Min syster har två barn på två respektive fem år (hon har för all del äldre barn också), den äldre utredde de dessutom för laktosintolerans för några år sedan.
Inte ett ljud på BVC, hennes vän som är pediatriker har visserligen läst artiklar om ris och arsenik men inte hört några som helst rekommendationer från kommun/landsting/etc om risprodukter till barn.
Edit; tryckte iväg för tidigt.
 
Alltså, det är bra att man informerar även hundägare om eventuella risker med ris - men samtidigt så finns det väldigt många livsmedel som det emellanåt varnas för.
Letar man dessutom tillräckligt mycket så finner man vetenskapliga rapporter och artiklar som varnar för det ena eller andra, ofta just för att det kan orsaka cancer.
Vi borde nog vara döda allihop...
 
Alltså, det är bra att man informerar även hundägare om eventuella risker med ris - men samtidigt så finns det väldigt många livsmedel som det emellanåt varnas för.
Letar man dessutom tillräckligt mycket så finner man vetenskapliga rapporter och artiklar som varnar för det ena eller andra, ofta just för att det kan orsaka cancer.
Vi borde nog vara döda allihop...
Precis. Och letar man ännu mer så hittar man rapporter som säger motsattsen...:meh:

Det är tex inte svårt att hitta 10 rapporter om hur farligt vin är för att sen hitta 10 som säger att vin är jättebra för ditten å datten.
Det finns studier, rapporter och artiklar om nästan vad som hellst.
 
Precis. Och letar man ännu mer så hittar man rapporter som säger motsattsen...:meh:

Det är tex inte svårt att hitta 10 rapporter om hur farligt vin är för att sen hitta 10 som säger att vin är jättebra för ditten å datten.
Det finns studier, rapporter och artiklar om nästan vad som hellst.
Där gäller det iofs att se efter hur studier gjorts, om de kontrollerats av opartiska människor osv. Finns ju en hel vetenskap kring just hur studier görs. :crazy:
Vin och choklad är vad jag förstått typexempel på när små mängder får oss att må bra och stora mängder har negativa effekter.

Risgrejen är ju inte påhittad. Arsenik finns i marken, över hela jorden. Arseniken tas upp av vatten, och ris tar upp mer än annat för att det alltid står i vatten. Livsmedelsverket har ju faktiskt gått ut och varnat för överkonsumption av ris. Inte normal konsumption.
Såhär står det tex om barn:
Visst kan man ge ris till barn. Men, det är alltid viktigt att äta varierat, det vill säga att äta olika sorters mat, och att variera mellan olika märken. Då minskar risken att få i sig för mycket av skadliga ämnen. Det gäller inte bara arsenik i ris och risprodukter. Att äta ris och risprodukter några gånger i veckan, som är det vanliga i Sverige, är alltså ingen risk för hälsan. Men, barn bör inte äta ris och risprodukter – risgröt, risnudlar och rismellanmål - oftare än fyra gånger i veckan

De barn som äter ris varje dag, eller kanske flera gånger per dag, får i sig mycket arsenik. Därför bör man försöka variera maten och äta mindre ris.

Så, precis som med i princip allt annat så bör det ätas i måttliga mängder enligt livsmedelsverket. Sen om man vill tro och lyssna på dem är ju helt personligt :)
 
Där gäller det iofs att se efter hur studier gjorts, om de kontrollerats av opartiska människor osv. Finns ju en hel vetenskap kring just hur studier görs. :crazy:
Vin och choklad är vad jag förstått typexempel på när små mängder får oss att må bra och stora mängder har negativa effekter.

Risgrejen är ju inte påhittad. Arsenik finns i marken, över hela jorden. Arseniken tas upp av vatten, och ris tar upp mer än annat för att det alltid står i vatten. Livsmedelsverket har ju faktiskt gått ut och varnat för överkonsumption av ris. Inte normal konsumption.
Såhär står det tex om barn:


Så, precis som med i princip allt annat så bör det ätas i måttliga mängder enligt livsmedelsverket. Sen om man vill tro och lyssna på dem är ju helt personligt :)
Håller helt med dig.
Överkonsumtion är aldrig bra.
Och som jag skrev innan så tvivlar jag inte på att ris från vissa områden kan innehålla arsenik.
Men därifrån till den skräckpropaganda att utesluta ris helt för att inte få cancer tycker jag vägen är lång.
 
Mest reducering i skola/förskola.

Det finns några öar i Japan där det bor flest 100-åringar i världen. De har sen urminnes tider haft sötpotatis som huvudföda och inte alls ätit ris.
Japan består mig veterligen inte av endast en ö och statistiken avser hela landet.
Det hjälper inte att du plockar studier som visar det DU tycker är rätt om du bortser från andra som visar annat.
Det skulle kunna vara så att det finns ytterligare faktorer som påverkar frekvensen av cancer i Kina, som inte finns i Japan eller Singapore tex.
Det största misstaget är att missa variabler som man inte ens känner till. Och såna brukar det finnas.
 
Håller helt med dig.
Överkonsumtion är aldrig bra.
Men därifrån till den skräckpropaganda att utesluta ris helt för att inte få cancer tycker jag vägen är lång.
Vem har skrivit det? Det handlar om måttlig konsumtion. Ris ett par/tre gånger i veckan är ok, enligt rekommendationerna. Riskakor däremot ska barn under 6 år inte äta alls.
Jo,det finns förskolor som helt slutat servera ris med tanke på att barnen får ris hemma några gånger i veckan.
När det gäller äldreomsorgen är maten anpassad för dem. Gamla vill ha potatis hellre än ris. Om det inte serveras ris så ofta där, är det väl inget att ta upp. Dessutom är gamlingar inte att jämföra med växande barn och unga som är känsligare för gifter.
 
Vem har skrivit det? Det handlar om måttlig konsumtion. Ris ett par/tre gånger i veckan är ok, enligt rekommendationerna. Riskakor däremot ska barn under 6 år inte äta alls.
Jo,det finns förskolor som helt slutat servera ris med tanke på att barnen får ris hemma några gånger i veckan.
När det gäller äldreomsorgen är maten anpassad för dem. Gamla vill ha potatis hellre än ris. Om det inte serveras ris så ofta där, är det väl inget att ta upp. Dessutom är gamlingar inte att jämföra med växande barn och unga som är känsligare för gifter.
Du avråder ju från att ge hundar foder innehållande ris.
 
Vem har skrivit det? Det handlar om måttlig konsumtion. Ris ett par/tre gånger i veckan är ok, enligt rekommendationerna. Riskakor däremot ska barn under 6 år inte äta alls.
Jo,det finns förskolor som helt slutat servera ris med tanke på att barnen får ris hemma några gånger i veckan.
När det gäller äldreomsorgen är maten anpassad för dem. Gamla vill ha potatis hellre än ris. Om det inte serveras ris så ofta där, är det väl inget att ta upp. Dessutom är gamlingar inte att jämföra med växande barn och unga som är känsligare för gifter.
Jag har väl aldrig påstått att det inte finns förskolor som inte serverar ris?
Jag har heller inte jämfört barn med gamlingar. Diskussionen börjar bli väldigt OT nu.
 
Japan består mig veterligen inte av endast en ö och statistiken avser hela landet.
Det hjälper inte att du plockar studier som visar det DU tycker är rätt om du bortser från andra som visar annat.
Det skulle kunna vara så att det finns ytterligare faktorer som påverkar frekvensen av cancer i Kina, som inte finns i Japan eller Singapore tex.
Det största misstaget är att missa variabler som man inte ens känner till. Och såna brukar det finnas.
Jag tycker att vi lämnar detta åt forskarna att reda ut. För övrigt så är cancer den vanligaste dödsorsaken i Singapore.
"Cancer is the leading cause of death in Singapore..."
Singapore är ett av världens rikaste länder. Det ligger på 3:e plats när det gäller BNP per capita. Sverige ligger på 13 plats (2012). Ca hälften av alla cancerpatienter överlever i den rika världen. Av bröstcancer ligger överlevnaden på 90 % efter 5 år ( i Sverige)
http://hpb.gov.sg/HOPPortal/dandc-article/9696
http://www.varldenshaftigaste.se/topplistor/varldens-15-rikaste-lander/

När det gäller fattiga länder är förorenat vatten en stor ( största?) dödsorsak. Barn dör av diarreér och uttorkning. Inte av cancer - de hinner inte utveckla cancer innan de dör.
 
Vem har skrivit det? Det handlar om måttlig konsumtion. Ris ett par/tre gånger i veckan är ok, enligt rekommendationerna. Riskakor däremot ska barn under 6 år inte äta alls.
Jo,det finns förskolor som helt slutat servera ris med tanke på att barnen får ris hemma några gånger i veckan.
När det gäller äldreomsorgen är maten anpassad för dem. Gamla vill ha potatis hellre än ris. Om det inte serveras ris så ofta där, är det väl inget att ta upp. Dessutom är gamlingar inte att jämföra med växande barn och unga som är känsligare för gifter.
För att vara helt krass så spelar det ju inte så stor roll vad man serverar på äldreboenden när det gäller cancerogena livsmedel.
Bättre att de får mat de gillar fast givetvis skall den vara näringsrik :).
 
Jag tycker att vi lämnar detta åt forskarna att reda ut. För övrigt så är cancer den vanligaste dödsorsaken i Singapore.
"Cancer is the leading cause of death in Singapore..."
Singapore är ett av världens rikaste länder. Det ligger på 3:e plats när det gäller BNP per capita. Sverige ligger på 13 plats (2012). Ca hälften av alla cancerpatienter överlever i den rika världen. Av bröstcancer ligger överlevnaden på 90 % efter 5 år ( i Sverige)
http://hpb.gov.sg/HOPPortal/dandc-article/9696
http://www.varldenshaftigaste.se/topplistor/varldens-15-rikaste-lander/

När det gäller fattiga länder är förorenat vatten en stor ( största?) dödsorsak. Barn dör av diarreér och uttorkning. Inte av cancer - de hinner inte utveckla cancer innan de dör.
Enligt WHO är det Europa och Amerika (förutom medelhavsområdet) som har högsta frekvensen av cancer. I övrigt så ökar tobaksrökningen enormt i Kina, något som också ger effekt på frekvensen på cancer. WHO har också skrivit en rapport om just detta.
 
Enligt WHO är det Europa och Amerika (förutom medelhavsområdet) som har högsta frekvensen av cancer. I övrigt så ökar tobaksrökningen enormt i Kina, något som också ger effekt på frekvensen på cancer. WHO har också skrivit en rapport om just detta.
Varför har japaner fyra gånger fler magcancer än vad britter har? Forskarna vet inte.
Why does Japan have a high incidence of gastric cancer? Comparison of gastritis between UK and Japanese patients

The incidence of gastric cancer in Japan is four times higher than in the UK

It is unclear which factors are responsible for the increased risk of cancer in Japan compared with the UK but it would seem a reasonable hypothesis that whatever the underlying cause the Japanese population should have a more severe gastritis, occurring at an earlier age, and with a corpus, rather than an antral, predominant pattern.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1860129/

Stomach Cancer is Big in Japan
There is also high prevalence of stomach cancer in other countries like Honduras (26.6), Guatemala (26.6), Peru (21.2) and Mali (20.3).

http://www.economicsofcancer.com/blog/stomach-cancer-is-a-major-problem-in-japan
 
För att vara helt krass så spelar det ju inte så stor roll vad man serverar på äldreboenden när det gäller cancerogena livsmedel.
Bättre att de får mat de gillar fast givetvis skall den vara näringsrik :).
Ja, huvudsaken att de äter. Åldringar har sämre matlust. Du menar: De har ju ändå inte så lång tid kvar av livet, så det spelar mindre roll om de får cancerogena livsmedel. :)
 
Enligt WHO är det Europa och Amerika (förutom medelhavsområdet) som har högsta frekvensen av cancer. I övrigt så ökar tobaksrökningen enormt i Kina, något som också ger effekt på frekvensen på cancer. WHO har också skrivit en rapport om just detta.
Det hjälper inte, skribenten har singlat ut ris som det onda.
 
Varför har japaner fyra gånger fler magcancer än vad britter har? Forskarna vet inte.
Why does Japan have a high incidence of gastric cancer? Comparison of gastritis between UK and Japanese patients

The incidence of gastric cancer in Japan is four times higher than in the UK

It is unclear which factors are responsible for the increased risk of cancer in Japan compared with the UK but it would seem a reasonable hypothesis that whatever the underlying cause the Japanese population should have a more severe gastritis, occurring at an earlier age, and with a corpus, rather than an antral, predominant pattern.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1860129/

Stomach Cancer is Big in Japan
There is also high prevalence of stomach cancer in other countries like Honduras (26.6), Guatemala (26.6), Peru (21.2) and Mali (20.3).

http://www.economicsofcancer.com/blog/stomach-cancer-is-a-major-problem-in-japan
Faktum kvarstår. Japan är ett av de lände som har lägst frekvens av cancer. Europa och Amerika (utom medelhavsländerna) har högst frekvens.
Sen kan du komma med studier som visar det du vill. Det hjälper inte om du inte ser övriga studier som visar motsatsen.
 
Faktum kvarstår. Japan är ett av de lände som har lägst frekvens av cancer. Europa och Amerika (utom medelhavsländerna) har högst frekvens.
Sen kan du komma med studier som visar det du vill. Det hjälper inte om du inte ser övriga studier som visar motsatsen.
Stämmer inte om du kikar på den här kartan. För muspekaren över kartan och läs antalet cancerfall per 100 000 invånare av totalcancer.
http://globalcancermap.com/

Lång livslängd ger fler cancerfall. I rika länder lever vi längre och får alltså fler cancerfall. De äldsta invånarna har nästan alltid cancer någonstans i kroppen, men de dör ofta av annat. Celldelningen går långsamt hos åldringar.

Välfärdsländer har bra cancerbehandling och tillförlitlig statistik. Många utvecklingsländer får låga siffror, men de saknar tillförlitlig statistik. I fattiga länder dör många barn av kolera och uttorkning och de hinner inte utveckla cancer.

En gåta för forskarna är varför japaner har fyra gånger fler magcancerfall än britter. Japanernas cancer är mer elakartad och de får den i yngre åldrar.
Det här var långt ifrån huvudfrågan. :)
 
Stämmer inte om du kikar på den här kartan. För muspekaren över kartan och läs antalet cancerfall per 100 000 invånare av totalcancer.
http://globalcancermap.com/

Lång livslängd ger fler cancerfall. I rika länder lever vi längre och får alltså fler cancerfall. De äldsta invånarna har nästan alltid cancer någonstans i kroppen, men de dör ofta av annat. Celldelningen går långsamt hos åldringar.

Välfärdsländer har bra cancerbehandling och tillförlitlig statistik. Många utvecklingsländer får låga siffror, men de saknar tillförlitlig statistik. I fattiga länder dör många barn av kolera och uttorkning och de hinner inte utveckla cancer.

En gåta för forskarna är varför japaner har fyra gånger fler magcancerfall än britter. Japanernas cancer är mer elakartad och de får den i yngre åldrar.
Det här var långt ifrån huvudfrågan. :)
Jag föredrar att lita på WHO.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Vildkattungar
  • Senast tagna bilden XV
  • Diarré

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Burkfisk
Tillbaka
Upp