Men om man rakt av tittar i köttdisken i affären, med köttbitar, tycker jag det är mycket svenskt kött. Känns som mer än i siffrorna ovan.
Kan det vara så att den överväldigande majoriteten importerat kött äts i färdigmatlådor, falukorv, kycklingbullar, restaurangmat, lunchrestaurang, skolmatsalar, fängelser. De har väl en mycket stor andel importerat kött de två senare pga offentlig upphandling bland annat och de tidigare pga att ingen kollar varifrån köttet kommer i de produkterna och importerat är billigare.
tex äter vi inte Danskt fläskkött, men när jag tänker efter har jag aldrig kollat varifrån köttet i Falukorven egentligen kommer.... (börjas med om det går.) Om det är så så hjälps det inte riktigt vad konsumenten gör utan även lagen måste hjälpa till så att man kan få köpa kött med vissa hållbarhetskrav och djurhållningskrav även i offentlig upphandling tex och branschen kanske måste bli tydligare med ursprungsland för ingredienser i processad mat.
Och hamburgerierna är ju bra på att berätta om svenskt kött, men lunchrestaurangen på hörnet kan servera häst och giraff från Danmark utan att jag märker det.