Sv: Starka viktbärande raser?
Skulle tro att det var meningen:
"En fjording ar ok, men kanske inte alltid sa rolig. "
som urlöste reaktionen. Och jag kan lite förstå det. Som fjordhästfan har man ibland lite lätt att få taggarna utåt p.g.a. att ens ras i princip ALLTID används som dåligt exempel för alla egenskaper som släktet häst kan ha - och vanligtvis av personer som sett en fjordhäst på ridskolan 1960-kallt

Det gör att många av oss har lätt att tända lite snabbt ibland.
MEN nu skall jag ge dig
För resonemanget om den svenska viktfixeringen! Jag håller med dig! I massor av andra länder rider långa, korta, tjocka, smala människor och ingen tycker att det är något konstigt! Sen finns det duktiga och mindre duktiga långa, korta, tjocka och smala ryttare också. Och ofta verkar hästarnas välbefinnande snarast bero på hur duktig ryttaren är än på vikten. Därmed inte sagt att alla hästar är lika viktbärande, men det tycks ha blivit lätt hyseri här i Sverige. Snart anses det omöjligt att rida ett halvblod om man väger över 70 kg.
Man skall också betänka att de flesta nu befintliga renrasiga ponnyer ursprungligen är avlade som rid- och packhästar. De har alltså länge använts till ridning för VUXNA. Visserligen förflyttningsridning, men ibland i oländig terräng.
De gotländska bönderna red nog på russen!
Likadant är raser som arab och lusitano, för att ta några exempel, urgamla rid- och i viss mån stridshästar.
Vid tiden för första världskriget skulle en brittisk kavallerihäst i genomsnitt bära 111 kg. Hästarna var av dåtidens halvblodstyp.
Så egentligen skulle man kanske börja diskutera EJ viktbärande raser. Sen finns det naturligtvis individer som bär mer eller mindre vikt.
Indy