Tvåspråkiga barn

turbofling

Trådstartare
Våran lilla Bäbis kommer ha både tyska och svenska som sina språk. Jag som är svensk och pappan som är österrikare.

Vad har ni för erfarenhet av tvåspråkighet, hur gör man på bästa sätt för barnet?

Vi kommer bo i Sverige första månaderna och sen i Österrike så pappan får bli klar med sin utbildning (max 1 år). Sen, om jag får som jag vill, kommer vi flytta tillbaka till Sverige igen. Pappan pratar bra svenska men jag kan bara lite tyska.
 
Sv: Tvåspråkiga barn

Dom jag känner som pratar två olika språk, snackar sitt språk med barnet. På så sätt så lär sig barnet båda språken utan problem. Det är inte mer underligt för ett litet barn än att man säger hund eller vovve ;)

Sen brukar de prata ett gemensamt språk med varandra alltså att familjen har ett språk, och i ditt fall så förmodar jag att det är svenska.
 
Sv: Tvåspråkiga barn

Jag har lärt mig på så sätt att eftersom jag bor i sverige så har vi pratat mycket finska och ytterst lite svenska hemma fram till att jag var 5 år. Eftersom det pratas så mycket svenska på dagis och i skolan så har det aldrig varit ett problem med något av språken. :)
 
Sv: Tvåspråkiga barn

Min brors två äldsta har finsk mor - hon har alltid pratat bara finska med barnen. De bor i Sverige och pratade svenska hemma. Nu pratar bägge barnen både svenska och finska perfekt.
 
Sv: Tvåspråkiga barn

Mina kusiner som bor i USA har svensk mamma och amerikans pappa. Mamman har pratat mycket svenska med dem så de lärde sig svenska snabb. När den äldsta dottern var 7 år kunde hon 3 språk då hon också haft spanska två år i skolan.
 
Sv: Tvåspråkiga barn

Mina ar ju bara 10 manader an sa lange, men jag pratar svenska med dem och deras pappa pratar engelska. De verkar inte ha ngt problem att forsta oss. Eftersom vi bor i England sa kommer svenskan alltid att vara minoritetsspraket sa jag maste jobba extra mkt pa att underhalla det. Svenska cd's, dvd's, bocker, regelbundna resor till Sverige osv.

En kompis till mig som ocksa bor har i England ar svensk sa hon pratar svenska med barnen, och hennes make ar fran Iran. Deras tva barn har alltsa 3 sprak totalt men det gar jattebra. De hoppar latt mellan spraken, var kanske ngt sena med att konstruera meningar osv men nu (de ar 3 och 5) sa ar det ratt kul nar de t.ex. fragar sin mamma om ett glas vatten och hon kanske inte hor, da fragar de om pa sin pappas sprak och sen igen pa engelska! PA dagis pratar de bara engelska, forsoker aldrig ens med svenskan. Likasa for min fd chefs barn som talar franska hemma men bor i England, hon har heller inget problem att hoppa mellan spraken. Jag tror att det viktigaste ar att man ar konsekvent - som i vart fall sa pratar jag BARA svenska med dem och pappan pratar bara engelska (han kan bara ytterst lite svenska) - och att man ser till att underhalla minoritetsspraket annars tappar de latt det.
 
Senast ändrad:
Sv: Tvåspråkiga barn

Jag är uppvuxen i Sverige med en svensk pappa och en tysk mamma. De har helt enkelt gjort sa som manga föreslar, pappa har pratat svenska och mamma tyska. Jag förstar idag bägge spraken lika bra, och hemma blandar vi friskt. Jag haller inte med om att det är viktigt att vara konsekvent - min pappa pratar visserligen bara svenska, men min mamma och vi tre syskon har alltid blandat friskt, utan att det lett till nagra som helst problem. Man lär sig halla isär spraken utan problem i alla fall.

Dock finns det en del saker man kan tänka pa - oftast sa börjar barn som växer upp tvasprakigt tala nagot senare, sa man behöver inte bli orolig om det skulle hända. Den förälder som talar andraspraket behöver ocksa vara lite envis med att verkligen använda det spraket hela tiden, även om det känns som att barnet inte förstar, eller om barnet inte själv vill tala det.

Sen sa kommer man halka efter i skriftspraket, eftersom man bara hör spraket, inte läser och skriver. Sa jag skulle se till att barnet tidigt börjar läsa böcker och tidningar pa tyska, för att lära sig stavning och grammatik som inte hörs i talspraket. (och tvärtom om ni bor i Österrike). En annan aspekt är detta med sprakdomäner - ett sprak som man bara använder hemma kommer att bli begränsat, för man pratar inte om allt därhemma. Exempelvis sa hade jag länge svart med affärstyska (kan jag fortfarande daligt), eftersom man ju knappast tilltalar sin mamma pa det sättet, likasa att veta hur och när man ska nia, eftersom jag självklart är du med min familj.

Sa för att barnet verkligen ska bli tvasprakigt tror jag det är viktigt att man ofta besöker det andra landet, kanske bor där en period.

För jag skulle absolut säga att det är värt besväret, det är guld värt att ha ett sprak "gratis", och det är lättare att lära sig ett tredje och fjärde sprak om man redan kan tva fran början.
 
Sv: Tvåspråkiga barn

Mina kusiner som bor i USA har svensk mamma och amerikans pappa. Mamman har pratat mycket svenska med dem så de lärde sig svenska snabb. När den äldsta dottern var 7 år kunde hon 3 språk då hon också haft spanska två år i skolan.

Men man kan väl inte ett sprak efter att ha läst det tva ar i skolan?:confused:
 
Sv: Tvåspråkiga barn

Hon har faktiskt varit väldigt duktig med att läsa spanska böcker mm sen hade hon en kompis från spanien och de prata rätt mycket. Sen klart kunde hon ju inte allt men hon förstod jätte bra och kunde även prata rätt mycket
 
Sv: Tvåspråkiga barn

Det finns en hel del forskning som visar att det bara är bra att ha flera språk, så ditt barn har tur!

Som de andra i tråden har sagt, så är det inte någon större grej än att den ena föräldern pratar ett språk med barnet och den andra ett annat. Sen pratar de ju förhoppningsvis också med varandra :D

Jag kan tänka mig att vissa blir oroliga en period när det blir mycket språkblandning när barnet själv börjar prata, men det är en övergående period. Snart vet de vilka ord som hör till vilket språk och hur det funkar. Och så har de helt plötsligt större möjligheter att uttrycka sig än de som bara har ett modersmål!

Ang. språk man lärt sig genom undervisning, så är det ju knappt ens jämförbart. Det finns ju inte på kartan för de flesta att de skulle kunna uttrycka sig på samma sätt på ett språk de tillägnat sig genom skolan som på ett modersmål. Även om man naturligtvis kan bli mycket bra på ett främmande språk genom att använda det mycket och i olika situationer.
 
Sv: Tvåspråkiga barn

Jag är au-pair i en tvåspråkig familj (engelska är språket inom familjen och pappan pratar engelska med barnen medan jag och mamma pratar svenska med barnen) skolan är engelskpråkig, engelska barnprogram etc. Trots att vi är två inom "familjen" som pratar svenska med barnen och det finns svenskpråkiga kompisar så tenderar barnen till att svara på engelska när man pratar svenska.

Antar att ni kan hamna i samma problem med tyskan om ni väljer att bo i Sverige. Hade nog underlättat om ni kunnat ha tyska som språk inom familjen, så för er tror jag det är viktigt att underhålla tyskan med tyska barnprogram etc, (om ni nu bosätter i Sverige, bosätter ni er i tyskland blir det nog lite lättare att underhålla svenskan i och med att ni kan ha svenska som språk inom familjen)
 
Sv: Tvåspråkiga barn

Jag har försökt researcha lite eftersom jag är svensk (duh :D) och Sams pappa är irländsk och vi bor på Irland och pratar engelska med varann. Det jag kommit fram till är att jag pratar engelska med Sam när vi är ensamma, är någon engelskspråkig med pratar jag engelska med honom också. Men det vill ju till att man tränar och läser svenska böcker, tittar på dvds mm. Vi har även mormor på webcam ett par gånger i veckan, och hon sjunger entusiastiskt svenska sånger och hojtar ramsor! :D Sen har jag en svensk kompis inte långt härifrån så hon pratar också svenska med Sam.

Jag tror inte det kommer bli några problem, engelska blir det han hör mest så jag får se till att hålla svenskan igång. Sen kommer han även att lära sig irländska i skolan från tidig ålder.
 
Sv: Tvåspråkiga barn

Jag hade samma föräldrakonstellation när jag växte upp som ditt barn har; svensk mamma och österrikisk pappa.
Pappa försökte prata tyska med oss, men eftersom han jobbade väldigt mycket och säkerligen inte ville envisas med att prata ett språk som vi inte förstod när vi väl umgicks (jag kommer ihåg att jag inte var så sugen på att prata tyska med pappa heller, eftersom det inte kändes naturligt) så gav han nog upp lite och pratade svenska istället, vilket han gjorde i det närmaste fläckfritt.

Tyvärr har ju detta lett till att jag inte kan tyska så bra som jag skulle kunna önska, och kan inte prata och umgås med mina släktingar på det sätt som jag skulle vilja. Att jag läst tyska som hemspråk och som B-språk har inte kompenserat.

Mitt tips är alltså att göra så som många redan svarat; du pratar svenska med barnet och barnets pappa pratar tyska. Den som pratar det språk som inte talas i ert boendeland sas får inte heller ge upp så lätt, utan envisas lite med att prata sitt modersmål. Även om barnet inte svarar på samma språk så får det hörförståelse.

Jag hade varit mycket, mycket glad idag över att ha fått tyskan gratis, men tyvärr tog jag inte chansen som femåring ;) och pappa var nog inte tillräckligt envis.
 
Sv: Tvåspråkiga barn

Jag tycker att du skall försöka vara ännu mer svensktalande med Sam. Dvs alltid tala svenska med honom.
Förutom möjligtvis när han blir äldre och du behöver förklara ngt som även hans kompisar behöver förstå just där och då.
 
Sv: Tvåspråkiga barn

Ja jag får se hur jag gör sen, men just nu är det bara han och jag större delen av dagarna så det blir svenska till 90% av tiden för honom.
 
Sv: Tvåspråkiga barn

Det viktiga jag kan säga av egen erfarenhet, att det inte får bli något tvång tex när det kommer besök osv av släktingar. Att barnet då måste lära sig något/några ord inför. Barnet kommer att lära sig ordet men kommer att motsätta sig till att lära sig språket ordentligt när den är lite och kommer få svårt när den blir äldre/ vuxen då.
Om barnet ska bli flerspråkigt, så är det viktigt att den lär sig så mycket som möjligt innan tolv år. Det är vad jag har hört av språkspecialister!
 
Sv: Tvåspråkiga barn

Mitt tips är alltså att göra så som många redan svarat; du pratar svenska med barnet och barnets pappa pratar tyska. Den som pratar det språk som inte talas i ert boendeland sas får inte heller ge upp så lätt, utan envisas lite med att prata sitt modersmål. Även om barnet inte svarar på samma språk så får det hörförståelse.

Jag hade varit mycket, mycket glad idag över att ha fått tyskan gratis, men tyvärr tog jag inte chansen som femåring ;) och pappa var nog inte tillräckligt envis.

Precis, jag pratade i princip inte tyska alls när jag var liten, trots att mamma alltid pratade tyska med mig. Det kom senare, när jag blev äldre. Sa bara för att barnet inte svarar pa spraket betyder det inte att barnet intelär sig spraket.

Den förälder som är ensam om sitt sprak maste helt enkelt vara väldigt envis med att använda det.
 
Sv: Tvåspråkiga barn

Tack för att n delat med er av era erfarenheter och tips.

Jag tror att svenskan kommer vara huvudspråket mellan mig och barnets pappa, även om jag jobbar på att lära mig mer tyska. En sak funderade jag på, när jag tränar på tyska blir det ofta fel. Kan det bli en nackdel för barnet att höra mig prata tyska som är fel? Är det bäst att jag undviker helt att prata tyska när barnet hör?
 
Sv: Tvåspråkiga barn

Jag tycker att du skall försöka vara ännu mer svensktalande med Sam. Dvs alltid tala svenska med honom.
Förutom möjligtvis när han blir äldre och du behöver förklara ngt som även hans kompisar behöver förstå just där och då.

Men ibland ar det svart. Jag gor precis som Vindvissla, pratar svenska enbart nar jag ar sjalv med barnen (och aven nar pappan ar med, vem vet han kanske oxa lar sig nagot :p) men nar man ar med sina engelsktalande vanner sa vill man garna att de forstar vad man sager till barnen, eftersom det oftast ar en del av den allmanna konversationen. Sarskilt nar man umgas med andra foraldrar. Sa da blir det lite blandat svenska/engelska.
 
Sv: Tvåspråkiga barn

Jag tycker inte att du ska prata tyska med barnet, utan hall dig till svenska. Daremot kan du ju prata tyska med pappan - barnet far ju anda den "korrekta" tyskan fran pappan.
 

Liknande trådar

Övr. Barn På återbesöket hos ögonläkaren bestämdes att mitt barn ska ha ögonlapp för ena ögat. Fyra timmar per dag, varje dag, i minst tre månader...
Svar
11
· Visningar
870
Senast: enough
·
Övr. Barn Jag är lite rådvill... dottern vill ju ha ett husdjur, och jag har tittat på massor av olika djur som kanske kunde funka men jag vet...
2 3
Svar
42
· Visningar
3 433
Senast: Amha
·
Småbarn Den här veckan har sonen fått ytterligare två affektanfall, utöver det som han fick under påskhelgen. Det senaste väntade jag mig...
Svar
9
· Visningar
1 697
Samhälle Jag har valt att vara anonym på grund av, vad jag tycker, uppenbara anledningar. Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva det som har...
2
Svar
39
· Visningar
6 046
Senast: mars
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp