Från 70-talet och framåt har kvinnor bara blivit mer och mer könssterotypa. Så dagens norm ställer högre krav på flickor och kvinnor att vara kvinnligt könsstereotypa.
Det är väl snarast att kvinnor håller på att bryta de könssterotypa normerna, delvis ersätts det av andra stereotyper (skönhetsideal) men även av starka kvinnor som skapar ett eget liv och vägrar bli omhändertagna, stå vid spisen och föda barn. Processen har varit lång och pågår fortfarande. Numera har kvinnan samma rätt i lagen men nu är kampen mer subtil, den handlar om att ha rätt till våra kroppar (#metoo), lika lön för lika arbete, att flickor får samma möjligheter som män i alla avseende och slipper att av rövhattar betraktas som något man ska skydda och uppfostra till att följa normen och vilja ha omhändertagande män (alltså uppfostras till beroende).
Det är inget fel att vilja bli beskyddad och omhändertagen oavsett kön, men att bli uppfostrad till det och inte till en individ med egna önskemål och behov är förlegat och något vi förhoppningsvis slipper mer och mer.
Listan nedan är vad vi klarat av, nu är bara resten kvar att vi inte bara har lika värde enligt lagen utan även i praktiken. Det är en lista på hur vi undan för undan brutit med könssterotyper. Och nej jag tror det fanns med av könsstereotyper på 60/70-talisterna var de första som i vart fall på pappret var jämställda med männen. Det märkets mer när man bröt mot normerna då. Idag bryts det mot normer till höger och vänster även om en del fastnar i skönhetsideal så går utvecklingen när det gäller normbrytande på det hela taget framåt..
1734 kunde kungen besluta att en ogift kvinna blev myndig om hon hade en försumlig förmyndare, men dispenserna var mycket få.
1863 blev alla kvinnor automatiskt myndiga vid 25 års ålder, men gifte sig kvinnan blev hon åter omyndig med den äkta maken som förmyndare.
1874 fick gifta kvinnor rätt att själva bestämma över sin egen inkomst
1884 fick ogifta kvinnor samma myndighetsålder som mannen, 21 år.
1921 alla kvinnor blir myndiga myndiga vid 21 års ålder (samma som män).
1921 - Första valet med allmän rösträtt - även för kvinnor
1927. Kvinnor fick rätt att gå i gymnasiet i Sverige. Då blir det också praktiskt möjligt för kvinnor att söka högre statliga tjänster. (Det tilläts 1923 men få kunde utnyttja detta förrän 1927.)
1939. Trolovning, giftermål, havandeskap eller förlossning var giltiga skäl för avskedande av kvinnor i statlig tjänst. Rätten att avskeda i statlig tjänst avskaffas.
1944. Upphävs rätten att avskeda under förevändning av giftermål eller graviditet även i privata sektorn.
1949. Kvinnor fick rätt att vara förmyndare över sina egna barn.
1962. Det blir straffbart i Sverige för en man att våldta sin hustru.
1980. Kvinnor tillåts vara statschefer i Sverige. (Den manliga tronföljden avskaffas.)
1983. Alla yrken i Sverige blir öppna för kvinnor.