Bukefalos 26 år!

Nyskördad havre + e-vitamin = utfodra med en gång?

R

roxy

Har hört att man inte ska utfodra hästar med nyskördad färsk havre utan låta den ligga i ett halvår först, men jag vet inte varför? Vad är det som är skadligt? Har även läst att om man bara tillsätter e-vitamin till havren så är det ok att utfodra med det på en gång? Någon som vet?
Och i vilken form tillsätter man e-vitamin?? Köper man en påse på ICA eller? hihi :banana:
 
B

**BORTTAGEN**

E-vitamin kan du köpa på granngården. De har olika sorter men själv föredra jag kraffts sortiment, det är billigt om man jämför med de andra (mycket drygare).

Har alltid fått höra att man inte ska ge färsk (nyskördad) havre utan man bör vänta två månader. Har inte fått höra någon anledning till varför faktiskt.

Hoppas någon annan vet!

/Hippo
 
G

GUSTUR

Det har jag å hört, att man ska vänta några månader innan man ger av årets skörd alltså... nån som vet varför?
Ska de mogna på något sätt eller? :confused:
 
Enligt bonden jag köper havre av så är havren för "stark" när den är nyskördad.
Det blir för mkt för hästens mage, och den kan får störningar i matsmältningssystemet.
Om det tom kan leda till fång vet jag inte, men att i allafall jag i alla år ALDRIG fodrar med årets havreskörd förrän i december, det vet jag.

Och bonden i fråga vill inte sälja årets havre till hästägare förrän december heller.

Han har vidare berättat att kor kan man ge årets skörd till mkt tidigare, och att grisar är ÄNNU känsligare än hästar. En gris kan tom bli förlamad (!!) om den får årshavren för tidigt!

E-vitamin finns på Lantmännen, Dalviks kvarn eller annat ställe som säljer hästfoder.
 
Men "förlamade" blir väl alla djur som får ordentlig brist på e-vitamin?
Och ett slaktsvin växer dessutom FORT.
 
Jag har så dålig koll på grisar, så det vet jag inte?!
Men om det är så, så borde väl bönderna då för enkelhetens skull bara ge E-vitamin, sedan kunde de fodra med färskt spannmål?

Men tydligen så ger de inte färskt spannmål alls i stället.
 
Detta gäller väl främst havre, vilket man knappt ger till grisar alls, kanske max 20 % i så fall. Tydligen ska fläsket härskna lättare om de ätit havre. :confused:
 
R

roxy

Så även om själva havreplantan är skördad, näringstillförseln till fröerna (havrekornen) är strypt och havren ligger i en fodertunna så fortsätter processen med att bilda vitaminer i havrekornen? Då måste det ju finnas en "topp" när skördad havre innehåller som mest e-vitamin och är bäst att utfodra med? Hur gammal får havre vara som man utfodrar med isf med tanke på e-vitamin innehållet? :confused:
 
K

Kattja

Det är inte farligt att fodra med den nya havren. Bara den var mogen när den tröskades och torkad ner till 13% (om den är kall-luftstorkad är den oftast inte färdig). Idag (till skillnad från förr) tröskas havren när den är mogen. Detta har jag lärt mig av min syster som har gått ridledarutbildningen. Har även pratat med en bonde som jag har fullt förtroende för. Jag har fodrat min häst ganska snart efter skörd och han lever än. :)
 
håller med katja...förr fanns inte varmluftstorkar, viket de flesta större bönder som odlar till försäljning har idag,
är det bara tortt så är det bara att fodra...men referens till att det är ett foderbyte förståss.
så kolla bara hur det är torkat...innan.
 
Dessutom, enligt de jag talat med, så de nya "förädlade" havresorterna mognar jämnare än förr. Förr var det vanligt att upp till 25% av all havre från ett fält tex INTE var mogen, fast resten var det. Därför väntade man.

Dagens havre mognar jämnare och (enligt samma källor) är oftast 98 - 99% av havren mogen samtidigt.

Jag har fodrat med årets skörd ganska snabbt utan minsta problem.
 
F

favoritponny

Min sambo är spannmålsbone. han säger att det går alldeles utmärkt att fodra med nyskördad havre. Men det är som tidigare talare (Kattja tror jag) sa, att den skall vara ordentligt mogen och torkad innan.
Mina hästar lever oxå ännu och dom äter för fullt av årets skörd!!
Gott gotti gott gott!!!
 

Liknande trådar

Anläggning Nytt användarnamn på Buke, då jag vill vara anonym och inte skriva det här under mitt vanliga användarnamn ifall någon skulle känna igen...
2
Svar
28
· Visningar
2 187
Islandshäst Ville så gärna börja rida igen, typ som medryttare. Såg en annons, bara 5 min hemifrån. Long story short- de har 2 islänningar. Back...
2
Svar
22
· Visningar
2 504
Utrustning Det finns säkert otaliga trådar om sadeltillpassning, utprovade av allehanda experter, men jag funderar på själva marknaden. Av de...
2
Svar
21
· Visningar
2 055
Övr. Hund Jag skulle gärna vilja ha lite tankar och råd från er erfarna hundmänniskor. Vår familj har börjat fundera på att skaffa hund och jag...
2 3
Svar
57
· Visningar
4 805

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Vad gör vi CLIX
  • Valtråden 2022
  • Konstig kyckling?

Hund, Katt, Andra Djur

  • Hund i hundgård 100 %
  • Uppdateringstråd 26

Hästrelaterat

  • Dressyrsnack 15
  • Feber och bölder - vad är det?

Omröstningar

Upp