte riktigt förstått mig på. Parkettgolv i kök. Eller i hallen för den delen. Jag tänker att det är så lätt att slabba runt lite med vatten runt diskbänken så att det hamnar på golvet, och det är ju knappast som att man kommer in med torra skor under stor del av året. Och då ska det vara parkettgolv överallt?!
Instämmer! Som @skogaliten skrev ovan, reptåligt och tåla allehanda vätskor ska det va.
Bättre ha ett riktigt rejält golv i kök och hall än byta ofta för man prompt ska ha parkett.
 
Enligt Lantmäteriets lägenhetsregister (som märklarsamfundet också hänvisar till) är detta ett rum:

Med ett rum avses ett utrymme som har en golvyta på minst sju kvadratmeter och som har direkt dagsljus. Som rum räknas inte kök, kokvrå eller hygienutrymme. Som rum räknas inte heller matrum i anslutning till kokvrå om matrummet tillsammans med kokvrån anges som kök. Utrymmen som är mindre än sju kvadratmeter redovisas inte som rum.

Känns som att det skarvas rätt rejält med det där med köket…
 
Jag blir lite full i skratt när jag ser de nya planlösningarna med delat kök/vardagsrum. Det var nämligen såna planlösningar jag gjorde när jag pluggade arkitektur, men blev avfärdad varje gång av lärarna att " Det blir matos i vardagsrummet och man kommer se köks-stök VAD SKA GÄSTERNA SÄGA!!". Nu är nästan alla nybyggda hyreslägenheter så. Tydligen så gick det för sig ändå.

För mig var den största fördelen att man maximerade de kvadratmeter man hade till upplevelse av rymd och öppenhet, speciellt om lägenheten eller huset inte är så stort. Betydligt bättre att ha ett kök som känns öppet och rymligt och ett vardagsrum som känns öppet och rymligt, istället för två ganska små separata bås där man tillbringar ändå begränsad tid. Dessutom så blir man inte helt isolerad i köket ensam, om man lagar mat och de andra boende gör nåt annat.
Du skulle stridit och tagit patent 😁 du hade varit stenrik idag! Måååånga nybyggda villor har ju samma planlösning också.
 
Jag sökte en sådan planlösning när vi byggde nytt även om vi tog i med ytan sett till hur många vi är i familjen 🙈 för mig känns det viktigt att kunna vara med familjen samtidigt som maten lagas osv med. Bara för att man kanske skulle få plats i köket innebär det ju inte att man vill vara i köket när man umgås. Vi har 15kvm kök och ihopsatt med det har vi 33kvm vardagsrum+matrum ihop. Jag anser inte att det är en trång yta, något av det. Vill jag laga mat ifred kan jag säga det till min familj och de respekterar det. Inga problem alls.

Förvaring placeras på andra platser (kattvindar, garderober, klädkammare /.../) men just den ytan vill jag ha öppen oavsett om huset är på 210 kvm eller 400 kvm och får det inte plats att förvara mer är ju frågan om man borde ha det kvar eller släppa vidare.

Jag bodde tidigare flera år i hus med mycket väggar och det var ett elände, tyckte jag. Det kändes som att hela familjen var spridd överallt och det blev aldrig riktigt bra umgängesytor. Det kändes onödigt trångt också. Visst hade vi andra möjligheter till förvaring men nej tack, inte igen. Det var ingenting för mig.
Men förvaring av specerier, köksredskap och köksmaskiner har man väl inte i kattvindar och andra ställen? Förutom om man har ett skafferi.
Dammsugare och diverse annat som bara hamnar i köket kan man ha var som helst, men matlagningsattiraljer, porslin och det mesta av ingredienser passar väl bäst i köket.

Om man egentligen har de där "studio"-lösningarna av kök, där en bakvägg är köksskåp, och så en smal gång mot en låg "disk" (långsträckt köksö) och så följer vardagsrum med matplats direkt på det, så är det en annan typ av planlösning än ett "köksområde" på 15 kvm som hänger ihop med ett stort vardagsrum som den planlösning som du beskriver.

