Ridhusbotten med svikt

Domenico

Trådstartare
Hur fixar man på bästa sätt bra svikt i ridhuset? Vilka material är att rekommendera? Hur tjockt?

Ungefärliga kostnader för ett ridhus ca 22*65m (rena materialkostnader)?

Någon som har erfarenheter att dela med sig av?
 
Sv: Ridhusbotten med svikt

Billigaste varianten på svikt underifrån är att lägga ganska grov träflis, sedan geotextil, stenmjöl och grus 0-8
Vill man ha lite "fluffigare" tramplager så kan man harva ner klenflis eller riven geotextil i ytlagret, men det vanligaste "felet" på nylagda banor är att dom är för mjuka så man bör vänta ett tag med detta till dess att botten har satt sig.

På travbanor har man länge kört med flis i botten och där har det hållit i storleksordningen 20 år, när man har lagt resten av banan så blir det rätt så lufttomt där flisen ligger så då ruttnar den inte (det finns träpelare som har stått i 600-900 år pga begränsat lufttillträde).
Sen finns det varianten med klippta bildäck i botten, risken med detta är att man kan få för mycket svikt vilket inte lämpar sig för dagligt arbete.

Det finns även "specialunderlag" som tex rubberground (vilket inte skiljer sig särskilt från bildäck eller industriella gummimattor) vilket jag inte tror är kostnadseffektivt.

Även för "fluffigare" ytlager finns ju specialprodukter som tex Terratex, men detta är egentligen bara riven geotextil så även där kan man förmodligen hitta mera kostnadseffektiva varianter.

Man kan ju även fixa en del svikt i ytan tex med inblandning av träflis, riven geotextil, kabelklipp, klippta tätningslister etc - där bör man pröva sig fram med lokala "råvaror" för att få en lösning som fungerar bra både för hästar och plånboksläder.

Hur mycket materialet kostar beror väldigt mycket på var du bor, det är frakten som är den stora kostnaden - tex paddex är ju billigt men fraktmässigt funkar den bara i närområdet järnverket... häruppe hamnar frakten på paddex på åtminstone 300 kr/ton :crazy: vilket gör att det är allt annat än kostnadseffektivt.

Har du grusgrop någotsånär i närheten så hamnar du någonstans mellan 50 -100 000 i materialkostnader för budgetvarianten.

Ridhusbottnar är ingen exakt vetenskap och det krävs en del fingertoppskänsla, det är ju så att botten varierar med vilket material som läggs in, hur stort slitage det är på banan, hur det vattnas, hur det sladdas alternativt harvas m.m.

På en nylagd bana ska man vara försiktig med att harva, där bör man inrikta sig på att sladda banan - eg. är ofta harvningen en nödlösning när materialet börjar att bli utslitet och därför börjar att packa sig.

Något du ska ta med i beräkningen på en gång är hur mycket det kommer att ridas därinne, i en del ridhus kan man få tramplagret att hålla i 20 år och i vissa ridhus kan man få byta ytlagret varje år - ska man byta ofta måste man ju ha ett billigt material jämfört med om det kan ligga i 20 år.

Hur är dina förutsättningar ?
Hur många ekipage kommer att rida där varje vecka ?
Hur har ni löst underhållet av ridbanan ?
 

Liknande trådar

Ridning Jag har rider en 10 årig valack sedan några månader tillbaka. Han är en korsning mellan varmblod och ponny av okänd ras. Vi fick en...
Svar
3
· Visningar
853
Hästvård Hej, Min 22 år gamla ponny hade tandkoll igår (hade senaste tandkollen för ett år sen) och tandläkaren konstaterade att han nog har...
Svar
18
· Visningar
1 928
Katthälsa Ok. Två problem: Tuva blir lätt hård i magen och Maggan lös. De äter blötmat (Bozita ren) ett halvt paket om dagen (delat på tre...
Svar
18
· Visningar
1 342
Senast: Tarnin
·
Övr. Hund Efter en mindre kul upplevelse då lille hund försvann i 1,5 dygn i okänd miljö (klättrade ur en hästbox i ett okänt stall i okända...
Svar
4
· Visningar
568
Senast: Piglet82
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Burkfisk
Tillbaka
Upp