Bukefalos 26 år!

Vad behöver egentligen en häst äta..

C

Chough

Lite komplicerad fråga kanske..
Jag vet ju att det är olika från häst till häst, men det verkar ju lite onödigt att behöva ge hästen en maaasssa "onödiga" saker. :smirk:
Foderstater är jag inte så duktig på, har inte gjort någon själv, mer än ändrat på foderstater som redan funnits.

Om vi tar ett exmpel på en häst:

Halvblod, 7 år gammal, sto. Väger väll runt 600 kg.
Rids ordentligt en timma varje dag i dressyr och hoppning, skrittas ut en dag i veckan, går i hagen/vilar/skrittas ut en daq i veckan. Ganska lat av sig och skulle kanske behöva lite mer "sprutt".
Tävlas under helgerna. Normalhull.

Som sagt..jag är inte så duktig på det här med foder.. Men vad tror ni på ett ungefär vad den här hästen skulle behöva? (havre, betfor, hö, mineraler) och ungefär hur mycket.
 
B

Bucus

Det beror helt och hållet på vad ditt hö eller hosilage har för värden. Du kan aldrig göra en korrekt foderstat om du inte har analys på ditt grovfoder.
Jag föreslår att du gör en analys och skriver resultatet här så kan vi hjälpa dig att räkna ut en foderstat. Du kan gå in på www.analycen.se så får du all information där om hur man går tillväga.
 
A

artemis

Man kan uppskatta vad hon behöver sålänge, i energi och protein- samt växttrådsmängd.

T ex bör hon ha minst 8 kg hö (oavsett näringsinnehåll).

Enligt Freefarm skulle hon behövs ca 80 MJ och 478 g smältbart protein i sin foderstat, plus 30 g Ca (kalcium) och 21 g P (fosfor). Hon behöver magnesium också, men det vet inte jag mängden på.

Det är dock bara cirkavärden eftersom vissa hästar behöver mer energi, andra mindre, för sitt underhållsbehov respektive sin arbetsmängd. Men kvoten smältbart protein / energi bör inte vara lägre än 6, och inte heller mycket högre (om proteinöverskottet inte kommer från grovfodret (höet) för det tål hästen ett överskott ifrån).

Om höet inte är särskilt proteinrikt kanske havren inte räcker för att få balans mellan protein / energi. Då kan man behöva blanda i något proteinrikare tillskott i kraftfodret: lucern, lite soja, lite kli eller något färdigfoder med hög proteinhalt för att få upp kvoten / proteinhalten.
Mängden mineraler justeras utifrån övriga foderstaten - om det blivit för lite av något får man pytsa i det.

Om hästen saknar "sprutt" kan det bero på att den behöver mer energi i fodret - såsmåningom syns det om energibrist finns genom att hästen går ner i vikt.
Är den helt frisk? En ömhet, stelhet eller för all del inflammerade kotor på flera ben kan vara svåra att upptäcka, men drar såklart ner hästens allmäntillstånd.
Kankse en b-vitaminkur vid höstfällningen kan hjälpa?
Annars kan det ligga i träningen - hästen kanske inte tränas på ett sätt som är stimulerande? Är arbetet omväxlande? Vet hästen vad som förväntas av den? Får den uppmuntran och beröm för sina ansträngningar?
Får den vila? Den kanske tröttas ut vid varje pass och behöver fler vilodagar i veckan för muskelåterhämtningen?
Många hästägare finner dessutom att om de låter hästen vila någon vecka då och då för att återhämta sig efter en tids hårdare arbete, blir hästen mycket piggare och gladare.
Det kan dock vara så att hästen helt enkelt har en lugn personlighet, och är helt nöjd med sitt liv utan "sprutt"!
 
C

Chough

tack så mycket.. jag ville bara ha en liten humm över vad hon skulle behöva äta :)
hö äter hon jusst nu 9 kilo per dag.
 

Liknande trådar

Hästmänniskan Jag vill skaffa häst, och har redan ställt frågor om ekonomi och anläggning. Men jag behöver också svar på hur det är att skaffa sin...
Svar
2
· Visningar
1 071
Ridning Jag är 25 år gammal och har haft ett stort hästintresse hela livet.Började rida på ridskola i 6-årsåldern och red en gång i veckan tills...
Svar
13
· Visningar
1 555
Foder & Strö Jag har en travarvalack som är lite tunn över revbenen. I somras var han direkt mager, men har lyckats få upp honom så pass mycket att...
Svar
14
· Visningar
1 235
Hästvård Jag vet inte vad jag ska göra... Min ponnys beteende blir bara värre och värre och han går knappt att hantera längre.. Han har alltid...
2 3
Svar
42
· Visningar
9 878

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Konsttråden!
  • Dejtingtråden 34
  • Vad gör vi CLX

Hund, Katt, Andra Djur

  • Enmanshund
  • Valp 2021 - del 2

Hästrelaterat

  • ”Frisk” häst i sjukhage?
  • Föl 2019

Omröstningar

Upp