Vegetariska substitut

Hos mina köttätare till föräldrar så har numera anammas schnitzlar blivit stapelvara. Kanske inte så ofta en äter schnitzel men att byta ut biffar eller så mot schnitzel funkar ju också. Mycket barnvänlig mat.

Finns någon vegetarisk middagskorv (det vill säga falukorv) som verkligen smakar korv också. Är det kanske Pärsons? Eller Astrid och Apornas? Gick i alla fall hem hos syskonbarnen som är mycket kräsna.
 
Ni vill äta mer vegetariskt, men det får gärna smaka och se ut som kött?

För min del skulle svaret bli att många maträtter är kopplade till minnen och känslor, tex köttbullar med alla goda tillbehör, köttfärslimpa med svampsås, pannbiff med lök osv, och att det känns bra att kunna laga de rätterna utan kött. Och när man är ute i skogen och andra äter korv med bröd, som är så praktiskt ibland, är det schysst att kunna ta en vegokorv. (Peas and Heavens grillkorv är min favorit @TeamLundVer )

Det kan väl få finnas mellanting med att bara äta bönor, linser och tofu eller bara kött? Jag äter mycket bönor, linser, tofu och ibland köttsubstitut, mest färs och ibland de där korvarna.
 
Det är väl inte det minsta fel, eftersom jag inte vill äta kött? Ifrågasätter man det så blir ju hela den här tråden "fel", eller hur?

I min familj är vi två som inte äter kött och en (min man) som äter kött omän i begränsad mängd. Han tycker att just Beyond Burgers hamburgare är godare än de gjorda av riktigt kött, vilket är anmärkningsvärt tycker jag. (Och ja, jag brukade göra egna av fint färskmalet kött! Jag var en mästare på köttbullar dessutom!)

Man kan givetvis fundera kring "behovet" av just köttliknande substitut, men jag ser å andra sidan inget "fel" i det heller, då kärnan i det hela är att inte äta kött, inte stödja djurindustrin. Själv försöker jag alltmer komma från just substitut-grejen eftersom jag vant mig vid att utesluta kött och inte har det "behovet" längre. Men för de som vill äta vegetariskt/veganskt/växtbaserat tycker jag substituten är strålande. Jag inbillar mig nämligen lite att en avgörande orsak till att många inte fixar att sluta äta kött fastän de vill, är just saknaden av vissa maträtter som de inte vill vara utan. Och då är det ffa till en början alldeles utmärkt om där finns alternativ som är SÅ goda att man inte ens saknar köttet.

Man kan ju tänka sig att det finns någon annan som anser sig behöva det, som inte har samma motstånd mot kött. Jag tog dock det mest som ett uttryck för att substitutet är snäppet bättre i din smak - och tråden handlar om substitut så jag hänger nog inte med på vad som var helt fel. Jag tycker Beyond burger är gott men föredrar ändå starkt att OCKSÅ äta burgare av kött, eftersom det är olika smakbilder. Men det är en knepig produkt på det sätt att den är väldigt köttlik i konsistensen och liksom sådär saftigt ”blodig” och det borde kanske inte passa någon som äter vegetariskt av etiska skäl.
 
Man kan ju tänka sig att det finns någon annan som anser sig behöva det, som inte har samma motstånd mot kött. Jag tog dock det mest som ett uttryck för att substitutet är snäppet bättre i din smak - och tråden handlar om substitut så jag hänger nog inte med på vad som var helt fel. Jag tycker Beyond burger är gott men föredrar ändå starkt att OCKSÅ äta burgare av kött, eftersom det är olika smakbilder. Men det är en knepig produkt på det sätt att den är väldigt köttlik i konsistensen och liksom sådär saftigt ”blodig” och det borde kanske inte passa någon som äter vegetariskt av etiska skäl.
Ja, det finns rätt många som tycker de liknar kött FÖR mycket, en del tänker till och med att det ÄR kött, att vi bara blivit grundlurade! ;)
 
Ja?
Vad är det som är konstigt med det?

Sällar mig till frågandet. Noterar att alla som vill äta mer vegetariskt inte gör det av etiska skäl. Just nu skulle jag nog tro att en övervägande del av de som vill äta mer vegetariskt gör det av helt andra skäl än etiska.
 
Vad är skälet till att du vill byta ut kött mot växtbaserade alternativ?

Själv har jag ätit vegetariskt i 35 år och är oerhört frustrerad över att så många köttsubstitut numera tillverkas för att se ut som, smaka som och ha samma konsistens som sina kött-förebilder. Jag väljer ju bort köttet för att jag inte vill ha kött, så jag vill inte heller ha substitut som är växtbaserade kopior.
Jag tror det kan handla om en slags övergångsperiod, för människor som inte vill äta kött men som kommer att sakna just kött och kötträtter så mycket att det tyvärr blir avgörande. Och de fortsätter äta kött.

Det ena köttliknande jag själv äter idag, efter några år utan, är just burgare, och även snitzel (Anammas) eftersom det funkar för hela familjen. Annars har jag mer och mer övergått till rätter som snarare liknar indisk vegetarisk mat, där man inte använder sig av de stora köttstyckena vi gärna förknippar med en riktigt rejäl, god svensk måltid.
 
Sällar mig till frågandet. Noterar att alla som vill äta mer vegetariskt inte gör det av etiska skäl. Just nu skulle jag nog tro att en övervägande del av de som vill äta mer vegetariskt gör det av helt andra skäl än etiska.
Fast det tror inte jag. Jag tror snarare att just djurhanteringen är anledning #1 till att folk avstår från kött. Jag har inga vetenskapliga siffror, dock, så jag gissar.
 
Hos mina köttätare till föräldrar så har numera anammas schnitzlar blivit stapelvara. Kanske inte så ofta en äter schnitzel men att byta ut biffar eller så mot schnitzel funkar ju också. Mycket barnvänlig mat.

Finns någon vegetarisk middagskorv (det vill säga falukorv) som verkligen smakar korv också. Är det kanske Pärsons? Eller Astrid och Apornas? Gick i alla fall hem hos syskonbarnen som är mycket kräsna.
Pärsons "falukorv" är galet god. Smakar som köttversionen. Helt obegripligt. Deras "skinka" är också riktigt riktigt god. Ännu en produkt som min köttätande man gärna äter istället för köttversionen.
 
Fast det tror inte jag. Jag tror snarare att just djurhanteringen är anledning #1 till att folk avstår från kött. Jag har inga vetenskapliga siffror, dock, så jag gissar.

Tror att det är skillnad på de som väljer att avstå från kött, och de som vill äta mer vegetariskt (men inte utesluta kött helt).

I den första kategorin tror jag du kan ha rätt. Men bland de som vill öka andelen vegetariskt tror jag att miljö/klimatfrågan är den absolut största anledningen.
 
Fast det tror inte jag. Jag tror snarare att just djurhanteringen är anledning #1 till att folk avstår från kött. Jag har inga vetenskapliga siffror, dock, så jag gissar.

Det tror jag också. Men jag talar om ökningen; alltså bland dem som just nu vill äta mer vegetariskt. Att gruppen som avstår kött i sin helhet mest gör det av etiska skäl är jag hyfsat övertygad om i linje med din gissning.
 
Jag är också köttätare/köttälskare men vill ha in lite vegetariska/veganska produkter för att minska min köttkonsumtion. Jag vill dock ha (i stort sett) samma känsla och smak som när jag äter kött för att kunna använda produkten i mina traditionella rätter.

Några av de bästa produkterna jag testat är Anammas vegofärs (både formbar och icke formbar), Anammas vegopizzor för micro (både vesuvio och tacopizzan). Oumph, och så Schysst Käks Vegokebab gjord på seitan.

Just den sista produkten, kebaben, gjorde jag en så sanslöst god iskenderkebab med smörstekt pitabröd och hemmagjord tomatsås och vitlökssås, alltså den var så SUPERGOD :love:. Jag har även testat deras vanliga köttkebab, som också var jättegod men jag tyckte att vegokebaben slog den!

När mitt kök är helt renoverat och jag kan laga mat igen, så är jag sanslöst taggad på att testa Pärsons Middagskorv (tror jag den heter?), för den ska visst vara grymt lik vanlig falukorv. Jag har svårt att tro det, men jag är extremt nyfiken :D !
 
Jag är också köttätare/köttälskare men vill ha in lite vegetariska/veganska produkter för att minska min köttkonsumtion. Jag vill dock ha (i stort sett) samma känsla och smak som när jag äter kött för att kunna använda produkten i mina traditionella rätter.

Några av de bästa produkterna jag testat är Anammas vegofärs (både formbar och icke formbar), Anammas vegopizzor för micro (både vesuvio och tacopizzan). Oumph, och så Schysst Käks Vegokebab gjord på seitan.

Just den sista produkten, kebaben, gjorde jag en så sanslöst god iskenderkebab med smörstekt pitabröd och hemmagjord tomatsås och vitlökssås, alltså den var så SUPERGOD :love:. Jag har även testat deras vanliga köttkebab, som också var jättegod men jag tyckte att vegokebaben slog den!

När mitt kök är helt renoverat och jag kan laga mat igen, så är jag sanslöst taggad på att testa Pärsons Middagskorv (tror jag den heter?), för den ska visst vara grymt lik vanlig falukorv. Jag har svårt att tro det, men jag är extremt nyfiken :D !

Den måste testas! Är det samma prisnivå som "vanlig" kebab? Jag tycker Schysst Käks kebab är god, men det finns också andra märken som är goda (låter som en SVT-journalist....) - däremot vegokebab har jag inte smakat.
 
Vem behöver frysta beyond burgers, när man kan välja färskmalet kött?

Ser du hur "fel" det blir att skriva som du gjorde?
Ni vill äta mer vegetariskt, men det får gärna smaka och se ut som kött?
Men snälla, måste varenda vegetarian/vegantråd trashas på det här sättet? När TS nu efterlyser köttfria alternativ måste ni väl inte klampa in med samma finkänslighet som en pansarvagn och ifrågasätta svar som försöker hjälpa till eller ens ifrågasätta varför någon vill äta mat som ser ut och smakar som kött men som inte är det?
 
Kan även ge ett tips till ts.
Max crispy no Chicken finns i frysdisken på bla stora Coop.
Burgare och nuggets, borde gå hem his barnen 😁
Det går iaf hem hos mig, smakar precis som kyckling 😍
 

Ja?
Vad är det som är konstigt med det?
Inget, jag bara tänker att det är lättare att ge tips om man vet vad syftet är.
Sällar mig till frågandet. Noterar att alla som vill äta mer vegetariskt inte gör det av etiska skäl. Just nu skulle jag nog tro att en övervägande del av de som vill äta mer vegetariskt gör det av helt andra skäl än etiska.
se ovan.
Och man kan absolut äta vegetariskt av andra skäl en etiska. Jag äter inte kött för att jag inte gillar konsistensen.
(däremot kan man kanske diskutera om ifall det är rimligt att tro att det är mer miljövänligt att äta köttsubstitut än att äta kött)
Ja, det finns rätt många som tycker de liknar kött FÖR mycket, en del tänker till och med att det ÄR kött, att vi bara blivit grundlurade! ;)
Ja alltså, jag äter inte de stora snabbmatskedjornas veg-burgare just för att det är alldeles för likt kött.
Men snälla, måste varenda vegetarian/vegantråd trashas på det här sättet? När TS nu efterlyser köttfria alternativ måste ni väl inte klampa in med samma finkänslighet som en pansarvagn och ifrågasätta svar som försöker hjälpa till eller ens ifrågasätta varför någon vill äta mat som ser ut och smakar som kött men som inte är det?
Som sagt, det är lättare att tipsa om produkter om man vet hur frågeställaren tänker. (vilket är tvärt emot min personliga preferens)
Jag har inte ifrågasatt, bara frågat.
 
Den måste testas! Är det samma prisnivå som "vanlig" kebab? Jag tycker Schysst Käks kebab är god, men det finns också andra märken som är goda (låter som en SVT-journalist....) - däremot vegokebab har jag inte smakat.

Jag kan ärligt säga att jag inte har en aning om prisbild, jag tittar aldrig på prislappar när jag handlar mat, ser bara slutsumman som dras från kortet :D!

Men jag kan verkligen rekommendera att testa vegokebaben!
 
Kan även ge ett tips till ts.
Max crispy no Chicken finns i frysdisken på bla stora Coop.
Burgare och nuggets, borde gå hem his barnen 😁
Det går iaf hem hos mig, smakar precis som kyckling 😍

Dom ska jag kolla efter om mitt Coop har hemma! Inte hittat några toppensubstitut för kyckling än… nyfiken på the vegetarian butchers nuggets, men inte hört om dessa du nämner innan! Tack för tips :up:!
 
Jag slår ett slag för att använda grönsaker (bönor, morötter, linser rödbetor, squash osv) till att riva/mixa och göra olika biffar eller grytor/soppor av istället för att köpa diverse köttsubstitutprodukter. Jag är också allätare men äter ofta grönsaksbaserad vegetarisk mat för att jag tycker det är gott plus att jag odlar en hel del själv och då blir det naturligt att jag vill äta mer grönsaker också.
 

Liknande trådar

Hundhälsa Vår tyska spets har nyss fyllt 1 år. När han var liten hade han ofta ont i magen, vilket blev bättre med åldern samt när vi började...
Svar
5
· Visningar
914
Senast: Fetaost
·
Samhälle Var snäll och beskriv djurindustrin tack? Har du besökt en djurindustri? Vilken då? Hur ser sådan ut? Vill du stödja nedhuggen...
6 7 8
Svar
149
· Visningar
6 792
Senast: Nahar
·
E
Hundhälsa Nu börjar jag bli trött och less på det här! Min blandis kille på 7 månader är så fruktansvärt dålig på att äta! I snart två månader har...
Svar
16
· Visningar
2 647
Senast: _eeky_
·
Övr. Katt Kort bakgrund, hushållet innefattas av tre katter: Tekla - bondkatt/huskatt född 03. Honkastrat. Patetiskt känslig mage, har hitills...
Svar
4
· Visningar
1 027
Senast: Alexandra_W
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Uppdateringstråd 29
  • Ännu en tråd om hundfoder
  • Kattsnack 10

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp