Vegetariska substitut

TeamLundVer

Trådstartare
Jag är allätare (eller kanske inte riktigt men tror ni förstår vad jag menar) men vill byta ut animaliskt protein i den mån det går utan att kompromissa på smak mm

I dagsläget har vi bytt ut all färs, utom till köttbullar, mot anamas färs. Men jag skulle vilja byta ut mer ffa kyckling känner jag är något jag skulle vilja ha ett bra substitut för. Så kom med förslag på vilka animaliska proteiner man lätt kan byta ut mot XXX.

Vi äter en del ren vegetarisk mat så det är inte det jag behöver tips om utan just utbytesprodukter.
 
Vad kul!

Jag listar några av mina favoriter som man mer eller mindre kan byta rakt av
  • Hamburgare, finns lite olika men jag gillar Beyond Burger och Max Deli Fresh plant beef.
  • Pulled Oumph. Dyrt men enkelt att kombinera med sallad, pasta you name it.
  • Coops Svampköttbullar är skitgoda
  • Eldorado vegobacon. Billigt och imo skitgott, skulle passa i en carbonara säkerligen.
Om du tänker mer utöver rena måltider så är Pärsons vegoskivor goda och rimligt prissatta.
 
Jag har succesivt fasat ut en del kött. Har inga planer på att sluta helt men vill äta mindre och att det jag äter ska vara av hög kvalitet. Här är några veg-favoriter:

YiPin alspånsrökt tofu - numera gör jag korv stroganoff på denna. Funkar även bra när man vill ha något rökigt. Jag har använt den istället för fläsk i carbonara och som bacon i cesarsallad, då knaperstekt i små bitar.

Naturell tofu - använder jag i t ex nudelwok, poké bowls och annat. Marinerar den då gärna i lite japansk soya. Smakar inte direkt som lax eller kyckling, men det blir gott! Också väldigt gott att panera och knapersteka och då kan jag tänka mig att den funkar istället för t ex fiskpinnar eller kycklingnuggets.

Quorn i olika former är en klassiker som ersättning. Quornfiléer funkar att byta mot kyckling. Jag gillar rökt quorn istället för skinka. Rökta quornskivor och ovan nämnda Pärsons vegoskivor funkar som substitut för skinka på pizza.

Tuno är ett veganskt alternativ till tonfisk som jag fick tips om här på Buke (tack @parellikusken !). Det har en viss bismak av soja, men nu har jag vant mig och kan äta en del tonfiskfavoriter som jag inte kunnat göra på länge eftersom jag slutat äta allt från haven. I t ex pastasås funkar det jättebra och även på pizza.
 
Jag älskar Hälsans Köks filébitar, så goda att ha i grytor. Mamma som äter kyckling föredrar ändå att ha dessa i grytor istället för kyckling då de tar åt sig kryddorna så bra.
Jag har dom även i wok och tacos. Men kräver bra med kryddning och marinad.

Tofu fick du tips om ovan, men det går att ha i och till typ allt. Neutral smak, så man kan göra lite vad msn vill med den.

Den enda korv jag äter är Astrid och Apornas chorizokorv, gillar den mycket.

Det är väl de vegogrejer jag äter mest.
 
Vill tipsa om Oumphs köttbullar, är läskigt lika animaliska (nivå läsa på innehållsförteckningen för en som inte ätit kött på många år).

Vi använder antingen filet pieces eller quornbitar som substitut för kyckling, lite beroende på vad vi gör. Quornbitar behöver kryddas ordentligt.

Min korvälskande sambo har efter djupgående tester landat i att sensational sausage är den bästa korven. Sensational burger eller oumphs hamburgare tycker jag är bäst. Liten varning att den förstnämnda innehåller rödbetsjuice som lätt kan förväxlas med blod i stekpannan och därmed leda till ett panikslaget grävande i soporna efter förpackningen :angel:
 
Peas of Heavens Perfect Choritzo testade jag för första gången i helgen och den var :d Annars gillar jag också Hälsas Köks grillade filéer istället för kyckling i tex wook. Pärsons middagskorv är bra i stroganoff.
 
I typiska kyckingrätter byter jag nog oftast mot tofu. Tofu är neutral (som kyckling) och går att kryddas på samma sätt. Quorn har ju ungefär samma egenskaper men jag tycker oftast att det blir lite torrt.
 
Hälsans köks quornfileér är toppen - men de smakar ju typ ingenting så de behöver smaksättas rejält.

Oumphs "kött"bullar fick även min sambo på fall och det säger en hel del.

Beyond Burgers frusna burgare är sagolikt goda. Alltså - VEM behöver malt kött när man kan välja dem?!?
 
Beyond Burgers frusna burgare är sagolikt goda. Alltså - VEM behöver malt kött när man kan välja dem?!?

Nu är ju visserligen "behöver" en definitionsfråga ;p

Men jag tycker också att dessa är jättegoda, skulle absolut välja att köpa dessa framför färdiga frysta hamburgare av kött (vilket jag visserligen aldrig köper). Men håller med @Myrten om att det är en helt annan kategori än att jämföra med hamburgare man gjort själv.
 
Jag.

Jag gillar Beyond burgers, men det i segmentet färdigköpta burgare. De burgare jag gör själv av nöt- eller vildsvinsfärs är en helt annan sak. Så jag "behöver" båda.
Jag håller med. Den som jämför en ingredienslista med en(1) eller flera rader med ingredienser, eller den som inte fixar baljväxter i någon större utsträckning (jag) kanske hellre väljer animalisk burgare.

Men det är ju kanon att de lyckas bättre och bättre med det här, så att den som är ute efter smaken kan byta! :)
 
Vegan butcher har chicken chunks som är som mozzarella fast inte smälter. Den passar bra som kyckling i sås tex men är man inte beredd på den twisten kan man bli besviken. Obs sojabaserad för de med allergi/undviker soja.

Mitt hetaste tips är linser istället för färs, gärna de fina svenska korallfärgade från nordisk råvara (svenskodlade). Jag älskar också svensk grillost istället för kyckling i grytor, gärna i kombination med tex squash för att få lite krämig såsighet. Mixar då kärnorna och använder köttet som bitar.

Sedan peas of heaven ”burger of heaven” är goda! Som färdigköpta burgare definitivt bra ersättare som ytterligare ett burgartips! Riktigt ”verkliga”.
 
Vegan butcher har chicken chunks som är som mozzarella fast inte smälter. Den passar bra som kyckling i sås tex men är man inte beredd på den twisten kan man bli besviken. Obs sojabaserad för de med allergi/undviker soja.

Mitt hetaste tips är linser istället för färs, gärna de fina svenska korallfärgade från nordisk råvara (svenskodlade). Jag älskar också svensk grillost istället för kyckling i grytor, gärna i kombination med tex squash för att få lite krämig såsighet. Mixar då kärnorna och använder köttet som bitar.

Sedan peas of heaven ”burger of heaven” är goda! Som färdigköpta burgare definitivt bra ersättare som ytterligare ett burgartips! Riktigt ”verkliga”.
Nu är jag jobbig, men grillost är ju inte vegetariskt.
 
Nu är jag jobbig, men grillost är ju inte vegetariskt.
Jag tycker att det är förvirrande, för numera verkar mejeri oerhört ofta ingå i rätter som anges som vegetariska. Det känns som att det till viss del har blivit en annan uppdelning än vad det var när jag var yngre, då de som åt ägg och mejeri var noga med att säga lakto-ovo. Nu verkar många dra skiljelinjen mellan vegetarisk (inte kött/fisk) och vegansk (inte djurprodukter). Det tycker jag är lite konstigt men jag är inte så insatt å andra sidan.
 
Jag tycker att det är förvirrande, för numera verkar mejeri oerhört ofta ingå i rätter som anges som vegetariska. Det känns som att det till viss del har blivit en annan uppdelning än vad det var när jag var yngre, då de som åt ägg och mejeri var noga med att säga lakto-ovo. Nu verkar många dra skiljelinjen mellan vegetarisk (inte kött/fisk) och vegansk (inte djurprodukter). Det tycker jag är lite konstigt men jag är inte så insatt å andra sidan.
Absolut förvirrande!
Men att säga att en ost som i huvudsak innehåller animalier är vegetariskt känns inte rätt alls.
Men ja, skillnaden mellan att vara vegetarian och vegan är egentligen inte kosten, utan tillägget att veganer inte bara äter växtbaserat utan väljer bort allt utnyttjande av djur i så hög grad det går.
En vegansk och vegetarisk kost är alltså densamma.
För att varor ska få en vegetarisk märkning måste den vara helt utan anomalier, qourn går ofta bort alltså.

Blev ett sidospår nu. 🙂
 
Som någon annan nämnde så är hälsans köks filéer supergoda! Tofu gör sig utmärkt i tex wok och gissar att det är ett bra substitut för kyckling (har själv inte ätit kött på många år så har ingen aning om huruvida "ersättningsprodukterna" är lika köttprodukterna eller inte). Öht så gör Hälsans kök mycket som är gott, och på Hemköp finns det supergoda svampbollar (tror det är Garant, så de lär finnas på tex Willys också).
 
Absolut förvirrande!
Men att säga att en ost som i huvudsak innehåller animalier är vegetariskt känns inte rätt alls.
Men ja, skillnaden mellan att vara vegetarian och vegan är egentligen inte kosten, utan tillägget att veganer inte bara äter växtbaserat utan väljer bort allt utnyttjande av djur i så hög grad det går.
En vegansk och vegetarisk kost är alltså densamma.
För att varor ska få en vegetarisk märkning måste den vara helt utan anomalier, qourn går ofta bort alltså.

Blev ett sidospår nu. 🙂
Finns det öht varor med vegetarisk märkning? De märkningar jag ser är antingen vegansk eller uttalat lakto ovo-vegetarisk. Dvs "bara" vegetarisk har jag öht inte sett.

Tillägg: Rent allmänt får man nog räkna med att vegetarisk mat innehåller animalier i form av mejeriprodukter, annars benämns de som just veganska. Kolla på vilken restaurang som helst tex, eller försök på ett enkelt sätt förklara för en köttätare vad du faktiskt äter/inte äter :p
 

Liknande trådar

Hundhälsa Vår tyska spets har nyss fyllt 1 år. När han var liten hade han ofta ont i magen, vilket blev bättre med åldern samt när vi började...
Svar
5
· Visningar
914
Senast: Fetaost
·
Samhälle Var snäll och beskriv djurindustrin tack? Har du besökt en djurindustri? Vilken då? Hur ser sådan ut? Vill du stödja nedhuggen...
6 7 8
Svar
149
· Visningar
6 804
Senast: Nahar
·
E
Hundhälsa Nu börjar jag bli trött och less på det här! Min blandis kille på 7 månader är så fruktansvärt dålig på att äta! I snart två månader har...
Svar
16
· Visningar
2 647
Senast: _eeky_
·
Övr. Katt Kort bakgrund, hushållet innefattas av tre katter: Tekla - bondkatt/huskatt född 03. Honkastrat. Patetiskt känslig mage, har hitills...
Svar
4
· Visningar
1 027
Senast: Alexandra_W
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp