Om samvete vs effektivitet

Jag tänker att en ökad konsumtion av deras köttfria produkter inte kommer att minska produktionen av kött utan bara öka och bredda bolagets vinst och marknad. Om jag känner att det är ett märke jag absolut inte vill stötta skulle jag inte köpa deras produkter alls.
 
Jag är inbiten köttätare av födsel och inbiten vana, mina morföräldrar var bönder och jag växte upp med att äta kött men jag äter väldigt gärna vegetariskt. Jag får allt svårare moraliskt att äta kött och jag stödjer gärna alternativ så jag hade utan tvekan köpt även Scans vegetariska för att minska min köttkonsumtion om jag tyckte det var gott, har däremot inte provat, än.
 
Äter inte kött och köper inte vegetariska produkter från företag som även producerar köttprodukter.
Vill inte på något sätt bidra till att företag som är aktiva i köttindustrin går bra.

Jag tycker att det är bra om vegetariska produkter tar en del av köttmarknaden, och tänker att ett etablerat märke har lättare att nå sina traditionella köttkonsumtionen än ett helt nytt och helvegetariskt märke. Om mitt handlande kan bidra till den utvecklingen så ser jag ingen anledning att avstå från att bidra till den utvecklingen.

(Sedan kan det ju förstås finnas andra skäl till att man väljer produkter från ett annat märke, eller att man bojkottar ett helt märke av anledningar som inte har med en viss produkt att göra.)
 
Personligen hade jag köpt en "ersättningsprodukt" jag gillat oavsett. Jag tycker det är svårt med ersättningsprodukter då två produkter av samma typ absolut inte smakar lika dant företag till företag. Är det ett smörgåspålägg du faktiskt gillar, och inte hittar något annat som smakar lika bra, köp. Eller köp, men bara ibland?

Jag är nog lite av åsikten att det typ inte går att konsumera etiskt. Det är nästan lite elakt att lägga så stor press på sig själv som enskild konsument att man ska göra skillnad en vegetarisk skinka jämfört med en annan. Du gör ju redan mycket genom att ha de här funderingarna, äter vegetariskt etc. att du faktiskt kanske är värd att ibland få äta den skinka du tycker är god.

Med det sagt har jag också märken/företag som jag försöker köpa mindre och mindre av, exempelvis Arla. Men även där har jag produkter som jag tycker är så fantastiskt goda (en smaksatt creme fraiche), men jag väljer att köpa mjölk och annat från mer lokala och mindre producenter. Det är okej att inte göra allt alltid :)
 
Jag kunde verkligen inte komma på en vettig rubrik här, men:

Jag väljer att äta växtbaserat, så mycket jag bara kan. Frågan handlar nu inte om just detta, utan:

Varje DAG gasas c:a 3000 grisar till medvetslöshet i SCAN:s slakteri i Kristianstad. ALLA är överens om att det är en hemsk och mycket plågsam metod, men än så länge har ingen tydligen kommit på nåt bättre. (Eller om man ska sluta äta gris överhuvudtaget, men det är en annan historia...)

NU har samma SCAN börjat tillverka vegetarisk skinka!! Den är riktigt god, faktiskt, och jag har köpt den då och då (oavsett om processad mat i sån form ens är hälsosam, MEN det, igen, är en annan historia.)

HUR ska jag ställa mig kring detta? Hur hade ni gjort? Stötta SCAN:s nya, vegetariska alternativ FASTÄN det stöder företaget. Och se det som att det är en ny väg, ett nytt tänk?

Eller INTE köpa den produkten alls, då den, omän vegetarisk, stödjer ett företag som gasar ihjäl (i Kristianstad ensamt) 3000 grisar varje dag?

Igen - det handlar INTE om vegetariskt/veganskt vs animaliskt, eller processat vs naturligt, utan om det rent logiska? Vad säger ni?
Jag hade köpt den. Som vegetarian sedan 26år.
 
Tänker du att om du inte köper de vegetariska produkterna så skulle de kunna behöva lägga ner företaget (om andra också gör samma, förstås)? Jag tänker snarare att det som händer om kunderna inte köper de nya vegetariska produkterna så avvecklar de den delen av verksamheten och går tillbaka till enbart kött. Ser inte hur köp av vegetariska produkter skulle ha någon stödjande påverkan för deras köttproduktion?

(Om de behåller sina vegetariska produkter ser jag också att det skulle kunna få fler köttätande scanlojalister att få upp ögonen för alternativ till kött, så att det i förlängningen påverkar andra konsumenter och därigenom får ytterligare effekt på både Scans köttproduktion och köttätandet i allmänhet)
Jag tänker likadant. Frågan sedan blir väl om man då köper Scans vego-alternativ istället för "bättre" företags vego-alternativ? I så fall - undvik Scan. Men om det står mellan inget alls och detta vego-alternativ, ja kör på.
 
  • Gilla
Reactions: Sel
Personligen hade jag köpt en "ersättningsprodukt" jag gillat oavsett. Jag tycker det är svårt med ersättningsprodukter då två produkter av samma typ absolut inte smakar lika dant företag till företag. Är det ett smörgåspålägg du faktiskt gillar, och inte hittar något annat som smakar lika bra, köp. Eller köp, men bara ibland?

Jag är nog lite av åsikten att det typ inte går att konsumera etiskt. Det är nästan lite elakt att lägga så stor press på sig själv som enskild konsument att man ska göra skillnad en vegetarisk skinka jämfört med en annan. Du gör ju redan mycket genom att ha de här funderingarna, äter vegetariskt etc. att du faktiskt kanske är värd att ibland få äta den skinka du tycker är god.

Med det sagt har jag också märken/företag som jag försöker köpa mindre och mindre av, exempelvis Arla. Men även där har jag produkter som jag tycker är så fantastiskt goda (en smaksatt creme fraiche), men jag väljer att köpa mjölk och annat från mer lokala och mindre producenter. Det är okej att inte göra allt alltid :)
Detta med bojkott kom upp tigare i år på jobbet, när Trump till träde som president. Insåg hur mycket produkter jag använder som kommer från usa, men insåg hur svårt det skulle vara att undvika allt som kom från usa
 
Med det sagt har jag också märken/företag som jag försöker köpa mindre och mindre av, exempelvis Arla. Men även där har jag produkter som jag tycker är så fantastiskt goda (en smaksatt creme fraiche), men jag väljer att köpa mjölk och annat från mer lokala och mindre producenter. Det är okej att inte göra allt alltid :)
Fast det är lätt att råka skjuta sig i foten där, tycker jag. Jag bor i Halland, bokstavligen omgiven av kött- och mjölkproducerande lantbruk. Mina grannar och vänner med små och medelstora mjölkgårdar är just "Arlabönder". När jag köper Arla så är det deras mjölk jag köper. Väljer jag bort Arla så får mina grannar, i förlängningen, sämre betalt för sin mjölk.

Den dominerande "lokala" och oberoende mjölkproducenten i länet är Wapnö, som profilerar sig litet grann som ett autentiskt, lokalt, gammeldags företag. De har 1400 mjölkkor och 2300 kalvar, 3000 hektar betesmark, 550 hektar skog, och pressar 5000 storbalar halm om året. Såvitt jag vet finns inget annat lantbruk i Halland som är i närheten av den storskaligheten.

(Sen har Wapnö skapat en fantastiskt fin och mångdimensionell verksamhet där olika delar drivs i symbios med varandra och där kretsloppstanken och ekologisk drift hålls högt - så storskaligheten är inte nödvändigtvis negativ.)
 
Detta med bojkott kom upp tigare i år på jobbet, när Trump till träde som president. Insåg hur mycket produkter jag använder som kommer från usa, men insåg hur svårt det skulle vara att undvika allt som kom från usa
Vi är ju sjukt beroende av usa-produkter. Hade inte kunnat utföra något av mina jobb utan Microsoft eller Google. Skriver detta på min google-telefon dessutom!
 
Fast det är lätt att råka skjuta sig i foten där, tycker jag. Jag bor i Halland, bokstavligen omgiven av kött- och mjölkproducerande lantbruk. Mina grannar och vänner med små och medelstora mjölkgårdar är just "Arlabönder". När jag köper Arla så är det deras mjölk jag köper. Väljer jag bort Arla så får mina grannar, i förlängningen, sämre betalt för sin mjölk.

Den dominerande "lokala" och oberoende mjölkproducenten i länet är Wapnö, som profilerar sig litet grann som ett autentiskt, lokalt, gammeldags företag. De har 1400 mjölkkor och 2300 kalvar, 3000 hektar betesmark, 550 hektar skog, och pressar 5000 storbalar halm om året. Såvitt jag vet finns inget annat lantbruk i Halland som är i närheten av den storskaligheten.

(Sen har Wapnö skapat en fantastiskt fin och mångdimensionell verksamhet där olika delar drivs i symbios med varandra och där kretsloppstanken och ekologisk drift hålls högt - så storskaligheten är inte nödvändigtvis negativ.)
De bönderna är säkert fantastiska. Men jag väljer bort Arla då de fullkomligt förstört för bönder på andra ställen.
Och det är det här jag menar med mitt inlägg. Jag väljer att minska min Arla-konsumtion, medan andra hittar argument för att stötta. Det går liksom inte att göra bra etiska val utifrån alla möjliga synvinklar. Vi får alla försöka göra så bra vi kan utifrån våra egna situationer och åsikter.
 
Jag vill att vegetariska alternativ ska bli lika lönsamma som animaliska. Detta är, inte minst, vad som styr. MEN jag vill, samtidigt, inte stötta företag som, likt SCAN, gör enorm profit på den vidriga hanteringen av grisarna. Finns där ens en astronomiskt liten möjlighet att SCAN ändrar inriktning? Vinstintressena är ju de som styr mest. OCH, i det här fallet, SCAN:s nya produkt som är ett gott alternativ till skinka (omän hårt processad...).

Nää, jag vet inte..... Det lutar ändå mest åt att INTE stötta SCAN. Alls....

Enorm profit är en överdrift för ett företag som har svårt att gå med vinst alls.

Metoden för grisslakt med koldioxid är dock inget vidare och det finns alternativ som funkar bättre enligt vissa - men som betraktas som för dyra och ännu ej helt framtagna till hel "metod".

https://www.ja.se/artikel/2231855/d...nnat-alternativ-som-pa-totalen-ar-battre.html

Ett av argumenten som framförs är att koldioxid är bäst på helheten eftersom det tillåter ett högt flöde i slakteriet, men det känns som att den prioriteringen är helt fel - den typen av argument bör hamna långt ned om man sätter djurvälfärd högt.
 
Jag kunde verkligen inte komma på en vettig rubrik här, men:

Jag väljer att äta växtbaserat, så mycket jag bara kan. Frågan handlar nu inte om just detta, utan:

Varje DAG gasas c:a 3000 grisar till medvetslöshet i SCAN:s slakteri i Kristianstad. ALLA är överens om att det är en hemsk och mycket plågsam metod, men än så länge har ingen tydligen kommit på nåt bättre. (Eller om man ska sluta äta gris överhuvudtaget, men det är en annan historia...)

NU har samma SCAN börjat tillverka vegetarisk skinka!! Den är riktigt god, faktiskt, och jag har köpt den då och då (oavsett om processad mat i sån form ens är hälsosam, MEN det, igen, är en annan historia.)

HUR ska jag ställa mig kring detta? Hur hade ni gjort? Stötta SCAN:s nya, vegetariska alternativ FASTÄN det stöder företaget. Och se det som att det är en ny väg, ett nytt tänk?

Eller INTE köpa den produkten alls, då den, omän vegetarisk, stödjer ett företag som gasar ihjäl (i Kristianstad ensamt) 3000 grisar varje dag?

Igen - det handlar INTE om vegetariskt/veganskt vs animaliskt, eller processat vs naturligt, utan om det rent logiska? Vad säger ni?
Ok en dum fråga, men om gasning är den enda metoden som används vid slakt av gris? I så fall är det väl inte bara Scan som använder den? och i så fall så kan du väl lika gärna köpa deras vegetariska skinka som någon annans? Eller iofs du kanske menar att det finns företag som inte har med djur att göra som har sämre alternativ iofs.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp