Bukefalos 25 år!

Rida med knäledsprotes?

S

Stolpskottet

Hej! Är det någon av er som har erfarenhet av knäledsprotes (helprotes) och ridning? Jag har dåliga knän på grund av reumatism och fått besked att jag inom två år kommer att behöva knäprotes. Hur ska jag göra? Ja har en helt underbar kuse på ett år... Hur pass mycket "invalid" blir man? Läkaren avråder så klart från ridning, men jag är inte riktigt beredd på att avstå detta... :confused:
 
L

Loriley

Självklart avråder läkaren från riding... det verkar dom göra på ren rutin, men min läk är botad nu. Han kommer tom ofta och tittar / hjälper mej när jag tävlar.

Jag har iofs inte knäprotes, däremothöftproteser på båda sidor samt avsaknad av fungerande underben på ena sidan. Visst är det hindrande och ibland handikappande.

Jag kan tänka mej att du i framtiden måste sitta ner i traven och avstå från lättridning, sen vet jag inte hur mkt kraft el styrsel du får innåt, mot hästen om knät har protes.

På den sida jag inte har underben, har jag ju inte heller skänkel, jag kan föra benet fram och bakåt men inte innåt, iaf inte med nån kontroll på hur hårt jag trycker. Har löst det genom att alltid använda sporrar, vinklade så att änden på sporren (kulsporrar) är i linje med hälen då får hästen en distingt markering av var skänkeln ligger och jag behövr inte trycka.

Ja hade skolat om honom till att helt gå för ordkomandon, mendå ansåg man från Dressyrkommiten att jag inte kunde få dispens vid tävling för det. Det var orättvist mot friska "som oxå hellre skulle vilja prata och smacka än att behöva skänkla". Och inte ska man ha nån fördel av att vara handikappad eller ha fysiska hinder... :crazy:

När jag inte tävlar utan rider för nöjes skull och i skogen (dvs inte tränar prg) använder vi fortfarande ord... känns mera rätt än vad Kommitén sa, "använd spö istället". Det vill jag inte, eftersom mina hästar tidigare blivit misshandlade och är livrädda för spö.

/Loriley
 
Och skulle det nu visa sig att det inte funkar med ridning, så kör in pållen. Körning är kul, dressyren är lika mycket utmaning och maratonhinder är skitfränt!
 
Självklart kan du rida med knäledsprotes, men du kanske får anpassa uppsittningen en aning. En rätt isatt knäprotes är stabil, men kanske inget man springer maraton med.

dr Cilla
som bytt knän på ganska många
 
OBS! Denna tråd fick sitt senaste inlägg för 19 år sedan.
Kanske det är bättre att starta en helt ny tråd för det du vill säga?
Självklart kan du fortfarande svara i denna tråd om du anser det mer lämpligt.

Liknande trådar

  • Artikel
Dagbok Idag har varit en till ganska jobbig dag men inte sååå dålig som några har varit nu. Men inte bra heller. Men iallafall så läkaren har...
Svar
11
· Visningar
601
Foder&Strö Ja, det är väl inte höst än. Men snart så! Då flyttar mina hästar till vinterlösdriften och börjar fodras med hösilage. Jag tycker det...
2
Svar
29
· Visningar
1 794
Ridning Jag har letat efter en medryttarhäst sedan i somras men hittar ingen. Det är ett problem jag aldrig har haft förut och då har jag varit...
2 3
Svar
51
· Visningar
6 682
Hästmänniskan Hej alla! Jag har ett litet problem eller vad man ska säga som jag skulle vilja få tips om! Jag har två c-ponnyer. En som jag har haft...
2
Svar
26
· Visningar
2 271

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Tips på kombinerad kött- veganmat
  • Squid game
  • Störiga saker vi stör oss på, del 18

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Dressyrsnack 15
  • Ridrädsla

Omröstningar

Upp