Rida med knäledsprotes?

S

Stolpskottet

Hej! Är det någon av er som har erfarenhet av knäledsprotes (helprotes) och ridning? Jag har dåliga knän på grund av reumatism och fått besked att jag inom två år kommer att behöva knäprotes. Hur ska jag göra? Ja har en helt underbar kuse på ett år... Hur pass mycket "invalid" blir man? Läkaren avråder så klart från ridning, men jag är inte riktigt beredd på att avstå detta... :confused:
 
L

Loriley

Självklart avråder läkaren från riding... det verkar dom göra på ren rutin, men min läk är botad nu. Han kommer tom ofta och tittar / hjälper mej när jag tävlar.

Jag har iofs inte knäprotes, däremothöftproteser på båda sidor samt avsaknad av fungerande underben på ena sidan. Visst är det hindrande och ibland handikappande.

Jag kan tänka mej att du i framtiden måste sitta ner i traven och avstå från lättridning, sen vet jag inte hur mkt kraft el styrsel du får innåt, mot hästen om knät har protes.

På den sida jag inte har underben, har jag ju inte heller skänkel, jag kan föra benet fram och bakåt men inte innåt, iaf inte med nån kontroll på hur hårt jag trycker. Har löst det genom att alltid använda sporrar, vinklade så att änden på sporren (kulsporrar) är i linje med hälen då får hästen en distingt markering av var skänkeln ligger och jag behövr inte trycka.

Ja hade skolat om honom till att helt gå för ordkomandon, mendå ansåg man från Dressyrkommiten att jag inte kunde få dispens vid tävling för det. Det var orättvist mot friska "som oxå hellre skulle vilja prata och smacka än att behöva skänkla". Och inte ska man ha nån fördel av att vara handikappad eller ha fysiska hinder... :crazy:

När jag inte tävlar utan rider för nöjes skull och i skogen (dvs inte tränar prg) använder vi fortfarande ord... känns mera rätt än vad Kommitén sa, "använd spö istället". Det vill jag inte, eftersom mina hästar tidigare blivit misshandlade och är livrädda för spö.

/Loriley
 
Och skulle det nu visa sig att det inte funkar med ridning, så kör in pållen. Körning är kul, dressyren är lika mycket utmaning och maratonhinder är skitfränt!
 
Självklart kan du rida med knäledsprotes, men du kanske får anpassa uppsittningen en aning. En rätt isatt knäprotes är stabil, men kanske inget man springer maraton med.

dr Cilla
som bytt knän på ganska många
 

Liknande trådar

Övr. Hund Hej, Vi har en underbar labrador (6,5 år). Tidigare var vi fodervärd, i 1,5 år, till en annan labrador (8 år nu) som sedan blev...
Svar
19
· Visningar
1 456
Senast: Johanna1988
·
Hästhantering Hej! Jag är lite hjälplös och vet varken in eller ut hur jag ska göra... Har en 12 årig valack som jag tävlat i hoppning med upp...
2 3
Svar
50
· Visningar
5 914
Senast: Whirlie
·
Hästmänniskan Jag har i stort sätt redan bestämt mig för att sälja min häst, har bokat in providing i helgen men självklart tvekar jag och har sån...
Svar
11
· Visningar
1 694
Senast: Fiorano
·
Utrustning Är det någon som har ett par stövlar av den här modellen som kan berätta om de är nöjda eller inte? Jag har gått ner en del i vikt de...
Svar
3
· Visningar
408
Senast: Ketrawzc
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Rocka sockorna
Upp