Bukefalos 28 år!

Olika bud om "rätt" behandling av senkontraktur...

maria_b

Trådstartare
Usch, jag blir tokig:crazy: Känns aningens jobbigt när två helt motsatta metoder rekommenderas av olika veterinärer och hovslagare, jag vill ju så gärna att det ska bli rätt men jag blir lite fundersam när alla säger olika. Tar historien från början..

Mitt föl hade senkontraktur som liten och gick alltså på tå endel. Tog ut en mkt duktig hovslagre med utbildning på fölbenställningar. Han sade att hon skulle stå på boxvila i mjukt underlag, helst sand så hon kunde avlasta senorna. Gick hon på hårt så kunde tåsträckarsenan överansträngas vilket inte är bra. Hon skulle vara ute korta stunder i "hage", helst sandpaddock. Vi körde på denna metod som lät vettig och tog också ut veterinär som gav tetracyklin. Tetracyklinet gav bra effekt ochdet behövdes bara en behandling för att hon skulle bli bra. Hon har därefter varit helt normal och visades på fölmönstring med 8 på benen.

För en månad sen efter att min vanliga hovis varit ute o verkat så upptäckte vi att hon var väldigt halt och såg bockhovig ut. Åkte till klinik och där konstaterades att hon fått tillbaka senkontrakturen och hade tendens till bockhov. Hon var felverkad och därför för hög i trakterna. Detta åtgärdades och deras klinikhovslagare (i samrådan med veterinär) gav följande instruktioner: Boxvila på hårt underlag, dvs helt oströdd box (endast en liten spånad liggplats) samt promenader på hårt underlag. Detta skulle vara i en månad till och börja med innan nästa återbesök. Hon skulle få smärtstillande och magsårsmedicin i 7dagar och sedan ingenting. Hon skulle verkas var 14:e dag (då av annan mkt duktig hhovis, ej den jag haft innan). Det hårda underlaget var för att hon skulle tvingas att stretcha ner trakterna eftersom det är ett par mm ner till marken.

Vi åkte hem och har kört på den metoden i godan tro om att den är bra. Jag tyckte dock att det var konstigt att hon inte skulle ha smärtstillande och magsårsmedicin längre och frågade hovis som var ute o verkade henne igår. Han tyckte jag skulle ringa efter mer eftersom han kunde se i hoven att hon hade ont i tån pga att det var en blödning där.

Så idag så ringde jag till den veterinär på en annan klinik som behandlade henne med tetracyklinet när hon var liten för att be om mer smärtstillande. När hon fick höra på vilket sätt den andra kliniken sagt att vi skulle göra så blev hon näst intill förskräkt. Hon tyckte det var helt ologist att sätta en fölunge som har ont i hoven och senkontraktur på stenhårtunderlag. Hon resonerade som så att man kan ju tänka sig själv om man har ont i foten, inte blir det bättre av att foten inte får vila från hårt tryck. Hon menade också att senkontrakturen blir värre vid smärta i hoven då senan då drar ihop sig mera. Hon resonerade alltså påsamma sätt som hovslagaren som tittade på henne när hon var liten gjorde. Däremot tyckte honatt promenader på hårt underlag var ok men att man kunde tejpa fast tex en bit av ett sittunderlag på hoven som lite stötdämpning om man ville. Sen så tyckte hon att det var konstigt att jag inte fått mer smärtstillande då det är synd om ett föl att stå med smärta i hoven o att magsår ofta uppkommer vis smärta och boxvila. En till sak hon undrade över var varför den andra kliniken inte förlängt tån med plast med det samma då detta är ofarligt o bara kan göra det till det bättre.

Så nu så är jag i en sits där jag har fått två helt skilda behandlingsmetoder från olika kliniker och hovslagare. Den sistnämna veterinären är specialicerad på hästens sjukdomar. Hovslagaren på den första kliniken som ordinerade boxvila på hårt underlag har vunnit många priser i hovslagarmästerskap mm men jag vet att de två hovslagare som har kollat på henne här hemma också är mkt skickliga och anlitas vid "problem".. Förra gången hon hade senkontrakturen så läste jag på nätet om att de skulle stå mjukt helst i sand, samtidigt som det var delade meningar om erfarenheter här på buke.

Jag är kluven, vad gör jag? Tror iallafall att hon får få ett ordentligt mjukt underlag i boxen ikväll, jag gillar inte att byta metod mitt i men det lät ganska trovärdigt när jag pratade med veterinären idag.

Mvh Maria
 
Sv: Olika bud om "rätt" behandling av senkontraktur...

Håller med din veterinär. Att stå på hårt underlag hela tiden och ha ont i hov och sena kan inte vara bra. Det blir ju ingen vila och avlastning direkt.... Bättre då att ha en normalt strödd box och att gå ut på korta promenader flera ggr dagligen på hårt underlag. En plastad tå är också en fördel då tån överbelastas och slits ner snabbt vid senkontrakturer. (=ONT!) Plastnäbben ska ej vara överdrivet lång då detta ger en ökad smärta i senan och kan få hovbenet ännu mer roterat genom att det blir ett "ökat drag" i djupa böjsenan. Smärtstillande behöver ofta ges längre tid.

Min uppfattning är att man inte ska vänta för länge med operation då denna har en mycket god prognos i de flesta fall. Om inte fölet blir bättre på någon månad eller blir sämre så är det bättre att operera! Det brukar ge en snabb förbättring och efter konvalescensen (som inte är så jättelång ) kan fölet gå ut igen och leva ett normalt liv. I stället för att stå på boxvila i flera månader och sedan slutar det ändå med operation. Jag känner till flera sådana fall, b la min egen häst.

Förresten hade du inte någon veterinär du pratade med på den första kliniken? Hovslagaren kan väl inte ensam få ansvaret om en patient. Vad sa i så fall denna veterinär?
 
Sv: Olika bud om "rätt" behandling av senkontraktur...

Jag tror förresten inte alls ditt föl var felverkat.
Det går inte att verka en senkontrakturhäst med så låg trakt som man skulle vilja då djupa böjsenan är för kort i förhållande till skelettet. Verkar man för mycket i trakten så blir det ju som du skrev att hästen ej kan belasta trakten, belastar då tån i stället och får ännu ondare. Ska man verka ner trakten får det göras ofta och LITE i taget. Raspa lite och se att fölet kan stå ner på trakten. Kan den ej det har man tagit för mycket.
 
Sv: Olika bud om "rätt" behandling av senkontraktur...

Om jag var som du hade jag faktiskt ringt och frågat en veterinär till. Vet ju inte var du bor och vad du har tillgång till för veterinärer eller kliniker. Men det finns flera "hästspecialister" och du har ju redan beskrivit förloppet väldigt bra här. Om du vill kan lämna uppgifter till dig på veterinärer i min omgivning som är bra på häst. Även min hovslagare som ska vara väldigt bra på föl och ben. Du kan skicka PM om du vill ha uppgifterna.

Som jag skrivit i den andra tråden så har ju den lilla erfarenhet jag haft av det löst sig med fast underlag (dock med strö i boxen), tetracyklin och streching.
 
Sv: Olika bud om "rätt" behandling av senkontraktur...

Jag tror förresten inte alls ditt föl var felverkat.
Det går inte att verka en senkontrakturhäst med så låg trakt som man skulle vilja då djupa böjsenan är för kort i förhållande till skelettet. Verkar man för mycket i trakten så blir det ju som du skrev att hästen ej kan belasta trakten, belastar då tån i stället och får ännu ondare. Ska man verka ner trakten får det göras ofta och LITE i taget. Raspa lite och se att fölet kan stå ner på trakten. Kan den ej det har man tagit för mycket.
 
Sv: Olika bud om "rätt" behandling av senkontraktur...

Ja visst är det märkligt när man får så otroligt olika besked från olika veterinärer..

Ett av våra föl född 06 föddes med senkontraktion i båda fram och med mycket veka kotor i båda bak. Han var mycket stor när han föddes och hade otroligt långa ben så att han legat trångt var säkert en bidragande orsak.

Det var inte helt lätt att avgöra hur man skulle behandla det hela eftersom de veka kotorna krävde hårt och fast underlag för att stärkas...och frambenen behövde mjukt underlag så att han skulle kunna avlasta senorna när det behövdes.

Jag var då otroligt tacksam för vår riktigt duktiga hovslagare som gav oss rådet att ge honom lagom doser fast underlag men hela tiden hålla koll på att frambenen inte tog stryk. Enligt honom var det viktigt både att inte försöka "rätta till" kontraktionen för snabbt genom att försöka få ner trakten med raspning och/eller uttöjning(stor risk för att detta överansträngde senan alltför mycket och därmed få en ytterligare en upprätning till följd)

Så...vår erfarenhet är att möjlighet till avlastning/vila/mjukt underlag är helt avgörande för att få bukt med kontraktionen...

Vårt föl blev efter lite tid helt återställd..fick också en 8:a på benen på mönstringen och är idag snart två år gammal jättefin i benen. Vi fick dock under lång tid hålla tvärkoll på framhovarna och vid minsta lilla låta honom vila extra mycket.
 
Sv: Olika bud om "rätt" behandling av senkontraktur...

Tack för ditt svar!! Det var precis såhär min veterinär som jag pratade med i dag resonerade! Det enda hon sa ang operationen är att det finns komplikationer efteråt som kan bli besvärliga men det är ju en risk man får ta om operation är det bästa alternatvet. Sen är det ju alltid tråkigt att behöva söva men det är ju isåfall ett måste.

Hon hade precis häromveckan remiterat ett föl med detta problem (fast mkt värre) vidare för operation på annan klinik (på hennes finns ingen operationssal ännu) och tyvärr så har den fölungen fått dras med ett sår som inte vill läka o krånglar nu. Men för övrigt har jag fattat det som att operationen är ganska riskfri o ingreppet är väldigt vanligt.

Nu har jag spånat boxen o fölis blev så glad att hon gjorde bocksprång o galoppiruetter om vartannant:D
 
Sv: Olika bud om "rätt" behandling av senkontraktur...

Jag tror förresten inte alls ditt föl var felverkat.
Det går inte att verka en senkontrakturhäst med så låg trakt som man skulle vilja då djupa böjsenan är för kort i förhållande till skelettet. Verkar man för mycket i trakten så blir det ju som du skrev att hästen ej kan belasta trakten, belastar då tån i stället och får ännu ondare. Ska man verka ner trakten får det göras ofta och LITE i taget. Raspa lite och se att fölet kan stå ner på trakten. Kan den ej det har man tagit för mycket.

Felverkad var hon, det är en sak som är 100% säker. Hon var så hög bak att hoven blev jättebockig/stupande och även en helt oerfarenmänniska kunde se att det var galet. Det var ju efter den verkningen som hon blev blockhalt. Jag ringde ut min hovis igen som själv upptäckte att han tagit för lite på ena och rättade till det. Då försvann hältan avsevärt mkt! När vi sen kom till kliniken så röntgade dom o mätte vinklar mm o det var fortfarande inte bra. När de verkade ner lite till så kunde hon helt plötsligt skritta hyfsat. Han förklarade för mig hur hoven påverkas mm o han sade också att senkontrakturhästar växer snabbare i trakten eftersom den inte belastas o att man får ju vara försiktig men noggrann vid åtgärderna.

Mvh Maria
 
Sv: Olika bud om "rätt" behandling av senkontraktur...

Fick din fölunge också bockhovstendenser? Har det försvunnit helt isåfall eller måste ni hålla det i schack hela tiden?

Formen på min unges hov är så att det buktar ut lite vid kronranden, själva hoven börjar stupa lite rakt ner för att sedan plana ut, hon har alltså tå kvar fram. Själva hoven är lite konkav. Kotan är mer upprätad än på det "normala" benet.

Det konstiga är att hovens utseende har blivit såhär först nu när detta problem uppstått, hovens och kronans form har tidigare sett helt normal ut.
 
Sv: Olika bud om "rätt" behandling av senkontraktur...

Har du nån mailadress till någon kunnig speciallist så vore jag väldigt tacksam! Då kan jag skicka bilder o berätta om mina problem o de olika teorierna. Du får gärna PM:a mig isåfall!

Tetracyklinet hjälpte ju väldigt bra sist, men tyvärr så är hon tydligen för gammal för att det ska ha nån effekt nu enligt hovslagaren på den första kliniken. Det hjälper bara till ungeär en månads ålder!:crazy:
 
Sv: Olika bud om "rätt" behandling av senkontraktur...

Förresten hade du inte någon veterinär du pratade med på den första kliniken? Hovslagaren kan väl inte ensam få ansvaret om en patient. Vad sa i så fall denna veterinär?

Ja det var en veterinär som kollade på henne först och hon var även med när hovslagaren tittade på henne. Men hon kollade i princip bara på hältan o sen så hämtade hon hovis o lämnade det mesta i hans händer. Hon skrev dessutom bara ut finadyne och andapsin för 7 dagar så jag har fått ringa igen för att få mer, men eftersom hon är svårtillgänglig så har jag idag fått hjälp av veterinären på klinik nr 2 istället med recept på preparaten.

Jag fick inget jätteförtroende för veterinären på klinik 1, har inte haft henne förut men tyckte inte hon verkade jättekunnig. Däremot så gav ju hovslagaren ett väldigt kunnigt intryck o han jobbar ju endast med "problemfötter". Men nu i efterhans så säger han ju tävrt emot de flesta andra.

Normalt sett så har jag en annan veterinär på första kliniken, men eftersom jag behövde en brådskande tid så fick jag ta första lediga. Vid återbesöket jag hade bokat in på denna klinik så skulle jag ha den veterinär jag brukar, han är chefsveterinär. Men nu funderar jag på att istället åka till kliniken jag pratade med idag, hon som är specialiserad på sjukdomar och tyckte att jag skulle ha det mjuka underlaget istället. Hennes klinik är dessutom bara 6km härifrån medans den första ligger 15mil härifrån så det gör det ju inte sämre:idea:

Nu blev det lite rörigt i detta inlägg men hoppas du fattade!
 
Sv: Olika bud om "rätt" behandling av senkontraktur...

Har du något foto på din hästs bockhov? Kan du inte lägga ut det här i så fall. Det vore intressant att se hur den ser ut.
 
Sv: Olika bud om "rätt" behandling av senkontraktur...

Nej men jag ska försöka att komma ihåg att fota imorn!

Någon mer med funderingar? Mvh Maria
 
Sv: Olika bud om "rätt" behandling av senkontraktur...

En fråga bara, trots smärtstillande så försvinner inte värmen i den drabbade hoven, vad beror detta på? Någon som vet?
 
Sv: Olika bud om "rätt" behandling av senkontraktur...

Är hästen röntgad vid besöket? Var hovbenet mycket roterat? (Det brukar man i och för sig kunna gissa sig till med ledning av hovens form... ) Den ökade och felaktiga belastningen på hovbenet (även ligament och leder) genom hovbenspetsens tryck mot sulan, gör att dessa hästar ofta har en förstärkt puls/värme i hoven. Det kan också uppstå hovbölder sekundärt till den ökade belastningen på tådelen. (En häst är ju inte gjord för att bära den största delen av sin vikt på tån) Haltar hästen har puls och värme kanske den har en böld på gång?
 
Sv: Olika bud om "rätt" behandling av senkontraktur...

Ja hästen är röntgad vid besöket. Jag kommer inte ihåg exakt vad som sas hurvida det är roterat, men hovslagaren kollade på plåtarna och sade att det var lite tendenser till bockhov. Jag har aldrig haft en häst med sånna här hovproblem förut så jag hade svårt att lägga allt nytt på minnet:crazy: Men han mätte iallafall vinklar och visade hur många grader fel trakterna var osv (vilket vi kom in på eftersom hon var felverkad). Men det var inget annat fel på plåtarna om jag förstod det rätt. Usch, nu känner jag mig värdelös men jag kommer inte alls ihåg vad han sa om hurvida det var roterat eller ej:(

Hon är inte längre halt som förut men den duktiga hovslagaren som var ute o verkade henne igår sade att hon hade ont i tån o det kunde han se för att det var lite rött där (tror han pratade om en blödning) o att det inte är helt ovanligt vid bockhov. Sen så har hon ju nu de dagar hon varit utan smärtstillande lagt all tyngd på den andra hoven och alltså avlastat problemhoven ca 5-10cm framför hela tiden.

Jag vet inte om jag sade att när man går med henne så sätter hon ner trakten helt i marken, det är när hon står stilla som det glipar ett par mm.

En till fråga:

Beror senkontrakturen på bockhoven eller kan bockhoven ha blivit pga senkontrakturen? När hon hade senkontraktur när hon var liten så syntes ingen bovkhov.

Tänkte om bockhoven kan försvinna helt när man fått bukt med senkontrakturen:confused:
 
Sv: Olika bud om "rätt" behandling av senkontraktur...

Här kommer bilder på den deformerade hoven! Jag tog rätt många för att visa en så rättvis bild som möjligt ifrån olika vinklar!

1234043.jpg

1234040.jpg

1234037.jpg

1234035.jpg

1234034.jpg

1234033.jpg


Och här kommer den andra normala hovenså ni har nått att jämföra med!

1234039.jpg

1234044.jpg


Mvh Maria
 
Sv: Olika bud om "rätt" behandling av senkontraktur...

Jag vet inte om jag sade att när man går med henne så sätter hon ner trakten helt i marken, det är när hon står stilla som det glipar ett par mm.

En till fråga:

Beror senkontrakturen på bockhoven eller kan bockhoven ha blivit pga senkontrakturen? När hon hade senkontraktur när hon var liten så syntes ingen bovkhov.

Tänkte om bockhoven kan försvinna helt när man fått bukt med senkontrakturen:confused:

Har skickat PM.
 
Sv: Olika bud om "rätt" behandling av senkontraktur...

Har pratat med min nya hovslagare ikväll och han kommer och plastar hoven nästa torsdag. Hon ska framförallt vid promendader ha stötdämpande iform av fasttejpat liggunderlag under hoven from. nu!

/Maria
 

Liknande trådar

Hästvård Hjälp mig spekulera 🧐 6 januari haltar vår ponny höger fram, misstänkt vrickning. Vi utesluter hovböld, bokar tid på klinik. Tyvärr...
2
Svar
39
· Visningar
5 923
Senast: Ajda
·
Kropp & Själ Det här kommer bli ett väldigt långt inlägg :angel: :p Jag är 31 år, har aldrig varit gravid, och började i vintras (december) få...
2
Svar
21
· Visningar
3 273
Senast: __sofia__
·
Hästvård Försöker orientera mig i djungeln mellan barfota och "standardskodd" häst eftersom min häst inte riktigt fungerar inom något av de...
Svar
6
· Visningar
2 923
Hästvård Hejsan! Jag har en häst som är halt fram och bara på böjt spår och på mjukt underlag. Jag importerade honom i december och eftersom...
9 10 11
Svar
206
· Visningar
26 452
Senast: Sirap
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Tips för att reda ut hår
  • Höstföräldrar 2023
  • Dejtingtråden del 37

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Hämta eller sälja? Toyota Auris
Tillbaka
Upp