Bukefalos 28 år!

Kött - och mjölkkonsumtion

Och @athena . Jag svarade i inlägg #724! Att det är orimligt att dra det "moraliska resonemanget" till sin spets (även om vissa grupper faktiskt gör det)men att vi alla förhoppningsvis har en gränsdragning. Den är oftast ganska personlig och för de flesta av oss innefattar den former av maktutövande över djur och vi känner att det är ok. Jag har ju hund, katt, jag är inte emot hästhållning etc etc.

Men när det gäller djurindustrin (inte minst uppfödning och bedövning/slakt av grisar) tycker jag gränsen är överskriden. Mycket av produktionen av animalier för människoföda tycker jag har gått långt över gränsen. Genom att minska på köttkonsumtionen kan vi dra ner på den storskaliga djurindustrin och kanske, jag hoppas, få till en småskalig uppfödning (tänk Ängavallen) där djuren lever goda liv från födelse till avlivning.

Jag tycker att man kan ha sådana funderingar utan att det blir hyckleri. Jag äter inte kött själv, men inser att människan förmodligen alltid kommer att ha kött i sin diet och det är väl egentligen inte mer "fel" än att andra djur på vår planet äter varandra. En del av kretsloppet, typ. Livet på jorden är ju helt uppbyggt kring att äta eller ätas. Men som "moraliska" och tänkande varelser med valfrihet (...) menar jag att vi gått för långt i vår djurkonsumtion, och då tänker jag på uppfödning och hantering.
Då köper jag ditt resonemang. Det du skrev tidigare blev lite mer katagoriskt på ett sätt som när man bara läste det gränsade till hyckleri. Att jag reagerar så starkt på sådant är att jag så ofta diskuterar med fanatiska veganer som ägnar sig åt den typen av hyckleri och som hittar på väldigt mycket ursäkter för sig själva när det gäller hur de lever och bryter mot sin idiologi.
För att slippa diskussionen så har jag inget emot veganer. Jag lagar just nu en lunch som jag och en veganvän ska äta senare. Det är fanatikerna jag har svårt för
 
Saken är att jag ser inte skillnaden. Själv har jag t ex hästar och får och jag behandlar dem inte särskilt olika. Fåren är för mat och hästarna för tävling. I min värld är det hyckleri och dubbelmoral.
Jo, men även du har en gränsdragning, eller hur? Du accepterar människans "användning" av djur (och det gör jag med) men inte på vilka sätt som helst. Det är detta jag pratar om. Det är därför vi har djurskyddslagar - som dessutom hos oss skärps hela tiden och det är bra. Jag menar inte alls att vi helt ska upphöra med exempelvis fåruppfödning för kött och ull, men att den ska ske på ett bra sätt. Jag tror absolut att dina djur, hästar såväl som får, lever goda liv och avlivas på ett smärtfritt och ångestfritt sätt?

Jag minns min granne, för längesen, som upprördes över att jag blivit "vegetarian"- Han ilskna kommentar var: -Och sen går du över gräsmattan och dödar tusentals insekter - jävla hycklare!

Jag tycker att det är en orimlig gränsdragning som omöjliggör allt liv på jorden. Även skörd av vegetabilier dödar levande varelser.

Men jag förstår inte varför en strävan efter att dra ner på vår enorma köttkonsumtion och därmed den kolossala djurindustrin med alla dess avarter, betyder dubbelmoral och hyckleri? Isåfall är alla djurskyddslagar dubbelmoral och hyckleri?
 
Och @athena . Jag svarade i inlägg #724! Att det är orimligt att dra det "moraliska resonemanget" till sin spets (även om vissa grupper faktiskt gör det)men att vi alla förhoppningsvis har en gränsdragning. Den är oftast ganska personlig och för de flesta av oss innefattar den former av maktutövande över djur och vi känner att det är ok. Jag har ju hund, katt, jag är inte emot hästhållning etc etc.

Men när det gäller djurindustrin (inte minst uppfödning och bedövning/slakt av grisar) tycker jag gränsen är överskriden. Mycket av produktionen av animalier för människoföda tycker jag har gått långt över gränsen. Genom att minska på köttkonsumtionen kan vi dra ner på den storskaliga djurindustrin och kanske, jag hoppas, få till en småskalig uppfödning (tänk Ängavallen) där djuren lever goda liv från födelse till avlivning.

Jag tycker att man kan ha sådana funderingar utan att det blir hyckleri. Jag äter inte kött själv, men inser att människan förmodligen alltid kommer att ha kött i sin diet och det är väl egentligen inte mer "fel" än att andra djur på vår planet äter varandra. En del av kretsloppet, typ. Livet på jorden är ju helt uppbyggt kring att äta eller ätas. Men som "moraliska" och tänkande varelser med valfrihet (...) menar jag att vi gått för långt i vår djurkonsumtion, och då tänker jag på uppfödning och hantering.

BÄSTA inlägget i den här tråden!!! Jag håller helt med dig - trots att jag äter kött - och tycker att stora delar av köttindustrin gått långt över en moraliskt rimlig gräns. Här måste vi, menar jag, acceptera vad det faktiskt kostar att föda upp och slakta djur på ett etiskt vettigt sätt, och därmed också minska vår köttkonsumtion till en nivå där vi har råd med detta. Jag vill faktiskt inte befatta mig med kött från djur som aldrig sett dagens ljus eller som "bedövats" med gas under svår ångest. Ja, den ekologiska fläskfilén kostar 399:-/kg när den danska kostar 99:- och ja, den ekologiska kycklingen kostar 139:- när den konventionella (något mindre) säljs för 39:- Med den prisskillnaden kan vi kanske inte äta animaliskt protein varje dag, men detta är vad ett drägligt liv för djuren kostar...
 
Då köper jag ditt resonemang. Det du skrev tidigare blev lite mer katagoriskt på ett sätt som när man bara läste det gränsade till hyckleri. Att jag reagerar så starkt på sådant är att jag så ofta diskuterar med fanatiska veganer som ägnar sig åt den typen av hyckleri och som hittar på väldigt mycket ursäkter för sig själva när det gäller hur de lever och bryter mot sin idiologi.
För att slippa diskussionen så har jag inget emot veganer. Jag lagar just nu en lunch som jag och en veganvän ska äta senare. Det är fanatikerna jag har svårt för

Jag har absolut inget emot veganer heller. Det jag har nåt emot är att man ska få andra att ändra sina matvanor på nån slags ideologisk basis som jag inte ställer upp på.
 
Då köper jag ditt resonemang. Det du skrev tidigare blev lite mer katagoriskt på ett sätt som när man bara läste det gränsade till hyckleri. Att jag reagerar så starkt på sådant är att jag så ofta diskuterar med fanatiska veganer som ägnar sig åt den typen av hyckleri och som hittar på väldigt mycket ursäkter för sig själva när det gäller hur de lever och bryter mot sin idiologi.
För att slippa diskussionen så har jag inget emot veganer. Jag lagar just nu en lunch som jag och en veganvän ska äta senare. Det är fanatikerna jag har svårt för
Tack :-) Jag är också emot vissa former av veganism då jag upplever att den är både orimlig och omöjlig och väldigt världsfrånvänd. Tyvärr, då jag ser det som kontraproduktivt.
 
Jag har absolut inget emot veganer heller. Det jag har nåt emot är att man ska få andra att ändra sina matvanor på nån slags ideologisk basis som jag inte ställer upp på.
Det håller jag helt med om men det var inte det jag vände mig emot i det inlägg jag besvarade. De
 
Jo, men även du har en gränsdragning, eller hur? Du accepterar människans "användning" av djur (och det gör jag med) men inte på vilka sätt som helst. Det är detta jag pratar om. Det är därför vi har djurskyddslagar - som dessutom hos oss skärps hela tiden och det är bra. Jag menar inte alls att vi helt ska upphöra med exempelvis fåruppfödning för kött och ull, men att den ska ske på ett bra sätt. Jag tror absolut att dina djur, hästar såväl som får, lever goda liv och avlivas på ett smärtfritt och ångestfritt sätt?

Jag minns min granne, för längesen, som upprördes över att jag blivit "vegetarian"- Han ilskna kommentar var: -Och sen går du över gräsmattan och dödar tusentals insekter - jävla hycklare!

Jag tycker att det är en orimlig gränsdragning som omöjliggör allt liv på jorden. Även skörd av vegetabilier dödar levande varelser.

Men jag förstår inte varför en strävan efter att dra ner på vår enorma köttkonsumtion och därmed den kolossala djurindustrin med alla dess avarter, betyder dubbelmoral och hyckleri? Isåfall är alla djurskyddslagar dubbelmoral och hyckleri?

Självklart finns gränser men det är ju det jag har skrivit hur många gånger som helst i tråden; man måste göra medvetna val när man handlar mat. Det gäller inte bara kött såklart, men då påverkar man andra individer. Det gör man förvisso också när man köper varor som t ex kaffe och kakao.

Jag litar på de svenska djurskyddsförfattningarna och köper i princip bara svenskt kött därför (och av andra anledningar). Och vi har ingen enorm köttkonsumtion! Den har ökat, ja, men siffrorna är egentligen ganska moderata och det som har ökat allra mest är kycklingkonsumtionen med 15 gånger sen 70-talet om jag minns rätt. Övriga siffror är så gott som oförändrade.
 
BÄSTA inlägget i den här tråden!!! Jag håller helt med dig - trots att jag äter kött - och tycker att stora delar av köttindustrin gått långt över en moraliskt rimlig gräns. Här måste vi, menar jag, acceptera vad det faktiskt kostar att föda upp och slakta djur på ett etiskt vettigt sätt, och därmed också minska vår köttkonsumtion till en nivå där vi har råd med detta. Jag vill faktiskt inte befatta mig med kött från djur som aldrig sett dagens ljus eller som "bedövats" med gas under svår ångest. Ja, den ekologiska fläskfilén kostar 399:-/kg när den danska kostar 99:- och ja, den ekologiska kycklingen kostar 139:- när den konventionella (något mindre) säljs för 39:- Med den prisskillnaden kan vi kanske inte äta animaliskt protein varje dag, men detta är vad ett drägligt liv för djuren kostar...

Den ekologiska grisen gasas också ihjäl.
 
BÄSTA inlägget i den här tråden!!! Jag håller helt med dig - trots att jag äter kött - och tycker att stora delar av köttindustrin gått långt över en moraliskt rimlig gräns. Här måste vi, menar jag, acceptera vad det faktiskt kostar att föda upp och slakta djur på ett etiskt vettigt sätt, och därmed också minska vår köttkonsumtion till en nivå där vi har råd med detta. Jag vill faktiskt inte befatta mig med kött från djur som aldrig sett dagens ljus eller som "bedövats" med gas under svår ångest. Ja, den ekologiska fläskfilén kostar 399:-/kg när den danska kostar 99:- och ja, den ekologiska kycklingen kostar 139:- när den konventionella (något mindre) säljs för 39:- Med den prisskillnaden kan vi kanske inte äta animaliskt protein varje dag, men detta är vad ett drägligt liv för djuren kostar...

Jag håller med dig i sak.
Och ett problem är att "resten av världen" i ganska stor utsträckning inte delar de här åsikterna och värderingarna.
Det börjar väl bli bättre även internationellt, men nog behandlas djur sämre i stor utsträckning i många andra länder. Både de djur som "används" medan de är i livet, och de djur som enbart ska bli mat.
 
Den ekologiska grisen gasas också ihjäl.
Noga räknat så är det inga grisar som gasas ihjäl. De gasas tills de är medvetslösa och avlivas sedan med andra metoder (minns inte om det är bultpistol eller avblodning, dvs snitt i halsen, direkt). Och det finns mindre slakterier som inte använder koldioxid som bedövningsmedel, så det går ju att välja kött därifrån om man vill äta just gris (jag väljer i stor utsträckning att inte göra det).
 
Jag håller med dig i sak.
Och ett problem är att "resten av världen" i ganska stor utsträckning inte delar de här åsikterna och värderingarna.
Det börjar väl bli bättre även internationellt, men nog behandlas djur sämre i stor utsträckning i många andra länder. Både de djur som "används" medan de är i livet, och de djur som enbart ska bli mat.
Ja, så är det ju, det är på vissa håll stor skillnad på synen på djur. Men det hindrar ju inte att vi som har den syn som du och jag verkar dela faktiskt agerar på det och både försöker påverka lagstiftning och styr om vår egen konsumtion till det bättre!
 
Ja, så är det ju, det är på vissa håll stor skillnad på synen på djur. Men det hindrar ju inte att vi som har den syn som du och jag verkar dela faktiskt agerar på det och både försöker påverka lagstiftning och styr om vår egen konsumtion till det bättre!

Nej?
Har jag föreslagit att vi inte ska följa svenska regler eller välja svenskproducerat kött?
 
Noga räknat så är det inga grisar som gasas ihjäl. De gasas tills de är medvetslösa och avlivas sedan med andra metoder (minns inte om det är bultpistol eller avblodning, dvs snitt i halsen, direkt). Och det finns mindre slakterier som inte använder koldioxid som bedövningsmedel, så det går ju att välja kött därifrån om man vill äta just gris (jag väljer i stor utsträckning att inte göra det).

Så är det! Jag var för övrigt på Danmarks största slakteri i höstas på studiebesök, det var en riktigt positiv upplevelse. Man fick se hela kedjan och de hade otroligt många skolklasser på besök. Danskarna har en helt annan bild av vad som är "bra för barn" än vi har... Gasningen gick mycket lugnt tillväga och jag såg faktiskt inga stressade grisar alls.

Jag väljer också i stor utsträckning bort gris, äter det i princip under grillsäsong och till jul samt i viss mån chark. Köper ibland halv gris av producenter jag känner men tycker inte köttet är lika användbart som nöt så i regel är det det senare som frysen fylls med.
 
Så är det! Jag var för övrigt på Danmarks största slakteri i höstas på studiebesök, det var en riktigt positiv upplevelse. Man fick se hela kedjan och de hade otroligt många skolklasser på besök. Danskarna har en helt annan bild av vad som är "bra för barn" än vi har... Gasningen gick mycket lugnt tillväga och jag såg faktiskt inga stressade grisar alls.

Jag väljer också i stor utsträckning bort gris, äter det i princip under grillsäsong och till jul samt i viss mån chark. Köper ibland halv gris av producenter jag känner men tycker inte köttet är lika användbart som nöt så i regel är det det senare som frysen fylls med.

Ja, jag gillar Danmark på många sätt, och även om de danska djurskyddslagarna är "sämre" ur ett svenskt perspektiv, så är de ändå internationellt sett bland de bättre... Det jag har svårt för där är väl snarast t.ex. att man tillåter fixering av suggor och att djuren inte har det så bra medan de lever (om de inte är eko-grisar).

Jag har sett svensk kalkonslakt och gjorde samma reflexion som du med de danska grisarna - mycket lugnt och behagligt hanterande av djuren, ingen stress osv... Men även där är det väl tyvärr uppfödningen av djuren som är sämre - många djur på liten yta utan möjlighet att gå ut, röra sig fritt osv... Så där känner jag mig lite tveksam, även om det förekommer att jag äter svensk kalkon (föredrar det framför gris till jul, t.ex.)
 
Så är det! Jag var för övrigt på Danmarks största slakteri i höstas på studiebesök, det var en riktigt positiv upplevelse. Man fick se hela kedjan och de hade otroligt många skolklasser på besök. Danskarna har en helt annan bild av vad som är "bra för barn" än vi har... Gasningen gick mycket lugnt tillväga och jag såg faktiskt inga stressade grisar alls.

Jag väljer också i stor utsträckning bort gris, äter det i princip under grillsäsong och till jul samt i viss mån chark. Köper ibland halv gris av producenter jag känner men tycker inte köttet är lika användbart som nöt så i regel är det det senare som frysen fylls med.
Så intressant! (Uppriktigt, jag är inte cynisk!) Hur menar du att grisarna inte var stressade vid gasningen? Jag tänker inte enbart på själva hanteringen innan gasningen utan också själva proceduren i sig, där de upplever ångest och rädsla. Vore gasningen en form av stilla insomnande tänker jag att det vore en bra metod men vad jag sett på filmer är det väldigt otäckt. Jag har bl.a. sett en film där en gris vande sig vid att få gå in i gas-båset och få extra gott godis där. Gång på gång. Så, efter en tid, gasades hon - men väcktes upp istället för att avblodas. Efter den upplevelsen vägrade suggan att gå in i båset igen, oavsett mängden godis som serverades där inne. Upplevelsen av gasningen var för otäck.
 
Så intressant! (Uppriktigt, jag är inte cynisk!) Hur menar du att grisarna inte var stressade vid gasningen? Jag tänker inte enbart på själva hanteringen innan gasningen utan också själva proceduren i sig, där de upplever ångest och rädsla. Vore gasningen en form av stilla insomnande tänker jag att det vore en bra metod men vad jag sett på filmer är det väldigt otäckt. Jag har bl.a. sett en film där en gris vande sig vid att få gå in i gas-båset och få extra gott godis där. Gång på gång. Så, efter en tid, gasades hon - men väcktes upp istället för att avblodas. Efter den upplevelsen vägrade suggan att gå in i båset igen, oavsett mängden godis som serverades där inne. Upplevelsen av gasningen var för otäck.

De går in i samma grupp som de kom till slakteriet i, går framåt i lagom takt, hamnar i varsitt bås och slocknar sen direkt.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Matskålar utan nickel
  • Optimala foderrutiner?
  • Ny valp med katt

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Stänger du toalettlocket?
Tillbaka
Upp