Mobbing är ju ofta ett väldigt utstuderat psykiskt och fysiskt våld som kan pågå under lång tid, och riktas ofta mot ett barn (av andra barn som omgivningen anser är deras kamrater) som har begränsade möjligheter att göra något åt sin situation.
Kulturellt finns det dessutom ofta väldigt väl dolda/subtila uppfattningar om att det är upp till individen att bli tuffare, säga ifrån eller slå ifrån. En tyst form av victim-blaming som leder till skam och utanförskap, likt den man kan se mot tjejer som går på fest hemma hos en grupp killar hon inte känner så väl och där blir våldtagen. En outtalad upfattning om att man själv gjort något eller är på ett sådant sätt att man målat upp en måltavla på sig själv, när allt man egentligen gjort är att leva.
Jag skulle vilja påstå att mansbilden, och uppfattningen om att mandom är en status som kan förloras (toxic masculinity) gör att män/pojkar dessutom löper risk att uppleva en relaterad kognitiv dissonans när de utsätts för bland annat mobbing, vilket ytterligare komplicerar saken.
Generellt sett ser vi att social isolering är dåligt för människor, separationen från den gemenskap och empati som finns bland de sina leder ofta till mer eller mindre extremt tänkande, och hos vissa till våldshandlingar. Flickor vänder statistiskt sett våldet mot sig själva medan pojkar löper större risk att vända våldet mot andra, men statistik och verklighet går ofta isär.
Troligtvis fanns det många varningssignaler hos det här barnet som samhället och närstående, utan ont uppsåt, inte sett eller ignorerat. Detta är ett förlopp av händelser och internalisering av känslor hos individen, ett tryck som uppstår och byggs på tills den figurativa bomben detonerar. Väldigt ofta har personen skämtat om/talat om våld och ibland rent av pratat om sina planer mer eller mindre rakt ut i förväg, men människor har avfärdat det som snack (en inarbetad jargong) eller morbid humor. I vissa fall där barnet eller personen varit aktivt på internet och i chattgrupper har andra till och med uppmuntrat fantasierna och eggat på.
Jag skulle vilja påstå att relativt få som begår skol-eller-masskjutningar kategoriskt är antisociala och saknar empati. Den förmågan är en del av vår hjärna som kan utvecklas väl eller eftersättas/atroferas på grund av yttre omständigheter, och människor kan i de fall de upplever extrema känslolägen helt stänga av sin empati. Likaså gäller förmågan till konsekvenstänk.
Varför jag tycker det är viktigt att förstå detta är för att förväntan på att gärninspersonen skall vara en psykopat eller ett monster gör oss blinda. Bara genom vår egen chock och misstro när ett barn skjutit någon borde vi få en insikt i att vår egen uppfattning är att "normala" barn skjuter inte med uppsåt, och att denna uppfattning är både felaktig och lätt kan leda till att varningssignaler hos personer i vår närhet kan gå oss obemärkta förbi. En skol(mass)skjutning är ofta det yttersta uttrycket för ilska, upplevd oförätt, ensamhet och hopplöshet.
Yttersta ansvaret för handlingen vilar på individen, men om vi vill förhindra dessa tragedier måste vi också ta ett större kollektivt ansvar. Jag hör/ser alltför ofta föräldrar bagatellisera eller avfärda när de egna barnen bryter mot lag och samhällsnormer, eller begår handlingar som antingen anspelar på våld eller är rent av våldsamma.