I de extrema studiolösningarna är sådant som kan definieras som kök väldigt litet till ytan och tätt inpå nästa rum.

Inte sällan så är dessutom spishällen placerad i "köksdisken", så eventuell matlagning hamnar "inne i" vardagsrummet på ett väldigt påtagligt sätt.

Det är stor skillnad mot att det är en mer eller mindre öppen planlösning mellan ett rejält kök, och nästa rum...
 
När jag ska bjuda på mat till "riktiga" gäster, så planerar jag långt i förväg, och viss del av maten tar lång tid att laga.

Jag tror inte att gästerna vill komma många timmar före maten, eller dagen innan, för att vara med och prata med mig när jag gör hemlagad glass, skär och gör i ordning ingredienserna till en gryta som behöver koka i flera timmar, lägger grillköttet i marinad, fixar grynen till en Tabboulet, bakar matbröd som ska serveras till den hemlagade fisksoppan, göra hummus från scratch...
Om det då inte är så att själva matlagningen är en del händelsen så att säga. Det händer det också ibland.

Hur gör du?

San dar matlagning faller under "nagot sarskilt". En sadan tillstallning skulle jag inte gora mer an en eller tva ganger om aret (Kan komma pa 1 sadan tillstallning under de senaste 2.5 aren). Jag menar mer nar man har vanner over pa ett mycket mer vardagligt satt - kakar middag efter jobbet, hanger och spelar bradspel pa en sondag, och middagen tar 20-60 min. Sen kanske man mixar drinkar och fixar snacks och annat som finns i koket.

Da kanns det naturligt att kok och vardagsrum smalter ihop, pa samma satt som mat och socialiserande smalter ihoop
 
San dar matlagning faller under "nagot sarskilt". En sadan tillstallning skulle jag inte gora mer an en eller tva ganger om aret (Kan komma pa 1 sadan tillstallning under de senaste 2.5 aren). Jag menar mer nar man har vanner over pa ett mycket mer vardagligt satt - kakar middag efter jobbet, hanger och spelar bradspel pa en sondag, och middagen tar 20-60 min. Sen kanske man mixar drinkar och fixar snacks och annat som finns i koket.

Da kanns det naturligt att kok och vardagsrum smalter ihop, pa samma satt som mat och socialiserande smalter ihoop
Det är en annan livsstil du talar om.

Mer av yngre singlar eller par utan barn.

Visst händer det att någon bjuds på mat i vardagen, men vardagen är även den rätt uppstyrd i en familj med barn.
Då bjuds gästen på samma mat som familjen ska äta till middag. Den är också förberedd och genomtänkt i förväg.

Även helger är inplanerade på olika sätt, där familjemedlemmarnas olika aktiviteter ska passa in.
 
Men förvaring av specerier, köksredskap och köksmaskiner har man väl inte i kattvindar och andra ställen? Förutom om man har ett skafferi.
Dammsugare och diverse annat som bara hamnar i köket kan man ha var som helst, men matlagningsattiraljer, porslin och det mesta av ingredienser passar väl bäst i köket.

Om man egentligen har de där "studio"-lösningarna av kök, där en bakvägg är köksskåp, och så en smal gång mot en låg "disk" (långsträckt köksö) och så följer vardagsrum med matplats direkt på det, så är det en annan typ av planlösning än ett "köksområde" på 15 kvm som hänger ihop med ett stort vardagsrum som den planlösning som du beskriver.

I de extrema studiolösningarna är sådant som kan definieras som kök väldigt litet till ytan och tätt inpå nästa rum.

Inte sällan så är dessutom spishällen placerad i "köksdisken", så eventuell matlagning hamnar "inne i" vardagsrummet på ett väldigt påtagligt sätt.

Det är stor skillnad mot att det är en mer eller mindre öppen planlösning mellan ett rejält kök, och nästa rum...
Jättemycket skåp och stora lådor i köket löser alla köksmaskiner och vardagsprylar (vi har fortfarande 2 stora och 1 liten låda fyllda med diverse instruktioner, kartonger från elprylar osv så uppenbarligen räcker det gott här). Ska man ha finporslin, någon annan kökspryl jag inte vet vad det skulle kunna vara eller nåt i större volymer hade vi kunnat ställa det i vår näst intill tomma skänk vid matbordet.

Dammsugare bor i tvättstugan eller på sin höjd i hallen 👍

Ja det köket vi hade i ett tillfälligt boende, gammal hjältevadskåk, hade diskbänk mot en vägg och spishäll på en köksö så man tittade mot vardagsrummet när man använde spisen. Det var lite märkligt upplägg. Speciellt när man hade spisfläkten i vägen för ansiktet så man fick ducka eller kolla på sidorna för att se människorna man pratade med. Där är inte köket en egen yta utan mer som ett pentry a la sommarstuga. Väldigt svårt att få det bra. Hade jag gjort om det huset hade det blivit ett helt annat upplägg men det var som sagt bara mellanlandning på ca 6 mån.
 
Det är en annan livsstil du talar om.

Mer av yngre singlar eller par utan barn.

Visst händer det att någon bjuds på mat i vardagen, men vardagen är även den rätt uppstyrd i en familj med barn.
Då bjuds gästen på samma mat som familjen ska äta till middag. Den är också förberedd och genomtänkt i förväg.

Även helger är inplanerade på olika sätt, där familjemedlemmarnas olika aktiviteter ska passa in.
Jag känner att jag och min familj inte riktigt passar in i detta 🙈 men det kanske också är lite olika livsstilar som passar olika sorters planlösning? Ofta är spontangästerna grannbarn eller släktingar och som regel trollar vi ihop något vi hittar i skåpen när det börjar bli middagsdags. Inte helt sällan hjälps man åt helt eller delvis och kommunicerar trots att resten av familjen/besökare gör annat. Det bakas en del vilket köksön funkar perfekt till men vi hanterar ytterst sällan döda djur i större partier. Sista tiden har vi använt en som släpper djuren finstyckade, vakuumförpackade.

Jag tror att med bänkytor+skänk blir nog inte julbordet heller någon problem men vi har inte riktigt större julbord hemma heller och om det är får folk ta med sig om de vill ha något speciellt och så kan vi laga mat samtidigt. Jag vägrar laga äcklig mat bara för att det hör till men uppskattar umgänget som blir när vi är flera som hjälps åt 😁
 
Just den här sortens planlösningar tycker jag hör hemma i en storstad, centralt belägna lägenheter där man egentligen vill ha allt men budgeten och platsen sätter stopp. Då med kök i vinkel, eller med flyttbar vägg (mycket strunt hittar arkitektsudenter på ;) ).

Men att ha köket på en sida av vardagsrummet blir ju.. äh.. ett jättestort kök? Eller pentry?
I min lilla "kommun bortom den mediokra lilla staden" hade allmännyttan byggt en massa nya svindyra hyreslägenheter med just kök på ena kortsidan av vardagsrummet. De gick inte direkt som smör i solsken om man säger så :rofl: . Stor skillnad på öppen planlösning och total fantasibrist. Nåja, man slapp ju iaf att hela festen hamnar i köket, när man har fest alltså.

Finns också en annan styggelse, "möblerbar hall" som man har roat sig med i många större lägenheter. Där ett utrymme som verkligen inte behövs (för att man har sjuttoelva garderober annanstans ändå) ska äta upp en massa kvadratmeter till ingen egentlig nytta. Dålig planlösning helt enkelt.

Den enda förklaringen jag har på detta är att det inte är de som gör bra bostäder, som får rita bostäder. Inte heller är det de bästa hjärnorna som alltid blir arkitekter, utan de mest stresståliga. Tid är pengar och pengar är tid. De mest briljanta av mina kursare hoppade av efter ett år.
 
Den typen av lägenheten kallar min moster "etta med riktigt stort kök". :D
Ja, och jag skulle aldrig köpa en sån bostad om jag hade haft ett val. Jag vill inte se disk, spis och sådant om jag kan slippa.

Däremot har jag haft ett hus som hade ett kök i vardagsrummet men det var en egen fyrkant och med bardisk och nedhäng från taket som skärmade av. Då kunde man tex prata, titta på på och liknande men alla köksytor var dolda bakom kanterna på bardisken. Väldigt 70-tal. Det var ok.
 
Vårt 1800-talshus har stugkök. Det är alltså ett 50m2 rum med kök längs en vägg och vardagsrum i resten. Vi har delat av med möbler. @Red_Chili vi har också parkett! (fast det var så då vi köpte tyvärr)
 
Trenden efter pandemin går ju från öppna planlösningar. Vi har valt att satsa på ett kök där man lagar mat, många sovrum/arbetsrum i renoveringe och ombyggnaden av vårt nya hus. Vill vi sälja kan en hemmaarbetande föräldragrupp med tre barn flytta in och lätt arbeta hemifrån och alla har möjlighet till privatlivoch med egna rum/kontor.
 
Det är en annan livsstil du talar om.

Mer av yngre singlar eller par utan barn.

Visst händer det att någon bjuds på mat i vardagen, men vardagen är även den rätt uppstyrd i en familj med barn.
Då bjuds gästen på samma mat som familjen ska äta till middag. Den är också förberedd och genomtänkt i förväg.

Även helger är inplanerade på olika sätt, där familjemedlemmarnas olika aktiviteter ska passa in.

Jepp, min livsstil, I storstad, där öppen kök/vardagsrum passar in och är det enda som passar i budgeten.
 
Det är en annan livsstil du talar om.

Mer av yngre singlar eller par utan barn.

Visst händer det att någon bjuds på mat i vardagen, men vardagen är även den rätt uppstyrd i en familj med barn.
Då bjuds gästen på samma mat som familjen ska äta till middag. Den är också förberedd och genomtänkt i förväg.

Även helger är inplanerade på olika sätt, där familjemedlemmarnas olika aktiviteter ska passa in.
Vi lever uppenbarligen väldigt olika liv!
Vi har barn, jag gillar skarpt att ha gäster över på vardagarna. Relativt spontant kan det oxå ske.

Älskar våran öppna planlösning med kök och vardagsrum i ett! (Vi har plockat ner två väggar för att uppnå det).
Har 6 meter skåp med förvaring i köket, det räcker mer än väl för oss.
Köket var innan 18 kvadrat. Vardagsrummet 20. Nu är det ett stort rum med massor med härliga ljusinsläpp och en grym utsikt.
 
47F815B4-2132-4F54-A480-A7FE6DE8B034.jpeg
 
Hoppsan det var inte riktigt meningen att lägga in bild ;)
Men ok , Vi byggde om köket 2015. Köket har en bänk som går ut mot matplats och sen en bit vägg mot vardagsrummet.
Vi bytte ut parketten i köksdelen som var skadat till Alloc golv. Jag är nöjd med denna planlösning. Mitt i rummet en stor öppenspisdel. Vedspis mot matplats och öppen spis mot vardagsrummet. Inte stort men fungerar bra. Den vita högen i vardagsrummet är nog en kattkoja.
 

Liknande trådar

Relationer Ursäkta mig för det dunderlånga inlägget men känner att jag måste få skriva av mig lite, jag vet inte riktigt vad sjutton jag ska göra...
2
Svar
33
· Visningar
11 811
Senast: Mirre
·
Övr. Katt Detta kommer säkert vara osammanhängande o lite luddigt men jag är otroligt upprörd o ledsen just nu... Vid 12-tiden idag så hade jag...
2
Svar
32
· Visningar
7 634
Övr. Hund INFÖR VALPKÖPET Häll ut pölar av kall äpplejuice på golvet och mattorna och gå sedan runt barfota med ljuset släckt Gå till...
Svar
3
· Visningar
1 099
Senast: Cezzan
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • 🇪🇺EU VALET 2024🇸🇪
Tillbaka
Upp