Snäll mat för gallan

Snurrfian

Trådstartare
Moderator
Maken har visat sig ha fått rätt stora besvär med sin galla och har gallstenar och normala smärtstillande har inte hjälpt så efter en ny vända på akuten i natt har han fått starkare mediciner utskrivna som åtminstone gör att han kan ligga still, om än en aning drogad. :crazy:
Men den stora frågan är vad han kan äta, läkarna säger mest att det är väldigt individuellt men undvik fet mat och gurka typ... Men sen då? Just nu har han haft svårt att äta alls pga smärta men har fått i sig lite yoghurt och ska prova lite ljust rostat bröd när han vaknar till igen. Men är det rätt väg, eller är det sånt som kan göra det värre?
Någon som har koll på vad som faktiskt kan fungera?
Han väntar på läkartid att utreda det vidare, men det kan ta tre månader och det vore skönt att slippa ha ont under tiden.
 
Det var min tanke också. För en gångs skulle borde väl google kunna vara rätt instans?
Med tanke att google ger extremt varierade svar, som går tvärs emot varandra så känns det som en djungel att försöka sålla i vad som faktiskt kan fungera. De mest ihärdiga är att strunta i all medicin och gå på naturdieter och bli frisk och det känns inte som ett alternativ just nu... :crazy:
 
Snäll mat vid dylika besvär
Kokt potatis med ugnsbakad vit fisk, samt kokta grönsaker
Kycklingsoppa
Pasta med köttbullar
Broccolisoppa
Ris med köttgryta
Grönsakssoppa
Kokt potatis med kokt kyckling och kokta rotsaker
Fiskgryta, vit fisk och välkokta rot/grönsaker
Ris med korvgryta i tomatsås
Köttfärssoppa med potatis
Pasta med kokt grönsakspytt
Kokt potatis med kycklinggryta
Ris med välkokt kött och ångade grönsaker
Blomkålssoppa

Vit mjukt bröd är snällt och kan med fördel serveras nån skiva till sopporna och tänk på att allt helst ska vara smått överkokt och inte superstarkt kryddat. Inte så rolig mat med andra ord, men snäll som sagt.
 
Snäll mat vid dylika besvär
Kokt potatis med ugnsbakad vit fisk, samt kokta grönsaker
Kycklingsoppa
Pasta med köttbullar
Broccolisoppa
Ris med köttgryta
Grönsakssoppa
Kokt potatis med kokt kyckling och kokta rotsaker
Fiskgryta, vit fisk och välkokta rot/grönsaker
Ris med korvgryta i tomatsås
Köttfärssoppa med potatis
Pasta med kokt grönsakspytt
Kokt potatis med kycklinggryta
Ris med välkokt kött och ångade grönsaker
Blomkålssoppa

Vit mjukt bröd är snällt och kan med fördel serveras nån skiva till sopporna och tänk på att allt helst ska vara smått överkokt och inte superstarkt kryddat. Inte så rolig mat med andra ord, men snäll som sagt.
Tack! jag hoppas att den akuta smärtan snart ger mig sig så att han kan äta överhuvudtaget, det känns som om det blir en ond cirkel, får ont, klarar inte av att äta, får ännu mer ont, frågan är om det är pga gallan eller pga att han behöver få i sig något.
 
Maken har visat sig ha fått rätt stora besvär med sin galla och har gallstenar och normala smärtstillande har inte hjälpt så efter en ny vända på akuten i natt har han fått starkare mediciner utskrivna som åtminstone gör att han kan ligga still, om än en aning drogad. :crazy:
Men den stora frågan är vad han kan äta, läkarna säger mest att det är väldigt individuellt men undvik fet mat och gurka typ... Men sen då? Just nu har han haft svårt att äta alls pga smärta men har fått i sig lite yoghurt och ska prova lite ljust rostat bröd när han vaknar till igen. Men är det rätt väg, eller är det sånt som kan göra det värre?
Någon som har koll på vad som faktiskt kan fungera?
Han väntar på läkartid att utreda det vidare, men det kan ta tre månader och det vore skönt att slippa ha ont under tiden.

Testa om ni kan få snabbare hjälp via MinDoktor.se. Vi anlitade dem för några veckor sedan och fick jättebra hjälp väldigt snabbt.
 
Testa om ni kan få snabbare hjälp via MinDoktor.se. Vi anlitade dem för några veckor sedan och fick jättebra hjälp väldigt snabbt.
Jag kom just på att de har en sjukförsäkring med vård i företaget, så vi ska nog försöka den vägen, de har inte akutvård, men snabbare väg till utredning åtminstone.
 
Generellt ett par saker som är gallretande är: Äpple,päron,gurka,paprika och ägg. Så försök åtminstone undvika dessa.
 
Fy stackarn, gallbesvär är hemskt! Hoppas han får tid för operation fort, för att bli av med skiten.
Jag gjorde en galloperation för ca 1 år och några månader sen. Men det jag alltid fått höra är att sånt med grönt skal kan trigga. Typ grön paprika, päron (bruna kanske funkar, vet inte), äpple, gurka osv. Och såklart fet, kryddig och stark mat. Även ägg och vissa såser kan trigga. Jag tror det bästa är att han tyvärr får prova sig fram lite. Du fick tips på en massa bra mat ovanför som jag nog tror är jättebra! Sån mat kunde jag äta utan problem.
 
Men den stora frågan är vad han kan äta, läkarna säger mest att det är väldigt individuellt men undvik fet mat och gurka typ... .

Tyvärr har läkarna alldeles rätt i detta - det är verkligen oerhört individuellt. Vi har gallbesvär i släkten men det är VÄLDIGT olika vad de som är drabbade reagerar på. Själv var jag i många år extremt känslig just mot fett - och inte minst fett i kombination med något syrligt. (Lustigt nog äter jag numera LCHF - inkl MASSOR av ägg - och mår mkt bra på det!) Någon har aldrig reagerat på fett men är mkt känslig mot lök och äpplen samt gurka. För någon kan starkt kryddad mat utlösa ett anfall och någon får besvär av rökt mat resp ägg... Min erfarenhet är att man helt enkelt får prova sig fram.
 
Generellt så bör man om man har gallproblem undvika rökt mat, fet & stekt mat, gurka, äpplen, päron, citron, stenfrukter, rabarber, kålrötter, rå lök, ägg, grön paprika och man bör äta huvudmålet till lunch och lättare mat vid middagstid.

Sen kan ju var och en reagera mer eller mindre på olika livsmedel, men som sagt; generellt bör man vara försiktig med viss typ av livsmedel om man har gallproblem.
 
Med tanke att google ger extremt varierade svar, som går tvärs emot varandra så känns det som en djungel att försöka sålla i vad som faktiskt kan fungera. De mest ihärdiga är att strunta i all medicin och gå på naturdieter och bli frisk och det känns inte som ett alternativ just nu... :crazy:
Nej, det och alla former av chakramassage är väl sådant man bör scrolla förbi. ;)

Jag tänkte mest att just för att det ju faktiskt är väldigt individuellt, så kunde man kanske plöja google och sedan pröva sig fram utifrån resultaten. En del saker kanske han redan identifierat som riskmat när han fått ont av dem.
 
Förutom att tänka på vad man äter, så har jag själv märkt av att jag ofta får fler gallstensanfall om jag låter det gå för långt mellan måltiderna. Jag kan inte hoppa över en måltid och sedan slänga i mig något snabbt. Framförallt frukost går inte att hoppa över eller att välja att äta en kraftig frukost. För mig fungerar det med att äta ett par knäckebröd först om det gått lång tid sedan jag senast åt. Väntar jag sedan en stund kan jag fortsätta äta vidare vad jag vill. Jag tror alltså att det för en del människor med mycket problem med gallstensanfall, kan det kanske hjälpa att äta jämnt fördelat över dygnet och aldrig låta det gå för länge mellan måltider. Samt om man slarvat en dag och hoppat en måltid, börja äta nästa måltid försiktigt.

Jag kan inte heller dricka något på tom mage, utan äter alltid först innan jag dricker.

Efter ett gallstensanfall lever jag några dagar på knäckebröd, sedan introducerar jag soppa. Först efter någon vecka kan jag äta mer obekymrat vad jag vill.

Men alla som har problem med gallstensanfall verkar tåla olika saker, så man får nog verkligen prova sig fram.
 
Tusen tack allihopa! Just nu ligger han inne över natten för mer prover eftersom de har väldigt svårt att hitta en smärtlindring som fungera hemma och dessutom tycker de inte riktigt att hans symptom stämmer helt och hållet med problem med gallan. Så vi får väl se om de är något klokare i morgon.
 
Tyvärr har läkarna alldeles rätt i detta - det är verkligen oerhört individuellt. Vi har gallbesvär i släkten men det är VÄLDIGT olika vad de som är drabbade reagerar på. Själv var jag i många år extremt känslig just mot fett - och inte minst fett i kombination med något syrligt. (Lustigt nog äter jag numera LCHF - inkl MASSOR av ägg - och mår mkt bra på det!) Någon har aldrig reagerat på fett men är mkt känslig mot lök och äpplen samt gurka. För någon kan starkt kryddad mat utlösa ett anfall och någon får besvär av rökt mat resp ägg... Min erfarenhet är att man helt enkelt får prova sig fram.

Har samma erfarenhet, inte haft ett enda anfall sen jag slängde ut allt vad margarin och lättprodukter heter och drastiskt drog ner på stärkelse och socker i maten. Då har jag haft regelbundna anfall sen 13 års ålder, värsta perioden var under min VV-tid (fettsnål och kolhydratsrik kost med mycket frukt)
Sen skulle jag inte rekommendera någon med pågående anfall äta fet mat, för det om något sätter fart på de redan existerande stenarna i gallgångarna.
 

Liknande trådar

Övr. Hund Igår var nog den värsta dagen i mitt liv, min älskade hund som varit sjuk under en längre period blev plötsligt akut dålig. Det började...
Svar
5
· Visningar
2 691
Senast: Kilauea
·
Kropp & Själ Jag har fått i hemläxa att utesluta all stark, kryddad, fet samt stekt mat ur min kost. Problematiskt då jag nästan enbart äter stekt...
Svar
5
· Visningar
4 194
Senast: Sasse
·
Övr. Barn Har en son på 6 år. Han är utredd som 4,5 åring för autism,men då han fick normalt resultat på pappret så slogs det bort. Nu började...
2 3
Svar
46
· Visningar
8 909
Senast: Fraegd
·
Småbarn Vet varken ut eller in nu och hoppas ni har några goda råd att komma med! Vår två och ett halvt åring har nu varit magsjuk sen i...
2
Svar
31
· Visningar
9 533
Senast: Sar
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp