Det ärliga svaret blir njaa...
Jag tror att det finns viss korrelation mellan hög och låg lön vs göra sitt bästa eller sämsta (vad gäller extrema bonusar så tvivlar jag inte ett dugg på att merparten av de höga chefer som får dem är halvtomhalvt "livegna" av företaget. Det ställs stora krav på dem vad gäller visa goda försäljningssiffror, vad gäller att vara tillgängliga osv. Så även om bonusar i miljonklassen kan diskuteras så tvivlar jag inte på att de som får dem är extremt högpresterande).
Jag är dock övertygad om att du har helt rätt i att det krävs mycket MER än en bra löneutveckling för att göra sitt bästa. Annars skulle ju alla människor sträva just efter "bonusjobben", men det gör de ju inte; även om de är högpresterande. En rimlig lönesättning, som känns rimlig för min yrkesgrupp och för min prestation; när någon tycker att "jo, min lön är helt okej!" på det stora hela; ja, det "räcker" liksom. En anställd som har en extrem arbetsbörda, en usel chef och elaka arbetskamrater kan inte i längden kompenseras för detta med superhöga löneökningar.
Så, till din fråga igen "fungerar det då?". Jag tror att om man lyckas få till bra lönekriterier (och där är det ju sällan "spring snabbare" som är målet inom alla verksamheter), göra dem begripliga för medarbetare, har en bra chef som lyckas förklara hur hen bedömer prestation och måluppfyllelse och har vettiga medarbetarsamtal. DÅ kan lönen som ett (av flera) styrmedel fungera rätt bra. Däremot har väl de flesta organisationer problem med att just få till processen att fungera på alla nivåer, alla arbetsplatser och hos alla chefer. Det krävs (som med mycket annat) aktivt arbete, utbildning i frågorna, diskussion om frågorna osv. Ständigt pågående.