Verkligen! Det är hemskt, särskilt om maten inte utvecklats under senare år, till att bli både smaklig, och "nyttig".
OT
I den kommun där jag bodde rätt länge, och satt i den nämnd, som hade han om "måltidsverksamheten", drevs under ett antal år utvecklingsprojekt för att få fram bra mat som verkligen blev uppäten, därför att den var god. Minskat matsvinn var också ett mål.
Det gick det utmärkt, man återgick bl.a. till att laga maten på skolorna/dagisen/ äldreboendena, jobbade mycket med fortbildning, inspiration och information till dem som lagade maten, och det blev verkligen resultat. Det handlade både om sjäva maten, och om måltiden/måltidsmiljön.
Kommunen fick pris för sin fina (skol-)mat, barnen åt mer, och svinnet minskade radikalt. Det kostade alltså inte mer "per portion", även om utbildning o.s.v. inte är helt gratis.
Det ingick, att vi nämnden vid varje sammanträde skulle äta (ordinarie mat) på en skola, ett dagis eller äldreboende, och det var helt OK mat som serverades.