Varför graman i nosgrimman?

hjärter_dam

Trådstartare
Ja, frågen står ju i rubriken. En tjej i min hoppgrupp rider sin hopphäst med gramanen genom nosgrimman istället för genom bettringarna. Antar att det blir som en snällare variant av fast martingal, men exakt vad är det man vill uppnå med att fästa gramanen så?
 
Sv: Varför graman i nosgrimman?

HAr faktiskt ingen aning men kan ju vara värt att prova då min häst protesterar mkt mindre vid tryck på näsan...
 
Sv: Varför graman i nosgrimman?

Vilken ridlärare/tränare tillåter att man hoppar med graman!!!:crazy:
Låter precis livsfarligt, även om hon har den i nosgrimman.
Vinklar hästen in ett framben in gramanen stupar man ju i landningen....:eek: Hon borde nog jobba på markarbetet istället...
 
Sv: Varför graman i nosgrimman?

Det är väldigt många som hoppar med graman och man behöver ju inte spänna den mellan frambenen...
 
Sv: Varför graman i nosgrimman?

Många har en martingalring eller vad man ska kalla det runt halsen och har gramanen i "hålet" där vanliga martingalremmen går igenom, på så sätt är det ju precis som en martingal när den är fastsatt asså.
 
Sv: Varför graman i nosgrimman?

Vad är det för farligt med det om man vet hur man använder den?
En nära vän använder alltid det på hoppträning för mkt känd hopptränare/ryttare, det är för att han hoppar lite utan rygg annars, de hoppar nog runt metern med den, sen åker den av. Det är jätte effektivt på den hästen, den rundar sig mer i sprången.
 
Sv: Varför graman i nosgrimman?

Markarbete är det enda rätta, rätt träning med en duktig instruktör och rätt sits, gör hästen lyhörd för dina hjälper och man slipper hänga på massa med extra utrustning........;)
 
Sv: Varför graman i nosgrimman?

:) Det går på de allra flesta, jag lova.En sak måste vi lära oss. Att sitta och jobba en häst som inte förstår /gör fel eller är dum som inte gör som vi säger, är inte hästens fel då är det fel (brist på kunskap) på vårat sätt att lära ut, då få man ta till profisionell hjälp så att vi förstår hur vi ska göra/kunna lära ut, utan att använda oss av skarpare bett, inspänningstyglar, gramantyglar eller vad det må vara. och sen i vår tur lära hästen,...om vi inte har det klart för oss, har vi inte uppe på hästryggen att göra.....tycker inte jag.....;)
 
Sv: Varför graman i nosgrimman?

Då tycker vi olika! :smirk: Sen tycker jag såklart inte att orutinerade ska anvnda sig av skarpa bett/hjälptyglar.
 
Sv: Varför graman i nosgrimman?

*lånar knapp*
Tog för givert att det satt mellan frambenen, det är klart sitter den vid sidorna, på sadeln, eller i maringal är det ju inte lika illa...

men jag skulle ändå rekommendera markarbete...
 
Sv: Varför graman i nosgrimman?

Jag håller endå inte med dej. Jag vet förståss inte vad för häst du har o rider, men jag vet vad jag sitter på. Och i min ridning används gramam både i markarbete och i hoppning ca 2 gånger i månaden. Hästen blir nöjdare o hoppar bättre. Jag märket skillnaden och den är possetiv.

Det går inte att säga att alla hästar ska man kunna rida utan hjälptyglar. Jag gillar inte att rida på det alls, men det hjälper min ridning att göra det och hästen vet jag, tycker om det.

Jag längtar till den dagen jag kan rida utan sadel o träns, men fram tills dess.. så är gramanen ett bra hjälpmedel!
 
Sv: Varför graman i nosgrimman?

Jag tycker att det är väldigt många som hoppar med graman (och då med den mellan frambenen)... Kolla bara på framhoppningen på tävlingar... :crazy:
 
Sv: Varför graman i nosgrimman?

Man har ju rätt att tycka olika, :smirk: funkar det bra för dej och din häst utan att den far ill tycker jag det är okey, men det finns många som bara slänger på sina hästar både det ena och det andra utan ha en susning om hur man träna med det eller hur det fungerar....Jag har ridit/ridit in många ponnyn/hästar genom åren och aldrig behövt något annat än den vanliga standard utrustningen, ett vanligt träns och bett....det kan ju inte bara vara tur :)
Viktigt med ryttarens hjälpgivning, känsla och inverkan....;)
 
Sv: Varför graman i nosgrimman?

Lollan skrev:
Då tycker vi olika! :smirk: Sen tycker jag såklart inte att orutinerade ska anvnda sig av skarpa bett/hjälptyglar.[/QUO

En hästs hjärna är stor som ett plommon, en människas stor som en grape-frukt. Våra respektive tankeförmågor står i relation till storleken. Ändå fordrar vi att hästen skall begripa människan utan att samtidigt ställa kravet på oss själva att vi skall förstå hästen och hästens psykologiska möjligheter.

En hästs känsel är så utvecklad att han känner en fluga som sätter sig på bakkroppen och kan ofta t.o.m. skaka på just den delen av kroppen så han får flugan att flyga iväg. Trots att hästen är så känslig så använder vi skarpa bett, kedjor, inspänningstyglar, piskor m.m. för att kommunicera med hästen.

En häst har praktiskt taget inget ljudande språk men är däremot specialist på kroppsspråk. Ändå pratar vi och ibland gapar och skriker åt hästen och glömmer använda vår kropp för att kommunicera.

Vi vet att hästens förmåga till logisk sammanfogning av långa tankekedjor är ytterst begränsad, ja man kan nästan säga att hästen bara klarar att tänka ett steg i taget. Ändå utsätter vi hästen för långa tankekedjor på grund av att vi själva tänker så. Inte alls märkligt då att det inte fungerar.

Oerhört många människor har exempelvis svårigheter att lasta sin häst i en hästtransport. Detta är rimligtvis ett rent psykologiskt problem. Ändå är dom råd som man får exempelvis i facktidningar bara inriktade på praktiska ting hur man skall anbringa linor o.s.v. Samtidigt så visar hundratals tränare, som använder sig av psykologisk kunskap, känsla och timing, att det på mycket kort tid går att lära en häst att t.o.m. gå på och av själv utan att bli ledd.

Trots att hästen oftast vill vara oss till lags för det är det bekvämaste för honom, trots att han är enormt känslig för hjälper och eftergift, trots att han lär sig oerhört snabbt bara han får rätt signaler så använder många människor kraft och våld i sin träning. Det fungerar ju faktiskt ofta så varför bry sig ?

Tänk exempelvis på hur vi uppfostrar våra barn . Det går också att göra med våld. Men varför skall vi använda kraft när psykologi ger ett bättre, snabbare och varaktigare resultat. Tränare världen över visar varje dag att förhållandet är exakt detsamma med hästar som ju också är tänkande, kännande, levande varelser.

Varför fortsätter så många människor då att göra som man alltid har gjort, några svar är förmodligen .......


Slentrian

Vi gör som vi gör för att vi har sett andra människor som heller inte har reflekterat över varför dom gör som dom gör, göra så. Alltså gör vi som vi gör för att alla andra gör som alla andra gör.


Erfarenhet:smirk:

Erfarenhet kan ju vara en fantastisk tillgång men om den inte kombineras med nyfikenhet och vilja till förändring så kan den vara det största hindret för framsteg. Ett ordspråk lyder:

Erfarenhet är kreativitetens värsta fiende.

Man fastnar alltså i det man kan och är inte öppen för något nytt.

Den som har ett öppet sinne vet att om man vill bli riktigt bra med hästar så räcker en livstid dåligt.;)
 
Sv: Varför graman i nosgrimman?

Tack alla för svaren! Jag misstänkte att den klassiska graman-diskussionen skulle komma upp, och jag tycker att den att stötts och blötts fullt tillräckligt på det här forumet. Min fråga var hur en graman i nosgrimman fungerar och vad det är man specifikt vill komma åt/slippa ifrån genom att rida med den så. Jag ifrågasätter på intet sätt ryttarinnan, hon är en fin förebild för oss stackare på klubben som inte kommit lika långt som hon i vår ridning, men lite fundersam blir man ju...
 
Sv: Varför graman i nosgrimman?

Du säger att det hjälper dig i din ridning, det är ju precis det jag säger...Felet ligger inte hos hästen, felet ligger i vårt sätt att rida och inte vilja/kunna utvecklas på ett sätt som hästen redan förstår ockh kan.....:smirk:
 
Sv: Varför graman i nosgrimman?

Rider man med gramanen från bettet till käkremmen så är det för att det ska bli mer påverkan i nacken på hästen. Men det verkar vara lite konstigt att ha den genom nosgrimman??
 

Liknande trådar

Träning Hejsan allihop För drygt 2 månader sen köpte jag en ny häst. En swb valack på 8 år, världens trevligaste. Han va inriden av tjejen jag... 2
Svar
22
· Visningar
3 191
Senast: Claraclara
·
Hästmänniskan Fy vilken jobbig sits jag har satt mig i. För två år sedan köpte jag en unghäst då min andra häst var skadad och det verkade inte som...
Svar
16
· Visningar
2 533
Gnägg Jag har haft min häst i två år nu. Han är världens snällaste och verkligen min bästa vän. Vi brukade hoppa förut och det gick väldigt...
Svar
4
· Visningar
2 168
Senast: Mia_R
·
Hästmänniskan Nu startar jag en egen tråd gällande denna diskussionen, men min utgångspunkt är i alla fall följande: Att hålla häst kostar mycket... 6 7 8
Svar
152
· Visningar
13 957
Senast: Fibusen
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp