Bukefalos 28 år!

Tips på maträtter utan grädde/mjölk

Diabetikern

Trådstartare
Som det ser ut nu så lagas det väldigt mycket mat här hemma medryckande grödde/mjölk/creme fraiche och skulle vilja hitta nya recept utan dessa.

Vad är er godaste maträtt utan mjölkprodukter?

Jag letar inte efter recept på att bara byta ut vanlig mjölk mot laktosfri eller havregryn utan rätter såsom olika woker mm

Så Hit me!
 
Jag tycker väldigt mycket om en god tomatsås som fått koka länge, alternativt vegobolognese. Brukar ofta koka med en parmesankant för lite djupare, umamismak men det kan man ju enkelt skippa :)

Om du gillar grytor så finns det mycket asiatiska recept med kokosmjölk, typ röd/grön/gul thaicurry.
 
Jag tycker väldigt mycket om en god tomatsås som fått koka länge, alternativt vegobolognese. Brukar ofta koka med en parmesankant för lite djupare, umamismak men det kan man ju enkelt skippa :)

Om du gillar grytor så finns det mycket asiatiska recept med kokosmjölk, typ röd/grön/gul thaicurry.

Dålig på att hitta bra milda recept på thai. Vet inte riktigt vad jag ska kolla efter.
 
Jag gör den på alla olika sätt men lite grädde tycker jag är godast i 👌😁
Jag gör min med lök och vitlök, fräser det i olja och smör, lite salt och peppar, sen i med nötfärs och fräsa den. Jag brukar alltid spola i lite vatten i kartongen de krossade tomaterna var i och sen hälla det vattnet i.

Jag vet jag har ett recept hemma på en sötsur kinagryta.

Hur är det med kokosmjölk går det bort också? Annars vet jag att det går att ha kokosmjölk och kyckling som man kokar till någon gryta, minns inte vilka kryddor det är till det dock.
 
Dålig på att hitta bra milda recept på thai. Vet inte riktigt vad jag ska kolla efter.

Det är relativt enkelt att ändra styrkan i rätter beroende på vad man gillar. Ta ett recept som ser gott ut i övrigt och anpassa mängden av den ingrediens som ger hetta. Tycker man inte om stark mat så kan man ta en halv chilifrukt istället för två, välja en mildare currypasta och/eller helt skippa ingefäran. Eller vad det nu är i receptet som ger hetta.

Apropå trådstarten så tänker jag att grädde ofta fungerar som basen i en sås i någon form. Vill man minska det så får man leta efter andra såsbaser. Tomat, buljong/klar dressing, kokosmjölk är alternativ.

Jag gjorde en snabb googling på "recept utan grädde" och upptäckte att Arla har en receptgenerator där man kan utesluta vissa produkter: https://www.arla.se/recept/
 
Jag gör min med lök och vitlök, fräser det i olja och smör, lite salt och peppar, sen i med nötfärs och fräsa den. Jag brukar alltid spola i lite vatten i kartongen de krossade tomaterna var i och sen hälla det vattnet i.

Jag vet jag har ett recept hemma på en sötsur kinagryta.

Hur är det med kokosmjölk går det bort också? Annars vet jag att det går att ha kokosmjölk och kyckling som man kokar till någon gryta, minns inte vilka kryddor det är till det dock.

Nej kokosmjölk/grädde är ok. Vill nära nyansera min vardagsmat bort från grädde mm
Hamnar ofta i nästan all min matlagning och vill ha tips på goda andra rätter 😁
 
Det är relativt enkelt att ändra styrkan i rätter beroende på vad man gillar. Ta ett recept som ser gott ut i övrigt och anpassa mängden av den ingrediens som ger hetta. Tycker man inte om stark mat så kan man ta en halv chilifrukt istället för två, välja en mildare currypasta och/eller helt skippa ingefäran. Eller vad det nu är i receptet som ger hetta.

Apropå trådstarten så tänker jag att grädde ofta fungerar som basen i en sås i någon form. Vill man minska det så får man leta efter andra såsbaser. Tomat, buljong/klar dressing, kokosmjölk är alternativ.

Jag gjorde en snabb googling på "recept utan grädde" och upptäckte att Arla har en receptgenerator där man kan utesluta vissa produkter: https://www.arla.se/recept/

Ja det är ju där jag hamnar ofta i såser/ugnsbakad mat och vill nyansera vardagsmatens med andra goda recept. :)

Gulaschgryta är en stor favorit men tar ju ganska lång tid att göra.
Tack för tipset 👍😊
 
Det är relativt enkelt att ändra styrkan i rätter beroende på vad man gillar. Ta ett recept som ser gott ut i övrigt och anpassa mängden av den ingrediens som ger hetta. Tycker man inte om stark mat så kan man ta en halv chilifrukt istället för två, välja en mildare currypasta och/eller helt skippa ingefäran. Eller vad det nu är i receptet som ger hetta.

Apropå trådstarten så tänker jag att grädde ofta fungerar som basen i en sås i någon form. Vill man minska det så får man leta efter andra såsbaser. Tomat, buljong/klar dressing, kokosmjölk är alternativ.

Jag gjorde en snabb googling på "recept utan grädde" och upptäckte att Arla har en receptgenerator där man kan utesluta vissa produkter: https://www.arla.se/recept/
Eller bara inte ha sås. Man behöver ju inte ha sås i allt.
 
Chili, bolognese, wokrätter, linsgrytor som daal, indiska kycklingrätter, kyckling och rotfrukter ugnstekta ihop, pasta carbonara ifall ost är okej.
 
Paella är supergott och går att variera mkt. Så gott med både räkor, kyckling, musslor. Går att göra med risoni också. Gott med majs, tomater, paprikor, knipplök etc som fortf är krispiga.

Moules mariniere är också gott!

Rotfruktsgryta med rödvin, tomater, svamp, fläsk- och nöt-kött, barbeque-färskkorv, bacon, lagerblad etc.

Kokt kronärtskocka med smör och havssalt är mums! Går att servera valfritt protein till.

Gemsallad som man penslar med olja och kryddor/smaksatt olja och strösslar rostade pinjenötter och ev ngt lite parmesan.
Sparris med citronolja och lite parmesan.

Ungsrostade rotfrukter och lök/vitlök är gott till lax med pesto.

Knyten med smör, kryddor, torsk, rödlök, tomat, kapris och oliver är gott ihop med tex knyten med färskpotatis/smör/kryddor.

Att göra mos på blomkål eller blomkål och potatis med bara smör och kryddor är jättegott och funkar till mkt.

Spare ribs eller kyckling som körts i ugn kan ätas med majskolv med gott kryddsmör, bakad tomat med örter etc.
Man kan ju ha grillsås, tex Ray’s färdiga barbequesåser, eller tex Mango chutney.

Har man sallad och dressing(vi kör oftast vinägrett av olika slag) tycker jag att det kan funka utan sås till vissa rätter som annars känns för torra.
 
Förresten! Lite mer tidskrävande rätter. Men sååå goda;

Ossobuko med gremolata. Det kan jag äta tills jag dör! 😍 Ihop med risotto är ju godast. Men funkar fint med ungsrostade rotfrukter/potatis etc.

Coq au vin är gott och går att göra lite olika varianter på.

Porchetta är också så gott och går att variera vad som serveras till.
 
Thom kha gai (thailändsk soppa, mild) tycker jag är gott. Också olika grytor med röd, grön eller gul curry. Tycker själv röd curry med biff/kyckling är godast, gärna med mkt thai basilika. Kyckling med teryaki sås eller jordnötssås är också gott. Massaman curry är en god mild rätt också. :)
 
Italiensk mat innehåller sällan mjölk (enstaka pastarätter undantagna). Däremot ost.
Egentligen innehåller inte svensk eller centraleuropeisk mat heller så mycket mjölk och i regel är det tillbehören som innehåller mjölk (stuvning, sås) och kan därför lätt bytas ut mot kokt potatis t ex. Om man reder vanlig brunsås med maizena istället för vanligt mjöl så behöver man ingen mjölk i, blir godast med en skvätt madeira eller annat vin i (passar till stekt kött - kanske inte köttbullar). Asiatisk/kinesisk/indisk mat brukar inte heller innehålla mjölk.
Om ost är ok och du vill göra gratin så kan du byta ut mjölksåsen mot en som är baserad på krossade tomater, fungerar både med pasta och potatis.
Om du uplever att du har "fastnat" i din matlagning så är mitt förslag att gå till en bra kokbok, antingen generell eller specialiserad på ett visst kök du gillar/är nyfiken på. Bökigt i början att följa recept men efter ett tag har man fått några nya rätter som man kan (nästan) utantill att variera vardagsmaten med.
I övrigt tycker jag att du har fått jättebra förslag ovan. Grytor av olika slag (ungersk páprika/pörkölt - i denna tråden kalla gulasch, beuf bourguignon, kalops) kan om de görs på nötkött med fördel lagas till dagen innan och få stå och vila. Det är även utmärkta rätter att laga till mycket av på helgen och värma i veckan (när den är ännu godare). Så tidsaspekten behöver inte bli så stort problem.
Ungers gulyás är en soppa med kött, paprika och potatis som man kan laga till lite fusksnabbt genom att använda köttfärs. Andra soppor (kycklingsoppa, minestrone) går också ganska snabbt, det är att skiva/tärna innehållet som tar tid. Man kan "fuska" med frysta färdigskurna ingredienser. Tillagningstiden för en minestrone blir då ungefär densamma som koktiden för pastan.
En riktig snabbrätt som blivit en favorit sedan jag fick den på en restaurant i Baskien är ett mellanting mellan soppa och gryta. Skiva/tärna en god/stark korv typ chorizo/salchichón och låt den svettas med lök i en stekpanna. Tillsätt tärnad potatis och en förpackning kokta (avrunna) kikärtor samt "lagom" mängd vatten (en del kokar bort/in, man kan fylla på eftersom om det behövs/man vill). Koka cirka 10 minuter tills potatisen är klar. Man behöver inte krydda något extra ;-).
 

Liknande trådar

  • Låst
  • Artikel
Dagbok Jag har funderat några varv till på mitt förhållande till mat, efter att jag skrev mitt blogginlägg om det här tidigare...
Svar
13
· Visningar
3 305
Senast: cassiopeja
·
Äldre Mina pengar börjar tryta och jag är på jakt efter billiga middagstips. Det får gärna vara lättlagat, för jag avskyr att laga mat. ;)...
Svar
18
· Visningar
2 113
Senast: Emuliiaa
·
  • Låst
  • Artikel
Dagbok Tänk att det ska vara så svårt att hitta på god, nyttig, enkel och snabblagad mat. När jag kommer hem från jobbet vid sexblecket så är...
Svar
0
· Visningar
235
Senast: Magiana
·
Däggdjur Herregud, min kanin är helt tokig. Jag har aldrig träffat ett djur som är så glupskt någonsin. Han äter i princip allt han kommer över...
2
Svar
22
· Visningar
4 643
Senast: Praefatio
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Hotellrum eller stuga
Tillbaka
Upp