Mystiskt, säger veterinärerna

B

Bananas

Skulle vilja ha lite brainstorming kring vad det kan vara för fel på min hund så jag har lite förslag att lägga fram till veterinären.

Jag har en collietik (blandning bc/collie) som är 8 år gammal. Fullt frisk i alla år fram tills jag hittade två knutor i juvret på henne. Den 2/8 blev hon inlagd på djursjukhus och opererad. Hämtades dagen efter. Första gången för henne hemifrån, en väldigt lugn hund som inte är van vid storstadsliv.

De lämnade en kraftigt sederad hund åter till mig med förklaringen att hon varit lite orolig på natten pga de andra hundarna hållit låda i burarna, därför hade hon fått lugnande.

Det tog tre dagar innan hon blev hyfsat vanlig igen, fem dagar innan hon åt. Men hon drack mängder. Jag hittade också ett sår som en enkrona på hennes skuldra där blodet runnit friskt och stelnat. Nu började jag lägga ihop ett och ett och fick fram att min hund inte varit orolig. Hon hade varit hysterisk och "hoppandet i buren" som de sa, var inte mindre än ren överlevnadsinstinkt att ta sig ut därifrån. Förmodligen då hon fick sitt sår också. Detta nämndes inte alls och stod inte heller inskrivet i hennes vårdjournal. Min hund är alltså extremt lugn i vanliga fall så det här var verkligen extraordinärt att hon blivit orolig.

När det förflutit ytterligare en vecka blev jag bekymrad, för min hund drack två skålar vatten per dag, kissade floder och kissade även inne om nätterna. Ofta väckte hon oss så vi släppte ut henne, men inte alltid.

Sökte på nytt och de tog en massa prover. En del har jag inte fått svar på ännu. Leverprover ok förutom globuliner, som "i och för sig inte var så alarmerande" (vad nu det innebär), glukos i blod (korttids) och urin normalt. De tog även sköldkörtelprover på min begäran (ett nollprov, sen injicerades hon intramuskulärt med något och provet tog som efter 1,5 timme).

Det som däremot framkom av urinprovet var att hon hade förekomst av blod och 3+ på äggvita.

Idag ska vi in igen och göra ultraljud av buken (njurar, urinblåsa och lever) samt ta sterilt urinprov direkt från urinblåsan.

De har uteslutit livmoderinflammation och har inga andra förslag för tillfället. Att det skulle vara en urinvägsinfektion stämmer inte med tanke på att hon kissar floder. Kissar en gång och väldigt länge när hon släpps ut. Elektrolyterna var bra, så hon reglerar vätskeintag och vätskeförlust väldigt bra. Inte uttorkad heller.

Jag funderar mig blå på det här. Vet säger bara att det är "mystiskt". Det enda jag vet är att hon var fullt frisk fram till knutan uppdagades i slutet av juni. Första veterinären satte in henne på galastop mot skendräktighet för att han ansåg henne vara lite svullen i juvret (skendräktig kanske enligt honom). Hon har aldrig varit skendräktig men blev totalt förändrad av fyra dagar med galastop. Slutade äta, samlade alla dotterns gosedjur, undvek oss, var oerhört osocial.

Har ni några uppslag? Bukes erfarenhetsbank är stor, kanske något varit med om något liknande?

/Bananas, orolig matte
 
Sv: Mystiskt, säger veterinärerna

Glömde skriva att hon inte är allmänpåverkad och inte har feber heller. Är precis som hon brukar vara nu förutom drickandet och kissandet. Jagar katterna lite, ligger och rullar sig i gräsmattan och mår bra. Äter med god aptit och är lika rolig som hon brukar vara.
/Bananas
 
Sv: Mystiskt, säger veterinärerna

Är det gjort en koncentrations test? Innebär att ransonera vatten o mäta urinkoncentrationen.
PL
 
Sv: Mystiskt, säger veterinärerna

Nej, det är inte gjort, blir nästa steg ifall odlingen på urinen som togs idag inte visar något.

Ultraljudet var ua utan konstigheter. Möjligtvis något med ena njuren, men inget han kunde säga definitivt. Inget var i alla fall förstorat eller fyllt med vätska som normalt inte skulle vara där. Den här veterinären (fjärde veterinären vi träffar på djursjukhuset) funderade också på om vi skulle lämna in morgonurin för att mäta kortisolnivåerna, om hunden kissade hemma skulle stressen vara minimal ifall det påverkade. Han funderade också över cushings som det kanske kunde vara även om inget prov visade i den riktningen.

Jag blev inte mycket klokare av dagens besök, tyvärr. Och ingen annan heller tror jag.

Usch så maktlös man känner sig som djurägare. Man vill ju så gärna att lösningarna ska vara enkla. Det som ger mig huvudbry är timingen. Att hon varit fullt frisk fram till två saker inträffade; 1. Medicinering med Galastop och 2. Operation för juvertumörer (godartade) med utlösande av överlevnadsångest vårdavdelningen.

Vid diskussion med veterinären idag avfärdades detta samband. Min hund kunde mycket väl ha något som legat latent och bara råkat debutera just nu utan samband med vad hon genomgått ovan. Visst, möjligheten är där, men hur stor är sannolikheten?

Bara att avvakta urinodlingen nu innan nästa steg. Svar i början av nästa vecka. Vaddå famla i mörkret? Alla prover som togs innan operation var för övrigt helt bra och har varit efteråt också, även kreatinin.
/Bananas
 
Sv: Mystiskt, säger veterinärerna

Glömde, jag fick svar på långtidssockret också idag och det var helt normalt.
/Bananas
 
Sv: Mystiskt, säger veterinärerna

En mycket vild och långsökt gissning, men kanske ändå värt något med tanke på att alla prover verkar vara bra...

Kan det vara så att hon under tiden hon var inlagd inte fick vatten i den mängd hon borde fått? Att detta i kombination med stressen hon upplevde lett till att hon dricker mer nu "bara för att det finns"?

Jag har själv haft en hund som, i samband med en utredning av att hon drack mycket vatten, utsattes för koncentrationstest. Hon var fruktansvärt törstig och slukade det vatten hon fick omgående. När testet var klart och hon fick dricka "som vanligt" upplevde jag att fixeringen vid vatten blev ännu större. Kanske inte inomhus men ute drack hon allt, så fort hon kom åt. Vattenpölar, bäckar, käkade snö på vintern etc.

Som sagt; en vild gissning, men kanske något att fundera över? Hoppas ni hittar vad som felas henne.
 
Sv: Mystiskt, säger veterinärerna

Hon är ju inte överdrivet törstig på det sättet. Tömmer inte vattenskålen och dricker normala mängder, fast oftare. Det blir ungefär 4 - 5 liter per dygn sammanlagt. Tidigare har man hällt ut gammalt vatten på kvällen och bytt till nytt. Nu får man fylla på både morgon och kväll, då är där inte mycket kvar i skålen.

Det där med urinvägsinfektion får jag inte heller till att gå ihop, har i och för sig aldrig haft en hund med UVI. Hade för mig att slemhinnan i urinrör och blåsa blir irriterade vid en infektion och att man då försöker kissa ofta? Katter gör ju så. Men så gör ju inte heller min hund, hon kissar en gång rejält och sen är det bra. Det stämmer liksom inte.

Hittar de inget fel på henne så kanske man får överväga beteendeproblem? Men det är för tidigt än.

Tack för att du delade med dig av din erfarenhet, alla idéer tas emot.
/Bananas
 
Sv: Mystiskt, säger veterinärerna

Vid diskussion med veterinären idag avfärdades detta samband. Min hund kunde mycket väl ha något som legat latent och bara råkat debutera just nu utan samband med vad hon genomgått ovan. Visst, möjligheten är där, men hur stor är sannolikheten?

Ganska stor faktiskt. Dessutom kan latenta sjukdomar bli kliniska när hunden utsätts för stress, till exempel vid operation eller stationär vistelse.
 
Sv: Mystiskt, säger veterinärerna

Jag uttryckte mig nog fel eller ospecifikt, veterinären idag menade alltså att det här skulle kunna debutera just nu oavsett om hon varit utsatt för stress eller ej. Själv vill jag ju ha ett samband mellan de symptom hon uppvisar och det hon har blivit utsatt för. Men hans åsikt var mer att det bara råkade falla sig på det här viset. Den ståndpunkten gör att jag reagerar över sannolikheten. Det faller sig inte logiskt för mig.

Själv är jag helt inne på att något utlösts, med andra ord att det finns ett samband. Människor som utsätts för hög nivå av stress kan ju insjukna i både det ena och det andra, varför skulle inte djuren kunna det också? Men enligt veterinären var inte detta något som var särskilt troligt utan att vad hon än drabbats av så skulle det kommit i vilket fall som helst. Ren otur, ungefär..

/Bananas
 
Sv: Mystiskt, säger veterinärerna

Iofs, mina två tikar som haft flera UVIer har inte kissat småskvättar utan satt sig inne och kissat en jättepöl. Inte heller ute har de småskvätt utan "kissat av sig" en eller två ggr.

Som Malibu_Stacy skriver så är det heller inte så långsökt att operationen/stressen utlöst något som legat latent, tex fick min förra hund Addison efter en livmoderinflammation/kastrering. När jag tittar tillbaka med facit i hand hade hon säkert haft dålig binjurebarksfunktion i många år innan operationen utlöste det "på riktigt".

Hoppas att ni hittar felet och att det är lätt att åtgärda!
 
Sv: Mystiskt, säger veterinärerna

Intressant. Addison kom dock inte upp, vilket jag uppfattar är en underproduktion av kortisol till skillnad från cushing. Men jag kan ha fel, rätta mig gärna.
Det gav mig hopp att din hund kissade mycket på en gång. Vore en lättnad att få reda på att hon "bara" har en kraftig UVI.
/Bananas
 
Sv: Mystiskt, säger veterinärerna

Oj, jag var lite oklar. Menade inte att jag trodde att det var Addison (som förvisso har ganska luddiga symtom), tog det mer som ett exempel på att sjukdom kan utlösas av operation/stress :).

Jag vet inte var ni bor men vad för slags veterinär har ni varit hos? Verkar ju inte helt fel att gå till en njur- eller invärtesmedicinare.
Nu menar jag heller inte att det skulle vara njurarna men min vanliga hundveterinär hittade inget fel på Leia medan njurspecialisten såg det direkt via nytt ultraljud.
 
Sv: Mystiskt, säger veterinärerna

Kan inte komma med något klokt inlägg alls i debatten, men tycker personligen att 4-5 liter vatten/dygn för en hund låter som VÄLDIGT mycket!

Gissningsvis dricker min äldsta inte ens en liter/dygn om det inte är väldigt varmt eller vi tränar hårt.

Även om det är "normalt" för din hund så skulle jag absolut ha den stora konsumtionen i åtanke under utredningen.

Om det skulle vara så att den stress som hunden utsattes för inför/under/efter operationen utlöst någon fysisk åkomma, så kan ju det myckna drickandet vara en ledtråd till att något kanske felats hunden under en längre tid men i mer "smygande" form...

/Swat
 
Sv: Mystiskt, säger veterinärerna

Det är hennes stora vätskeintag som gjort att jag sökt vet. Det är absolut inte normalt, hon har legat på runt 1,5 liter per dygn tidigare under normala förhållanden. Naturligtvis lite mer när det varit varmt. Drickandet började direkt när hon hämtades hem. Blev opererad för juvertumörer 2/8 på förmiddagen, hämtades hem 3/8 på eftermiddagen och så snart hon kom inom dörren här hemma drack hon och så har det fortsatt. Först trodde jag att det bara var ändå hon drack efter allt hon varit med om, men när en vecka förflutit fick jag inse att något var galet. Men ingen vet vad. Än.

Vi bor i sydöstra Skåne och kör till veterinärer på Malmö djursjukhus. De har opererat och de utreder nu. Sista veterinären vet jag inte om han var njurspecialist eller ultraljudsspecialist (ja, ni vet vad jag menar).

Det är lite förvirrat, det ska jag erkänna. Först träffade vi en veterinär när jag sökte för tumörerna. Sen opererades min hund av en annan veterinär. Sen träffade jag en tredje veterinär vid utskrivningen. Uppföljning skedde av en fjärde veterinär per telefon från en av filialerna då nr tre bett henne ringa. Sen träffade jag veterinär nr fem vid filialen i Ystad när jag sökte hjälp för drickandet och slutligen då veterinär nr sex vid ultraljudet. Undrar hur många veterinärer de har anställda?

Bara att hoppas att de är duktiga på att dokumentera allt i hennes journal så inget faller bort.

De djursjukhus jag har att välja på här nere (utan vetskap om vilka specialister som finns var) är Lund, Malmö (dessa två är närmast), Hässleholm och Helsingborg. Att jag valde Malmö berodde på att jag dels fått god vård av mina hundar och katter där tidigare och att det är kortast sträcka för min nuvarande hund som blir åksjuk.

Jag hoppas höra av djursjukhuset första hälften av nästa vecka och uppdaterar.
/Bananas
 
Sv: Mystiskt, säger veterinärerna

"Normal" vattenkonsumtion ska väl vara 50 ml/kilo hund. Min schäfer t ex, som väger 26-27 kilo, "ska" alltså dricka ca 1,3 liter/dygn, inräknat ev. vatten i maten (torrfoder).
 
Sv: Mystiskt, säger veterinärerna

Ja, men då får hon nog räknas som normal i drickandet innan op. Hon väger 29 kg.
/Bananas
 
Sv: Mystiskt, säger veterinärerna

I min bok (Small animal internal medicin) är överdriven vattenkonsumption definerat till över 80-100ml/kg och dygn.

TS: Hoppas veterinärerna kan klura ut vad det är för fel!
 
Senast ändrad:
Sv: Mystiskt, säger veterinärerna

KL

Ingen som gissat på diabetes insipidus?

Diabetes insipidus beror på brist på hormonet vasopressin (AVP) som också kallas antidiuretiskt hormon (ADH). Utan AVP kan inte njuren koncentrera urinen och du får mycket stora utspädda urinmängder, så kallad polyuri.

Diabetes insipidus är en ovanlig sjukdom som kan ha många olika orsaker
Det finns också fall av så kallad idiopatisk diabetes insipidus, vilket innebär att vi inte vet orsaken till dess uppkomst. Diabetes insipidus kan vara övergående till exempel efter kirurgi eller trauma.
Sjukdomen är inte farlig och kan effektivt behandlas med ett syntetiskt AVP hormon, Minirin.
Vid diabetes insipidus som kan vara total (det vill säga fullständig avsaknad av AVP) eller partiell (viss mängd AVP finns, men inte tillräckligt) får man stora mängder urin beroende på att njuren inte kan koncentrera urinen tillräckligt. Eftersom kroppen på detta sätt förlorar mycket vätska blir du väldigt törstig (polydipsi). Dessa symtom, det vill säga stora urinmängder och kraftig törst, är de mest framträdande symtomen vid diabetes insipidus.

Klippt och klistrat in lite information från nätet.
Men det var vad jag kom att tänka på när jag läst din tråd.
 
Sv: Mystiskt, säger veterinärerna

Hej igen, jag tror att jag inte varit tillräcklig tydlig i ovanstående. Namnet har sjukdomen troligen fått p.g.a. diabetesliknande symptom - men den har ingenting med blodsocker att göra utan är en helt annan (visserligen hormonberoende) sjukdom.
 
Sv: Mystiskt, säger veterinärerna

Marna: Det var verkligen intressant. Jag ska läsa mer om just detta. Det mest märkliga av allt är att i lördags eftermiddag reflekterade jag över att det var ovanligt mycket vatten kvar i skålen. Frågade min man ifall han fyllt den på morgonen, vilket han inte gjort. Söndag eftermiddag likadant och idag, måndag, kan jag konstatera att hon helt plötsligt återgått till normalt vätskeintag. Så där, bara. Pang. Från två skålar vatten om dagen till en halv..
Det skulle i så fall stämma bra överens med vad du klistrade in; "Diabetes insipidus kan vara övergående till exempel efter kirurgi eller trauma."

För trauma var det verkligen frågan om för min hunds del.
Tack så väldigt mycket för ditt inlägg, nu fick jag ny infallsvinkel. Dags att googla igen!
/Bananas
 

Liknande trådar

Hundhälsa Vi i vår familj har under hösten hamnat i en fasansfull situation, som gjort och gör mig så upprörd och ledsen. Den 20:de september i år...
14 15 16
Svar
311
· Visningar
22 159
Hundhälsa Hej! Jag skulle behöva höra lite andra röster angående en händelse som jag och min hund var med om. Han var väldigt smart, hyper o...
Svar
10
· Visningar
1 890
Senast: Mkb
·
Övr. Hund Har skrivit en tråd innan om detta, men måste skriva igen. För drygt en vecka sen fick min hund somna in.. hon skulle fylla 12 i...
Svar
11
· Visningar
4 621
Senast: fejko
·
Hundavel & Ras Dräktig Ridgeback. Vi parade henne den 17,18,19 och 20 Oktober. Vi har hannen också och de har fått en kull för 3 år sen med 13 friska...
Svar
18
· Visningar
4 767
Senast: regina11
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Uppdateringstråd 29
  • Hjälp mig utvärdera rasförslag?
  • Hundrädda

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp